NÜFUS VE TAVŞANLI’DA NÜFUS HAREKETLERİ
Bülent Alpagut
- 05062218413
Keşke gazeteci-yazar olsaydım. Araştırmacı olmak ayrı bir şey.Araştırmacıysan araştıracaksınHerkes öğrensin.Herkes bilsin.Herkes okusun.Öğrendiklerini birbirine anlatsın.Duymayan,anlamayan,bilmeyen kalmasın istediğim için araştırıyorum.Bu zamanımı almıyor değil. Ama bunu severek yaptığım için sıkılmıyorum,bunalmıyorum.. Bunun için yeterli bir zamana ihtiyaç var. Bir çok kaynaktan ha bire bir şeyler arayacaksın. Bu yazılı kaynak ta olabiliyor canlı kaynak ta.Ne zaman başım sıkışsa Tavşanlı’da ya konumla ilgili olanları arıyorum ya da iki ayaklı kütüphane olan hemşehrilerime başvuruyorum.Babamın da berberi olan,küçük yaştan itibaren hep insanlarla iç içe yaşamış,anlatılanları dinlemiş,öğrendiklerini hafızasında saklamış aziz dostum Ergun Ekiz gece-gündüz aradığım insandır.Ama Ergun da fanidir.O’nun kafasında olanları bir CD ‘ye hapsetmek ne güzel olurdu..Ama kim hapsedecek?Hani Fransız generali idama götürürlerken ağlamış ta refakatçı subay:” Generalim asker ağlamaz derdiniz ağlıyorsunuz” dediğinde yanıt vermiş ya:” Yüzbaşı ben ölüme gidiyorum,başım giyotinle koparilacak.Bedenimden ayrılacak. Ama benim kafamda Fransa için öyle güzel şeyler vardı ki. Ben kafamdaki bu güzel duygu ve düşüncelerin de yok olacağını biliyorum. İşte onun için ağlıyorum” Tavşanlı’da birkaç Ergun kaldı.Yarın bir gün elimizdeki Ergunlar da kayıp gidecekBir zmanlar bir meslektşım,dostum,sıkışınca başvurduğum bir kaynağım vardı. Bu kaynak bugün artık yok. Eski belediye başkanlarımızan rahmetli Fevzi Coşgun’dan söz ediyorum. Telefonlaşırdık. Birbirimizle iletişim içindeydik.Bazı günler eski Atatürk Lisesi Müdürlerinden kulakları çınlasın halen İzmir’de yaşıyor Arslan Ergüç Bey’i arardım.İsterim ki kaynak ciddi olsun. Örneğin sayın hemşehrimiz,melletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu’yu arayanlardan biri de benim. Bazı yatırımlar,ihaleler,açılışlar,hizmetler için gerçek kişi olarak kendisinden bilgi alırım. Yanlış bilgi vermek yerine doğrusunu yazmak isterim.
Konum bu defa Nüfus. Ama sadece Tavşanlı’daki nüfus hareketleri.Bundan 486 yıl öncesine gittim. Yıl 1530.Tavşanlı bir yerleşim birimi.İster nahiye deyin ister köy.Birileri çıkıp saymış. Bakmış 55 hane var. Çarpın en azından 5 ile.Karşınıza 275 rakamı çıkar. İşte bu kadarcık bir nüfus.Birileri 1831 yılında yani bundan 184 yıl önce yine çıkıp Tavşanlı’yı saymışlar.Ama sadece erkek tesbiti yapılmış.2689 erkek çıkmış. Hani bunun kadını?184 yıl önce Gümüş Nahiyesi diye bir nahiye var.Nüfusu 4045.Emet Eğrigöz ‘de nüfus 8683.Dağardı sayılmış.1916 kişi çıkmış.Simav da sayılmış.8732 kişiyi bulmuşlar.
1831 yılında Kütahya Merkezi’nde de insanlar merak etmişler. Kaç kişiyiz bir bakalım”demişler.Kaba bir ifadeyle 100 .000 Müslüman var.5000 Rum Ortodoks,3000 Ermeni Gregoryan,1000 de Katolik.Ama işin en ilginç yanı. Osmanlı Devleti ‘nin vatandaşları bu insanlar kardeş gibi bir arada yaşayabilmişler.
1870 yılında yine saymışlar.Ben Tavşanlı’yı seçip aldım.Tavşanlı’da 6455 erkek ve 7095 kadın yaşıyor.Gayri Müslim olarak 105 erkek ve 116 kadın var.
Türkiye’de nüfus artışları hakkında bilgilere Cumhuriyet’in ilanından sonra yapılan nüfus sayımlarıyla ulaşabiliyoruz. İlk Genel Nüfus Sayımı 28 Ekim 1927’de yapılıyor. Ülke bazında 13 milyon 648 bin 270 kişi milli sınırlarımız içinde yaşıyor.Daha sonra 1935-1940-1945-1950-1955-1960-1965-1970-1975-1980-1985-1990 yıllarında nüfus sayımları yapılmaya devam ediyor.30 Kasım 1997 tarihinde binalar,işyerleri,içinde insan yaşamayan taşınmazlar sayılmaya başlamış. sayılıyor..2006-2008 yılları arasında da yapılan çalışmalar bitince artık 22 Ekim 2000 son nüfus sayımımız olmuş.Bu yıldan sonra alışageldiğimiz nüfus sayımları yapılmamış. Yük Nüfus irdelerinin omuzlarında kalmış. TÜİK Türkiye İstatistik Kurumu artık topladığı verileri her yılbaşında açıklıyor. Ne kadar güzel değil mi? Yani bundan sonra artık bir nüfus sayımı yapılmayacak. Nüfus Müdürlükleri belirleyici rol oynayacak.
1927 yılında Tavşanlı’da ilçe bazında 35.083 nüfus varken,2011 yılında 101.001 nüfusa ulaşılmış.TÜİK son açıklamasını birkaç gün önce daha doğrusu 28 Ocak 2016 tarihinde yaptı.Beni sadece Tavşanlı ilgilendirdi.Artık belediyemiz çevre yolundaki tabelalara rahatlıkla 69657 rakamını yazabilir. Ama yuvarlak olarak artık Tavşanlı’nın 19 mahalle itibariyle merkez nüfusunu 70.000 olarak ifade edebiliriz.İşin ilginç yanı bir çok yerleşim birimi göç ver.Mevcut görüntüsüyle sosyal,ekonomik ve kültürel ve diğer alanlardaki ağırlığıyla zaten Tavşanlı orta ölçekli bir ildir.Halen dört beldesi olan Tavşanlı’nın beldelerinden Tunçbilek’te 5828,Tepecik’te 2745,Balıköy’de 2190 ve Kuruçay’da 2052 nüfus yaşamaktadır. Tavşanlı’nın 87 köyünün nüfusu da son açıklamalara göre 19669’dur.Belde nüfuslarındaki toplam nüfus ise 12815’tir.İlçe nüfusu da 102.141 olmuştur.Tavşanlı şehir merkezinde nüfus 1441 kişi artmış görünüyorTavşanlı’da nüfus artışı ise binde 2 olarak gerçekleşti. Bayburt bile Tavşanlı’dan küçük çıktı.78548 nüfusuyla ülkemizin en küçüğü.Tavşanlı yıllar yılı bazı isimleri kolay kolay unutamamıştır.Nüfus Memuru Ahmet Baki Tüzün bunlardandır.Kabri Cennet olsun. Bir zamanlar rahmetli eski valilerden kaymakamımız Erol Bey döneminde bzı öğretmen arkadaşlarla Nüfus Müdürlüğü’nde insan boyu eski defterlerin güncelleştirildiği zamanlarda ücret karşılığı çalışmıştık.Medeniyetin şaheserleri bilgisayarlar ve diğerleri yokken bu bu defterleri kalemimizle birinden diğerine aktarmıştık.Bizim de bu işlerde karınca kararınca bir hizmetimiz vardır..Şimdi de ilçemizde değerli bir Nüfus Müdürü var.Sayın Ali Yurduseven’den söz ediyorum. Geldiği günden bugüne ilçenin yükünü çekenlerden. Derin tecrübesiyle sorunları çözen,dürüst,işini aksatmadan sürdüren,mükemmel bir birim müdürü.Kendisini seviyoruz. Nüfus Müdürlüğü çalışanlarını da öyleİnşallah bu daire mensupları yeni Hükümet Sarayında daha iyi koşullarda hizmetini sürdürecektir. Aklıma gelmişken söyleyeyim. Tavşanlı ilçe bazında nüfusuyla TÜİK verilerine göre Bayburt,(78.550),Ardahan(99.265),Tunceli(86.076) illerinden daha çok nüfusa sahip bir ilçe.. 957 ilçe nüfusu arasında da ilk sıralarda yer alıyor.Kilis’e(130.655),Gümüşhane’ye(151.449) yaklaşıyoruz...
.. HEMŞEHRİMİZ PROF DR CEMAL SARICAN ‘DAN MESAJ VAR
Tavşanlı’nın gurur duyması gereken bir evladı var. Son olarak Ege Üniversitesi’nde öğretim görevlisiydiÜç dil bilen,özellikle et konusunda tartışmasız ülkemizin en dikkat çeken isimlerinden biri olan Sarıcan ile İzmir’de kısa sürede de olsa sohbet imkanı bulabildim, 3 kez basılan ET Adlı kitabı yok satıyorI Keşke bu kitabı sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik Bey’e birileri ulaştırabilse.Bu kitapta yok yok.Etinden yararlandığımız hayvanlar,Sığır etlerinde kalite belirlemede bazı göstergeler,.Kanatlı etleri,Kanatlı gövdelerinin porsiyonlanması,Balık, Et pazarlama,Karkasın parçalanması,Karkas parçalama tekniği,Etin Tüketiciye ulaştırılmasında izlenen yol,Etin depolanması,Dondurarak depolama,Etin çözdürülmsi,Etin besleme değeri,,Etin işlenmesinde önemli kriterler,Et ve et ürünleri maliyet ve satış fiyatının hesaplanmasının işletme için önemi, Et entegre tesislerinde maliyet hesabı,Sığır eti ticaret sınıfları,Maliyet hesaplanmasında kalite sınıflarının önemi, Materyal hesabı,Ürün hesaplama yöntemi ve hesap kontrolleri, Et ürünleri hesabı, Reçete için hesaplama yöntemi ile kaliteyi belirleyen değerler nasıl hesaplanır,Hijyen ve sanitasyon ve temel kurallar,Mikrobiyolojik stabilite,İşlem kontrlü ve hesap sistemi,Haccp sistemi,Sarıcan ithal etin çare olmadığı görüşünde.Küçükbaşların tam zamanı olduğunu.kırmızı et açığını küçükbaşlarla kapatmanın mümkün olduğunu söylüyor.Dobra dobra konuşuyor Bu nedenle hiçbir kurum ve kuruluş kendisini bir panele,açık oturuma,konferansa davet etmiyor..Et ithalatının halkımızın geleceğini kesinlikle karşılayamayacağı görüşünde..
BİR HAYALİM GERÇEK OLDU
Hep leblebiden bir şekilde yararlanmayı düşünmüşümdür.Leblebili kuru pasta üretiminin gerçekleştirilmesi sevindiricidir.Emre Kul yeğenim bu işi hayata geçirmiş.Özel üretilen leblebili kuru pasta şimdiden 10 çeşite ulaşmış bile.İbrahim Toplu da imalatçı olarak görünüyor.Kuru pasta için leblebileri un haline dönüştürdüklerini ifade eden hemşehrimiz kuru pastaya yeni bir katkı maddesi ürettikleri için mutlu olduğunu belirtmiş.Artık Tavşanlı leblebili kuru pastalarıyla da tanınmış olacak. Aferin Emre, seni kutluyorum. Hepinizi öpüyorum.Biz öğrenciyken kırık leblebi satın alır,okula giderdik. Toz leblebiyi ise birbirimizin yüzüne üflerdik. Leblebiye değer katanlara selam olsun.Leblebiyi bisküvit imalatında da kullanmaya ne dersiniz? Tavşanlı leblebisini reklamdan kaçınmamalıdır. Her fırsatı değerlendirmelidir.Ben olsam organize sanayi bölgemizde leblebiye dayalı bir bisküvit üretim tesisini hemen hayata geçiririm..