09 Nisan 2023 - Pazar

KÜTAHYALI 28 MART 1970 TARİHİNİ ASLA

KÜTAHYALI 28 MART 1970 TARİHİNİ ASLA UNUTMAMALI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 17 dk.
264 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

      KÜTAHYALI   28 MART 1970  TARİHİNİ ASLA
                                 UNUTMAMALI  

    28 Mart 2023 tarihli takvim yaprağına şöyle bir göz attım; “Gediz Depremi-1970” yazısını okudum. Hani biri dostunu gördüğünde.” Beni unuttun mu?” dediğinde karşısındaki de.”Sevgili dostum seni hiç unutur muyum?” yanıtı vermiş ya  onun gibi Kütahyalı da 28 Mart 1970 Cumartesi gecesi yaşadığı korkuyu  asla unutamaz. Unutanlar sadece gafillerdir. Evet “Unutma hastalığı” gibi bir hastalığımız var ama bu öyle hatırlanmayacak bir olay değildir,
    Kütahyalı ,diri fayların üzerinde yaşadığını  asla unutmamalıdır.  Bakın yıllar öncesinde  yani 53 yıl önce  uyarılmıştık.  Kütahya’nın güzel ilçesi  GEDİZ ve HAVALİSİ  beşik gibi sallanmıştı. Kimilerine göre deprem 21 saniye,kimilerine göre 45 saniye aralıklarla sürmüştü. Bu deprem  onlarca hemşehrimizin ölümüne, bir o  kadarının  yaralanmasına   neden olmuştu. Bugün bile aradan geçen 53 yıla rağmen bu depremin soğuk yüzü başta Gediz olmak üzere,yakın ve uzak çevresindedir.  
    28 Mart 1970 Cumartesi günü  bu depremi ailemle,eşim ve dostlarımla  birlikte  yaşayanlardanım. Bu tarihte Tavşanlı’nın Derecik  Köyü’nde müdür yetkili öğretmendim. Okulumun lojmanı olmasına rağmen görev yaptığım yerle evimin arası 5 km kadar bir mesafede olduğu için okuluma bisikletimle beraber gidip geliyordum.  İstisnalar dışında bu lojmanda oturmadım desem yalan olmaz. 
    Cumartesi günü Tavşanlı’nın sebze ve meyve pazarının kurulduğu gündür. 28 Mart 197o Cumartesi günü   akşamın geç saatlerine kadar açık olan Pazarda artık temizlik çalışmaları yapılıyordu. Belediye Temizlik işçileri ve araçları  geniş bir pazaryerinin temizlenmesi için  faaliyetteydi.  Geceleri genelde yemekten sonra şöyle bir dolaşırdık. Ailecek bir zamanların Recep Peker  Bulvarı’nda(Şimdiki adı İstasyon Caddesidir) yürüyüşlerimizi tamamlamış evimize dönmüştük. Ertesi günü zaten pazardı. Geç saatlere kadar uyuma ve dinlenme imkanımız  olduğundan  geç yatmıştık.  Saat tam 23.01’i gösterdiğinde  müthiş bir sarsıntıyla ayağa fırladığımızı, kısa sürede  sokağa fırladığımızı bugün gibi anımsıyorum.  Öyle ki deprem sanki dakikalar sürmüştü.  Bize bayağı uzun gelmişti.  Meydan Sokak’ta  biz   yoktuk. Merhum Gözlükçü Halil  Palabıyık, eşi,kızı,oğlu ,Gökmehmetlerin  ,Sarıadamların,Keçilerin, Bulgurların,Curamanların,Burukların,Hasmillerin,Gagaların,Kavuncuların aile bireyleri de  sokaklardaydı.  Kimileri gece kıyafetleriyle,kimileri   don paçaydı. Büyük bir korkuyla herkes  ne olduğunu anlamaya çalışıyordu.  O zamanlar öyle her evde Televizyon yoktu. Pilli,akülü radyolar  vardı.  Transistorlu radyosu olanlar  depremin merkezinin  neresi olduğunu  öğrenmek istiyorlardı. Artık  depremin merkez üssünün Gediz ve havalisi olduğu kesinleşmişti. Acaba ölü ve yaralılar var mıydı? Merak içindeydik.  Gün ağarırken  bile evlerimize girememiştik. Artçılar devam ediyor,tedirginliğimizi artırıyordu.  Allah’a şükürler olsun,bu deprem Tavşanlı’yı sanki teğet geçmişti. Koca ilçe merkezinde  sadece PTT binasıyle DDY  İstasyon  binasında çatlaklar oluşmuştu. Zaten sonra her iki bina da yıkıldı ve yenilendi. Tavşanlı’da  binaların tamamına yakını bu depremi göğüslemişti. Bu da Tavşanlı açısından güzel bir durumdu. Çünkü  ilk duyumlara göre depremin şiddeti 7.1 idi. Yani Tavşanlı Halkı bu şiddette bir depremi  yaşamıştır. Kütahya merkezde ve diğer ilçelerde de  şiddetli olarak  hissedilen Gediz Depremi   en büyük zararı Gediz ve havalisine vermişti.  Her ilçe gibi Tavşanlı İlçesi de  Gediz Depremi sonrasında bütün varı yoğuyla deprem bölgesine koşmuştur.  Hemşehrilerine gerekeni yapmıştır. Bu deprem bir hatırlatma depremiydi. Bar bar bağırıp gelmişti. Çünkü Kütahya ili  diri fayların üzerinde bir ildi. Bir gün ansızın böyle bir depremin  olması mukadderdi. Gereken ders alınmış mıdır? Sanmıyorum. 
      Aldığım duyumlara göre; Kütahya  Belediye Başkanı  Prof. Dr. Alim Işık  harekete geçmiş bile. İlk etapta  mücavir alanlar dahil tüm   belediye sınırları içinde  bir anlamda yeraltının röntgeni çekilecek. Bu konuda  İller Bankası Umanlarından da yardım sağlanacak. Kütahya’nın merkezden başlayarak tüm genlinde  jeolojik ve jeofizik bir yapının belirlenmesi   yeni yapılaşmalar için büyük bir  önem arzediyor. Bu çalışmanın birer örneğinin  10 ilde ve fay hattı üzerindeki diğer yerleşim birimlerinde yapılması halinde  bu insanımıza büyük bir nefes aldıracak. Önemli olan Kütahya’da ıslak zeminesahip alanların,daha önceki yıllarda imara açılan alanların, fayların geçtiği  kesimlerin öncelikli olmak üzere  tüm  imara açılmış olan ve  açılması muhtemel alanların incelenecek olması. İnceleme  sonuçları belediyenin  de  güçlendirmiş olacak. Kat planlamaları da  bu çalışmaların sonunda belirlenecek. İmar izin ruhsatları bu duruma göre  verilecek. Örneğin Bölcek’te ve  Osmangazi’de  kat izinleri de bu çalışmalara göre   belirlenecek. Mikro bölgelendirme  çalışmaları   konut izni verilen Kütahya’daki tüm binaları kapsıyor. Daha önceki yıllarda yapılmış  depreme dayanıksızlığı apaşikar ortada olan  binaların  kentsel dönüşüme alınması  sürecinin de hızlandırılması bekleniyor. 
       ARŞİVİMDEN İKİ  MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI
               HEMŞEHRİMİN   BİLGİLERİ ÇIKTI 

          28  .Dönem  Milletvekili   Seçimi için ilimizde onlarca hemşehrimiz ilgili yerlere başvurularını yaptılar. Hepsi de bir umut diyerek  Nasrettin Hoca’nın  Akşehir Gölü’ne  attığı mayayı kullandılar.Birkaçı dışında hiç birisinin sütü yoğurt olmayacaktır. Ama ne olacaktır? İleride  .” Ha  filanca partimizin aday adayı olmuş.” denilerek  en azından bir işi,işleri  için kapı aralanacaktır.  Belki bir yerlerde  görev de alabileceklerdir.  Yani devreye ahde vefa girecektir.  Öyle ya:” Yap bir iyilik at denize Balık bilmezse Halik bilir”  Atasözü gibi  “ Yap bir müracaat,seçmen bilmezse parti bilir” olacaktır. 
           Bir zamanlar iş insanımızdı. Tavşanlı sevdalısıydı.  Mermer Fabrikası kurmuş,faaliyete geçirmiş hatta bağlantılar bile yapmıştı. Tavşanlı ve havalisindeki mermer yataklarından  getirilecek mermerler işlenecek,Kütahya Ekonomisi’ne katkı sağlayacaktı.  ANAP DÖNEMİ’ydi. Afyonkarahisarlılar  bu fabrikayı Afyon’da kurması için kendisine  geri çevrilmeyecek  teklifler  sürmüşler ama  kendisini  ikna edememişlerdi.  Diyeceksinz Tavşanlılı bu merhum iş insanının elinden yeterince tutabilmiş midir? Hayır.Önümde, Remzi Özerdem- Anavatan Partisi Kütahya Milletvekili Aday Adayı   diye bir özgeçmiş var.  15 Şubat 1948 tarihinde Tavşanlı’nın belediye sınırları içinde kalan  Eski  Beyköy’ünde,bugünün Bey Mahallesi’nde doğan merhum Özerdem   İlkokul mezunu olmasına karşın, kendini yetiştirmiş bir Tavşanlılı idi. Kendisi, GLİ Müessesesi’nin Tunçbilek  Bölgesi’nde  askerlik dönüşü   Açık Ocak seyyar tamir grubu  ustabaşısı olarak işe başlamıştı. 1976 yılında da kendi isteğiyle işten ayrılmış,aynı yılda ÖZERDEMLER  KOLLEKTİF ŞİRKETİ’ni kurarak,  TKİ’ye  ve Tunçbilek Termik Santralı’na   müteahhitlik hizmetleri vermeye başlamıştı. 1979 yılında da PETROL OFİSİ  TAVŞANLI BAYİLİĞİ’ni  almıştı. Madencilik Sektörü’yle tanışması  1988 yılında olmuştu.  TAVŞANLI MADENCİLİK A.Ş ve BAYRAK MADENCİLİK A.Ş nin  %30 hisselerini almıştı. 1989 Yerel Seçimlerinde  Beyköy MUHTARI SEÇİLMİŞTİ. Beş yıllık bir muhtarlığı söz konusuydu. 1992 yılında  ÖZERDEMLER  MADENCİLİK SANAYİ ve  TİCARET  LİMİTED ŞİRKETİ’ni ,1993’te ÖZERDEMLER MADENCİLİK SANAYİ ve TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’ni  kurarak artık bir anlamda madenci olmuştu. Bununla da kalmamıştı;  Mermercilik Sektöründe  çalışmalara başlamıştı. Öyle güzel bir fabrika kurmuştu ki,görenler hayran kalmıştı. Önemli alet ve edavat yurt dışından getirilmişti. 600 işçiye ekmek kapısı  olmuştu.  o   sıralarda Tavşanlı’da TEMTAŞ A.Ş  diye  çok ortaklı bir Anonim şirket vardı. O’nun Yönetim Kurulu Üyesi  oldu. Zamanında Tunçbilek Termik Santralı  bu Anonim Şirket tarafından 20 yıllığına kiralanmak  isteniyordu. Tavşanlı’da yayın yapan BEY RADYO  ve BEY TV’nin    de sahibiydi. Kurduğu bütün şirketlerin bir numaralısıydı. ANAVATAN PARTİSİ’nin  önemli isimlerindendi. Bu partinin çeşitli kademelerinde görev almıştı.  1994 yılında ANAVATAN PARTİSİ TAVŞANLI İLÇE BAŞKANI  seçildi. Bir ara da 2. Başkanlık yaptı.  Gün geldi,bugün olduğu gibi yakın ve uzak çevresi.”Özerdem seni milletvekili görmek istiyoruz”dediklerinde  dostlarının bu ricası üzerine ANAVATAN PARTİSİ’nden milletvekili olmaya karar verdi.” Halka hizmet Hakk’a hizmettir” sloganıyla “ Ya Allah!” dedi.  Ama siyaset her zaman acımasızdır.  O da siyasetin   sert dişlisinin çarklarında kayboldu.  Maalesef kazanamadı. Ama büyük bir cesaret örneği gösterdi. Mekanı cennet olsun. ANAPLILAR bugün bile kendisini unutmadılar. ….

             Sevgili  İnşaat Mühendisi Mustafa Şirin’in de  arşivimde  mlletvekilliği için başvuru dilekçesini buldum. 27 Ocak 19997da  verilmiş.  Merhum Belediye Başkanlarımızdan İhsan Şirin’in sevgili oğlu Tavşanlı -1952 doğumlu. İlk ve Orta tahsilini Tavşanlı’da yapmış. Motor Sanat Enstitüsü- Eskişehir’de lise tahsilini tamamlamış.  Eskişehir- Mimarlık ve Mühendislik Akademisi  mezunu. 1978 yılında  İnşaat mühendisi olarak mezun olan Mustafa Şirin   bir süre  Tavşanlı’da serbest  inşaat mühendisi olarak çalıştı. REFAH PARTİSİ Kapatılmadan önce  RP  Tavşanlı  İlçe Teşkilatında yönetim kurulu üyesiydi. Yine bu partinin Belediye Meclisi üyesi  olarak ta görev yaptı. FAZİLET  PARTİSİ kurulunca da  bu partiye geçti. Belediye Meclisi üyeliğini bu kez Fazilet Partili olarak  devam ettirdi. Milletvekilliği teklifi alınca da   Belediye Meclisi Üyeliğinden istifa etti. Artık Kütahya Fazilet Partisi Milletvekili Aday Adayı  olmuştu. 
               Hem merhum Özrdem, hem de Şirin Tavşanlı’nın iki güzel evladıdır.  Artık Remz Özerdem hayatta değildir. Sevgili Mustafa Şirin’e de sağlıklı bir ömür diliyorum.  Şimdilerde birçok Tavşanlılı  hemşehrim de tıpkı yukarıda söz ettiğim hemşehrilerim gibi   gerekli başvurularını yaptılar. Hatta  belki   değerlendirmeye bile alınmışlardır.  Ama Kütahya’dan sadece 5 Milletvekili çıkacak haberiniz olsun…..
        BU GÜNE KADAR YANİ 100 YIL İÇİNDE BU YÜCE  MİLLET
                    NE HÜKÜMETLER GÖRDÜ  
     Aslında insan ömrü de kelebeklerin ömrü kadar kısadır. Kelebekler 10-15 gün içinde  doğar,büyür,çoğalır ve ölürler. İnsanlar da   doğar büyür ve çoğalır sonra da tıpkı kelebekler gibi ölürler. Kelebeklerin ömrü birkaç gün ile,insanların ömrü de birkaç yıl ile sınırlıdır. Ama  insan ömrü  insana uzun gelir. Hele hele   100’ün üzerinde birini görsek” Maşallah! ne kadar yaşlı”deriz.  Aslında  yaşlanan insanların uzuvlarıdır.  Gören gözleri,işiten kulakları, dış ve iç organlarıdır.  Bugün  dünyada  son verilere göre   7 milyara yakın insan yaşamaktadır.Bunların 65 yaş ve üzerindekileri,  nüfusun    % 9.5’ kadarıdır.  Çok yaşayan çok görür. Örneğin ben 85 yıllık yaşamım boyunca Türkiye’de  özellikle 1950’den itibaren nice hükümetlerin kurulduğunu,nicelerinin  sonlandığını iyi-kötü bilirim. 
       Cumhuriyetimiz bugün itibariyle  7 ay sonra tam 100 yaşında olacaktır. T.C. Devleti  vatandaşları, 29 Ekim  1923den itibaren  bugüne kadar    Mustafa Kemal Atatürk’ü, Mustafa İsmet İnönü’yü, Celal Bayar’ı, Cemal Gürsel’i, Cevdet  Sunay’ı, Fahri Korutürk’ü, Kenan Evren’i, Turgut Özal’ı, Süleyman Demirel’i, Necdet Sezer’i, Abdullah Gül’ü, Halen cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı  Cumhurbaşkanı olarak görmüştür.  Şu an itibariyle T.C. Devleti’nin kurulduğu 29 Ekim 1923 ‘ten  25 Mart 2023’e kadar geçen sürede Türk Milleti, İsmet İnönü ‘nün  başkanlığındaki   1.2.4.5.6.7.8.26.27.28.nci , Ali Fethi Okyar’ın 3.ncü,Celal Bayar’ın  9.10’ncu, Refik Saydam’ın  11.12.nci, Şükrü Saraçoğlu’nun  13.14.ncü, Recep Peker’in 15.nci, Hasan Saka’nın 16.17nci, Şemsettin Günaltay’ın 18.nci, Adnan Menderes’in 19.20.21.22.23’ncü,Cemal Gürsel’in  24.25.nci, Suat Hayri Ürgüplü’nün   29.ncu, Süleyman Demirel’in 30.31.32.39.4143.49.ncu, Prof.Dr. Nihat Erim’in 33.34ncü, Ferit Melen’in 35.nci, Naim Talu’nun 36.ncı,  Bülent Ecevit’in 37.40 .42.56.57.nci, Ord.Prof.Sadi Irmak’ın 38.nci, Bülend Ulusu’nun44.ncü, Turgut Özal’ın 45.48.nci, Yıldırım Akbulut’un 47.nci, Ahmet Mesut Yılmaz’ın  48.53.55.nci, Prof. Dr. Tansu Çiller’in 50.51. 52,nci, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın 54.ncü, Abdullah Gül’ün   58.nci, Recep Tayyip Erdoğan’ın 59’ncu Ahmet Davutoğlu ve SON Başbakan Binali Yıldırım’ın   hükümetlerini görmüştür.
       Bir süredir   Başkanlık sistemi olduğundan Başbakanlık Müessesesi yoktur. Ama büyük bir olasılıkla  14 Mayıs 2023 tarihini takip eden  günlerde    yeniden Başbakanlık Müessesesi’ni görebileceğiz. Belki de göremeyeceğiz.   Bu tamamiyle seçmenlerin tasarrufunda olan bir husustur. 
      Diyelim ki;  BAŞKANLIK SİSTEMİ  KALKTI. İşte o zaman  yeni bir Cumhurbaşkanı,yeni bir  hükümetle tanışacağız.  Yeni bir Başbakan,yeni Bakanlar Kurulu  karşımıza çıkacak. Tekrar ifade etmek isterim, Türkiye bir dönemeçtedir.  Ya “ yola devam” denilecektir. Ya da “ Harç bitti yapı paydos” denilerek   başa dönülecektir. 
     Beni asıl endişelendiren   Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’dir. Çünkü ben bu şirin ilçede yıllarımı geçirdim. Bu ilçenin acısıyle  üzüldüm, tatlısıyla sevindim.  Bugüne kadar  TBMM Çatısı  altına  tam tamına(  biri  Tavşanlı doğumlu olmayan) 10  ismi  gönderen Tavşanlı’nın  önümüzdeki 14 Mayıs’ta   bir ismi daha bu  Gazi Meclis’e  gönderip gönderemeyeceği meçhuldür.  Ben  ihtimal vermiyorum. Veren varsa saygı duyarım.  İnşallah yanılmam. 
      25 Mart 1921’de, Ankara Hükümeti’nin kararıyle, ilçe yapılan  Tavşanlı’nın siyaset tarihinde  bir altın sayfa vardır; Bu sayfada  on milletvekilinden söz edilir. Bunlar;    Kütahya’nın Tavşanlılı  Milletvekilleri ,Halil BENLİ( CHP),Ahmet KAVUNCU(DP),Mehmet DİLER(DP) Kırklarelili, Ahmet Cihan ( Can)BİLGİN(AP),H.Cavit ERDEMİR(A.P ve DYP),Ahmet DERİN( RP),Haşim BENLİ(CHP), Doçent Dr. Mustafa KALEMLİ( ANAP),Hüsnü ORDU( AKP),Vural KAVUNCU(AKP)’dur.Tavşanlı bunların    dışında başka milletvekili çıkaramamıştır. Ayrıca Tavşanlılı bir milletvekilinin  özellikle ANAP DÖNEMİ’nde  hem TBMM Başkanı seçilmesi,hem de   çeşitli bakanlıklarda bulunması da  önemlidir. Bu muhterem kişi,halen hayatta olan sayın Doç. Dr. Mustafa Kalemli’dir.  Tavşanlı’nın   değerli milletvekillerinden bir kısmı bugün hayatta değildir.  Bildiğim kadarıyla  sayın Kalemli, sayın Ordu ve sayın  Vural Kavuncu hayattadır.Her üçüne de sağlıklı ,mutlu,huzurlu yıllar dilerim. Bugün itibariyle istediği taktirde en azından bir milletvekili çıkarabilecek durumda olan,yeterli   seçmene sahip Tavşanlı’nın   bir milletvekili çıkaramayacağı ihtimali bile kulağa hoş gelmiyor.  Tavşanlılı seçmen akıllı seçmen pozisyonunda olmadığı sürece bu ihtimal her zaman gündemde olacaktır.  Asgari müşterekte  olmak ,aynı paydada toplanmak, hangi siyasi görüş sahibi olursa olsun bir Tavşanlılı’yı   desteklemek  yeterli olacaktır. Ama bunu nasıl izah edeceğiz? Bir FB’liyi  bir GS’lı veya BJK’lı yapmak  bence daha kolaydır. Böyle olunca da   benim sözüm bir temenniden öteye  geçmeyecektir.  
           Bu seçimlerin sonucunu tek bilen yüce YARADAN’dır. O  kimin seçileceğini   Lev-hi  Mahfuzda mutlaka  yazmıştır. Hayırlısı neyse o olsun…… 
           Her maç  gibi bazı şeylerin de tahminleri yapılır; Bana kalırsa Kütahya ; 2 AKP 2 CHP  VE 1 İYİ  Partili  Milletvekilini  TBMM  ‘ne  gönderecektir. ….

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları