18 Eylül 2021 - Cumartesi
Y E N İ A D L İ Y I L
Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
1328 okunma

Bülent Alpagut
- 05062218413 Y E N İ A D L İ Y I L
2021-2022 Yeni Adli Yılı törenlerle açıldı. En büyük tören Başkent Ankara’daydı. Çünkü Yeni Adli Yıl açılırken aynı zamanda Yargıtay’ın yeni hizmet binasının da açılışı yapıldı. Böylece Ankara’da Danıştay da,ANAYASA Mahkemesi de Yargıtay da ,yani üç yüksek mahkememiz de yeni binalarına kavuşmuş oldular.
Yeni Adli Yıl denilince akla; hükmeden,buyruğunu yürüten, hakimyet kurmuş olan, egemen sözcükleri gelir.Hukuk açısından ise; Yargı yetkisini kullanarak yasaya aykırı davranışları ve anlaşmazlıkları hukuka göre halletmek ve adaleti gerçekleştirmek üzere devlet tarafından atanan(tayin edilen) kimse,hakimler gelir,Kamu yararını gözetmek ve kanunların adalet ölçüleri içinde uygulanmasını sağlamak maksadıyla devlet adına kovuşturma yapmaya,dava açmaya yetkili olan ve mahkemelerde tespit ettiği suç delillerini ortaya koyarak suçluların hak ettikleri cezalara çarptırılmasını sağlayan kimse,( eski dilde müddeiumumiler) gelir. Çeşitli mahkemelerin Yazıişleri müdürleri,katipleri, mübaşirleri,icra müdür ve memurları ,bir başka taraftan Ceza İnfaz Kurumları ,bunların müdürleri,memurları,gardiyanları,güvenlik mensupları gelir Adli sözcüğünün anlamı; doğruluk ve adalettir. Her Yeni Adli Yıl açılışında örneğin ben, Adliyeleri, Adalet Saraylarını anımsarım. Ailemizin hukukçu bireyleri aklıma gelir. Her şeyden öte eski Çal, Acıpayam, Kozan, Kadirli, Ceyhan ve Simav Hakimi,sonra çeşitli kurumların avukatı,daha sonra serbest avukat babam Hüsamettin Alpagut gelir. Özellikle Tavşanlı’da hakim ve c.savcısı olarak görev yapmış olanlar, Avukatlar,Adliye katipleri, mübaşirler, Adliye odacıları,santral memurları,Adliye kapılarında nöbet tutan bekçi ve polisler gelir. İcra müdürlerini ,uzun yıllar Adliyelerin bir köşesinde görev yapmış ilçe seçim müdürü ve görevlilerini , Adliyelerde,Adalet Saraylarında ki çayhanelerde hizmet vermişler çaycıları ve çay dağıtıcılarını anımsarım. Yeni Adli Yıl denilince,aklıma yıllarca sigara dumanından göz gözü görmeyen Adliye koridorları aklıma gelir. Sigara dumanından rahatsız lan ,duruşmayı yarıda kesip nefes almak için Adliye dışına çıkan hakim ve c. savcılarını anımsarım. Bu vesileyle merhum hakimimiz Emin Bey’e de Allah’tan rahmet dilerim. Çünkü O da aynısını yapardı. Her Adliye’de ve Adalet Sarayı’nda sayın hakim ve c.savcılarının makam odalarında üzerinde kocaman ,üzerinde “ Adalet Mülkün Temelidir”yazan levhalar bugün de vardır. Bu levhanın dışında başka bir söylem yanlıştır. İslam hukukuyla yönetilen devletlerde halk arasında çıkan anlaşmazlıkları ,her türlü davayı halletmek üzere devlet tarafından tayin edilen memur olan Kadıları da bu arada anımsamamak olmaz. Hele hele Tavşanlı ilçesi’ne bağlı Derecik Köyü Halkı’nın Güneş aleyhine açtığı davayı mükemmel bir kararla sonlandıran, Tavşanlı’daki Kadı Efendi’nin kararını bugün de alkışlamamak mümkün müdür?Derecik Köylüsü Tavşanlı pazarlarına gelirken hep Güneş’ten şikayetçi olmuşlardı ya. Kadı Efendi ne karar vermişti?” Derecik Köylüleri Tavşanlı pazarlarına akşamüstü gelsinler,sabahleyin köylerine geri dönsünler “ kararı almıştı. Bu durumda Güneş kimseyi rahatsız edemezdi. Çünkü her halükarda,gidiş ve dönüşlerde Güneş hep arkalarında kalacaktı. nasıl karar ama?
Yeni Adli Yıl hayırlara vesile olsun. Eskiler, her zaman hakimleri(kadıları) C. Savcılarını( müddeiumumileri) Adaletiyle ünlü Halife Hz. Ömer’in postu üzerinde oturanlar olarak görür ve öyle bilirler. Yeni Adli Yılda birçok kişi ” hukuksuz yere tutuklu kalmanın bir bedeli olması” konusunda adımlar atılmasını bekliyor. “ Kusura bakmayın.Özür dileriz. Bir yanlışlık olmuş” gibi ifadeler, hukuksuz yere tutuklu kalmanın yaralarını sarmıyor. Üstelik kişileri daha çok yaralıyor. Bu yanıtlar; kırılan onurları asla geri getirmiyor.
Montesquieu,” Toplum çıkarlarının en etkin güvencesi adalettir. İnsanı insan yapan niteliklerin başında Hak,Onur,Kişilik saygısıyla Adalete,Hukuka, bağlılık gelir. Erdem, toplum çıkarlarını kişisel çıkarın üstünde tutmaktır “sözlerini 1689-1755 yılları arasında sarfetmiştir. Bu sözler karşısında ne yapılır? Ayağa kalkılır. Ben de yazımı yazarken birkaç saniye olsun ayağa kalktım. Halkımız istisnalar dışında yanlış düşünüyor. Tekrar yazıyorum; Hukuk,gerçek kanıt,sağlam belge,defosuz tanık,tarafsız bilirkişi,adalet amaçlı iddianame arar. Hakim ve c.savcıları için bu esastır. Avukatı birçok kişi yanlış anlar. Sanır ki, Avukat Adalet dağıtır. Hayır Avukat Adalet dağıtmaz. Ne yapar?Suçluyu aklamaya çalışır. Bunun karşılığında da avukatlık ücreti(vekalet ücreti) alır. Yani Avukat,her zaman bir tarafın hakkını savunur. O kadar. Adalet terazisinin bir kefesinde Hakim ve öteki kefesinde de c. savcısı vardır.
Yeni Adli Yıl olunca önce can,sonra canan misali Tavşanlı Adliyesi’nde görev yapmış bazısı aktif, bazısı merhum,bazısı emekli,bazısı hasta,bazısı başka bir yerde görev yapmış sayın hakim ve c. savcılarını hatırlamamak olur mu?
Hepsinin de gönüllerimizde yeri var. En ünlüler arasında” Bodrum Hakimi” diye adlandırılan, adı türkülere yansımış,bir zamanların bayan hakimlerinden Mefharet Tüzün unutulur mu? Kemal Arıbaş, İrfan Kınay, Nevzat Aygün, Yüksel Aygün, Sıbgatullah Gültekin, Hayati Uçar, Nilgün Uçar, Ahmet Ateş, İbrahim Yılmaz Meral, Emin Ayar, Muhittin Cenkdağ, Sümer Güner,Davut Usta, Adem Kul, Sabri Beytorun, M. Vehip Akıncı, Bekir Şahiner, Rıza şahin, Ahmet Gürbüz, Halil Adıgüzel, Osman Nuri Güler, Selami Hatipoğlu, Fuat Özsoy, Kemal Esenkaya, Cevat Barutçu, Ömer Barutçu, Cemil Erdinç,Ali Liğin, Şükran Telatar, Ali Demir, Esat Cevheroğlu, Kemal Demirdön, Nejat Saatçı, Fuat Köylüoğlu, Nadir Özsoy,Ali Ulvi yılmaz, Ahmet Akça, Selami Akalın, Şinasi Emiroğlu Tavşanlı’nın havasını teneffüs etmiş,suyundan içmiş, Tavşanlılılar’ın gönüllerinde taht kurmuşlardır.
Yeni Adli Yıl denilince Tavşanlı Adliyesi’nde el ve ayak izleri bulunan,fedakar,çalışkan mahkeme katiplerini unutmak olur mu? Sanki karşımda gibiler. Yeni Adli Yıl denilince avukatlardan,davavekillerinden,arzuhalcılardan, mübaşir ve odacılardan bahsetmemek olur mu? Komutan, Destan İbrahim Çavuş, Gorgor( Hasan Hüseyin Kor), Cemal Uslu, Cennet Mehmet, Sadık Akın, Porsuk Ahmet, Kopil Mustafa Özkan, Mehmet Ceylan, Örenköylü Halil İbrahim, İrfan Yaşar, Kuruçaylı Ahmet Çavuş, Mustafa Korkut,Emin Sıtkı Uykucuoğlu, Mehmet Emin Akan,Mustafa Aslan, Rıza Teke, Ablumlu Ömer,Kütahyalı Bekir,Mithat Demirtaş, M. Zeyrek, Veli Dönmez, Çakmak Mehmet( mülk bilirkişisi) Karga Ahme(Eski yazıyla askerlik belgeleri) Yeni Adli Yıl denilince Adliye ile özdeşleşmiş daktilo tamircileri unutulur mu? Gürbüz, Mustafa, Mehmet Bulut, Şallı Mustafa ve Haşmet unutulur mu?
Kütahya Barosu’nun aktif duayen avukatları,diğer serbest avukatlarımız ve kurum avukatlarımızı,vefat eden avukatlarımızı burada saygıyle,sevgiyle,ebediyete intikal edenleri de rahmetle anıyorum. Avukatlarımız Hüsamettin Alpagut, Tarık Dosdoğru, Abdullah İrfan Bali, Ethem Sözen, Hüsnü Davutoğlu, Yavuz Ökem, Ramazan Gömleksiz’i rahmetle, Nail Göksal, Nefi Sel, NEŞE Ergun, Murat Argun, Murat Kurt, Müfde Akan, Mehmet Demirbüken,, Mehmet Karaduman, Metin BALIOĞLU, Ferruh Onur, Halii İbrahim Manisalı, Bekir Göksal, Bekir Özyurt, Canal Sel, Ahmet Durak, Ahmet Kumuz, Süleyman Yıldırım, Tuncay ZENGİN, Ali Çatal, Ali Osman Türe, Cemal Dosdoğru,Dilek Durak, Engin Türkyılmaz, Hasan Hüseyin Cömert, Kazım Bayram, Lütfüye Öven, Ömer Telçeken,Muazzez Yağcı, Muharrem Akcan, Rahime Kaya, Reha Akan, Sacide Topal, Sait Şükrü Eyüboğlu,aziz dostum Fahri Alparslan, Mustafa Kemal Çankırı, Ali Şengül ve anımyayamadığım avukat dostlarıma, Baro Başkanımız Ahmet Atam,Suat Nursoy’u da bu vesileyle bir kez daha anmak istedim.
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları