BİR ZAMANLARIN İLÇE GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRÜYDÜ
BİR ZAMANLARIN İLÇE GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRÜYDÜ

Bülent Alpagut
- 05062218413BİR ZAMANLARIN İLÇE GENÇLİK VE SPOR MÜDÜRÜYDÜ
DEĞERLİ ÖĞRETMEN İHSAN TANDOĞAN
(TAKTAK HOCA)
EŞİ BAHAR HANIM’I KAYBETTİ
Ben yıllardır kurulan yuvaların korunmasından yanayımdır. Ama bazen beklenmedik bazı olaylar yüzünden aileler yıkılabiliyor. Bu da aile bireylerini olumsuz etkiliyor. Gönül ister ki hiçbir aile çatırdamasın,yıkılmasın,aile bireyleri altında kalmasın….
Sevgili İhsan Tandoğan yıllar içinde benim en iyi dostlarım arasında kalmıştır. Birbirimizi kıracak hiçbir davranış içinde de olmadık. Saygı ve sevgi çizgisini zorlamadık. BU DOSTLUK TA PAZARA KADAR DEĞİL MZARA KADAR SÜRECEKTİR.
İhsan Hoca’nın 2.nci eşi merhum baldızım Emine Atasayan ‘ın akrabasıydı. Merhum Kemal Tezer’in ki GLİ Camiası iyi bilir kızıydı. Merhum Bahar Hanım ile Taktak Hoca’nın birbirlerini tanımaları yıllar öncesine dayanır. Ta Tunçbilek’e kadar uzanır. Merhum Bahar Hanım emekli bir memurdu. Ben sevgili İhsan ile Bahar Hanım’ın 24 Mart 2010 tarihinde İzmir/ Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda yanlarındaydım. O gün gelen çok sayıda tebriği bizzat okumuştum. En anlamlı tebrik zamanın güçlü siyasetçilerinden ,bir ara TBMM Başkanıydı Doç. Dr. Mustafa Kalemli’nin tebrik mesajıydı. Zamanın bakanlarından da anlamlı mesajlar gelmişti. İşte o gün oldu bir kere sevgili Taktak Hoca’yı merhum eşiyle birlikte Karşıyaka Öğretmenevi’nde ,merhum lise müdürü Arslan Ergüç, Fr. Öğretmeni Ahmet Başaran ve bazı dostlarla birlikte olduğumuzda görmüştüm. Bir daha görüşemedik. Hep mesajlaştık,telefonla görüştük. Ben Özdere’de Onlar dikili’de aramızda bayağı bir uzaklık söz konusu. Taktak HOCA ile merhum eşi Bahar Hanım neredeyse 14 yıldır evliydiler. Allah kimsenin yuvasını yıkmasın. Bunu kimseye anlatamazsınız. Ben sevgili arkadaşıma sabır diliyorum. Zaten uzun ince bir yolun neredeyse son çeyreğindeyiz. Kimseyi kimselere şikayet etme hakkımız ve haddimiz de yok. Allah veriyor, Allah alıyor. İtiraz mercii söz konusu değil. İnşallah Taktak Hoca bu travmayı kolay atlatır. Yapacak başka bir şey yok. Aile bireylerine,dost ve arkadaşlarına başsağlığı dileklerimizi sunuyorum. Yazımı bir duayla bitirmek istiyorum; “Tanrım,ilk önce dağa taşa ver / Hayvanlara ver/ Ormana ver/suya ver/Ondan sonra insanlara,kapı komşuya/Muhtaça ver/ Kalırsa en sonra bana ver” Allah herkesin gönlüne göre versin…..
BİR ZAMANLAR YEDEK SUBAY ÖĞRETMEN OLARAK GÖREV
YAPTIĞIM KAYSERİ İLİ ERKİLET BELDESİ EMMİLER KÖYÜ’NDE
KURULAN BİR DERNEK İHTİYAÇ SAHİBİ ÜNİVERSİTELİLERE
BURS VERİYORMUŞ
Çok sevindiğim bir haber aldım. 1960-1962 yılları arasında iki eğitim ve öğretim yılını Yedek Subay öğretmen olarak geçirdiğim bir zamanların Emmiler Köyü’nde artık mahalle olmuş, kurulan bir dernek mükemmel işler yapıyor. Yeri geliyor . Hemen hemen tüm etkinliklerde eli var. Ben 1962 yılından bu yana bu köyün sakinleriyle akraba ilişkisi içindeyim. Her ne kadar eski köy,yeni mahallenin nüfusu azalmışsa da yine de sevdiklerimin,dostlarımın,arkadaşlarımın en azından bugün oğulları,kızları,torunları hayattalar. Kendileriyle her vesileyle konuşuyoruz,mesajlaşıyoruz. Bugüne kadar köy muhtarlarının tamamını tanıyorum.
Bana köy halkından vefat edenleri haber veriyorlar. Ben de irtibat telefonlarıyla başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Özel günlerde birbirimizi arıyoruz. Bu arada köyde kurulan derneğin faaliyetlerinden de haberdarım. En son haber köyde faaliyet gösteren derneğin ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine burs vereceği haberi oldu. Bir derneğin böyle güzel bir hizmette bulunması örnek bir harekettir. Bilmiyorum ülkemizde böyle bir başka dernek veya dernekler var mıdır ama bir mahallede böyle bir derneğin böyle yüce bir amaç için kollarını sıvaması taktirlerin üzerindedir. Halen mahalle muhtarı olan sevgili kardeşim Ahmet Tosun’u, dernek yetkilileri; Kenan Oğuz’u,Ali Kızıl’ı,Burhanettin Güneş’i, yürekten kutluyorum. Böyle bir uygulamayı birçok derneğimizin yapması bir öğretmen olarak en büyük dileğimdir.
4 EYLÜL GÜNÜ ÜLKEMİZDE ZABITA TEŞKİLATI’NIN
KURULUŞU OLARAK KUTLANIR
Baktım bu kadar gürültünün arasında Zabıta Teşkilatının kuruluşunun yıldönümü de pas geçildi. 1826 yılından beri hizmet veren bu kuruluş asla göz ardı edilemez. Ben Tavşanlı Belediyesi’nde,belde belediyelerinde görev yapan tüm zabıta memurlarımızı bu vesileyle saygıyle anmayı kendim için görev sayıyorum.
Bir çoğuyla nice anılarımız olmuştur. Kitap yazabilirim. 198 yaşında bir kuruluş kimleri görmedi ki? Ülke bazında değil ama Tavşanlı bazında sadece Tavşanlı Belediyesi’nde kimleri görmedik? Bu arada bir zamanlar beldelerimiz olan Çukurköy’de, Aliköy’de, Gürağaç’ta ki belediyelerimizde, halen belde belediyelerimiz; Kuruçay, Tepecik, Balıköy, Tunçbilek ‘te, hizmet görmüş,çalışkan,sevecen,ünlü belediye zabıta memurlarının keşke sağlıklı bir listesini çıkarabilsek. Ben uzaklardayım, bu görevi birisi veya birileri takip edip bir listesini çıkarabilse geleceğimize ışık tutulabilir diye düşünüyorum.
Bu yazımda sadece aklıma geliveren sadece Tavşanlı Belediyesi’nde ta baştan ,yani merhum belediye başkanlarımızdan Hacı Hamdi Ahmet Efendi(1885-1886)’den bugüne yani halen görevde olan Belediye Başkanımız Ali Kemal Derin’e kadar geçen uzun ince bir yolda hizmet veren onlarca belediye zabıta memurundan sadece tespit edebildiklerimden söz etmek istedim.
Bugün kaç Tavşanlılı bu güzel insanlardan kaçını tanıyor? Tanıyanların da giderek azaldığını biliyorum. Yaşayan efsane olarak kaç belediye zabıta memurunu gösterebilirsiniz? Merhum babamın balıkçı arkadaşlarından Ethem Çavuş,Mehmet Sönmez Çavuş, Hasan Çavuş( Öğretmen Gültekin Kesin’in eniştesi),Talat Pembe Çavuş(Ayakkabı tamir dükkanı vardı ve saz da çalardı. Kayınna duymaz terliklerinin mucidiydi)Nazım Çavuş( Bir konuşmaya başladı mı lafı bittiğinde ikinci namazı okunurdu)İsmet Çavuş( genelde mesai bitiminde Ada Mesireliği’nde pompacı Halil Efendi’nin bahçesine giderdi)Ahmet Çavuş( halk arasında beyaz eldivenli çavuş diye tanınırdı),Kadir Balaban Çavuş( bir ara Keşkekçi Camii’nde imamlık ta yapmıştı.Arkasında nice namazlar kılmıştık),Zeki Çavuş( bir ara baharatçılık yapmıştı. Oğlu Fatih ile birlikte uzun süre Tavşanlı Halkı’nın taze,nefis baharat ihtiyacına yanıt vermişti),Cemal Çavuş, Selahattin Sezer Çavuş(Deve Necati’nin yeğeni)Mehmet Şenyiğit( berberlik te yapmıştır)İsmet Arslanerer Çavuş( Arap Hüseyin’in oğlu), Bacak Cemal,bugün dahi asla unutulmamışlardır.
Zabıta,belediyelerimizin vazgeçilmezidir. Zabıta memurları sayesinde belediyelerimiz birçok müşkülünü çözmektedir. Gönlüm isterdi ki ; Tavşanlı İlçesi sınırları içindeki tüm belediyelerimizde görev yapan zabıta memurlarını n adlarını yazabilseydim. Ama” bir elin nesi var,iki elin sesi var” sözü gereği birilerinin de bana yardımcı olması gerekir. Tavşanlı artık büyüdü. Tavşanlı’nın geçmişiyle yakından ilgili bir hazırlığın sayın kaymakamımızın direktifleri doğrultusunda başlatıldığını yerel basından öğrendim. Kendilerine bu hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ederim. Tavşanlı’da her meslek grubu içinde kimler var bulup ortaya çıkarılsın.