26 Eylül 2016 - Pazartesi

TAVŞANLI’DA AMATÖR ANLAMDA BALIKÇILIK YENİDEN HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
3666 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


 
          Genç kuşak Tavşanlı’da  çok sayıda balık türünden habersizdir. Çünkü ölen Kocaçay , Emet Çayı,  balıklandırılmasına rağmen Kayaboğazı Barajı, Kuruçay başta olmak üzere diğer göletlerimiz, GLİ Müessesesi’nin dekapaj çalışmaları sonrasında oluşan dekapaj göletleri, Göbel Kaplıcaları’nın ayağındaki Moymul Ovası’nı bir baştan öte başa taşıyan kanal ,bir zamanların Koca Nuri’nin değirmeni olarak anılan değirmeni besleyen Küçük Su artık  su sıçanlarının, su kaplumbağalarının, kurbağaların ve çeşitli atıkların  yarattığı olumsuzluklarla dolu.
         GLİ Müessesesi  Tunçbilek’te çeşitli üretim sahalarında  ortaya çıkan göletlerin çoğunu maalesef yeniden doldurarak  sürpriz piknik alanlarının oluşmasını engellemiştir. Keşke bu dekapaj çukurları doldurulmasaydı.Bunların her biri doğal birer su deposuydu. Gerektiğinde bir yangın söndürme helikopteri ,itfaiye örgütü için bulunmaz bir fırsattı. Bu göletlerin suları bir şekilde motopomplarla çekilebilir ve büyük tarım alanları sulanabilirdi. Ben bir ikisini iyi anımsıyorum. Rahmetli Tema Tavşanlı Gönüllü Temsilcisi Fevzi Coşgun göstermişti birkaç tür balık bu dekapaj göletlerinde yaşama şansı yakalamıştı. Amatör balıkçılar için kaçırılmaz birer  fırsat oluşturmuştu.
         Kayaboğazı Barajı’nın kuruluş amaçları arasında sulu tarımı teşvik, balık üretme, küçük çapta enerji üretimi de vardı. Dahası bu barajın suyu Tavşanlı için bir bulunmaz fırsatı da beraberinde getirmişti. Uzun yıllar Tavşanlı Merkezi ve civarı bu barajın arıtılmış suyundan yararlanıyor. Bu su kullanma suyu, içme suyu  olarak değerlendiriliyor. Sulu tarım bu baraj sayesinde canlandı. Kanal ve kanaletlerle baraj suyu hayal bile edilmeyen yerleşim birimleri ne hayat verdi.
         Rahmetli arkadaşım Fevzi Coşgun :” Bu sorumsuzluk devam ettiği sürece bir gün Kocaçay bizlerden intikam alacaktır” dediğinde ne kadar haklıymış. Gerçekten Kocaçay Tavşanlılılardan intikam almıştır. Kocaçay’ın sularını içen büyük ve küçükbaş hayvanlar, sularından  beslenen bitkiler hastalanmaktadır. Gün geldi Kocaçay’dan ölü tavuklar aktı. Çöpler bu akarsuya atıldı. Tavuk tesislerinden gelen ham tavuk gübresi suları içerdiği asitle  akarsu adeta  cehenneme döndü. Yaklaşık 22 koldan akarsuya karışan kanalizasyon ayakları yüzünden yayın, sazan, mercan, bıyıklı, sarı balıklar birer birer yok oldu.Etrafı saran pis kokular zaman zaman halkımızı rahatsız etti. Hava sirkülasyonu olmadığı günlerde şehrin içlerine kadar geldi. Artık Kocaçay’ın suları içinde yaşamaya çalışan birkaç balık türü için de  tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Bugün yapılacak bir tahlil bu tehlikeyi  ortaya çıkarmaya yetecektir. Artık Emet Çayı da  eski Emet Çayı  değildir. Moymul Ovası’nı bıçak gibi kesen kanalda da durum aynıdır. Olumsuzluklardan paçasını kurtaran sadece Domaniç İlçesi sınırları içinde akan dere ve derecikler kurtulabilmiştir. Uluabat Gölü bile Kocaçay’dan nasibini almıştır.
        Biz yıllarca Kocaçay sularından içtik, bulaşığımızı yıkdık, banyo yaptık, yemeklerimizde kullandık. Kocaçay’ın etrafı belki güzel bir görüntüye kavuşuyor. Ama önemli olan suyun kalitesidir. Güzelliğin yanında Kocaçay’ın suları da bir şekilde eski görkemli günlere tekrar döndürülebilirse işte o zaman hizmet bütünleşecektir.
        Göbel Kaplıcaları’nın ılık ayaklarında yaşayan akvaryum balıklarını bilen var Ben belediyemizin bir şekilde bu balıkları çoğaltarak akvaryumculara verebileceğini düşünüyorum. Tavşanlı baraj ve göletlerinden, akarsularından azami ölçüde yararlanmalıdır. En azından yüzlerce amatör balıkçı için bir hizmet getirilebilir. Nasıl bir zamanlar Avukat Hüsamettin, Aç Karınların Halil, Gagaların Hüseyin, Abeş Mustafa, Montör Hüsnü, Tellal Hicabi, terzi Seyfettin, Bahar Ali, Baba Ali, Postacı Necdet, trenci Ruhi  Kocaçay’dan sepetleri dolu dönüyorsa bugün de amatör balıkçılar aynı şekilde  dönebilirler. Ama önce ölen Kocaçay  yeniden hayata dönmelidir. Kocaçay bazı noktalrda bentlerle  dizginlenmeli ve şişirilen sularda yeniden balıklandırma yapılmalıdır. Kayaboğazı için sorun kalmamıştır. İçme suyu suyun başından alınacağı için baraja her türlü balık atılabilir. Bu sayede  ilçede bazı kesimlere yeni bir gelir kapısı aralanabilir.
      Bu arada bir de önerim var. Mevcut Meslek Yüksek Okuluna bir Su ürünleri bölümü açabiliriz.Bu Tavşanlı’ya yakışacaktır. Taktir değerli büyüklerimizindir. Bu bölüm öğrencileri için mevcut baraj ve göletlerle akarsular tatbikat alanı olabilir.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları