07 Ocak 2018 - Pazar

BAZEN HAKARETLER,SÖVMELER İNSANLARA İLTİFAT GİBİ GELİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
2699 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
Her 24 Kasım Öğretmenler Gününde  hep hatırlarım. Kütahya Lisesi’nde Fransızca Öğretmenimiz rahmetli Kasım Tarım hemen hemen her fırsatta bizlere:” Eşek herifler” derdi.Bu hitap tarzına belki  bir çoğumuz çok kızmışızdır ama  yapılacak bir şey var mı? Bu hitabı kendimiz için  bir anlamda iltifat olarak kabul ederdik ve ettik te….Rahmetli babam ki o zamanlar Kütahya Barosu’nun  ilk üyelerindendi,beni rahmetliye teslim ederken:”Hocam eti senin kemiği benim” dememiş miydi?
       Kütahya Lisesi Türkiye’de zamanında  en önemli irfan yuvalarından birisiydi.Vefa Lisesi, Bursa Lisesi, Balıkesir Lisesi,Eskişehir Lisesi, İstanbul Pertevniyal Lisesi,İzmir Atatürk Lisesi v.b. liseler gibi .Bugün de mezun olduğum 1957/1958 Öğretim yılından bugüne  Kütahya Lisesi’nin yine mükemmel öğrenciler yetiştirdiğine inanıyorum.
       Ben bugün bile rahmetli Fransızca öğretmenimiz  rahmetli Kasım Tarım’dan öğrendiklerimle  iyi-kötü Fransızca konuşuyor ve yazıyorum. Tercüme yapabiliyorum. Öğrendiğim Fransızca şarkıları terennüm edebiliyorum.
       Rahmetli eski kaymakamımız Salim Çankırı Tavşanlı’da görev yaparken de bir çok kişiye” Ebabil kuşları “derdi Ama bu hitap tarzı kulağa hoş geliyordu..Rahmetli babamın bana çok kızdığı günde  de “ Eşek herif” diye bağırdığını hiç unutmamışımdır.Ama hata bendeydi. Durup dururken rahmetli babama:”Baba Cumhuriyet Meydanı’na yıldırım düşmüş herkes oraya gidip bakıyor. Bu arada Atatürk Büstü de  zarar görmüş  deniliyor” demiştim.Yani aranmıştım.Bu sözleri söylememle birlikte   daktilosunun başından ayrılıp bir koşu Cumhuriyet Meydanı’na koştuğunu  bugün de anımsıyorum. Yağmur zaten yeni kesilmiş,etraf çamur. Eh sen böyle söylersen ve de bu yalansa “ Eşek herif” hitabını hak etmen doğaldır.
       Bugün toplumda “ Eşek herif” diye  hakaret yiyen niceleri vardır.Ama özellikle Kütahya Lisesi’nde okumuşsanız bu hitabı  rahmetli hocadan ve cebir öğretmenimiz avukat Recep Akkaya’dan  mutlaka işitmişsinizdir. Ruhları  şad olsun.
      Rahmetli  gazeteci  abimiz ” Müstakil Tavşanlı Gazetesi sahibi” Abdurrahim Börekoğlu’nun  gaza gelip İl Genel Meclisi Üyeliğine aday olduğu günlerdeydi. Kendisini küçük olmama rağmen uyarmıştım. “ Gel abi bu sevdadan vazgeç” demiştim.Ne mi oldu? Rahmetli için sadece Derecik Köyü’ndeki seçim sandığından bir pusula çıkmıştı. Bir seçmen adını çıkaramamış olmalı ki   pusulaya el yazısıyla’ Köye eşekle gelen topal’ yazmamış mı? Yani tek bir oy çıkmş O da dolayısıyla iptal edilmiş.. Seçimler bittiğinde bir gün ben bir şey demeden bana aynen:” Puşttur bu insanlar oğlum puşttur” demişti.
      Bazı insanların sövmeleri de insanları kızdırmaz. Üstelik keyiflendirir.Rahmetli Deli Ahmet’in rahmetliler Ordu Ahmet, Tarhan Ahmet,Çamçar Ahmet’e  ana avrat sövmesi her zaman tebessümle karşılanmıştır. Rahmetli Yandım’ın kadına –kıza öpücükler göndermesi,elle değil sözle sataşması bile hiçbir zaman ciddiye alınmamıştır.Rahmetli Camcı Çakır devlet büyüklerine verir veriştirirdi. Ama hiç kimse.” Şahit olun. Bakın sövdü” dememiştir. Rahmetli  Tepecikli Çolak  zaman zaman anneme  de sövermiş. Ama haklı. Neden? Balıköy  Havalisi’ne keklik  avına çıkılıyor. Babam avukat ya. Halimiz vaktimiz iyi. 25o fişek hazırlayarak ava giderdi.Savaşa gider gibi.Çolak ta gördüğünü vuran,önünden kaçanın kurtulamadığı bir avcı Babama Hüsamettin demez Nizamettin derdi.Bir av partisinde rahmetli babama seslenmiş:” Nizamettin mermi  çok mu?” demiş. Babam da rahmetliye:” Çok çok çolak  salla” demiş o da hesapsız bir şekilde atmış olmalı ki bakmış fişek kalmamış. Babam dan fişek istemiş. Babam da bakmış hazırladığı fişeklerin yarıya yakını yok. Rahmetli annem bir kısmını av öncesinde alıp saklamış.Çolak’a:” Çolak kusura bakma hanım torbadaki fişeklerin yarısını almış” deyince rahmetli Çolak  hemen anneme” a…. Koduğum “ demesin mi?Rahmetli babama sormuştuk. Ne yaptın? Dediğimizde. Hiç yanıtını vermişti. Çolak’ın kötü niyetli olmadığını ifade etmişti. Rahmetli Ovacıklı Emin Çavuş bile en küçük bir el hareketine söverdi. Ama hiç kimse alınmazdı.Rahmetli Şahmelekli Emin Çavuş bile siyaseti tanımlarken  zamanın bir önemli kişisine aynen.” Siyaset iki gidip bir kıç atmaktır” demiş etrafını kahkahalara boğmuştur.
 
  TAVŞANLI KAYMAKAMI MUHTARLARIN BİRLİK 
VE BERABERLİK  İÇİNDE OLMALARINDAN MEMNUN
 
              Muhtarlar Günü kutlamalarına izinli olduğu için katılamayan Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara  Tavşanlı Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği’ne bir nezaket ziyaretinde bulunmuş.Bu ziyareti memnunlukla karşıladıklarını ifade eden Tavşanlı Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Yusuf Çelebi  amaçlarının ilçenin en büyük yönetim görevlisi sayın kaymakama  çalışmalarında katkı sağlamak olduğunu söylemiş. Başarının ekip çalışmasıyla mümkün olacağını ifade eden Çelebi:” Biz projelerimizi sayın kaymakamımıza sunmayı sürdüreceğiz. Sayın kaymakamımızın rehberliğinde tüm sorunlarımızı yeneceğiz” demiş. Tavşanlı Muhtarları’nın birlik ve beraberlik ruhu ile hareket etmesinin Tavşanlı açısından güzel bir tablo olduğu ifade ediliyor.
         
TAVŞANLI’NIN YENİ CUMHURİYET MEYDANI  GÜNDEMDE
 
         Yakın bir gelecekte,birkaç ay sonra mevcut Hükümet Konağı yıktırılacak.Türkiye’nin tek Cumhuriyet Meydanı’na küskün yapısı olarak dillendirilen bu binanın girişi aslında arkasındaydı Daha inşa edilirken meydana yanlış konumlandırılmıştı. Karşılama ve uğurlamaları hep bu arka giriş kapısından yapardık. İlçede en fazla görev yapan sayın kaymakamlardan Numan Hatipoğlu halen Trabzon merkez ilçesinde görev yapıyor Cumhuriyet Meydanına  bakan fakat atıl durumdaki kapıya yeniden canlılık kazandırmış ve  bundan sonra Hükümet Konağı’nın bu kapısı kullanılmaya başlanmıştı ki bu devam etmektedir. Arkadaki merdivenli kapı ise  açık olmasına karşın  çok nadir kullanılmaktadır. Hükümet Konağı’nın işlerlik kazanan bu kapısı yıllar sonra Hükümet Konağı ile Cumhuriyet Meydanı’nı  barıştırmıştır.
           Son olarak Tavşanlı Özel İdare Müdürlüğü’ne  ait yapılar gündeme gelince  Tavşanlı Kaymakamı sayın Yüksel Kara’nın başkanlığında bir toplantı yapılmış.Bu toplantıda sayın milletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu,sayın Ak Parti İlçe Başkanı Nejat Tülek,sayın Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Atabay, TTSOB Davut Efe,Tavşanlılı İl Genel Meclisi Üyeleri de  hazır bulunmuş.Toplantıda geleceğin Tavşanlı Cumhuriyet Meydanı  ele alınmış.Bu meydanın 1OO bin nüfuslu belediye sınırları içinde yaşayacak Tavşanlılıya en güzel şekilde  sunulmasına  karar verilmiş. Halen merkez nüfusu 71 bin 1OO olan Tavşanlı Belediye Sınırları içinde 19 mahallede  yaşayanları da yakından ilgilendiren bu toplantının  olumlu sonuçlandığı belirtiliyor.Asıl önemlisi Özel İdareye ait taşınmazların  ne olacağıdır.Örneğin  inşa edilmekte olan Tavşanlı Merkez Polis  Merkezi Amirliği hizmet binası yanındaki Özel İdare’ye ait bir zamanlar öğrenci yurdu olarak düşünülen binanın durumudur Bu binanın bir şekilde buradan alınması da estetik açıdan olumlu olacaktır. Bir zamanların Halkevinin yıktırılmayan ve Vergi Dairesi Müdürlüğünce kullanılan  parçası da yıktırılacaktır.Ama her halükarda  son olarak bir zamanların belediyebaşkanı sonra milletvekili oldu Hüsnü Ordu’nun  hizmete sunduğu Cumhuriyet Meydanı yeni bir kent meydanı olma yolundadır.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları