16 Mart 2024 - Cumartesi

O R U Ç

O R U Ç

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
173 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


                               O   R    U    Ç 
            Şair Nabi  ne güzel söyler;  “ Savmdır kullarına lutf-i Hüda/Savme bizzat eder Allah ceza/Savm maide-i rahmettir/Nurdan Saime bir hil’atdir/Savmdır kabil-i ketm ü ihfa/ Dahle fırsat bulamaz savme riya”  Yani  Oruç,Allah’ın kullarına bir lütfudur. Orucun mükafatını bizzat Hazret-i Allah verir.Oruç, bir rahmet sofrasıdır. Oruç tutana  nurlu bir elbisedir. Oruç, gizli yapılan bir ibadettir. Oruca asla riya karışamaz.                 “ Oruç,sabrın yarısıdır” yine” Sabır imanın yarısıdır”  diye buyuran Peygamber Efendimiz ‘in  buyurduğuna göre Oruç,imanın dörtte bir cüzüdür. Aynı zamanda oruç, yalnız Allah’a mahsus  bir ibadet olma hususiyetiyle  de temayüz etmiştir. Zira Peygamber Efendimiz’in Allahü tealadan hikaye buyurdukları bir hadis-i kudside;” Her hasene ,on mislinden  yedi yüz misline kadardır” demişlerdir. Yani, her iyiliğe,en az bire ondan yedi yüz misline kadar sevap verilir.Yine  Oruç bana mahsustur, onun mükafatını da ancak ben veririm”  diyen rabbimiz   oruç tutmanın güzelliğine işaret etmiştir. Ayet-i celilede: “ Sabır edenlere verilecek  ecirleri  hesapsızdır” denilmiştir.Peygamber Efendimiz’in şu hadisleri anlamlıdır” Nefsim kabza-i kudretinde olan Allah’a  yemin ederim ki,oruçlunun ağız kokusu,Allah katında misk kokusundan daha hoştur”. Aziz ve Celil olan Allahü Teala  buyuruyor ki” Kulum şehvetini,yemesini ve içmesini   benim rızam için  terk etmiştir. O halde  oruç benim içindir. Mükafatını  ancak ben veririm.” Yine Peygamber Efendimiz’in” Cennetin bir kapısı var adına “ Reyyan” derler. Oradan ancak oruçlular girebilir” buyurmuşlardır. Yine bir hadis-i şeriflerinde Yüce Peygamber.” Her şeyin bir girilecek kapısı vardır. İbadetin kapısı da oruçtur”  buyurmuşlardır. Bir başka hadis-i şerif.” Oruçlunun uykusu ibadettir”der.  Peygamber Efendimiz,  Ramazan ayı  girdiği zaman, Cennet kapılarının açtırıldığını, Cehennem  kapılarının  kapatıldığını da söylemiştir. Şeytanlara kelepçe vurulması Ramazan ayındadır. Cennetin kapılarının oruçla çalındığını da sevgili peygamberimizden işitiyoruz. İdeal kul olma konusuna gelince; Peygamber Efendimiz(s.a.s) “ Allah’ım! Beni kötülük yaptıkları zaman bağışlanma dileyen kullarından eyle” diye dua ederdi. Bu nedenle şu önümüzde idrak edeceğimiz Yerel Seçimler öncesinde Allah tüm siyasetçileri mutlaka gözlemektedir. Zaman gelip Arş’ın titrediğini işitiriz. Siyasetçilerimiz kendilerine gelsinler, Arş’ı titretecek sunumlardan,konuşmalardan,ifadelerden,verecekleri bilgilerden  sorumlu olduklarını unutmasınlar. Hadlerini  de aşmasınlar derim. Ümmeti kılıçla birbirinden ayırmaya  devam  edenler dikkatli olsunlar. 
                  Ramazan Ayı Yerel Seçimlere denk geldi.  Siyaset yapanlar için en tehlikeli durum doğdu. Allah korusun  siyaset yapayım derken göz çıkartırlarsa .birbirlerini haksız yere,yalan yere itham ederlerse,birbirlerine çamur atarlarsa oruçları da zarar görecektir.  Bari bu Ayda biraz dikkatli olalım. Kalp kırmayalım.  Siyaset    Yavuz Sultan  Selim Han’ın dediği gibi bir kuru kavgadır.  Netice itibariyle yerel seçimler gelir geçer ama açtığı  yaraları yıllar boyu kapatamazsınız. Aman dikkatli olalım. Ramazan  Ayımız hayırlara ,kardeşliğe,huzura,berekete ,dayanışmaya  vesile olur  diyerek sözlerimi bağlıyorum. Tavşanlılı Hemşehrilerimin Ramazan Ayı’nı kutluyorum. .    

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları