19 Ağustos 2023 - Cumartesi

TÜRK ADLİYESİ’NİN EFSANE BAYAN HAKİMLERİNDEN

TÜRK ADLİYESİ’NİN EFSANE BAYAN HAKİMLERİNDEN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
263 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 
   TÜRK  ADLİYESİ’NİN  EFSANE BAYAN HAKİMLERİNDEN HAKİM 
                MEFHARET  HANIM  İÇİN BİR FİLM  GÜNDEMDEYMİŞ

 
      Öyle duyum aldım; bir zamanların Tavşanlı Adliyesi’nin bayan hakimlerindendi Mefharet Hanım için bir film çekiminin gündemde olduğunu  duyumunu aldım.Bu filmin uzun metrajlı tek bir film  olarak mı yoksa dizi olarak mı seyircilere sunulacağını bilmiyorumHer halükarda böyle bir film gündemdeyse  naçizane olarak önerim bu filmin bazı sahnelerinin Tavşanlı’da çekilmesidir.  Çünkü  merhum Mefharet Hanım  önce Tavşanlı’da ünlenmiş,daha sonra atandığı Bodrum’da   ortaya çıkmıştır.  Her ne kadar merhum Mefharet Hanım için” Bodrum Hakimi” yakıştırması yapılıyorsa da merhum aslında “Tavşanlı Hakimi” dir. Türkülerde bile   memleketinin Tavşanlı olduğu geçer. 
       Merhum babam,en son Simav Adliyesi’nde   hakimdi.  1946 yılı içinde  kendi isteğiyle mesleğinden ayrılmış,Tavşanlı’ya  gelmiş, Orman  Avukatı olarak  hizmet vermeye başlamıştı. Merhum babam Hüsamettin Alpagut ile merhum hakim Mefharet Hanım birçok keşfe birlikte çıkmışlardır. Duruşmalarda karşı karşıya gelmişlerdir. Ailecek te merhum Mefharet Hanım  ile bir dostluğumuz söz konusuydu.  Merhum Mefharet Hanım zamanın koşullarında araç ve gereç olmadığı  zamanlarda keşiflere ata binerek giderdi.  Belki de Türkiye’de ilk atla keşfe çıkan  hakim Mefharet Hanımdır  diyebiliriz,
        Mefharet Hanım ile ilgili bugüne kadar bazı araştırmalar,incelemeler yapıldığını biliyorum.  Bu toplanan bilgilerin ışığında bazı kişilerce yazılar da kaleme alınmıştır.  Ama en sağlıklı bilgilerin Tavşanlı’da olduğunu düşünüyorum. Hiç aklımdan  çıkmayan bir anım var;  merhum Mefharet Hanım,merhum babamla birlikte  daracık bir jeep içinde  diz dize,el ele   keşfe   çıktıklarını  merhum annemin bulunduğu  meclislerde anlatırmış. Bunu da  merhum annemin kıskanç olduğunu öğrendikten sonra yapmaya başlamış. Tabiatıyle şaka ama gelin ki bunu merhum anneme anlatın da göreyim?Merhum annem bunu çeşitli vesilelerle bizlere anlatmıştı. 
        Eh merhum babam da o zamanlar 35 yaşlarında falan.  Merhum Mefharet Hanım güzel bir bayandı. O zamanlar ülkemizde bayan hakimlerin sayısı bir elin beş parmağı kadar vardı yoktu.  Bu nedenle Tavşanlı Adliyesi yıllar öncesinde ilk bayan Hakim görmüş bir Adliyedir. 
        Merhum Mefharet Hanım’ın Tavşanlı’da bir ev satın aldığını,bu evi daha sonra sattığını bilenler  bugün belki yok gibidir. Dahası ,  merhum Mefharet Hanım’ın Bodrum’da nasıl öldüğü de bugün gizemini korumaktadır.Ölümü , çeşitli söylentiler halinde kalmıştır.  Ama kendisinin dürüst,namuslu,gerçekten mesleğini seven biri olduğunda kesinlikle şüphe yoktur.  Tavşanlı’da bugün de Mefharet Hanım  yerel sanatçıların sazlarındadır,dillerindedir. “ Mefharet Hanım’ın memleketi Tavşan”  diyen   sanatçının    tavşandan kastının  Tavşanlı olduğunu herkes bilir.  Merhum Mefharet Hanım Tavşanlılı olmadığı halde halkın gözünde Tavşanlılıdır.  Keşke kabri de Tavşanlı7da olsaydı!....
        İnanıyorum ki Mefharet Hanım  Filmi  gerçekten  düşünülüyorsa   büyük beğeniyle izlenecektir.  Ama dediğim gibi bu filmde Tavşanlı mutlaka olmalıdır.      

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları