25 Haziran 2022 - Cumartesi

HIRSIZLARA KARŞI NE YAPILABİLİR ?

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
387 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   HIRSIZLARA KARŞI NE YAPILABİLİR  ? 
 
     Hırsız;başkalarının malını çalan kimse(uğru)’dir.
Hırsızlık; başkalarına ait olan bir şeyi çalma işidir. Hırsızlama; Kimselere fark ettirmeden  gizlice   çalmadır.Dünya var olalı beri  insanlar  bir şekilde birilerinin elindekini,cebindekini,sandığındaki,dolabındaki,çantasındaki,cüzdanındakileri  çalmışlardır. Yerine göre aç kaldıkları için çalmışlardır. Bu konuda Atalarımızın söyledikleri çok güzel anlamlı sözler vardır. Bunlara Atasözü de diyoruz.” Aç köpek fırın deler”” Açlık sofuluğu  bozar” Açın halinden tok anlamaz” bunlardandır.
                   Hırsızlık ,bugün çeşitli yöntemlerle,usullerle,plan ve programlarla,yen yeni buluşlarla,şeytanın dahi aklına gelmeyen  yollarla yapılabiliyor. Öyleyse hırsızlık varsa bunun da  bir şekilde  önlenebileceği  tedbirler olmalıdır. Zehir varsa ,panzehir de  vardır. Hastalık varsa şifa da söz konusudur.    Bankalarımız , ödeme  makineleri,  (bankamatik,bankomat) gibi , ATM’ler  yardımıyla  para  v eriyorlar. çok miktarda banknot  bu ATM’lere yükleniyor. Ondan sonrası Allah’a emanet. Her ne kadar ATM’ler bazı aygıtlarla kontrol edilebiliyorsa da  hırsızlara göre sorun olmuyor. 
                   Bütün iş yerleri,mağazalar,dükkanlar,büfeler,marketler,depoların her türlüsü, akaryakıt istasyonları,devlet binaları(okullar,hastaneler,hizmet binaları),hava,kara,deniz taşıtları,kargo araçları,vagonlar,potansiyel  soyulacak yerlerdendir. Ben yıllar içinde Tavşanlı’nın Tunçbilek Beldesi’nde üretilen,demiryoluyla başka yerlere gönderilen  linyit kömürünün  hırsızlar tarafından nasıl soyulduğunu yakinen bilenlerdenim. Hırsızlar,üzeri açık kömür vagonlarının üzerlerine gizlenir,tren hareket ettikten sonra   iri kömür parçalarını  sağlı-sollu demiryoluna atarlardı. Sonra  trenin durduğu istasyondan hareket ettikleri yere doğru attıkları kömürleri tek tek toplayıp  önce bir yerde toplarlar sonra da  çeşitli yöntemlerle satarlardı. Bu yolla geçimini sağlayan nice hırsızlar olmuştur.  
                    Yıllar önce  görev yaptığım köyde anlatırlardı. Kayseri’nin Erciyes Dağı’nda yaylıma çıkan yüzlerce sürü,sezon sonu köylerine geri dönerlerken bazı noktalardan geçerken  soyulurmuş. Oraya buraya gizlenenler yüzlerce koyundan en az 5-6 tanesini bir şekilde çekip alırlarmış. Koyunun sayısı mı var? Ancak bir şekilde sayıldığında durum ortaya çıkarmış. 
                  Büyük kentlerde otokontrol sistemi zayıftır. Komşu komşusunu tanımaz. Üstelik evler çok katlıdır. Bir  apartmanda oturanlar bu apartmanın dairelerinde bazen kimlerin oturduklarını bilmezler. Hırsızların özellikle yaz sezonunda  hani ailelerin yazlıklarına gideceğinden dahi haberleri oluyor. Işıksız daireler genelde  hedef oluyorlar. Bazı  evlerinden ayrılanların bir tedbir olarak kapılarının önüne eski birkaç ayakkabı koyarak evde birilerinin olduğunu   gösterme çabaları ise usta hırsızları tebessüm  ettirmektedir. Artık birçok hırsızda  demir,bakır,alüminyum,altın,gümüşü  tespit eden cihazlar var. Bazı taşıtlar bir kenara  çekiliyor. Altlarına takoz konuluyor. Tekerlekleri havada kalıyor. Bu da hırsızları cezbediyor. Adam bir bakıyor aracın tekerlekleri yok.  Hırsızlar da gelişen teknolojiye ayak uyduruyorlar.  Yöntem değişikliğine gidiyorlar. Örneğin bir erkek hırsız bir kadın  olabiliyor. Bir kadın da erkek olabiliyor. Plastik,naylon ve diğer maddelerden geliştirilen maskeler kullanılıyor. Estetik ameliyat olan hırsızlar bile var. En akıllı hayvanlar arasında gösterilen tilki bile  karda ilerlerken kuyruğuyla  ayak izlerini siliyor. Hırsızlığın da çeşitli ihtisas dalları var. Kapıları zorlamadan ,pencerelerden içeriye süzülen hırsızlar bulunuyor.” Kırmızı  şapkalı kız” gibi masallarda  ihtiyar bir nineye dönüşen kurdu aratmayan hırsızları duyuyoruz.  Bana kalırsa devlet her binasını bir şekilde hırsızlardan korumak için  hırsızların akıllarına gelmeyen yöntemleri keşfetmelidir.  Okul binaları kesinlikle  beklenmelidir. Banka şubeleri, spor kompleksleri,iş yerleri,fabrikalar,tesisler mutlaka  sıkı şekilde  hırsızlardan korunmalıdır. Belediye binaları soyulur mu? Bal gibi soyulur. Millet ayakkabıları çalınmasın diye camilere girerken küçük anahtarlı  dolapları kullanıyor. Otogarlarda emanet depoları var. Eşyanızı buralara geçici bir süreliğine koyabiliyorsunuz.  Evleri,iş yerlerini,araçları ve diğerlerini korumak için alarm  sistemi kuruluyor. Halkımız elindeki değerli  zinet eşyalarını  düşünmeden bankalardaki  dolaplara  koyma alışkanlığı kazanmalıdır. Zinet eşyası,para evlerde saklanmamalıdır. Hırsızlar dua ile de savuşturulamaz. Hırsızlar için dua yok. Hırsızlar her ortamda var. İnsan,ister istemez en yakınından bile  bugün çekiniyorsa,karşısındakine güven duyamıyorsa  bu yadırganmamalıdır.  Hırsızın dini imanı yoktur. Devleti soyan ,vatandaşı soyan ,yakınını soyan  hırsız  dün olduğu gibi bugün de var. Hırsızı yakaladığımızda  elini kesemiyoruz. Hakettiği  cezayı veremiyoruz. Cezasını çeken hırsız  cezaevinden çıktığı zaman da hırsızlığına devam ediyorsa  eğitim yönünde bazı eksiklerimiz  olduğunu kabul edelim. Terbiye ailede başlar,okullarda gelişir,toplumda pekişir. Hırsız bireylerin  evlatları da  hırsız olur. Allah bu aziz milleti hırsızın her türlüsünden korusun. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları