19 Eylül 2020 - Cumartesi

ZENGİNLİKTE TIPKI İKTİDARLARDA OLDUĞU GİBİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
1511 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

ZENGİNLİK TE TIPKI İKTİDARLARDA 
OLDUĞU GİBİ 
   GELİP   GEÇİCİDİR  
        Ömrümün büyük bölümü Tavşanlı’da geçti.Sadece ilçeye bağlı Derecik Köyünde müdür yetkili öğretmen olarak 10 yıl,Atatürk İlkokulu’nda  sınıf öğretmeni olarak 20 yıl,Atatürk Lisesi,İmam-Hatip Lisesi ‘nde Türkçe,Fransızca,Sosyal Bilgiler,İş ve Teknik  Öğretmeni olarak birkaç yılım geçti. 
        Bu arada tam emekliliğe adım atmıştım ki kendimi ÖZBAŞARAN MTSK’da  müdür olarak gördüm. Birkaç yılım da böyle geçti. Bu kadar süre içinde  nice hükümetler,nice zenginler gördüm. 1946 yılı Nisan ayı içinde Simav’dan Tavşanlı’ya geldiğimde(Rahmetli babam Simav Adliyesi’nde hakimdi ve kendi isteğiyle mesleğinden ayrılmıştı) CHP İktidardı. Ben ise  henüz 8-9 yaşlarındaydım. Bu günün köklü ailelerinden bazıları o yıllarda  zengin aileler olarak biliniyordu. Örneğin, Benliler, Çamçarlar,Boyacılar gibi. Zaman içinde  DP İktidar oldu. 14 Mayıs 1950 günü, (bugünkü Tahsin Buruk,o zamanki PTT Caddesi ) Demokrat Parti’nin iktidarını kutlamak için  büyük-küçük Tavşanlılıların toplanma merkezi durumundaydı. Nüfus ise 5-6 bin kadardı.  yerlere serilen kilim ve halıların üzerine çöken    o zamanın  bir avuç Tavşanlılısı  adeta bir bayramı  yaşıyordu. 
         Bakın bu tarihten sonra neler oldu? 22 Mayıs 1950’de Cumhurbaşkanı İsmet İnönü iki gün sonra görevini  Celal Bayar’a bıraktı.Artık Celal Bayar Türkiye’nin 3. Cumhurbaşkanıydı. Bu görevi 27 Mayıs 1960’a kadar devam etti. Bir de baktık, Askeri Darbenin Komutanı,Orgeneral Cemal Gürsel Cumhurbaşkanımız. O da 28 Mart 1966’ya kadar bu görevde kaldı. Yeni Cumhurbaşkanımız  yine bir Orgeneral,Cevdet Sunay olmuştu. Türkiye’nin 5. Cumhurbaşkanı Sunay da görevini 6 Nisan 1973’te  yine bir asker olan  Fahri Korutürk’e bırakmıştı. Ardından bir Askeri Darbe daha yaşandı. Baktık  bu kez bir asker daha Orgeneral Kenan Evren Cumhurbaşkanı. Ta 9 Kasım 1989 tarihine kadar bu görevde kaldı.  Artık iktidarda ANAP vardı. Cumhurbaşkanımız ise Turgut Özal’dı. 8.Cumhurbaşkanı Özal 17 Nisan 1993 tarihinde görevini sonlandırdı. Süleyman Demirel Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak 16 Mayıs 1994 tarihinde  göreve başladı.  ve 5 Mayıs 2000  tarihine  kadar da bu görevde kaldı. 10. Cumhurbaşkanımız Necdet Sezer’in göreve başladığı tarih yine bu tarihle  kesişir.Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidar olmasıyle birlikte  bugün  sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.
         Bu kadar Cumhurbaşkanının görev yaptığı süre içinde nice Cumhuriyet Hükümetleri görev yaptı. Bu kadar süre içinde Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’nde de nice zenginler türedi. Niceleri tutundu. Niceleri silinip gitti. Sadece lakaplarıyle anılıyorlar.Bu zengin ailelerin tarlaları,bahçeleri,geniş arazileri vardı.Yıllarca Tavşanlının sosyal,ekonomik ve kültürel  çabalarının içinde oldular. Bu köklü ailelerin bireyleri bugün de varlar. Yine de sanları,namları var. Ama aslan gibi görünüyorlarsa da yakından bakıldığında pençelerinin zayıf,yelelerinin  eski görkemli günlerdeki yeleler olmadığı bir gerçek. Tavşanlı’da son 50 yılda yeni yeni zenginler türedi. Ama bu zenginlerin eski zenginlerle arasında bir fark var. Eski zenginler masal kahramanları oldukları için yeni nesil bunları bir şekilde tanıyor. Ama yeni zenginler  bu zenginlerin asla yerlerini tutamazlar.  Hepsi de bir zamanların Çemişgezek Kaymakamı veya Yalova Kaymakamı pozisyonundadır.Lafın özü,zenginler de tıpkı iktidarlar gibidir. İktidarlar da tıpkı  zenginler gibidir. Her ikisi de yerinde arabalarını dağdan aşırmışlar, halkı şaşırtmışlardır. Fakat önemli bir farkı hiç kimse unutmamalıdır. Köklü aileler,zenginler hiç olmazsa geride  bir şeyler bırakıyorlar. Adları en azından,lakaplarıyla  yaşamayı sürdürüyor. Ama iktidar olanların bir zaman geliyor mesabesi dahi okunmayabiliyor. Tavşanlı’da daha yıllarca  Çamçarlar, Benliler, Boyacılar, Karatürkler,Hatıplar, Kavuncular,Destanlar,Kayalar ve daha niceleri bir şekilde anılmayı sürdüreceklerdir. Ama  iktidar olanların çoğu unutulup gidecektir.
           Bazılarımız da  bazı özellikleri sayesinde  anılacağız. Ben yıllarca tüm etkinlikleri anons ettim. Törenler yönettim.. Rahmetli  (TARHA-TAHAR) Ahmet,rahmetli  Molla Abdullah,rahmetli kahveci Çavdar, rahmetli Gümüş İbrahim, rahmetliler Ordu Ahmet, Çamçar Ahmet, Haydar Ahmet,Ahmet Yumurtacı,Ahmet Manisalı, Komutan,Kürt Bedri,Bakırlı,tellal Hicabi, Helvacı Halil Umutlu, Ellez Halil, camcı Çakır, dönme Talat,naylon Ahmet,lokantacı  Halit,Tepecikli Çolak,deli Ahmet,Bılli,Koca Şorşor, kayıkçı Şevket, bahar Ali, Şahmelekli ve Ovacıklı Emin Çavuşlar, Kuruçaylı Ahmet Çavuş, Karga Ahmet,trenci Ruhi,kasap Kocabıyık, eşekkesen, keklik, Tahira  birçok iktidar mensupları unutulsa da Tavşanlı’da anılmaya devam edeceklerdir. Önemli olan geride  bir iz ,bir eser,bir tatlı anı ve eser bırakabilmektir. Ben mutluyum; nice iktidarlar ve iktidar mensupları gördüm. Nice zenginler tanıdım. Keşke anılarımı kocaman bir deftere yazabilsem. Gelecek kuşaklar bu  defterde yazılanları tıpkı “ Binbir gece Masalları”gibi okuyabilseler. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları