31 Ocak 2020 - Cuma

TAVŞANLI İLÇE OLALI BERİ MAKAM ARAÇLARI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
1337 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 TAVŞANLI  İLÇE   OLALI   BERİ  
 MAKAM  ARAÇLARI 
            Tavşanlı ilçe olalı beri,Cumhuriyet’ten bu yana  4O sayın kaymakam görmüştür. . Halen görev yapmakta olan mülki idare amirimiz,ilçemizin en büyük yönetim görevlisi sayın Yüksel Kara ilçenin 41.nci kaymakamıdır. Yine  Tavşanlı’da  bugüne kadar  belediye başkanlığı koltuğuna oturanların sayısı da 1885 yılından bu yana  atamalarla birlikte  49 ‘dur. Sayın Mustafa Güler ilçenin 5O.nci   Belediye başkanıdır. Bazı belediye başkanları daha az,bazıları da daha  çok hizmet vermiştir. Örneğin halen belediye başkanlığı koltuğunda oturan çevreci mühendis belediye başkanı 1O yıldır görev başındadır. 
                   İlçenin güçlü kuruluşu Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi’nde -ki bugün bu kuruluş işletme statüsündedir- 19 müessese  müdürü  görev yapmıştır.Sayın Recep Çelik halen işletmenin 2O.nci  müdürüdür. 17.12.2o14  tarihinde özelleştirilen Tunçbilek EÜAŞ Termik Santralı’nda  ,açıldığı 26.O4.1956 yılından özelleştirilme tarihine kadar da birçok santral müdürü görev yapmıştır. Yine Tavşanlı’da 1924 yılından itibaren İlçe Müftüsü olarak  halen görevdeki sayın müftü ile birlikte  18 sayın müftüyü görüyoruz. Bunu niçin yazdım? Çünkü konum makam araçları . Bu zevatın çoğunun makam araçları olmuştur. Halen görevde olanların da vardır. Ayrıca çeşitli birimlerde görev yapanların da iyi-kötü birer aracı bulunmaktadır. 
                  Ama çok az kişi  Tavşanlı’da  ilk makam aracının bir fayton olduğunu bilmez.  Ben henüz ilkokul birinci sınıfında öğrenciyken , rahmetli babamın hakim olduğu Simav’dan  Tavşanlı’ya geldiğimizde ilçede tek bir makam aracı vardı. O da Pancar Bölge Şefinin  makam aracıydı. Hem de iki yağız atın çektiği bir faytondu. Bu faytona bindin mi? Derseniz    evet binmiştim.Ziraat Yüksek Mühendisi  Akın Karaveyisoğlu’nun  rahmetli babası  Saffet Bey’in Göbel Köyü’ndeki evine  bu faytonla gitmiştim.  Bu  bölge şefliği binası ve ekleri bugün  Devlet Demiryolları Gar Alanına komşu aynı yerindedir. Büyük bir deposu vardır. Bu depoda  kulakları çınlasın zamanın kaymakamı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu “ Cumhuriyet’ten Bugüne Tarım Alet ve makinaları Sergisi” ni açmıştı. Sayın kaymakamla  birlikte  tarım alet ve makinaları  bulunan her köyle irtibata geçmiştik.  Hatırlarım  bir saman çiti,bir ağaç tahıl deposu ,bir kağnı ve düven bulamamıştık. 
                   Tavşanlı7da belki yıllar öncesinin sayın belediye başkanlarının,kaymakamlarının,müftülerinin  makam araçları olmamıştır. Ama GLİ ve  EÜAŞ Termik Santral Müdürleri’nin her halükarda birer makam aracı vardı. Sonraları sendika başkanları,kooperatif başkanları , sayın C.Başsavccı  ve Ağır Ceza Mahkemesi  birlikte kullandıkları,Jandarma komutanlarının  da askeri  makam araçları oldu. 
                   Tavşanlı’da bir ara belde sayısı çoktu. Halen 4 tane var. Bu beldelerin belediye başkanlarının da birer makam aracı olmuştur. Bu makam araçları zaman  zaman sayın kaymakamlar,belediye başkanları,birim müdürleri,komutan ve Emniyet müdür ve çeşitli kademelerdeki diğer yetkililer tarafından kullanılmıştır. Ama ben yaşamım boyunca kesinlikle hiçbir GLİ  Müessesesi Müdürü’nün makam aracını bizzat kullandıklarına tanık olmadım. 
                    Tavşanlı Kaymakamları zaman içinde önce Land-Rower Marka jeepleri ,eski model otomobilleri makam aracı olarak kullanmışlardır. Basın mensubu ve protokol amiri olarak görev yaptığım yıllar içinde  nice makam araçlarına bindim.  Sadece  üst düzey görevlilerinin makam otolarına binmedim. Siyah plakalı bu araçların geçiş üstünlüğü daha o zamanlardan beri vardır. Dereboyu Köyleri’ne bir ziyaret sırasında zamanın kaymakamı Cevdet Ekmekçi makam otosu jeepi kullanıyordu. O zamanlar yollar toz-topraktı. Kayaboğazı7na giden yol da böyleydi. Önümüzde bir otomobil  biz de arkasındayız. Sayın kaymakam gaza bastıkça öndeki de gaza basıyordu. Un fabrikasından çıkmışa dönmüştük.  Bir ara nasıl olduysa öndeki aracı bir şekilde durdurup indiğimizde sayın kaymakam  bizi toza dumana bürüyen aracın sürücüsünü sert bir dille azarlamıştı. Adamın sözleri ilginçti.Bizi  kötü niyetli birileri sanmış. O da bizden kaçmaya çalışıyormuş.Hem kızmış hem de gülmüştük. Rahmetli Kaymakamlık Makam Şoförü Ahmet Uzun zamanın kaymakamı Hasan Hüseyin Yazlık’ı sevmezdi. Sayın kaymakam kendisini sürekli azarlardı. O da nerede bozuk yol var makam aracını oraya sürer .sayın kaymakamın  belinden rahatsız olduğunu   bile bile    kendisini cezalandırırdı.
                    Eski kaymakamlarımızdan Bekir  Ergök’le birlikte  mesai bitiminde  makam aracına atlar Göbel Kaplıcaları’ndaki Aktarıcıların bulunduğu yere gider,Aktarıcı binası önünde .burada kendisine çay demlerdim. Şoför  Macit’in de bu arada kulaklarını çınlatmak isterim.
                    Makam aracı kazaya uğrayan tek belediye başkanı  rahmetli  Enver Girgin’dir. Kütahya’da tren geçitinde aracı trenin altında kalmıştı. Kendisine bir şey olmamıştı.  Öyle ki kazadan sonra aracı kenara çekildikten sonra  yol açılmış aynı trene binerek Tavşanlı’ya gelmişti.
                     Bir ara  makam araçları kiralanmaya başladı. Bunun daha ekonomik olduğu söyleniyordu. Şimdi durum nedir bilemem. Ama makam araçlarının hali bir başkadır. Çoğu kez sayın valileri GLİ Bandosu’yla karşılamışımdır. Bir defasında  rahmetli arkadaşım eski bakanlardan Kütahya Milletvekili Av.Cavit Erdemir  yanıma gelmiş bana. Sayın valinin halini beğenmediğini,kendisine biraz iltifat etmemi istemişti. Vali de o zaman   Cemalettin Sevim’di. Hemen yanına gelmiş,hoş geldiniz dedikten sonra .” Sayın valim bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz? “ demiş kendisini tebessüm ettirmiştim. 
                      En hızlı hareket eden makam aracı olarak rahmetli eski Cumhurbaşkanlarımızdan,zamanın Başbakanı Turgut Özal’ın makam aracını  unutmam. Biz kendisini Gümüş Tesisleri’nde karşılamak için dakikalar önce yola çıkmıştık. GLİ  Bandosu da arkamdaydı. Bir ara yanımızdan vızzz  diye bir araç geçivermişti. Rahmetlinin makam aracıymış . Ne mi oldu?Bu kez O bizi karşıladı.     

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları