12 Ekim 2016 - Çarşamba

ARTIK KOCAÇAY BİZDEN İNTİKAM ALAMAYACAK

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
3798 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

      “ Kocaçay bir gün bizden intikamını alacak” sözleri rahmetli Tema Tavşanlı Gönüllü temsilcis,Dünya Dendroloji Derneği’nin üyelerinden ,eski belediye başkanlarımızdan Fevzi Coşgun’a aittir .Rahmetli neden böyle söylemişti?Çünkü Kocaçay’a yaklaşık 22 koldan evsel atıklar,kanalizasyon boruları ile  tuvalet ayakları,akarsu boyundaki tavuk ve besi çiftlikleri kanalıyla ilaçlı,zararlı atıklar karışıyordu.Hat-ta bazı köyler bile kanalizasyon hatlarını bu akarsuyla  irtibatlandırmıştı.Üstüne üstlük bir ara belediye sınırları içindeki bazı mahalleler halkı beslediği büyükbaşların gübresini suyla karıştırıp bulamaç haline getirip kanalizasyonlara bırakıyorlardı.Bu kadar olumsuzluğa rağmen Kocaçay sularının temiz olduğunu kim söyleyebilir? Söyleyemediği içindir ki yıllarca Kocaçay sularıyla sebzeler,meyveler sulandı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar Kocaçay sularından içti. Ne oldu? Önce hayvanlar hastalandı. Sonra da bitkiler yani sebze ve meyveler.Tavşanlılı bu hayvanların etlerinden yedi mi? Yedi. Sebze ve meyvelerini tüketti mi? Tüketti. Bilmeyerek çoluk-çocuk Kocaçay sularında yıkandı mı? Yıkandı.Kaçak yollardan Kocaçay yatağından çıkarılan kumlar inşaatlarda kullanıldı mı? Kullanıldı.Peki bütün bu olumsuzluklardan nasibimizi aldık mı? Aldık. Kısacası Kocaçay bizden intikamını hep almıştır. Daha çok zarar görmememiz için kulakları çınlasın ta Hüsnü Ordu’dan. M. Zeki Akcan’a,A.İhsan Çakır’dan sayın Mustafa Güler’in başkanlığa getirilmesine  kadar olumsuzluklar devam etti.N e zaman sayın Güler koltuğuna oturdu. Ne zaman sayın milletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu Ankara’ya elçimiz olarak gitti. İşte bir süredir hayırlı çalışmaların devam ettiğini söyleyebilirim.Ben bazen sayın başkana ulaşamıyorum. Yoğun bir mesaisi olduğunu biliyorum. Ama bir ara milletvekilime ulaşarak Tavşanlı Atıksu Arıtması’nın ne durumda olduğunu sorduğumda bana sayın başkan Güler’i işaret etmiş:” Bu konuda son bilgiler kendisinde”demişti. Ben de sayın Ali  Özden’e ulaştım. Bana biraz müsaade etmemi isteyerek yeniden döneceğini ifade etti. Döndü de.Anladığım kadarıyla Tavşanlı Atıksu Arıtma Tesisi % 7O’lerde bir yerdeymiş. Yani işin üçte ikisi tamam demektir. Ben en çok Uluabat Gölü için seviniyorum. Çünkü Kocaçay’ın olumsuz etkilediği yerlerden birisidir Uluabat Gölü.Göldeki su ü-rünleri ,yaban hayatı açısından Kocaçay için düşünülen Arıtma Tesisi büyük önem taşıyor.Tavşanlı için de.Kocaçay eski günlerine geri dönebilecek mi? Rahmetli Veli Abi’nin yamuk söğütünden geriye kalan söğütlerin altı yine misafir ağırlayabilecek mi? Rahmetli Palez Ahmet’in,avukat Hüsamettin’in,karga Ahmet’in, Gagalar’ın Hüseyin’in, Montör Hüsnü’nün,terzi  Seyfettin’in, Etem Çavuş’un,Abeşanın,Sahil muhafaza Zeki’nin, Bahar Ali’nin, Baba Ali’nin olta attığı Kocaçay’dan  yine yayın balıkları,sazan balıkları,Kasmalar, Sarı Balıklar,Mercan Baylıkları, Bıyıklılar tutulabilecek mi?
       Soma’da Bakırçay temizleniyor. Tavşanlı’da Kocaçay. Daha bir çok akarsular peyderpey bu  temizleme operasyonuna tabi olacaklar. Soma ile Tavşanlı arasında bir fark var. Soma Belediyesi artık büyükşehir statüsü çerçevesinde  Manisa ‘nın  ilgi alanındadır. Dolayısıyla hizmet bundan sonra MASKİ tarafından yürütülecek.Keşke Kütahya da büyükşehir statüsünde olsaydı da Tavşanlı’nın Atıksu Arıtma Tesisi   Kütahya  tarafından   destek görebilseydi. Tavşanlı kendi yağıyla kavrulmayı sürdürüyor. Bu tesisin yanında Tavşanlı Belediyesi’nin önünde nice büyük projeler var. Bu gelinen % 7O kanımca başarı   ola rak  değerlendirilmelidir. Ben şahsen  değerli bir milletvekilimiz, çalışkan bir belediye başkanımız ve kıymetli bir kaymakamımız  ile her sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum.Soma Atıksu Arıtma Tesisi için AB  ve Çevre   ve Şehircilik Bakanlığı’nın hibe fonlarından yararlanılmış.Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ de  iki milyon 5oo bin Tl yatırım yapmış. Soma’daki tesisin 2O4O Yılı sonuna kadar Soma’nın doğal çevresini koruyacağı belirtiliyor.Somalılar nefes almaya başlıyor. Tavşanlılıların da nefes alacağı günler yakın sayılır.Tavşanlı’da Çevre ve hatta hava kirliliği asgari düzeye inecek. Ekolojik denge de sağlanmış olacak.Artık Tavşanlılılar da temiz bir çevrede yaşamaya başlayacak.Tarımda patlama yaşanacak.Hayvan  üreticileri mutlu olacak. Havalandırma havuzu,idari bina,blower binası ve çöktürme havuzları sonlandırıldığında her şey güzel olacak. Atıksu kaynaklı  çevre kirlilikleri son bulacak. Darısı Kırkağaçlıların deniliyor. Her yerleşim biriminin tatlı rüyasıdır Atıksu Arıtma Tesisleri. Kanımca  içinde buiunduğumuz yüzyıl bu gibi sorunların çözüldüğü yüzyıl olacaktır. Tavşanlı’da ana kolektör hattının bağlanması bekleniyormuş. Bu da sevindirici bir diğer husus.

           TAVŞANLI İÇİN BİR ÖĞRETMENEVİ DÜŞÜNÜLMÜYOR

       Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke bazında yeni öğretmenevlerine sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Bunu sayın milletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu da doğruladı. Tavşanlı’da binin üzerindeki öğretmenin ve aile bireylerinin ilçede bir öğretmenevi arzusu da böylelikle  sonlanmış oluyor. Hatta bakanlığın mevcut öğretmenevlerini devredeceği dahi söyleniyor.Hatta daha ileri gidip “ kapatılsın” diyenler de varmış.Tavşanlı öğretmenevi sınavında başarılı olamadı. İlk öğretmenevi şimdi Motorlu Nakliyeciler Odası hizmet binası yanındaydı. Öğretmenler küçük bir bina inşa etmişlerdi.Tavşanlılı öğretmenlerden çok azı bu binaya geliyor ve vakit geçiriyorlardı.I98O Askeri Darbesi ardından Tavşanlılı öğretmenlerin alınteri katkılarıyla ilçeye kazandırdıkları mini  öğretmenevi   Hazineye devredildi. Bir süre önce şimdi kaymakamlık lojmanı na komşu Türk Maden-İş Batı Anadolu Sendikası’nca işçilerin eğitim çalışmaları için inşa ettirdiği  bina Tavşanlı Öğretmenevi idi. Ama bu öğretmenevi de tam anlamıyla işletilemedi.Öyle ki yatakhane olarak değerlendirilen bir bölüm dahi gereken hizmeti veremedi.Sosyal alanı  hiçbir bayan öğretmenin veya yakınının bir mekanı olamadı.Bu da fiyaskoyla sonuçlanınca bina Kütahya Özel İdaresi’ne devredildi. Dolayısıyla  öğretmenevi için son deneme de olumsuz sonuçlandı. Bir ara öğretmenler ortada kalınca çözüm olarak şimdiki eski ortaokul yani İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ek binalarından birisi  kafeterya olarak değerlendirilmeye başlandı. Yetkililer mevcut binanın daha da geliştirilerek daha çok öğretmene hizmet verecek şekilde yeniden dizayn edileceğini belirtiyor.
          Kısacası Tavşanlılı öğretmenlerin öğretmenevi  düşü sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları