10 Nisan 2021 - Cumartesi

8 NİSAN ROMANLAR GÜNÜ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
980 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                   8    NİSAN    ROMANLAR    GÜNÜ

         

 

 

 

 

             Romanlar,bugün dünyanın dört bir yanında  yaşıyor. Bir çoğu göçebe,bir kısmı da yerleşik. Kütahya’da bile il genelinde Roman vatandaşlarımız var.Onlar da toplumumuzun bir parçası. Onlar da etten kemikten. Askerlik  yapıyor,vergi ödüyor,ticaret yapıyorlar.Camilerde  ve evlerinde ibadet ediyorlar. Onların da gelenek ve görenekleri var. İstisnaları dışında çoğu  güzel insanlar. Ben 20 yıl Tavşanlı Atatürk İlkokulu7nda sınıf öğretmenliği yaptım. Birçok Roman öğrencim olmuştur. Şunu samimiyetle ifade etmek isterim; Hepsinden memnun olmuşumdur. Bana her vesileyle saygıda ve sevgide kusur etmediler. Bugün bile nerede birine rastlasam,hemen” Kadın gözlü hocam nasılsın” derler. Neden kadın gözlü? Bilmiyorum. Bunu bir iltifat kabul etmişimdir

            Cuma namazlarında Yeşil Cami’de ya arkamda veya önümde  ,sağımda veya solumda hep bir Roman dostum olurdu. Yaşar Efendi. Soyadını hatırlamıyorum. Namaz bitiminde  birbirimize  “ Allah kabul etsin” derdik.

            Tavşanlı İlçesi7nde uzun yıllar göçebe bir yaşam süren,düğünlerini özellikle Moymul Ovası’nda yapan,yerinde ilçenin tümünü düğünlerine davet eden,tertemiz,kalaylı kaplarda yemek hazırlayıp misafirlerine sunan Roman dostlardan birisinin düğününe ben de zamanın Tavşanlı Kaymakamı rahmetli Salim Çankırı ile birlikte gitmiştik.  Bizi krallar gibi karşılamışlardı. Rahmetli Kaymakam Çankırı  her vesileyle  Romanların  arzularını kırmaz, çözümlerdi. Onlara insan oldukları için değer verirdi. Mekanı cennet olsun. Ne muhterem bir insandı sevgili kaymakam.

             Bugün bir Roman düğünü olsa kaç sayın kaymakam,ilçe müdürü,kurum  yetkilisi,dernek,vakıf,sendika yetkilisi sizce  gider? Allah inandırsın; O gün özel olarak hazırlanan düğün sofrasının temizliğini,düzenini bugün dahi anımsıyorum.  Bir sayın kaymakam bugün,bir  panayırda bir Roman  çadırına gidip te  eline tutuşturulan  bir halkayı  sehpa üzerindeki sigara paketlerinin üzerine atar mı?İşte bir zamanların vali yardımcılarından, merhum Tavşanlı Kaymakamı Ispartalı Salim Çankırı bunu da yapmıştı. Roman  kardeşlerimizin mutluluğunu  bugün dahi  unutmadım.  Bu millet Roman’ı,Çerkez’i, Gürcü’sü, Arab’ı,Kürt’ü,Çeçen’i,Azeri’si,Tatar’ı,Acem’i,Boşnak’ı,Göçmen’i,Laz’ı ,Arnavut ‘u ile  bir yumruk gibidir.

              Tavşanlı İlçesi’nde Roman vatandaşlarımızı göçebe hayattan yerleşik düzene geçmesinde rahmetli belediye başkanı Enver Girgin  her zaman anılır. Roman hemşehrilerimiz kendisini her zaman hayırla yadeder.  Romanlar’ın ta Atatürk döneminde bile Kurtuluş Savaşı sırasında  birçok alanda  hizmeti unutulmamıştır.  her yre insanında olduğu gibi Roman vatandaşlarımızın da   bu ülkenin vazgeçilmez bir parçası olduğunu asla unutmamalıyız.  Birçok alanda özellikle sanat dünyasında birçokk sanatçımız,saz ve söz üstadımız arasında Romanlar olduğunu  bilmiyor muyuz?Milletvekilimiz,doktor,mühendis,öğretmen ve daha birçok alanda meslek sahibi  arasında Romanlar da  bulunuyor.  84 MİLYON VATANDAŞIMIZ ARASINDA  ONLAR DA EN AZ  HEPİMİZ KADAR BU ÜLKENİN   sahipleridir. Dünya Romanlar Günü  tüm Roman hemşehrilerimize,yurttaşlarımıza,vatandaşlarımıza kutlu olsun.

             

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları