29 Ekim 2017 - Pazar

FETHİ DEMİRAT’A ALLAH SAĞLIKLI ÖMÜRLER VERSİN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
3231 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 
                                     
                                   FETHİ  DEMİRAT’A ALLAH SAĞLIKLI
                                   ÖMÜRLER VERSİN                                 
 
       Kütahya’da  il bazında  ayakkabı üretimi yapan  kaç kişi kaldığını merak edenler mutlaka vardır.Artık insanımız hazır ayakkabı giyiyor. Takıyor ayağını bir ayakkabıya sıkmıyorsa, rahatsa  ve de ucuzsa   bu satın alması için yeterli oluyor. Kimse “ Ucuz etin yahnisi kara olur” demiyor. Hiç kimse :” Bu ayakkabı doğal hayvan derisinden mi yoksa yapay(suni) deriden midir “ demiyor.
 Yok efendim bu ayakkabılar Çin Malı, kanserojen maddelerle üretilmiş . Umurunda mı  sanıyorsunuz?
     Kütahya’nın genel nüfusu 1OO bini aşmış, merkez nüfusu 715OO olan ilçesi Tavşanlı’da bir tek ayakkabı üreten kaldı. O da Fethi Demirat. Onun da  ürettiği deriden ayakkabılarından bazen satamadığı günleri de oluyor. Tavşanlı’ya bir yabancı gelse. Bu bir vali, milletvekili,iş adamı,birim müdürü olabilir ayağına uygun deriden bir ayakkabı yaptırmak istese gideceği tek bir adres vardır. O da Fethi Usta’nın mütevazı işyeri. Rahmetli Balıkesirli Muharrem Usta’nın değerli evladı, babasından el alan bu Tavşanlılı  usta  da Allah gecinden versin aramızdan ayrılırsa:” Harç bitti yapı paydos”diyeceğiz.Yeni nesil ayakkabı üreticisi  olmayı aklının ucuna bile getirmiyor. Ayakkabı ustası olmadığı için ayakkabı kalfası ve ayakkabı çırağı da  yetişmiyor artık. Sadece birkaç tane ayakkabı boyacısı var.
    Bugün artık hazır ayakkabı  üretimine başkaldıracak usta da kalmadı.Umutsuz bir mücadele içinde olan ise Tavşanlı’da sadece Fethi Usta.Ki eskilerde  ayakkabı ihaleleri olurdu. Ayakkabı üretenler bu ihalelere katılırlardı. Tavşanlı’da bırakın ayakkabıyı,mes, potin, üretenler bile vardı. Çizme üreten usta ise  yok.Tavşanlı’da haftada birkaç çift ayakkabı satan Fethi Usta  da “ Allah’a şükür”diyor.Çünkü şükretmediğinde bunların da elinin altından kayıp gideceğini biliyor. Ayakkabıcıların sezonu ise Ekim ve Kasım ayları.Bir çok yerde artık ayakkabı üreten ayakkabı tamircisi olmuş.İleri yaşta olan insanların  ilgi gösterdiği ayakkabı üreticilerine bunlar da gelmez oldu.Fethi Usta  ayakkabıdan anlayanların çoğunun yaşlılar olduğunu söylüyor.Çünkü bu yaşlılar el işçiliğinden üretilen ayakkabının kıymetini gençlerden ve orta yaşlılardan daha iyi biliyorlarmış. Öyleyse Tavşanlı’da Fethi Demirat için sektörün son savaşçısı demek doğru olacaktır. Kızılderili filmlerinde bazı kahramanlar vardır ya. Şu “ Son Komançi” gibi . Fethi Usta da son Komançi.Fethi Usta’ya ayakkabı üretme aşkı babadan kalmış. Rahmetli Muharrem Usta’dan.Tavşanlı’nın bu tek ayakkabı imalatçısı yıllardır bu işi yapıyor. Birkaç metre kare işyerinde harikalar yaratıyor.Ucuz ayakkabıya 1O-15 TL  vermeye alışanlar 80-1OO ‘yi duyunca yavaşcacık sıvışıveriyorlarmış.
    Ayakkabı üreticilerinin elini kolunu bağlayan tek unsur  hazır ayakkabı olmuş. Çünkü fabrikalarda ayakkabı üretmekle elde üretmek arasında dağlar kadar fark var. Her elde üretilen ayakkabıda emek var,ter var hatta sıkıntı, uykusuzluk var.Ayakkabı üreticisi sipariş üzerine üretim yapıyor.Kişiye özel üretim.
   Fethi Usta’ya hep soruyorlar.” İyi ayakkabıyı nasıl anlarız?” diye. Hani balıkpazarında balık için de aynı soruyu sormazlar mı? Fethi Usta’dan kısa ve doğru yanıt:İçi ve dışı deri olan ayakkabı iyi ayakkabıdır.Deri haricinde vinlex ya da bez türü malzemeler kullanılan ayakkabılar ise kötü ayakkabıdır.Çünkü bu tür malzemeler ayakkabının fiyatını ucuzlatıyor da ondan. Artık ayakkabı sektöründe deri ikinci planda kaldı.Fethi Usta’nın ürettiği ayakkabı döver ölmez cinsinden. 3-4 sene eskimeyenlerden.İçleri ve dışları deriden.Tabanları köseleden. Alışmış bir kere kaliteli üretim yapmaya. Fethi Usta’nın ayağına halı döşense kalitesiz ayakkabı ürettiremezsiniz.Çünkü kaliteli ayakkabı üretmiş yıllarca ve  huyundan vazgeçirmek mümkün değil.Fethi Usta’ya göre deri ayakkabı terletmiyor.Koku yapmıyor.Fethi Usta kendi ürettiği deri ayakkabıların bir çiftini en az 13O-15O TL’sına satıyor.Pazarlık yok. Değerine satıyor.Onun ürettikleri ayak sağlığına uygun ayakkabılar. Kaliteli malzeme,iyi deri maliyeti ister istemez yükseltiyor.Kaliteli ayakkabı pahalı ama uzun ömürlü oluyor. Kalitesiz ürün ise kısa ömürlü. Allah Fethi Usta’ya sağlıklı uzun ömürler versin.O bize Muharrem Usta’nın armağanı.Sporcu yönüyle de tanınan Fethi Usta iyi bir avcı da. Bugüne kadar kaçan da koşan da tüfeğinden kurtulamamış.Bir Linyitspor sempatizanı.Linyitspor’un görkemli günlerini unutmamış. İşyerinin duvarlarında Linyitspor ile ilgili fotoğraflar  ile  bazen dalıp eskilere gidiyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları