27 Ağustos 2020 - Perşembe

TEBDİLİ KIYAFET

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
5242 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TEBDİLİ  KIYAFET   
      Tebdil sözcüğü Arapça bir sözcüktür. Eski dilde”değiştirme”anlamındadır. Tebdil etmek,değiştirmektir. Tebdil gezmek,  tanınmamak için  kılık değiştirerek gezmektir. İşte birkaç gün evvel sayın Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Bey  tebdili kıyafet ederek,yani  tanınmamak için,kılık kıyafet değiştirerek Şanlıurfa’da il merkezinde bazı yerleri  vatandaş  gibi gezmiş,bazı yerlere girmiş çıkmış,bu arada sağlık kuruluşlarını da  dolaşmış. Başında bir kasket,yüzünde zaten maske var. Bir de güneş gözlüğü tanıyabilirsen aşk olsun.  Çok ta iyi yapmış. Çünkü artık ülkemizde yetkili,sorumlu kişilerin zaman zaman tebdili kıyafet dolaşmasında büyük yararlar olduğu kanısındayım. Aynısını zamanın Osmanlı Devleti’nde Padişahlar da yaparmış. Halkın arasına karışır,halkın nabzını ölçermiş. Neler olup bittiğini öğrenmek istermiş. 
       Sayın Şanlıurfa Valisi’ni bu yola iten mutlaka bazı nedenler olmuştur. Birçok  eksiğin tespitinde bu yöntem mutlaka faydalıdır. Keşke her yerde devletin yönetim görevlileri,bürokratları aynı yolu izleyebilseler. İnşallah sayın  valinin tespitleri olmuştur. Çözümü yolunda harekete geçilmiştir. 
       Bir ilde ve ilçede  en büyük yönetim görevlileri sayın vali ve kaymakamları halka tanıtan  gazeteciler olmaktadır. Örneğin Kütahya’ya genç,çalışkan,hızına yetişilemeyen bir vali atandı. Sayın Ali Çelik Bey’i bugün birçok kişi gördüğünde tanıyabiliyorsa bunu gazetecilere borçluyuz. Sayın valinin tüm etkinliklere katıldığı bir gerçek. Bu gerçekten zor bir durumdur. Sayın valiler yetişemedikleri yerlerde sayın vali yardımcılarını görevlendirirler. İlçelerde sayın kaymakamlar da öyledir. Onlar da her etkinliğe katılamazlar. Ne yaparlar?Bir daire müdürünü görevlendirirler olur biter. 
       Keşke sayın valiler ve kaymakamlar atandıkları il ve ilçelere  kendilerine verilen süre içinde habersizce gelip şöyle bir dolaşsalar. Bir vatandaş gibi esnafla,memurla,emekliyle,işçiyle, sanatkarla,zanaatkarla ve diğerleriyle konuşabilseler. 
       Kulakları çınlasın, son olarak Tekirdağ Vali Yardımcılarındandı ve halen emekli, eski  Tavşanlı Kaymakamlarından  Bekir Sıtkı Hanlıoğlu  Tavşanlı’ya sessiz sedasız gelmiş,kendisini kimse fark etmemişti.Hatta sabahın kör vaktinde Moymul Mahallesi’ndeki Balıklı Havuz’a kadar gitmiş,burada bir sabah çayı bile içmişti.   Toplayacağını toplamış,aldığını almış ve  görevine öyle başlamıştı. Kulakları çınlasın ilçeye atanan Kaymakam Sayın Hasan Hüseyin Yazlık ta aynı yöntemi uygulamıştı.  Bir ara Tavşanlı’da kılık-kıyafet,takım elbise satardı   rahmetli arkadaşım Zeytinlerin Kemal( Kemal Öğüçü)’in işyerine gitmiş ve kendisini sade bir vatandaş olarak tanıtmıştı. Rahmetli Kemal kendisini ertesi günü Tavşanlı’da Hükümet Konağı önünde görmüş. İçinden” dün işyerime gelen kişiye ne kadar benziyor”diye geçirirken,O kişinin yeni kaymakam olduğunu anlamış.  Bana :” Bülentciğim vallahi kaymakammış. İyi ki kendisine kaba bir davranış içinde olmadım” demişti. Akıllı yönetici  tebdili kıyafette giyer. Bunda yadırganacak bir durum da yoktur.  İnsanların yamuğu var,düzgünü var. İyisi var,kötüsü var. Arsızı var uğursuzu var.Kavun değil ki koklayasın,anlayasın., Bunların teşhisi için tebdili kıyafet gezmek yararlıdır diye düşünüyorum. 
          Ben şu anda Kütahya’  nın sayın valisi Ali Çelik Bey’i fotoğraflarından tanıyorum. Örneğin Tavşanlı’ya atanan sayın Kaymakam  Erdoğan Kanyılmaz Bey’i  daha görmedim. Elime bir yerel gazete de henüz ulaşmadığından    yanımdan geçse tanımam. Sadece  cep telefonuma düşen bir fotoğrafını görebildim. 
       Tebdili kıyafet gezmek,bir sorumlunun,bir yetkilinin bazı sorunları ivedilikle,anında çözmesi bakımından faydalıdır. Eksiklikler ne kadar çabuk çözüme kavuşturulursa insanların da başı o derece daha az ağrır diye düşünüyorum. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları