27 Nisan 2020 - Pazartesi

TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
1427 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TÜRKİYE  HAZIR  BETON  BİRLİĞİ’NİN  SON RAPORU 
                             IŞIĞINDA  TAVŞANLI  

                    Son   yaşadığımız merkez üssü  Elazığ-Sivrice olan(24 Ocak 2O2O  saat  2O.55)6.8 MW büyüklüğündeki deprem sonrasında Türkiye Hazır Beton Birliği(THBB) raporunu  hazırlayarak T.C . Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuş.Rapordan,deprem bölgesinde 8.396  binanın  ağır hasarlı, 1.492 binanın orta hasarlı ve 17.O21 binanın da az hasarlığı olduğunu anlıyoruz.
                     Artık şu gerçeği   öğrendik ki, .Türkiye’de milli sınırlarımız içinde  2O milyonun üzerinde biraz fazla biraz eksik  konut var.Bunların da  35’i( konut olarak)6 milyon 7OO bini   maalesef depreme dayanıklı değilmiş. Ne yapılmalı? Acilen ülkemizin mevcut yapı stoğu envanterini detaylı bir şekilde oturup çıkartacağız. Bütün yapılarımızın  risk potansiyelini  ortaya koyacağız. Acilen hemen hızlı bir  tarama yapacağız. Tespit ettiğimiz  yüksek riskli  yapıları hemen  yenileyeceğiz. Diğer riskli yapılarımızın performansını  daha detaylı  analizlerle değerlendireceğiz. Akabinde de  alınacak önlemleri belirleyeceğiz.  Bu arada  yapılarımızın depreme  dayanıklı olabilmeleri için  inşaatların  tasarım ve yapım zincirinde bulunan kuralları eksiksiz  uygulayacağız. Nedir bunlar?  2O18 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını  öngörüyor. Yine yönetmeliğe göre, yapılarda kullanılacak beton dayanım sınıfının bir sınıf yükseltilmesi bile sevindirici bir durum .Ama yeterli değil. Özellikle ülkemizin hangi bölgesinde olursa olsun  betonerme  yapıların uzun yıllar boyunca depreme  karşı dayanıklı  olabilmesi  için dış çevre etkilerine dayanıklı şekilde boşluksuz olması gerekiyor. Zaten yönetmelikte   durabilitenin yani dayanıklılığın   sağlanması için beton dayanım sınıflarının daha da yükseltilmesi  de tavsiye ediliyor. Yüksek dayanım sınıflarında  ve kalite belgeli  betonlarla inşa edilen  binaların depremlerde  alacağı hasarın az olacağını  da üç aşağı beş yukarı  anlıyabiliyoruz.
                       Bugün beton,dünyanın her yerinde   en çok kullanılan yapı malzemesidir. Dünyanın en yüksek binaları betonarme ile yapılmakta ve en güvenli  yapı malzemesi kabul edilmektedir. Ama diğer yapı malzemelerinde olduğu gibi doğru uygulanması ve üretilmesi gerekiyor. Şu bir gerçek. Denetimin sağlanamadığı yapı, hangi malzemeyle  yapılırsa yapılsın,ister  çelikten,demirden veya bir başkasından  yapılsın depremlere dayanamaz. 
                        Ülkemizde,bugün beton üretiminde etkin denetim T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanmış  kuruluş olan  Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından yapılıyor. Bu kuruluş  haberli denetimlerinin yanında  habersiz    beton üreten tesisleri de   denetliyor. KGS’nin uyguladığı denetim sistemi  ülkemizin son yıllardaki en büyük kazançlarından birisidir. 
                       Bugün Kütahya’da il bazında  1975,1998 ve 2O18  Deprem  Yönetmeliklerine   uygun inşa edilmiş binalarımız    mutlaka var. Yoktur diyemeyiz. Bence vakit geçirilmeden  Kütahya’da il bazında   hemen  harekete geçilerek  mevcut binalarımızın tamamı  gözden geçirilmelidir. Kütahya merkezde,merkez ilçe  dahil  tüm  ilçelerde  bu  gerçekleştirilmelidir.
                        Önümde Tavşanlı’yla  ilgili bazı notlar var. 2O14 verilerine göre  Tavşanlı Belediyesi sınırları içinde  ticari faaliyet gösteren iş yeri sayısı 2294,bina sayısı 18.7O8  olarak görülüyor. Kütahya’nın en büyük,gelişmiş,refah düzeyi yüksek ilçesi Tavşanlı, kanımca ilde ilk harekete geçilmesi gereken ilçe  olmalıdır. Tavşanlı’da sadece İlçe merkezi değil,ilçe bazında belde,köyler,mahalleler vb  yerlerdeki yapılar, titizlikle denetlenmelidir. Her ne kadar Kütahya 2.derecede deprem kuşağında  bulunuyorsa da  bu  açıklanan rapor çerçevesinde  Kütahya da üzerine düşeni yapmalıdır.  Son zamanlarda bazı devlet binalarının il bazında yıktırılması  işin ciddiyetini göstermesi açısından  güzel bir örnektir 
                          Tavşanlı  da  28 Mart 197O tarihinde gece saat 23.O3’ te diğer bazı ilçelerimiz gibi 
  Gediz Depremiyle birlikte   sallanmıştı.,21 saniye devam eden,  7 MW şiddetindeki depremde   kayda değer bir  hasar yaşanmamıştı. Can kaybı da olmamıştı..Ama hiçbir hemşehrim  yeni bir depremde  Tavşanlı’nın , İl bazında  diğer yerleşim birimlerinin  bu kadarla kurtulacağını düşünmemelidir 
                           Bildiğim kadarıyla Tavşanlı’da sadece merkezde PTT Hizmet binası ve DDY Gar Binası hafif zarar görmüştü. Her ikisi de zaman içinde yenilendi. Ama DDY Gar Binasının yeniden yıktırılıp yenileneceğini işitiyorum. 
                            Kütahya bal gibi deprem kuşağınadır. Kütahya İl sınırları altı fokur fokur kaynamaktadır. İşte Yoncalı,Ilıcalar,Emet,Gediz ve Simav. Sadece jeolojik araştırmalar sonucu sadece  en az riskli  ilçe konumundadır. Ama buna güvenerek  son  Türkiye Hazır Beton Birliği İnceleme Raporunu kimse gözardı etmemelidir.    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları