01 Haziran 2024 - Cumartesi

GARP LİNYİTLERİ İŞLETMESİ TKİ’NİN AMİRAL GEMİSİDİR

GARP LİNYİTLERİ İŞLETMESİ TKİ’NİN AMİRAL GEMİSİDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
150 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

       Bakınız; Cumhuriyet’in ilanından bu güne ülkemizde nice kurumlar (kuruluşlar) hizmet verdi. Halen de verenleri var.  GLİ de bunlardandır. Nasıl  aile, bir memleketin  en ehemmiyetli(önemli) bir kurumuysa GLİ  öyledir. GLİ TKİ büyük ailesi’nin  en önemli  parçasıdır. Nasıl et tırnaktan ayrılamazsa GLİ de TKİ’den ayrı düşünülemez.  Peki GLİ’yi  GLİ yapan şey nedir? 01.01.1940 tarihinde kurulan GLİ   bir müesseseydi. Uzun yıllar bu müessese, Nadir Hakkı Önen,Cemal Kıpçak, Cemal Rüştü Aysan,Nevzat Yerdel, Abdurrahman Aydın,Faik Gencer,Fahri Ergun,Hilmi Dokuzoğlu, İzzet Özerdem,Dursun Akar,Atıf Köktürk,  Orhan Çakır, Cafer Metin(10 yıl)  gibi dev isimler tarafından yönetildi.  Hem üretimde,hem stokta,hem pazarlamada  rekorlar yaşandı. Ama ne gariptir ki, Karayolları’ndan gelen sayın TKİ  Genel Müdürü Yusuf Çebi döneminde bir  Bölge Müdürlüğü statüsüne büründü.  Tavşanlı ile ilgili birçok üretim merkezi de  işletme oluverdi. Yanlış  uygulamalar,görüşler,düşünceler birbirini izledi. Maden ile ilgili  kurumda meslek dışı kişiler ortaya çıktı.  Tavşanlı’da bile gün geldi bir jeoloji mühendisi,bir inşaat mühendisi bu  GLİ adlı  Amiral  Gemisi’ne  kaptanlık yaptılar. Bir hukuk,iktisat fakültesi öğrencisinin Yedek Subay  Öğretmen olarak Askeri Darbe sonrasında  MBK Tarafından yurdun dört bir yanındaki  okullarda öğretmenlik yapması gibi….
        Tavşanlı’da GLİ Cemal Kocabey’i, Kemal Penbe’yi, Paşa Kaya’yı, Recep Çetiner’i, Mustafa Çokuslu’yu, Ercan İpek’i,Recep Çelik’i de Amiral Gemisi’nde kaptan olarak görüldü.  Ama Allah var! GLİ NAMUSLU,DÜRÜST,ÇALIŞKAN,DEVLETİNE VE MİLLETİNE SAYGILI  kaptanlarla bu günlere geldi. 
        Bazıları GLİ’yi büyük bir Araştırma Hastanesi olarak görürler.  Çünkü GLİ ASLINDA  BİR OKULDUR DA. Bu okulda temayüz etmiş,deneyim kazanmış, kendini ve çevresindekileri yetiştirmiş güzel insanlar zaman içinde Genel Müdür,Daire Başkanı, Müfettiş olmuşlardır. Merhum Nusret Altıok TKİ Genel Müdürü oldu.  Hemşehrimiz Hasan Mumcu Değirmisaz’daydı  Genel Müdür oldu.Merhum Hilmi Dokuzoğlu   TKİ Genel Müdür Yardımcısı oldu.  Şefik Ozanözü TKİ Genel Müdür yardımcısı oldu.  Merhum Atıf Köktürk TKİ Genel Müdür Yardımcısı oldu. Göbel Köylü hemşehrimiz Cemal Kocabey TKİ Genel Müdürlüğü Daire Başkanı oldu. Hasan Doyranlıoğlu yine TKİ Genel Müdürlüğü Daire Başkanı oldu.  Cafer Metin  TKİ Genel Müdürlüğü  Fen Teknik Kurulu Başkanı oldu.  Bir yerde yeni bir işletme mi kuruldu? Bunun başına ilk etapta bir müdür GLİ Camiası’ndan gönderilmiştir. Yurdun neresinde olursa olsun gelmiş geçmiş birçok yönetici mutlaka GLİ’nin  suyunu içmiş,ekmeğini yemiş,milletin duasını almıştır. GLİ Müesesesi’nde,İşletmesinde,bölge müdürlüğünde görev yapmış  tüm idareciler  bugün birer efsane olarak anılırlar.  Nasıl ki:” Nil olmasaydı Mısır olmazdı” deniliyorsa  Tavşanlı için de aynı benzetme her zaman yapılır.GLİ olmasaydı Tavşanlı olmazdı” yakıştırması her zaman yerine “cuk” oturmuştur.
         GLİ,SADECE YERİN DERİNLİKLERİNDEKİ Linyit kömürü’nü çıkarmamıştır. Çıkardığı kömürü lavvarlarda yıkamış,aklamış paklamış,stoklamış,pazarlamıştır. TKİ’ye trilyonlarca para kazandırmıştır. Türk  Sporu’na da katkı vermiştir. 1940’lı yıllardan beri  Linyitspor Futbol Takımı  hem Amatör Kümede,hem Bal liginde,hem TFF Liglerinde(bir ara TFF Bank Asya 1.Ligindeydi) Tavşanlı’nın,kurumun reklamını yapmıştır. Halen bu efsane takım Bal Ligi’ndedir. Türk Futbolu’na değerler kazandırmıştır. Türk Futbolunun efsanelerini Tavşanlı’ya getirmiştir. Atletizm takımı ile rekorlara imza atmıştır.  Güreş takımıyla yabancı milli takımları Tavşanlı’da  karşılaşmalar yapmışlardır. AB NORMLARINDA Türkiye’de mevcut iki güreş minderinden birisi bu kulübümüz sayesinde Tavşanlı Kapalı Spor Salonu’na getirilmiştir.Bugünkü Ada stadı sırf bu güzide kuruluşun futbol takımının başarıları  sayesinde  inşa edilmiştir.  GLİ, SADECE  KENDİ CAMİASINA DEĞİL,TÜM İLÇE HALKININ HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARINA KARINCA KARARINCA KATKI VERMİŞTİR. GLİ ,Mezarlıkların ihata duvarlarında,kanal ve kanaletlerde,köprülerde,ağaçlandırma çalışmalarında,milli bayramlarda çelenk hazırlatılmasından,öğrencilere 23 Nisanlar’da şeker-helva dağıtımında, ünlü Bandosu ile  devlet büyüklerinin karşılama ve uğurlamasında , tüm etkinliklerde,sosyal tesisleriyle  örnek bir grafik çizmiştir. GLİ sadece  Tavşanlı’da değil,çevre il ve ilçelerinden gelenlere de kapılarını açmış,istihdam yaratmıştır. Cumhuriyet, GLİ  sayesinde  Balolarla anılmıştır. 
        Ben bugün dahi yılmadan usanmadan  GLİ’nin tekrar eski görkemli günlerine geri dönmesi için  çabalayanlardan biriyim.  TUNÇBİLEK’TE GÖRÜNÜR-GÖRÜNMEZ 200 MİLYON TONUN ÜZERİNDE Linyit  Kamu işçisi tarafından yıllarca işlenebilecek potansiyeldedir.  Son genel seçimlerde Kütahya Milletvekili olarak TBMM Çatısı altına gönderdiğimiz evladımız Mehmet  Demir’in Tunçbilek hassasiyetine  saygı duyuyorum.  Merhum babası da Tunçbilek’te Termik  Santral’daydı. Tavşanlılı sevgili Demir’e  destek vermelidir. O’nu heveslendirmelidir.O’ndan istemelidir. O’nun elinden tutmalıdır.  Bakın yılan hikayesine dönüşen Tavşanlı Öğretmenevi’nin kördüğümünü  de o çözmedi mi?
       Tavşanlılı altındaki halının,kilimin sessizce çekilebileceğini her zaman hatırlamalıdır.  Bana sorarsanız; GLİ ,YENİDEN MÜESSESE STATÜSÜ’ne kavuşturulmalıdır. Bu istek sayın parlamentere  iletilmelidir.  Daha da ileriye gidiyorum,  TKİ Genel Müdürlüğü’nün  yeri Tavşanlı olmalıdır.  Ne işi var Ankara’da?
        

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları