04 Mart 2023 - Cumartesi

T U V A L E T

T U V A L E T

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
264 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  T U V A L E T
     Yaşadığımız   belki de  bugüne kadar yaşanan en büyük bölgesel depremlerden biri nedeniyle TUVALET  tekrar  anılır oldu.  Zira depremin yaşandığı 10 ilimizi ziyaret eden  özellikle Muhalefet Partileri liderleri ve diğerleri   bu konuda konuşuyorlar. Haklıdırlar.  Tuvalet( Fr. toilette. küçük bez parçası) demektir.  1.anlamı;Giyinme,süslenme,yıkanma,tıraş olma,taranma işleri demektir.  2,anlamı;Bu işin,önünde yapıldığı aynalı mobilyadır.3, anlamı;Hanımların  balo,düğün ,kına,nişan,kız isteme,misafir günü,kermes ,çeşitli toplantılar vb  özellikle geceleri giydikleri uzun,genelde ağır,çeşitli aksesuarlarla taçlandırılmış elbisedir.4. anlamı; Ayakyolu,hela, abdesthane,yüz numara(00),keneftir. 
      Tuvaletlerin  içinde  eskilerde hiçbir şey olmazdı. Sadece bir musluk olurdu. Zaman içinde tuvaletler de devrim geçirdi. Modern hale geldiler. Bugün öyle tuvaletler var ki  insan  bu tuvaletlerde hangi düğmenin ne amaçla kullanıldığını bazen bilemiyor.Çoğunda ,genelde evlerdekilerde Tuvalet takımı bile var. Ayna,tarak,saç fırçası,diş fırçası,çeşitli  spreyler,kolonya,pamuk,diş suyu,diş macunu  bu takımın bazı unsurları.
       Bugün sadece ülkemizde değil , dünyadaki onlarca ülkede   insanlar hala çökerek ihtiyaç gideriyor. Birçok yerleşim biriminde  evin üzerinde işini görenin   bağırsakları yoluyla attığı  pisliği, dışkısı, kazuratı, gaitası,halk tabiriyle afedersiniz boku   aşağıya  ,ya yayılan bir samanın üzerine  düşüyor,ya da aşağıda bazı kümes hayvanları tarafından   tüketiliyor. Ben köylerde köy öğretmeni olarak 12 yıl çalıştım, beni fazla konuşturmayın….Görev yaptığım bir köyde   okul bahçesindeki öğrenci tuvaletinde  taşıma su ile  temizlik söz konusuydu. Köyde bağ ve bahçeler vardı. Bu öğrencilerin    tuvalet altına  bıraktıklarını samanla karıştırıp,asma bahçelerinin altına  gübre olsun  diye  atanlar vardı. Birçok köylerimizde halkın def-i ihtiyaç yapmak için araziye çıktıklarını bilirim. Hatta,görev yaptığım köyde,köy halkını :” Hela  olan eve melek girmez” diyerek araziye  ihtiyaç gidermeye yönelten hoca da tanırım. 
        Merhum Amcam,Kore Gazisi’ydi. Güney Kore’de  birçok askerimizin , modern tuvaletlerdeki  klozetlerin üzerine tavuk gibi tünediklerinden söz etmişti.  Asker,gariban,kimbilir, ülkenin neresinden gelmiş?Tuvalet  görmemiş  olabilir.   Bir dostum,bir gelişmemiş  ülkede ,bir askeri birlikte bir arkadaşını ziyarete gittiğini anlatmıştı. ;” Baktım,bir ara askerleri  askeri birliğin yakınındaki araziye bıraktılar.  Bir süre sonra da  bu askerler  geri geldi.” demişti. Bu defa merak eden ben olmuştum; Ne için araziye salıverildiklerini sorduğumda  birlik komutanının  kendisine; “ Askerleri bir türlü modern tuvaletlere alıştıramadığımız için bu yolu seçtik” dediğini söylemişti.Herkes hatırlar; Bir zamanlar tuvaletlere girilebiliyor muydu? Bne birçok tuvaletin duvarına yazılan yazılardan zamanında  köşe yazısı bile yaptığımı anımsıyorum.  Çirkin,ayıp sözlerden güzel sözlere kadar hapsi vardı.  Bunların yanında  gaitasını parmağıyle alıp  ihtiyacını  giderdiği tuvaletin duvarına sürenleri bilirim. Ama Allah’a şükür bugün  artık o ilkel tuvaletlerin yerinde  modern tuvaletlerimiz var. 
          Ben bile hiç gitmediğim,görmediğim bir şehre,kente gittiğimde  önce tuvalet ararım. En rahat yolu,bir cami bulmak olur.  Çünkü her caminin mutlaka  bir tuvaleti vardır da onun için. Bakın insanımız yıllar yılı piknik yapmak için araziye çıkar. Burası ya bir akarsu,göl,deniz ,gölet,baraj kıyısıdır,ya  bir ormanlık alandır. Bu dediğim yerlerde tuvalet bulabilir misiniz? E… öyleyse   pikniğe çıkanlar ne yapacak? Ya bir kaya parçası,ya bir ağaç altı,ya bir çalılık bulacak.İhtiyaç giderecek.   Kedi bile abdestini eliyle örtüyor. İnsan bunu dahi  yapamıyor. Ne acı değil mi?  Gelelim şu yaşadığımız büyük deprem felaketine…Binlerce,onbinlerce,yüzbinlerce insanımız evinden ,barkından,işyerinden,çalıştığı fabrikalardan,okullardan,devlet dairelerinden  oldular. Bu kadar insan tuvalet ihtiyacını size göre nasıl   hallediyor dersiniz? Ben turistik tesislerde afedersiniz   idrarını (çişini)yüzdüğü havuza bırakanları bilirim. Havuzdan çıkma yerine havuza bırakmayı yeğler. Bunu denizde yüzerken de yapar.  Deprem bölgesini,deprem yaşanan yerleri  gezip görenlerin de dikkatini çekmiş olmalı ki bu tuvalet konusu bir anda gündeme oturuverdi.  Çok ta doğru söylerler;  Mobil (seyyar)tuvaletleri vakit geçirilmeden  hizmete sokulmalıdır.Bu konuda Eskişehir’in  harekete geçtiğini duydum. Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’e teşekkür ediyorum.   Deprem bölgelerinde  sayısız insanımız gerçekten tuvalet ihtiyaçlarını nasıl sağlıyorlar vallahi ben de şaşıyorum. Tuvalet ihtiyacı,içilen su,yenilen yemek ve ekmek kadar önemlidir. İnşallah geç te olsa deprem bölgelerinde  tuvalet sorunu da çözülür.  Bu haklı talep  yerini bulur diye düşünüyorum. 
       Ben 10 yıl Tavşanlı’nın Derecik Köyü’ndeki ilkokulda müdür  yetkili öğretmen olarak 10 yıl  çalıştım. Benden önce görev yapan merhum meslektaşım  Sami Akarsu bugün dahi  bu köyde rahmetle anılır. Neden? Denili r ki; Köyün en ortalık yerine umumu tuvalet yaptıran bu öğretmenmiş.  Mekanı cennet  olsun.  Tuvaletsiz bir mekan olmaz.  Bugün tuvaleti olmayan tek   şehirlerarası otobüsümüz,trenimiz,yolcu vapurumuz , uçağımız  yok.    Tuvalet  olmazsa olmazımızdır. Nasıl cami,okul, hastane,yol,çeşme,hamam,park ve bahçe  yapmak güzelse tuvalet yapmak ta  güzeldir. Tekrar hatırlatmak isterim,merhum eski bakan, Kütahya’nın Tavşanlılı Milletvekiliydi Av. H. Cavit Erdemir  ile bazı yerlerde tuvalet ayaklarının aktığı fosseptik çukurları hizmete açmıştık. Bana “hizmetin büyüğü küçüğü olmaz “ derdi. Mekanı  cennet olsun.  Hayatım boyunca gördüğüm en temiz,en bakımlı tuvalet Anıtkabir’deydi. Temizliğiyle,düzeniyle  gurur duymuştum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları