8 NİSAN ROMANLAR GÜNÜ
Bülent Alpagut
- 050622184138 NİSAN ROMANLAR GÜNÜ
Romanlar,bugün dünyanın dört bir yanında yaşıyor. Bir çoğu göçebe,bir kısmı da yerleşik. Kütahya’da bile il genelinde Roman vatandaşlarımız var.Onlar da toplumumuzun bir parçası. Onlar da etten kemikten. Askerlik yapıyor,vergi ödüyor,ticaret yapıyorlar.Camilerde ve evlerinde ibadet ediyorlar. Onların da gelenek ve görenekleri var. İstisnaları dışında çoğu güzel insanlar. Ben 20 yıl Tavşanlı Atatürk İlkokulu7nda sınıf öğretmenliği yaptım. Birçok Roman öğrencim olmuştur. Şunu samimiyetle ifade etmek isterim; Hepsinden memnun olmuşumdur. Bana her vesileyle saygıda ve sevgide kusur etmediler. Bugün bile nerede birine rastlasam,hemen” Kadın gözlü hocam nasılsın” derler. Neden kadın gözlü? Bilmiyorum. Bunu bir iltifat kabul etmişimdir
Cuma namazlarında Yeşil Cami’de ya arkamda veya önümde ,sağımda veya solumda hep bir Roman dostum olurdu. Yaşar Efendi. Soyadını hatırlamıyorum. Namaz bitiminde birbirimize “ Allah kabul etsin” derdik.
Tavşanlı İlçesi7nde uzun yıllar göçebe bir yaşam süren,düğünlerini özellikle Moymul Ovası’nda yapan,yerinde ilçenin tümünü düğünlerine davet eden,tertemiz,kalaylı kaplarda yemek hazırlayıp misafirlerine sunan Roman dostlardan birisinin düğününe ben de zamanın Tavşanlı Kaymakamı rahmetli Salim Çankırı ile birlikte gitmiştik. Bizi krallar gibi karşılamışlardı. Rahmetli Kaymakam Çankırı her vesileyle Romanların arzularını kırmaz, çözümlerdi. Onlara insan oldukları için değer verirdi. Mekanı cennet olsun. Ne muhterem bir insandı sevgili kaymakam.
Bugün bir Roman düğünü olsa kaç sayın kaymakam,ilçe müdürü,kurum yetkilisi,dernek,vakıf,sendika yetkilisi sizce gider? Allah inandırsın; O gün özel olarak hazırlanan düğün sofrasının temizliğini,düzenini bugün dahi anımsıyorum. Bir sayın kaymakam bugün,bir panayırda bir Roman çadırına gidip te eline tutuşturulan bir halkayı sehpa üzerindeki sigara paketlerinin üzerine atar mı?İşte bir zamanların vali yardımcılarından, merhum Tavşanlı Kaymakamı Ispartalı Salim Çankırı bunu da yapmıştı. Roman kardeşlerimizin mutluluğunu bugün dahi unutmadım. Bu millet Roman’ı,Çerkez’i, Gürcü’sü, Arab’ı,Kürt’ü,Çeçen’i,Azeri’si,Tatar’ı,Acem’i,Boşnak’ı,Göçmen’i,Laz’ı ,Arnavut ‘u ile bir yumruk gibidir.
Tavşanlı İlçesi’nde Roman vatandaşlarımızı göçebe hayattan yerleşik düzene geçmesinde rahmetli belediye başkanı Enver Girgin her zaman anılır. Roman hemşehrilerimiz kendisini her zaman hayırla yadeder. Romanlar’ın ta Atatürk döneminde bile Kurtuluş Savaşı sırasında birçok alanda hizmeti unutulmamıştır. her yre insanında olduğu gibi Roman vatandaşlarımızın da bu ülkenin vazgeçilmez bir parçası olduğunu asla unutmamalıyız. Birçok alanda özellikle sanat dünyasında birçokk sanatçımız,saz ve söz üstadımız arasında Romanlar olduğunu bilmiyor muyuz?Milletvekilimiz,doktor,mühendis,öğretmen ve daha birçok alanda meslek sahibi arasında Romanlar da bulunuyor. 84 MİLYON VATANDAŞIMIZ ARASINDA ONLAR DA EN AZ HEPİMİZ KADAR BU ÜLKENİN sahipleridir. Dünya Romanlar Günü tüm Roman hemşehrilerimize,yurttaşlarımıza,vatandaşlarımıza kutlu olsun.