19 Kasım 2021 - Cuma

EĞİTİCİ KURSLAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
885 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   TÜRKİYE’DE  TÜM   HALK   EĞİTİM  MERKEZLERİNDE 
             EĞİTİCİ  KURSLARA  DAHA   ÇOK  AĞIRLIK
                                               VERİLMELİDİR 
         Tavşanlı’da Halk Eğitim  Merkezi  Müdürlüğü’nü en çok merhum arkadaşım,TEMA Tavşanlı Gönüllü Temsilcisi, Dünya Dendroloji  Derneği’nin Türkiyeli üyelerindendi,eğitimci-yazar,öğretmen,okul müdürü ,bir ara Anap Dönemi’nde belediye başkanıydı Fevzi Coşgun  bu merkezin müdürüyken ziyaret etmişimdir. 
          Merhum Fevzi gelecek kuşaklara iyi anlatılmalıdır. Herkesin artıları ve eksileri mutlaka vardır. Onun da vardı. Ama artıları daha çoktu. Bugün kimse çıkıp merhum Fevzi için,kötü bir şey söyleyemez. Söylerse ayıp olur. Allah’ın da gücüne gider. Ölen öldükten sonra hep iyi şeyler söylenmelidir. 
           Merhum Fevzi Coşgun Halk Eğitim Merkezi Müdürüyken  bazı kurslar açmıştı. Bu kursların hepsi de gerekli kurslardı. İyi düşünülmüş ve öyle açılmıştı. Yararlı da olmuştu. Hisarcı İlçesi’nde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce  “ İlk Yardım Kursu” açıldığı haberi beni bu yazımı yazmama yönlendirdi. Bilindiği gibi Hisarcık İlçemizin ilçe bazında nüfusu 2020 Tüik verilerine göre  11 bin 772’dir. hisarcık İlçe merkezinde ise yine aynı  verilere göre  4 bin 814 artı-eksi vatandaşımız oturmaktadır. Bu  kurs,Seydi Resul İmam-Hatip Ortaokulu Konferans salonunda açılmış. 18 saat süreli bir kurs. Kurs öğretmeni  Sağlık Teknisyeni Reyhan Öztürk diye bir  kardeşimiz. .Kursa 30 kişi katılmış.Bu kursta öğrencilere, ilkyardım ile  ilgili  temel kavramların yanında   yabancı cisme bağlı solunum  tıkanmasından(düğme,bilye,boncuk  gibi şeyler yutulması ),kırık-çıkık ve burkulmalarda,acil bakım gerektiren hususlarda, hastalıklarda,zehirlenmelerde(mantar,zehirli ot,temizlik  maddesi   yenilmesi ve içilmesi) hususunda ,vücuda yabancı cisim kaçması veya girmesi( balık oltası,dikiş iğnesi,tığ  batması) hallerinde  neler yapılması gerektiği gösterilmiş ve öğretilmiş. Yaralı bir hastanın bir sedyede nasıl taşınacağı, bir trafik kazasında yaralılara ilk etapta neler yapılablleceği konusunda  doyurucu  bilgiler aktarılmış.
             Hisarcık İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürü  Sabiha Kaya  kardeşimiz, “ İlkyardım uygulayacak olan kişilerin,ilkyardım eğitimi almış olmaları son derece önemli” diyor. Keşke bu eğitimden herkes  geçirilebilse. Çünkü görüyoruz,özellikle televizyon programlarında  rastlıyoruz birçok  kişi bilmeden müdahalede bulunuyor. Yanlış müdahaleler ise ölümlere sebebiyet veriyor. “ Ben biliyorum” diyerek bir olaya müdahale yanlıştır. Elektrik konusunda bilgi sahibi olmayan birinin evinde,iş yerinde elektrik tesisatıyla uğraşması gibi bir şey.Bireylerin tıpkı Hisarcık’ta olduğu gibi bilinçlendirilmesi güzel olur diye düşünüyorum.  Bu nedenle özellikle Kütahya’da bu tüm ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde  hayata geçirilmelidir. Bence bu merkezler önce eğitim alanında hizmet yürütmelidir. Halkımız yıllar içinde Halk Eğitim Merkezleri’nin yıl sonu sergilerini gezdiği için  bu merkezlerde sadece bunların yapıldığını zannediyor. Halbuki bu merkezler hayati önem arzeden tüm konularda  vazgeçilmez dir.  İnşallah Kütahya il bazında bu konuda örnek bir atılım yapar.                                                               

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları