26 Temmuz 2019 - Cuma

Tavşanlı'da böyle bir müze var

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 16 dk.
2074 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
        TAVŞANLILI BÖYLE BİR MÜZEYE SAHİP OLDUĞU  İÇİN GURURLANMALIDIR
         Tavşanlı’nın en eski spor kuruluşu Gençlikspor’un(eski adı Gençyurdu spor kulübü) halen en kıdemli başkanı olan Hasan Ordu, bir ara CHP İlçe Başkanıydı Ahmet Mutlu,gazeteci Tuna İşleyen ile birlikte  Gençlikspor Kulübü Müzesi’ni geziyoruz.Bu arada bol bol fotoğraf ta çektirdik. Ben 1 Kasım 1964 tarihinde  bu kulübün salonunda evlenmiştim.Kulüp binası benim zamanımdaki kulüp binasından şimdi daha güzel. Altında da Garanti Bankası şubesi bulunuyor.  Hasan Ordu rahmetli  başkanlardan Çete Mehmet’i de solladı. Yani halen en kıdemli kulüp başkanı. El emeği göz nuru  hazırlanmış muhteşem bir müzeyle karşılaşınca içimden “darısı diğer spor kuruluşlarımızın başına  olsun”dedim. Rahmetli Komutan’ın ünlü daktilosu da bir camekan içine alınmış. Bu daktiloyu rahmetli gazeteci kardeşim Ferit Akyol  en güzel muhafaza edeceğime inandığı için bana vermişti. Ben de bir ara Tavşanlı Atatürk Lisesi’ne hediye etmiştim.Ama Hasan Başkan ne edip etmişbu daktiloyu alıp bu müzeye getirme başarısı göstermiş. Kendisini kutluyorum. Bu müze halen halka açık değil. Çünkü halka açık olması için bu müzede gerekli önlemlerin alınması v e görevlilerin bulunması gerekiyor. Çünkü müzede çok değerli anılar bulunuyor.Kaybolması halinde temini mümkün olmayan ürünler var. Ben bu müzeyi bugüne kadar maalesef ziyaret etme imkanı bulamamıştım. Allah razı olsun CHP eski ilçe  başkanlarından Ahmet Mutlu da olmasa yine de  göremeyecektim. Ahmet Mutlu  ” Yemekler benden “ deyince   itiraz edecek halim kalmadı. Hem yemeğimizi  yedik hem de  müzeyi gezdik. 
            Hasan Ordu ,büyük bir iş yapmıştır. Kendisini yürekten kutluyorum. Bu iş kendisine  nasip olmuştur. Ben müzeyi gezerken bütün Gençlikspor’a gönül vermiş olanların  kalp atışlarını duydum. Nefes alışlarını htim. Hatta sağımdan solumdan geçen  ruhları fark ettim. Sanki tüm  Gençlikspor bu anda müzedeydi. 
             Bir an duyar gibi oldum. Yüzlerce Gençliksporlu ayakta kulüp marşını söylüyordu. “Uğrunda yurdumun her zinde ferdi/Namını ilaya canla söz verdi/Demirden azminin yorulmaz sayı/Önünde eğilir hasmının payı/Her fırtına bora sükun bulacak/ Sana yıldırımlar selam duracak/Başından inmesin zafer sorgucu/Tavşanlı’nın yıldızı yaşa Gençyurdu”.   Yaşa be Hasan Ordu… 
        FOTOĞRAF MÜZESİ İÇİN  BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA
                                                                GÜLER  TAKTİRLE ANILIYOR 
                 izmir’de Bornova Belediyesi’ndeyim. Bir yetkili Tavşanlılı olduğumu söyleyince hemen Fotoğraf Müzesine değindi. Tavşanlı Belediyesi’nin bir fotoğraf müzesi kurduğunu ve binlerce fotoğrafı ebedileştirdiğini ifadeyle :” İnşallah bizim belediyemiz de böyle bir hizmet yapar” deyiverdi
                   Büyük bir olasılıkla Bornova  Fotoğraf Müzesi için yer aranıyormuş. Biz bu işi çoktan halletmişiz. Belediye Pasajının mütevazi bir iş yeri bu amaçla sayın başkanımızın bilgileri dahilinde  Tavşanlı fotoğraflarına tahsis  edilmiş.Benim kanaatime göre bu müze için yeni bir salon tahsisi gerekli. . Pasajda daha uygun daha  geniş bir işyeri  bulunabilir. Olmadı Fotoğraf Müzesi Belediye Kültür Merkezine uygun bir yere alınabilir. Taktir sayın başkanındır. ..Bu arada bu konuda görevlendirilen Harita şubesi yetkililerinden  Metin Ertekin’e de olağanüstü çabasından ötürü Tavşanlılılar adına teşekkürlerimi arzediyorum.Halen 2O binin üzerinde fotoğrafın flaş belleklere girdiği Tavşanlı Fotoğraf Müzesi inşallah  gelecek kuşaklara  emanet edilecektir. . Belediye Başkanımız sayın Mustafa Güler’i kutluyorum. Başkan iyi ki varsın. Fotoğraflarımıza da sahip çıktın ya  sağ ol. 
            ELİMDEKİ DOSYANIN  ASLI  SAYIN CUMHURBAŞKANINDA 
               Sevgili dostum Balıköylü Kazım Toy bu Tavşanlı ziyaretimde elime bir dosya tutuşturdu. Yaklaşık bin sayfalık bir dosya. Büyük bölümü fotoğraflarla  zenginleştirilmiş bu dosya  sayın Toy tarafından 15 Kasım 2O19 tarihinde sayın Cumhurbaşkanımıza verilen dosyanın bir fotokopisi. Dosya bir hayli ilginç yazışmalarla da dolu. Eğer sayın Cumhurbaşkanımız bu dosyayı inceleyebilirlerse  inanıyorum ki Tavşanlı’nın Adanası olan Balıköy’ün ilçe olması için yeşil ışık yakablir.Eğer Balıköy ilçe yapılırsa bundan Tavşanlı da kazançlı çıkacaktır. Çünkü ne kadar az köy o kadar gelişme de o kadar çok olacaktır. Tav şanlı seksen küsur köyüne yeterince eğilememektedir. Her köyün kendine özgü sorunları oluyor. Kulakları çınlasın halen İzmir Vali Yardımcılarından Erol Türkmen Körfez Kaymakamıyken işlerin çok güzel yürüdüğünü söylemişti. Çünkü körfez ilçesinin köy sayısı bir elin beş parmağından azmış. 
               Tavşanlı’nın Tunçbilek ve Balıköy Beldeleri’nin ilçe yapılması konusu ta Anavatan  Jİktidarına kadar gider. Kulakları çınlasın sayın eski TBMM Başkanımız,çeşitli bakanlıklarda bulunan Doç. Dr. Mustafa Kalemli Tavşanlı’nın il olma konusunu gündeme getirdiği zaman bu iki belde de ilçe olma heyecanı yaşamıştı.   İlgili makama  yazılan bir yazıda aynen şunlar yazılı.”Kütahya İli,Tavşanlı İlçesi ,Balıköy Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeleri,beldemiz mahalle muhtarları ve Balıköy beldemize bağlı köy muhtarları olarak bizden önceki Mahalli İdare ve muhtarlarının talep ettiği,ilçe kaymakamımızın onayladığı, İl Meclisimizce oy birliğiyle kabul edilip Kütahya Valiliğimizce onaylandığı ve yüce meclisimize ulaşan konu olan Balıköy’ün  ilçe yapılması konusunda taleplerimizi yeniliyor O3.o3.1998 tarihinde Kütahya Milletvekili  sayın Mustafa Kalemli  tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan  kanun teklifinin ayrıca Kütahya Milletvekili  Seydi Karakuş’UN o7.O5.2oo1 de BALIKÖY adı ile  bir ilçe kurulması  için teklif vermiş,TBMM’de  12.O3.2oo2  tarihinde  oylanarak önergenin doğrudan gündeme alınması kabul edilmiş ve BALIKÖY  adıyle bir ilçe kurulması hakkında  kanun teklifi görüşülüp karara bağlanmış olup adı geçen tekliflerin tekrar gündeme alınmasını ve BALIKÖY adıyle bir ilçe kurulmasını,gereğini emir ve müsaadelerinizi arz ederiz”
                  Bu yazıya ek olarak Balıköy Belde Belediye Başkanlığının 16.O6.1999 tarih ve 1999/89 sayılı  müracaat yazısı  ve ekleri,23 Şubat 1998 tarihli  önceki yönetimlerin müracaat  dilekçe ve ekleri, Balıköy İlçesine  bağlanacak köylerin isim listeleri, Balıköy Beldesi7nin ilçe olmasına ilişkin bilgi ve belgeler,Balıköy İlçe Haritası ve TBMM’ne sunulan  O3.o3.1998 tarihli  kanun tektlifi  fotokopisi de eklenmiş.
                    Belediye Meclisi  Üyesi A Kadir Bircanküçük,Belediye Meclisi Üyesi Şahin Arman, Belediye Meclisi Üyesi Ali Kapçak,Belediye Meclisi Üyesi İhsan Saruhan,Merkez Mahallesi  Muhtarı Cengiz Daş, Çıvgalar Mahallesi Muhtarı Adem Varol, Kadı Mahallesi  muhtarı  Ali Uysal,Kışla Mahallesi Muhtarı Sabahattin Bilik,Soluganlar  Mahallesi Muhtarı Ahmet Öztürk,Karaşehir Mahallesi Muhtarı Ali Soysal, Altınova Köyü Muhtarı  Osman Göktaş,Avcılar Köyü Muhtarı Nazir Tuna, Aydınlar Köyü Muhtarı Nuri Aksoy, Yataklı Köyü Muhtarı Sami Öztürk, Çayır Köyü Muhtarı Süleyman Çiçek,Çınarcık Köyü Muhtarı Recep Öztürk, Gevrekler  Köyü Muhtarı  Ali Coşkun,Erikli Köyü Muhtarı Hasan Ali Kılıç,Kızılbük Köyü Muhtarı Ömer Zengin, Kavaklı Köyü Muhtarı Ahmet Eldeş,Değirmisaz Köyü Muhtarı Hüseyin Altınbay,D. Ulu Köyü Muhtarı Ali İhsan Başıkara, Uluçam Köyü Muhtarı Süleyman Kalkan, Çaldibi Köyü Muhtarı Oktay Üstün, D. Orta Köyü Muhtarı Süleyman Kayman,Madanlar Muhtarı Mustafa Elevli, Öksüzler Köyü Muhtarı A. Ali Akkuş,Çaltılı Köyü Muhtarı,Doğanlar Köyü Muhtarı Hasan Yılmaz.D. Hüseyin Paşa Köyü Muhtarı ,Kırıkkavak Muhtarı Selami Duru,Çamalan Muhtarı H. İbrahim Kocaman,Kargılı Köyü Muhtarının  imza ve mühürleri  atılmış. 
                   Cumhurbaşkanına sunulan dilekçede  önceki yönetimlerin ilçelik müracaatlarına da yer verilmiş.Belediye Başkanı Mehmet Ali Yüce  ve Mehmet Ünal  belde belediye  başkanlarının  dilekçeleri  de dosyada var. Halen belde belediye başkanı Ahmet Artun’un Balıköy’ün tarihçesi de  dikkat çekici. . 
                    Genel gerekçe de dilekçeye eklenmiş. Eğer Balıköy ilçe yapılırsa  Tavşanlı’dan 36,Simav’dan 1O yerleşim biriminin  yeni ilçe sınırları içine girmesi  bekleniyor.
                    Şimdi gözler sayın Cumhurbaşkanında. Avrupa gezisi sonrasında  bir hayırlı haberin çıkıp çıkmayacağını anlayacağız.         
BİR YILDIRIM DÜŞMESİ SONUCU YİTİRİLEN
                                       HİNDİLER İÇİMİ ACITTI 
   Sevgili meslektaşım Hakkı Şahin’in müteşebbis oğlu Hakan Şahin’in Hindi Çiftliğine düşen bir yıldırım sonucu yüzlerce yetişmiş hindisini yitirmesi gerçekten hepimizi derinden yaraladı. Allah böyle bir durumu bizlere bir daha yaşatmasın. Sevgili Hakan’ın çok büyük maddi zarara uğradığını biliyorum. Ama yapılacak bir şey yok. Ama devletimizin böyle durumlarda mağdur olanın yanında olduğunu da biliyorum. Belki mevcut hindilerin ve tesisin bir sigortası yoktur. Olmayabilir de. Ama devletimizin o veya bu şekilde duruma insancıl bir davranış içinde yaklaşabileceğini ı düşünüyorum. İlgili bakanlığın bu konuda mağdurun acılarını hafifletici bir karar almasını bekliyorum. Bu Allah’tan gelen bir felakettir.Hacı Bayram Veli ne güzel söyler.” Cümle eşya Halık’ındır. Kul eli ile işlemez.Emr-i Bari  olmayınca ,sanma bir çöp yerinden deprenir”Neticede bu yanan hidiler Allah’ndı. Nasip değilmiş. Ama  yılmamak,sabretmek esastır. Çünkü kimi kime şikayet edeceğiz?
    BELEDİYEMİZ VİZYON PROJELERDE ACELECİ OLMAMALIDIR
              Belediyemiz üçüncü dönem başkanlığında  Mustafa Güler ile önemli projelere imza atmayı sürdürecektir. Bunun kolay olacağını düşünmüyorum. Çünkü  gelinen nokta.” Ne kadar ekmek o kadar köfte”   durumundadır. Belediyemizin yapacağı onca hizmeti yanında vizyon projeleri de var. Örneğin Hükümet Konağı’nın ve Halk Evinin  geride kalan son parçasının da  yıktırılmasıyle ortaya dev bir meydan kalmıştır.Bu meydanın altı iyice oyulmadan kesinlikle hiçbir yatırıma izin verilmemelidir.Bir zamanlar zamanın kısıtlı bütçesiyle bir ara milletvekilimizdi ,eski belediye başkanlarımızdan Hüsnü Ordu Cumhuriyet Meydanı’nın altını oymayı düşünmüştü. Bu çok önemli ve cesur bir karardı. Ama işler göründüğü gibi kolay değildi. GLİ  Müessesesi’nden bile araç ve gereç yardımı sağlanacaktı. Bu iş belediyeyi aşıyordu.  Ne yapıldı? Meydan yeniden dizayn edildi. Ben daha o günlerde Tavşanlı’daydım. Kulakları çınlasın sayın Ordu bana.” Hocam sana tam istediğin gibi bir tören alanı  hazırlıyorum” dediğinde gönlümü alıyordu. Ama ben bu meydan dizayn edildikten sonra artık protokol amiri,tören komutanı ve sunuculuk yapmadım.Çünkü İzmir’e  gelmiştim.Şunu demeye getiriyorum. Tavşanlı Cumhuriyet Meydanı’nın altı birkaç yıla da uzansa mutlaka değerlendirilmelidir.Yüzlerce araç bu meydanın altından yararlanabilir.Hatta  bu meydanın altı  muhteşem bir yer altı sebze ve meyve pazarı olarak ta hizmete sunulabilir. Ama  alel acele yapılacak bir düzenleme hiçbir hizmete  yanıt veremeyecektir. Sanırım sayın başkan da bunun bilincindedir.  
      TAVŞANLILI   CUMARTESİ GÜNLERİ KURULAN SEBZE 
           VE MEYVE PAZARININ ESKİ HALİNE GETİRİLMESİNDE   ISRARLI 
            Tavşanlı7dan bir çok mesaj ve telefonla bana ulaşanların ortak arzusu cumartesi günleri kurulan sebze ve meyve pazarının eskiden olduğu gibi yeniden  İstasyon Caddesi,Ziraat Bankası önünden  kantara ve  Domaniç Caddesi’ne kada ruzatılması şeklinde Bu olduğu taktirde  Pazar daha canlı hale gelecek  deniliyor. Belediyeler halkın arzularını dikkate almak zorundadır. Çünkü halk ile belediye özdeşleşmiştir. Hani esnafın kapı girişinde bir levha vardır.” Müşteri velinimetimizdir”diye yazar.Halkın arzusu belediyeler için reddedilemeyecek kadar önemlidir.Öyleyse bu taleplere sayın belediye başkanımız ve belediye meclisimiz mutlaka eğilecektir diye düşünüyorum. 
       TAVŞANLI ADALET SARAYI’NA  YA KAT ÇIKILMALI YA DA
                            ESKİ CEZAEVİ ARSASI  DEĞERLENDİRİLMELİDİR  
               Tavşanlı Ağırceza Teşkilatı olan nadir ilçelerimizdendir. Kulakları çınlasın zamanın Adalet Bakanlarından Cemil Çiçek tarafından hizmete açılan bu bina bugün yetersiz kalmaktadır. En azından mevcut Adalet Sarayı içinde Baro Temsilciliği için de sorunlar yaşanmaktadır. 7O’e yaklaşan avukat sayısı,dışarıdan duruşmalara gelen avukatlar dikkate alınacak olursa  durum daha iyi anlaşılacaktır.   Eski milletvekillerimizden Hüsnü Ordu döneminde bir ara yıktırılan eski cezaevinin  değerlendirilmesi gündemdeydi. Keşke gerçekleşseydi. Bu cezaevi arsasında inşa edilecek ek bir bina sayesinde hem Adliye Sarayı rahatlayacak,hem de Kütahya  Barosu Tavşanlı Temsilciliği ile ilçe seçim kurulu da  derin bir nefes alabilecektir. Gerekirse bir yer altı tüneli ile mevcut Adalet Sarayı alttan irtibatlandırılabilecektir. Bu da zor bir şey olmasa gerek. Yeter ki niyet edils in. Tavşanlılı bunu yapabilir. Yeter ki istesin. Yeni Cumhuriyet Başsavcımızın da meseleye olumlu yaklaşması halinde sanırım meselenin çözümü kolaylaşacaktır. Bu benim kişisel görüşümdür. Bu vesileyle halen İzmir’de Başsavcı Vekili olan eski C. Başsavcımız Cevat Barutçu’yu da saygıyla anmak isterim. Bu Adalet Sarayının gerçek mimarı kendisidir.
                  Artık bir milletvekilimiz olmasa da konuyu diğer milletvekillerimize de anlatacaklar mutlaka vardır.          
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları