24 Ağustos 2013 - Cumartesi

24 TEMMUZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
4828 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutlanır. 24 Temmuz 1908 11. Meşrutiyetin ilanı ile, basın üzerindeki sansür de son bulmuştu.Ne kadar olmuş? Tam 105 yıl Bu Bayramda da Türkiye Dünya Ekonomik Forumu'nun 2010 raporuna göre bsın gürlüğü sıralamasında 138 ülke arasında 133. sıradaymış.Benim konum başka. Ben Tavşanlı Basını'nın nerede olduğunu araştırdım.
Tavşanlı ilçe olalı beri aradan 80 küsur yıl geçmiş. geriye bakıyorum ilk görüdüğüm gazeteci rahmetli Abdurrahim Börekoğlu. Hemen akabinde rahmetli Kamil Güvenç. Biri " Müstakil Tavşanlı " haftalık yerel gazetesinin sahibi, diğeri ise " Tavşanlı Postası " yerel gazetenin sahibi. Börekoğlunun matbaası yoktu.Ama Kamil Güvençin vardı.Her iki yerel gazetede önemli isimler vardı.Rahmetli mutan( Sabri Tevfik Okyavuz) rahmetli Avukat Hüsamettin Alpagut zamanın korkusuz başyazarlarıydı.Ben daha o zamanlar küçüktüm. Rahmetli Börekoğlu'na orada buradan topladığım hberleri verirdim.Bir gün babamdan ve Börekoğlu'ndan izin alarak köşe yazıları yazmaya başladım.Bu iki yerel gazete zaman içinde birbirilerine acımasızca saldırmıştır. Rahmetli Güvenç'in Börekoğlu'na " topal " ve rahmetli Börekoğlu' nun Güvenç'e " Tatar "diye başyazıları vardır.
Kamil Güvenç ( Tatar Kamil) Dikenli Bahçe adlı kitabıyla zamanın koşullarında önemli iki ciltlik bir esere imza atmıştır.En acısı her iki yerel gazetenin arşivi kayıptır.Bugün değeri biçilemeyecek kadar zengin bir arşivimiz olurdu.Ama ne iki aile ne de Tavşanlılı bu arşivlere sahip çıkmamıştır.
Kulakları çınlasın/ Ilgaz doğumlu bir Tavşanlı sevdalısıdır. " Bizim Tavşanlı " adlı yerel gazeteyi 25 yıl çıkarma, yaşatma,ayakta tutma başarısı göstermiştir. bu gazete de en büyük pay yeğenim Serpil Körhasan'a aittir. Körhasan Ailesi'nin bir bir tesbitleri, araştırmaları, çabaları bu gazeteye bu kdar ömür biçebilmişti şimdi sevgili Murat ve Serpil kardeşler birikimlerini yeni yerel gazeteye taşıdılar. " Haberci " adlı bir taze kanın Tavşanlı'ya gerekli olduğuna inaniyorum.
Sevgili Tuna da Tavşanlılı değil ama Tavşanlı sevdalısı. Tavşanlı yı hizmet için "Tavşanlı Ekspres " adlı yerel gazeteyi çıkarmaya başladı. Altında özel bir arabası yok ama bir motorsikleti var yazın sıcağında, kışın soğunda koşturup duruyor. Selme Kocabaş bizim çocuğumuz. " Tavşanlı'nın Sesi "adlı yerel gazete için az mı uğraş verdi? Genel de rahmetli Ferit, Körhasan, ben ve Selma Ada Stadı'ndaki bir metrekarelik basın tribününde bir araya gelirdik. Bir ara sahneye " Haber Tavşanlı " çıktı. Günlük olduğu için dikkatleri üzerine toplamıştı.Ben 1960 yılından beri yazıyorum. Hem Börekoğlu'na Körhasan' a hem de Aydemir'in gazetesine yazdım. Bugün de Tavşanlı Ekspres ve Tavşanlı Haberciye yazmayı sürdürüyorum. Tavşanlının basın tarihini incelerseniz karşınıza ilginç isimler çıkar Örneğin: Arslan Ergüç, Mehmet Ceylan, Kemal Boyacı,Halit Destanoğlu,Esma Canıaz(Börekoğlu). Rahmetli Ferit Akyol Ergüç gibi, Selma gibi TRT muhabiriydi. Ahmet Ali Ceylan Balıköy'den haber üretirdi. Ahmet Körhasan Orhaneli' de de yerel gazete çıkardı. Doğan Şahin zamanında "İşçi'nin Sesi " diye bir gazeteyi çıkarmıştı.Kütahya'da ilk kez bir il Gazetesi'ni yine Ahmet Körhasan çıkarmıştı. Bugün de bir çok hemşehrimiz yerel gazetelerde , ajanslar da ya köşelerde yazıyor ya da muhabir olarak hizmet veriyor. Rahmetli İbrahim Topçu'nun görsel basına verdiği hizmeti, sevgili Metin Topçu'nun da emeklerini unutmadık. BeyTV, SultanTV, derken TavşanlıTV de sessiz sedasız görsel basınımızı terkediyormuş. Tavşalı TV bugüne kadar Tavşanlı'nın sosyal, ekonomik ve kültürel çabalarına en büyük katkıyı vermiştir. Frekans ihalesine katılmadığı için belki böyle düşünenler vardır. Tavşanlı daçok sayıda ajansa bağlı arkadaşlarmız var gazetecilik zor uğraştır. dışardan göründüğü gibi asla değildir.Onlara selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Tavşanlı'nın sesini TV ve radyo programlarında duyuran Naci Uzuncan'a da bir selam borcum var.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları