25 Aralık 2022 - Pazar

ÖLÜMÜNÜN 41.YILINDA

ÖLÜMÜNÜN 41.YILINDA

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
753 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   ÖLÜMÜNÜN   41.YILINDA
 KÜTAHYA  BAROSU’NUN DUAYENLERİNDEN
      AVUKAT HÜSAMETTİN ALPAGUT’U  
 OĞLU OLARAK RAHMETLE ANIYOR
      YENİ BARO BAŞKANIMIZ VE 
YÖNETİMİNE  DE  BAŞARILAR  DİLİYORUM 
  
    Baktım,merhum , hem de Kütahya Barosu’nun duayenlerinden,eski bir hakim ve sonra kurum avukatı ve serbest avukat  Hüsamettin Alpagut unutulmuş bir hisse kapıldım. Ben bari oğlu olarak anayım dedim. Benim babam, Türk Ordusu’nun şerefli bir mensubu,  merhum , KOMUTANLARIMIZ; Ali Hikmet Paşa, Ali Sait Paşa, Alman general Von Sanders Paşa’nın arkadaşı, bir zamanların 57. Alay komutanı,Bursa eski Işıklar Askeri Lisesi Komutanlarından emekli Tuğbay Hasan Tahsin Alpagut’un oğlu,merhum  bir zamanların  hakimlerinden Mustafa Reşit Tugay’ın damadı, merhum  en son Bursa 3. Ağırceza Mahkemesi  üyesiydi hakim  Abdurrahman Serel’in kayınpederi,  bir zamanların c.savcısı-Hakimlerinden merhum Orhan Tugay’ın   eniştesi,İstanbul Barosu merhum üyelerinden avukat Nimet Buyurur Alpagut’un ağabeyi, eski Çal, Acıpayam, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Simav Hakimiydi.  Gönlüm isterdi  ki   böyle bir günümde bir baba dostu beni arasın.Bir baba dostum  merhum babamın ruhuna bir Yasin okuduğunu söylesin.  Bir baba dostu babamın mezarını ziyaret etmiş olsun.. Ama her zaman derim ,İsterlerse,Barolar ,vefat etmiş üyelerinin  vefat tarihlerini öğrenebilir  arkada  bıraktıklarının gönlünü bir şekilde alabilir.Ama bugüne kadar böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Olsaydı,örneğin yıllardır üyesi olduğu Kütahya Barosu babamı bir şekilde anar,en azından  aile bireylerimizden birisini arardı. Siz  Baroların vefat etmiş üyeleri için mevlit okuttuklarını hiç işittiniz mi? Veya, Baroların bazı üyelerinin kabirlerini  sembolik olarak ziyaret ettiklerini  gördünüz mü?   Gördüyseniz sözümü geri alıyorum. Dost acı söyler derler. Ben de bir hakim ve  bir avukat çocuğu olarak  içimi döktüm Barolar, ülke genelinde ,zaman zaman birer albüm çıkararak  mensuplarını bu albümde ölümsüzleştirirler. Ki bunu Kütahya Barosu birkaç kez yapmıştı. Kütahya Barosu yeni  yönetimi bence işe buradan başlasın derim. İnşallah sayın yeni  Baro Başkanımız ve sayın Baro Yönetimi bundan böyle  üyelerinin   bir şekilde anılması için  bir çalışma yaparlar.  Ben babamı  41 yıl önce  kaybetmişim.Hem de Kütahya Devlet Hastanesi’nde.Cenazesini merhum kayınbiraderim  Hikmet Atasayan kendi otomobiliyle Tavşanlı’ya getirmişti. Cenazesini Asri Mezarlıkta toprağa verirken birkaç avukat dostu vardı.  Babam gibi  Baromuz’un saygıdeğer  merhum üyelerinin de   titiz bir inceleme yapıldıktan sonra   son  bilgilerine ulaşılabilir. Yeni bir bilgilendirme,yeni bir albüm merhum avukatlarımızın  ruhunu şad edecektir.Kütahya Barosu  ebediyete intikal eden üyelerine en azından bir çelenk hazırlatabilir. Yerel Basında   üzüntülerini dile getirebilir.  Bu  aile bireylerini mutlu kılacaktır.Tıpkı Polyanna’nın duyduğu mutluluğu  aile bireylerine yaşatabilecektir.  Hatırlanmak güzel şeydir. Hatırlanılmayanlar zaten ölüdürler. Unutulanlardır.  Hatırlamak kadar,hatırlatmak ta güzeldir diyor hatırlatıyorum.  .  
       Merhum babam 3 Aralık 1981 tarihinde vefat etti. Birçok Baro Başkanımız merhum babamın  zaman içinde arkadaşlarıydı.  Benim babam ardında üç kız (ikisi vefat etti) biri halen sağ, bir de  erkek evlat (yani ben) bıraktı.  Annem de peşi sıra gitti.  Bizlere de sadece  hayat boyu   yaşayacağımız, gurur duyacağımız, mutlu olacağımız,manevi değerler bıraktı.  Tek bir evi,tarlası,bahçesi yani taşınmazı olmadı. Arabası da yoktu.  Bir kenarda birikmişi de.  Devlete olan vergisini ,yazıhanesinin,kiralık evinin kirasını, hep ödedi. Sadece zaman içinde Baro Aidatını ödeyemediği için  uyarıldığını biliyorum.   Hırsızlık yapmadı. Kimseyi mağdur etmedi. Zimmetine para geçirmedi.Haram yemedi.  Aldığı bir eşek yükü kömürü bile gider olarak defterine işledi.  Gün geldi kazanamadı. Bu bazen 45 günü buldu.  Bankalardan  dostlarının imzalarıyle borç para aldı. Öldüğünde cebinde 21 lirası vardı.  Ben babamla her zaman iftihar ederim.Bugün 85 yaşımda hala ayaktaysam,sallanıyor ama yere düşmüyorsam bunu O’na borçluyum. Siyasete bulaşmadı.  Cumhuriyet sevdalısıydı. Bir vatanseverdi.   Tavşanlı’nın ilk avukatıydı.  Bugün sayıları 100’ün üzerinde olan Tavşanlılı avukatların tabiri caizse  piridir. . Bugün hala avukatlık yapan sevgili Av. Ali İhsan Bakır, sevgili Av. Muammer Uslu, merhum Av. Ethem Sözen, merhum Av. Yavuz Ökem,Av. H. İbrahim  Manisalı ,merhum Av. Hüsnü Davutoğlu  sevdiği  meslektaşlarıydı.  İyi bir avcıydı. Hem uçarcıydı,hem balık yakalayıcı. Arapça bilirdi. İyi Ud çalardı. Tavşanlı’yı ve Tavşanlılıları çok sevdi Bunun içindir ki,mezarı ,annem ve kızkardeşlerimle birlikte Tavşanlı’dadır. Atatürk’ün” Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz”dediği gibi O da:” Beni Tavşanlılılara emanet ediniz”demiş göçüp gitmişti. Çünkü Tavşanlı’da, mezarlıktaki yakınlarını ziyaret ederken dostlarına da okuyan    güzel insanlar olduklarını biliyordu. 
            Mekanı cennet olsun. Sevgili dostu,benim de aziz kardeşim Hafız İbrahim Arslan ve Ankara’da eski Arifağa Camii  emekli imamı İsmail Doğru ve sevgili berberi Ergun Ekiz  kendisine vefatının yıldönümünde birer Yasin hediye etmişler. Bu bana yetti. Allah kendilerinden razı olsun. . Babam hakimken ,mesleğinin  bir sefa değil bir  cefa mesleği olduğunu söylerdi. Para kazanmak, mal-mülk edinmek,iyi marka arabaya binmek isteyenlerin kesinlikle  yargıç ve c. savcısı olmamalarını söylerdi.  Her mesleğin bir keyif veren  yönü olduğunu, gerek hakim gerekse  c. savcısının adaleti tesis ettiklerinde bundan büyük bir keyif aldıklarını ısrarla ifade ederdi. Gerek hakim gerekse c. savcıları için  görev yaptıkları  her yerin  yurdun en ücra köşeleri dahi olsalar birer vatan toprağı olduğunu  bilmelerini isterdi.Her hakim ve c.savcısının her yerde görev yapmaya her daim hazır olmalarını,hatta bavullarını daima hazır tutmaları gerektiğini ifade ederdi. Görevlerini aşkla ifa eden yargı mensuplarını aziz bilirdi. Cumhuriyetin hukuk devrimini yapanları  unutmaz,Onları  her zaman saygıyla ve rahmetle anardı.
           Sevgili Atam’dan bayrağı teslim alan, Kütahya  Barosu’nun  saygı değer  genç avukatlarından  sevgili  Av.  Edip İlkay   Sunay’ı kutluyorum.   Sanırım bugüne kadar göreve getirilen en genç üyedir. Bayrağı sevgili ATAM’dan aldı.  Baro’nun 47.Genel Kurulu’nda katılanların taktir ve  teveccühlerine mazhar olmuş. Vefa borcu olduğunu ifade etmiş,geçmişte  Gençlik Meclisinde  gerekse yönetim kurullarında  birlikte çalıştığı  meslektaşlarına teşekkür etmiş.  Görevi devraldığı sayın Atam için de “  İyi bir öğretmenimizdi” demesi  güzel olmuş. Bana göre de Kütahya Barosu’nda rekabet kaliteyi de yenlikleri de  beraberinde getirmiştir. Dostluk ve centilmenlik kazanmıştır. Kardeşliğe gölge düşürülmemiştir.  Artık Kütahya Barosu için en güzeli bulma zamanıdır. Mevcut birlik ve beraberlik tüm Barolara örnek olma niteliğindedir. İnşallah bir yerlerde karşılaşırız.  İleride sevgili yeni Baro Başkanımızdan taleplerimiz mutlaka olacaktı Kendisine ve mesai arkadaşlarına, nice başarılı günler,haftalar ve yıllar diliyorum.   

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları