26 Eylül 2017 - Salı

TAVŞANLI SÖZCÜĞÜ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
2930 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TAVŞANLI SÖZCÜĞÜ HANGİ SÖZCÜKLERLE

                                       ÖZDEŞLEŞMİŞTİR

                                                                                       

               Kimler ne derse desin ben Tavşanlı Sözcüğünün “ Tavşanlı” adlı yaban ve kümes hayvanından geldiğine inanmıyorum.Çünkü 78O bin kilometre  karelik bir  alanı  kaplayan ülkemizin dört bir tarafında bu  kümes hayvanını besleyenler, bu  av hayvanını  avlayanlar, etini turistik otellerde müşterilerine  menülerde sunan işletmeciler var.

              Tavşanlı sözcüğü” Tavşan” sözcüğünden  yani ağacı işleyen zanaatkardan gelmektedir. Ne alaka? Evet doğrudur Çünkü tahta, ağaç işleyen zanaatkara ‘Tavşan’ deniliyor.. Rahmetli eski  Tavşanlı TEMA Gönüllü Temsilcisi,araştırmacı,tiyatro yazarı, Dünya Dendroloji Derneği’nin birkaç Türkiyeli Üyesinden birisi, eski Tavşanlı Belediye Başkanlarından rahmetli Fevzi Coşgun’un da  bu konuda bildikleri vardı. Beni de ikna etmişti. Tavşanlı’nın bugün ilçe bazında 65’i ormanlıktır. Bir çok köyü halen orman köyüdür Tavşanlılının  atalarının  ki- o zamanlar orman varlığı 9O  ’lar olarak ifade ediliyor- ağaç işleyerek karınlarını doyurdukları  anlatılır. Peki bu zanaatkarlardan geride neler kalmış? Çok sayıda yemek kaşığı, çorba, tatlı, helva kaşığı. Soraaltı,oklava, oyma tavan,kapı,dolap,havan,tokaç, tuz veya buğday dövme teknesi, hamur teknesi, çam testi, bardak, kapkacak rafı, trabzan, nalın, saz gövdesi, tahta ok, yay,tahıl anbarı, yaba,karasaban,kepçe,avlu kapısı tabut, akarsu dolabı, at ve öküz arabası kasası, pencere çerçevesi,çeyiz sandığı, pencere cumbası,

            Yok efendim  Germiyan Beyleri’nin av sahası Tavşanlı imiş,bu beyler zaman zaman Tavşanlı’ya gelir tavşan avlarlarmış. Kütahya’da o zaman sadece Tavşanlı mı av sahasıymış ki?Bugün 12 ilçede tavşan yok muymuş?

 Nereye geleceğim? Tavşanlı sözcüğü önce’Tavşan’ sözcüğüyle özdeşleşir. Peki başka neyle özdeşleşir? ‘ Nohut’ sözcüğüyle. Çünkü nohutun   allanıp pullanıp,çeşitli giysiler giydirilerek ‘Leblebi’ yapıldığı yerdir Tavşanlı. TSE Belgeli Tavşanlı Leblebisi ‘nin ana maddesi  nohut ülkemizde sadece Tavşanlı’da değerli olan bir bakliyattır.Neden bir Nohut piyasası Tavşanlı’da değildir bugüne  hep merak ederim. Madem ki Başmakçı denilince ‘ Yumurta’ akla geliyor ve  piyasa burada belirleniyorsa  bu Tavşanlı için de geçerli olmalıdır. ‘ Nohut’ sözcüğü sadece Tavşanlı’da anımsanmalı ve burada işlem görmelidir

          Tavşanlı sözcüğü ‘ Çok gövdeli piramidal karaçam’ ile de özdeşleşir.İlçeye  bağlı Vakıf Köyü sınırları içindeki bu nadide orman parçasının zenginliği olan bu çam ağaçlarının bir benzeri hiçbir yerde yoktur.Bu çamlar arasında ‘ Mehmetçik Çamı’ olarak adlandırılan çam da nadide bir çamdır.

         Tavşanlı  sözcüğü’ Dombay- Karamanda’ sözcükleriyle de özdeşleşmiştir. Ülkemizde çok az yerde  bulunan bu  siyah renkli,iri cüsseli hayvanların sütü de,kaymağı da,sütünden üretilen dondurması da,yoğurt ve peyniri de ünlüdür.Tavşanlı’da   sadece  Çobanköy’de 4OO   Karamanda-Dombay bulunmaktadır.

          Tavşanlı’ Linyitspor’ ile de özdeşleşmiştir.Bir ara TFF Liglerini birer birer aşarak neredeyse Süper Lige yükselmesine ramak kalan bu spor elçimiz için Ak Parti Hükümeti milyonlar harcayarak Tavşanlı’ya Avrupa normlarında bir stat bile kazandırmıştır.

           Tavşanlı kaliteli  ‘ Linyit Kömürü’ ile de özdeşleşmiştir. Mehmet Tunçbilek adlı bir Tavşanlılının bulup Türk Ekonomisi’ne armağan ettiği bu kömür  vasıtasıyla ilçenin ekonomisi güçlülüğünü bugün de sürdürmektedir.

            Tavşanlı sağ görüşlü siyasi partilerle de özdeşleşmiştir. İstisnalar dışında Tavşanlı’da hep sağ görüşlü siyasi partiler kazanmıştır.Bu gelenek haline gelmiştir.

 

                                          YARDIMCI DOÇENT DOKTOR RAHMİ ORUÇ GÜVENÇ CADDESİ

                                                      TABELASI   NE ZAMAN ASILACAK

       Bir süre önce vefat eden üniversite öğretim görevlisi,ünlü  TÜMATA Topluluğu’nun kurucusu,1948 Tavşanlı doğumlu,yerel gazeteci’ Tavşanlı Postası’ gazetesi sahip ve başyazarı,rahmetli Kamil Güvenç’in üç oğlundan birisi olan Rahmi Oruç Güvenç İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Felsefe Bölümü mezunuydu.İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi  Psikiyatri Kliniğinde  klinik psikoloji doktorluğu da yapmıştı.Akıl hastalıklarının musiki ile  tedavisi konusunda doktora  sahibiydi. Bir ara da Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisiydi.Rahmetli,Türk ve dünya  müziğinin orijini ve tarihçesiyle ilgili  uygulamalı çalışmalarıyla da tanınıyordu.Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi doğumlu Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç Caddesi Tabelasının Moymul Mahallesi- Dağçeşme Mahallelerinin kesiştiği,Dedeler Mahallesi  girişine asılması bekleniyordu. Bu konuda Tavşanlı Belediye Meclisinin bu konuda karar alması gerekliydi. Bu kararın alınıp alınmadığı alındıysa bu tabelanın ne zaman gereken yere asılacağı merak ediliyor. Zira adı geçen Kütahya’nın yetiştirdiği değerlerden sadece birisi.

      Ama taraflı tarafsız herkes:” Sayın başkan söz verdiyse yapar” diyerek topu belediye başkanı Mustafa Güler’e atıyor.Bana göre de  sayın başkan sözünde duracaktır.Bugüne kadar ne söz verdiyse yapmıştır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları