18 Eylül 2021 - Cumartesi

Y E N İ A D L İ Y I L

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
1116 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 
                        Y E N İ     A D L İ    Y I L 
            2021-2022  Yeni Adli Yılı törenlerle açıldı.  En büyük tören Başkent Ankara’daydı. Çünkü  Yeni Adli Yıl açılırken aynı zamanda  Yargıtay’ın yeni hizmet binasının da açılışı  yapıldı. Böylece Ankara’da  Danıştay  da,ANAYASA Mahkemesi   de   Yargıtay da ,yani üç yüksek mahkememiz de  yeni binalarına kavuşmuş oldular.  
     Yeni Adli Yıl denilince akla; hükmeden,buyruğunu yürüten, hakimyet kurmuş olan, egemen  sözcükleri gelir.Hukuk açısından ise; Yargı yetkisini kullanarak  yasaya aykırı davranışları ve anlaşmazlıkları hukuka göre halletmek ve  adaleti gerçekleştirmek  üzere devlet  tarafından  atanan(tayin edilen)  kimse,hakimler  gelir,Kamu yararını gözetmek ve  kanunların adalet ölçüleri içinde uygulanmasını  sağlamak maksadıyla  devlet adına  kovuşturma yapmaya,dava açmaya yetkili olan ve mahkemelerde  tespit ettiği  suç delillerini  ortaya koyarak suçluların hak ettikleri cezalara çarptırılmasını  sağlayan  kimse,( eski dilde  müddeiumumiler) gelir.  Çeşitli  mahkemelerin  Yazıişleri müdürleri,katipleri, mübaşirleri,icra müdür ve memurları ,bir başka taraftan  Ceza İnfaz Kurumları ,bunların müdürleri,memurları,gardiyanları,güvenlik mensupları  gelir  Adli sözcüğünün anlamı; doğruluk   ve adalettir. Her  Yeni Adli Yıl açılışında  örneğin ben, Adliyeleri, Adalet Saraylarını anımsarım. Ailemizin hukukçu bireyleri aklıma gelir. Her şeyden öte eski  Çal, Acıpayam, Kozan, Kadirli, Ceyhan ve Simav Hakimi,sonra çeşitli  kurumların avukatı,daha sonra serbest avukat babam Hüsamettin Alpagut gelir. Özellikle Tavşanlı’da hakim ve c.savcısı olarak görev yapmış olanlar, Avukatlar,Adliye katipleri, mübaşirler, Adliye odacıları,santral memurları,Adliye kapılarında nöbet tutan bekçi ve polisler gelir. İcra müdürlerini ,uzun yıllar  Adliyelerin bir köşesinde görev yapmış ilçe seçim müdürü ve görevlilerini , Adliyelerde,Adalet Saraylarında ki  çayhanelerde hizmet vermişler çaycıları ve çay dağıtıcılarını  anımsarım. Yeni Adli Yıl denilince,aklıma yıllarca  sigara dumanından göz gözü görmeyen Adliye koridorları  aklıma gelir. Sigara dumanından rahatsız lan ,duruşmayı yarıda kesip nefes almak için Adliye dışına çıkan hakim ve c. savcılarını anımsarım. Bu vesileyle merhum hakimimiz Emin Bey’e de Allah’tan rahmet dilerim. Çünkü O da aynısını yapardı.  Her Adliye’de ve Adalet Sarayı’nda sayın hakim ve c.savcılarının makam odalarında  üzerinde  kocaman ,üzerinde “ Adalet Mülkün Temelidir”yazan levhalar bugün de vardır. Bu levhanın dışında başka bir söylem  yanlıştır. İslam hukukuyla yönetilen devletlerde  halk arasında  çıkan anlaşmazlıkları ,her türlü davayı halletmek üzere devlet tarafından  tayin edilen memur olan Kadıları da  bu arada anımsamamak olmaz. Hele hele  Tavşanlı ilçesi’ne  bağlı Derecik Köyü Halkı’nın Güneş aleyhine açtığı davayı  mükemmel bir kararla sonlandıran, Tavşanlı’daki Kadı Efendi’nin kararını bugün de alkışlamamak mümkün müdür?Derecik Köylüsü  Tavşanlı pazarlarına gelirken hep Güneş’ten şikayetçi olmuşlardı ya. Kadı Efendi ne karar vermişti?” Derecik Köylüleri Tavşanlı pazarlarına akşamüstü gelsinler,sabahleyin köylerine geri dönsünler “ kararı almıştı. Bu durumda Güneş kimseyi rahatsız edemezdi. Çünkü her halükarda,gidiş ve dönüşlerde Güneş hep arkalarında kalacaktı. nasıl karar ama?
     Yeni Adli Yıl  hayırlara vesile olsun. Eskiler, her zaman hakimleri(kadıları) C. Savcılarını( müddeiumumileri)  Adaletiyle ünlü Halife Hz. Ömer’in postu üzerinde oturanlar olarak görür ve öyle bilirler. Yeni Adli  Yılda   birçok kişi  ” hukuksuz yere tutuklu kalmanın bir bedeli  olması” konusunda adımlar atılmasını bekliyor. “ Kusura bakmayın.Özür dileriz. Bir yanlışlık olmuş” gibi ifadeler,  hukuksuz yere tutuklu kalmanın  yaralarını sarmıyor. Üstelik kişileri daha çok yaralıyor. Bu yanıtlar; kırılan onurları asla geri getirmiyor. 
     Montesquieu,” Toplum çıkarlarının en etkin güvencesi adalettir. İnsanı insan yapan niteliklerin başında Hak,Onur,Kişilik  saygısıyla  Adalete,Hukuka,  bağlılık gelir. Erdem, toplum çıkarlarını kişisel çıkarın üstünde tutmaktır “sözlerini  1689-1755 yılları arasında sarfetmiştir. Bu sözler karşısında ne yapılır? Ayağa kalkılır. Ben de yazımı yazarken birkaç saniye olsun ayağa kalktım.  Halkımız istisnalar dışında  yanlış düşünüyor. Tekrar yazıyorum; Hukuk,gerçek kanıt,sağlam belge,defosuz tanık,tarafsız bilirkişi,adalet amaçlı iddianame arar. Hakim ve c.savcıları için bu esastır. Avukatı  birçok kişi yanlış anlar. Sanır ki, Avukat Adalet dağıtır. Hayır Avukat Adalet dağıtmaz. Ne yapar?Suçluyu aklamaya  çalışır. Bunun karşılığında da avukatlık ücreti(vekalet ücreti) alır. Yani Avukat,her zaman bir tarafın hakkını savunur. O kadar. Adalet terazisinin bir kefesinde Hakim ve öteki kefesinde de c. savcısı vardır. 
      Yeni Adli Yıl  olunca önce can,sonra canan misali   Tavşanlı Adliyesi’nde görev yapmış  bazısı aktif, bazısı merhum,bazısı emekli,bazısı hasta,bazısı başka bir yerde görev yapmış sayın hakim ve  c. savcılarını  hatırlamamak olur mu?  
       Hepsinin de gönüllerimizde yeri var. En ünlüler arasında” Bodrum Hakimi” diye adlandırılan, adı türkülere yansımış,bir zamanların   bayan hakimlerinden Mefharet Tüzün unutulur mu? Kemal Arıbaş, İrfan Kınay, Nevzat Aygün, Yüksel Aygün, Sıbgatullah Gültekin, Hayati Uçar, Nilgün Uçar, Ahmet Ateş, İbrahim Yılmaz Meral, Emin Ayar, Muhittin Cenkdağ, Sümer Güner,Davut Usta, Adem Kul, Sabri Beytorun, M. Vehip Akıncı, Bekir Şahiner, Rıza şahin, Ahmet Gürbüz, Halil Adıgüzel,  Osman Nuri Güler, Selami Hatipoğlu, Fuat Özsoy, Kemal Esenkaya, Cevat Barutçu, Ömer Barutçu, Cemil Erdinç,Ali Liğin, Şükran Telatar, Ali Demir, Esat Cevheroğlu, Kemal Demirdön, Nejat Saatçı, Fuat Köylüoğlu, Nadir Özsoy,Ali Ulvi yılmaz, Ahmet Akça, Selami Akalın, Şinasi Emiroğlu  Tavşanlı’nın havasını teneffüs etmiş,suyundan içmiş, Tavşanlılılar’ın gönüllerinde taht kurmuşlardır. 
       Yeni Adli Yıl  denilince  Tavşanlı Adliyesi’nde el ve ayak izleri bulunan,fedakar,çalışkan mahkeme katiplerini unutmak olur mu? Sanki karşımda gibiler. Yeni Adli Yıl denilince  avukatlardan,davavekillerinden,arzuhalcılardan, mübaşir ve odacılardan bahsetmemek olur mu?  Komutan, Destan İbrahim Çavuş, Gorgor( Hasan Hüseyin Kor), Cemal Uslu, Cennet Mehmet, Sadık Akın, Porsuk Ahmet, Kopil Mustafa Özkan, Mehmet Ceylan, Örenköylü Halil İbrahim, İrfan Yaşar, Kuruçaylı Ahmet Çavuş, Mustafa Korkut,Emin Sıtkı Uykucuoğlu, Mehmet Emin Akan,Mustafa Aslan, Rıza Teke, Ablumlu Ömer,Kütahyalı Bekir,Mithat Demirtaş, M. Zeyrek, Veli Dönmez, Çakmak Mehmet( mülk bilirkişisi) Karga Ahme(Eski yazıyla askerlik belgeleri) Yeni Adli Yıl denilince Adliye ile özdeşleşmiş daktilo tamircileri unutulur mu? Gürbüz, Mustafa, Mehmet Bulut, Şallı Mustafa ve Haşmet unutulur mu?
      Kütahya Barosu’nun aktif  duayen avukatları,diğer serbest avukatlarımız ve kurum avukatlarımızı,vefat eden avukatlarımızı   burada  saygıyle,sevgiyle,ebediyete intikal edenleri de rahmetle anıyorum.  Avukatlarımız Hüsamettin Alpagut, Tarık Dosdoğru, Abdullah İrfan Bali, Ethem Sözen, Hüsnü Davutoğlu, Yavuz Ökem, Ramazan Gömleksiz’i rahmetle,  Nail Göksal, Nefi Sel, NEŞE Ergun, Murat Argun, Murat Kurt, Müfde Akan, Mehmet Demirbüken,, Mehmet Karaduman, Metin BALIOĞLU, Ferruh Onur, Halii İbrahim Manisalı, Bekir Göksal, Bekir Özyurt, Canal Sel, Ahmet Durak, Ahmet Kumuz, Süleyman Yıldırım, Tuncay ZENGİN, Ali Çatal, Ali Osman Türe, Cemal Dosdoğru,Dilek Durak, Engin Türkyılmaz, Hasan Hüseyin Cömert, Kazım Bayram, Lütfüye Öven, Ömer Telçeken,Muazzez Yağcı, Muharrem Akcan, Rahime Kaya, Reha Akan, Sacide Topal, Sait Şükrü Eyüboğlu,aziz dostum Fahri Alparslan, Mustafa Kemal  Çankırı, Ali Şengül ve anımyayamadığım avukat dostlarıma, Baro Başkanımız Ahmet Atam,Suat Nursoy’u da bu vesileyle bir kez daha anmak istedim.                                 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları