2024 YILI BİRÇOK ÜLKE NÜFUSUNDAN ÇOK
2024 YILI BAŞI İTİBARİYLE BİRÇOK ÜLKE NÜFUSUNDAN ÇOK TRAFİĞE KAYITLI ARACIMIZ VAR
Bülent Alpagut
- 05062218413 2024 YILI BAŞI İTİBARİYLE
BİRÇOK ÜLKE NÜFUSUNDAN
ÇOK TRAFİĞE KAYITLI ARACIMIZ VAR
Resmi verilere göre ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısının 28 milyon 740 bin 492 olduğu açıklandı. Bu ne demektir biliyor musunuz? Ülkemizdeki araç sayısı birçok ülke nüfusundan çok fazladır.Sadece ülkemizde şu an itibariyle 4 milyon 500 bin motosiklet bulunuyor. Bir örnek verecek olursam; Hollandalıları Almanya’ya rahatlıkla taşıyabiliriz. İstanbulluları bir anda İstanbul’dan alıp yurdumuzun bir başka yöresine taşıyabiliriz. Bu trafiğe kayıtlı araçların içinde otobüsler, ticari kamyonlar,tırlar,çekiciler,tankerler,hafriyat kamyonları,midibüsler,minibüsler,özel otomobiller,taksiler,kamyonetler, jeepler, triportörler,motosikletler, deniz araçları,hava araçları, traktörler ,ambulanslar,cezaevi araçları, askeri araçlar,karayolları araçları,emniyet güçlerine ait araçlar ve diğerlerini sayabiliriz. Yani bu araçlara tüm ülke nüfusunu bir anda bir yerden bir yere taşıyabilecek bir potansiyele sahibiz. Bu araçların bir kısmı mazot,benzin,bir kısmı elektrikle çalışıyor. Şu tarih itibariyle bile 100 bini aşmış durumda elektrikli otomobilimiz oldu bile.
Bu trafiğe kayıtlı araçların bir kısmı zaman içinde yıpranıyor ve emekliye ayrılıyor. Parçalara ayrılıyor ve başka araçlarda değerlendiriliyor. Bazıları çeşitli kuralsızlıklar sonucu bir kenara çekilmiş bekliyor. Bir kısmı trafiğe çıkmıyor.
Bu trafiğe kayıtlı araçların tamamını sürücüler kullanıyor. Yani her birinde birer ehliyet var. Araçlar insanoğlunun vazgeçilmezi olmuş.İnsanlarımızı,hayvanlarımızı,mallarımızı,eşyalarımızı ,ürünlerimizi ,gıda maddelerimizi taşıyorlar. Tankerler ; akaryakıtımızı,sütümüzü,sıvı yağımızı,suyumuzu ve diğerlerini taşıyor. Sadece en büyük mega kentimizi İstanbul’da bile 2023 yılı itibariyle 18 bin 773 taksi hizmet veriyor. 2013 verilerine göre 17 milyon 734 bin trafiğe kayıtlı araç sayısı bakın bugün kaça çıkmış? Hemen bir yıl sonra 2014 yılında 18 milyon 300 bin oluvermiş.
Kütahya’da bile birkaç yıl öncesine kadar çeşitli trafiğe kayıtlarımız vardı. Bugün sayıları nereye çıktı? Kütahya 2020 nüfus verilerine göre 576 bin 688 nüfusa sahipken bugün hemen hemen aynı rakamlarda olmasına rağmen araç zengini sayılır. Hele hele en büyük ilçesi Tavşanlı’da eline bir taş al at muhakkak bir araca çarpar. Öyle ki Tavşanlı’da aracını park edecek yer bulamayan niceleri olduğunu işitiyorum. Kütahya’da 58 bin hane olduğu düşünülürse ve bunların da en az bir aracı olduğunu hesaplarsak varın neticesini siz düşünün.2025 yılında maalesef Kütahya nüfusunun yaşlı nüfusa sahip 33 il arasına girmesi bekleniyormuş. Bu da yaşlı sürücülerin sayısını artıracak. Bu arada ülkemizde,milli sınırlarımız içinde 20 milyon 320 bin hane olduğunu biliyorsak,bu hanelerde kaç aracın olduğunu da düşünmeliyiz.Bütün araçların ülke genelinde 30 büyükşehir belediyesi,519’u büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçeler,50 il ve illere bağlı 403 ilçede,300’ü aşkın beldelerde olduğunu biliyoruz. Ama eskiye nazaran araçların daha az kullanıldığına da tanığız. Kesesine güvenen aracını kullanıyor. Allah aracı olmayanlara acısın!....
Taşıt deyince aklıma Tavşanlı’da yaşamış,bir ömür sürmüş,bugün çoğu aramızda olmayan ve halen olan şoförler,sürücüler geldi. herbiri bugün birer efsane olmuş,gelecek kuşaklara anlatılacak sürücüleri,şoförleri bir kez daha bir vesileyle anmak isterim; şoförler arasında en çok bilinenler arasında kimisi merhum,kimisi emekli,kimisi hasta olanları var. Rıdvan Kahraman, Mehmet Ali Karabıyık, Yaşar Arıca( Kürt Yaşar),Ziya Ekiz, Hakkı Dönmez( Kel Hakkı)Mustafa Ekiz, Ahmet Oruç,Halil Şengün, Celal Boyacı,Ali Uçar, Tireli Süleyman, Sıpa Ahmet, Hasan Özdereli,Kel Kamil, Ali Evden, Çilli Hasan Hüseyin, Hüseyin Oruç, Salih Şengün,Eda, Sedat Arıca, Ziya Şevke, Remzi Tülek, Şeker Ahmet, Refi İnal, Feth İnal, Trenci Moymullu Muzaffer, Mustafa Oruç, Keklik Hüseyin, Murat Dalyan, İ. Ziya Yılmaz, Ali Evlek, Nurettin Yılmaz, Hüseyin Dirgin,Raşit Balı,Mestan Meydan,Yusuf Yüksel, Mesut Eşen, Mehmet Türegün,İnegöllü Sabri, Mustafa Ünal, Osman Aydın, Ecevit, Polat Onat,Kadir Göktürk, Dümbek Abdullah, Ayan Ahmet, Cemal Mani, Kemal Mani, Süleyman Uçar, Servet Uçar, Ethem Uçar, Çenter Ziya, Mestan, Himmet Madan, Şapçılı Hoca, Macit Ertekin, Süleyman Sönmez, İbrahim Karacan, Deli Turgut, Koreli Necdet, Deli Mehmet( Demir), Ali Demir, Curaman Ahmet, İsmet Kalemiş, Ahmet Uzun,Süleyman Şorşor,Süleyman Ay bunlardan…
Tavşanlı’da kamyon,otobüs,minibüs,midibüs,kamyonet,pikap,jeep ,makam şoförü,kurum ve kuruluş şoförleri tanıdım. Çoğunu anımsıyorum. Ama hafızam zaman içinde diğer organlarım gibi yaşlandığı için tamamını anımsamam mümkün değil. Tavşanlı7nın ilçe bazında nüfusu 100 bini biraz aştı. Araç sayısı ise sanırım nüfusun yarısı kadar olmalı veya yakın. Tavşanlı’daki araçların büyük bölümü genç araç. Tavşanlılı modayı takip ettiği için Tavşanlı’da yaşlı araç bulmak mümkün değildir.En sevindirici olanı; Tavşanlı’nın trafik kazalarındaki payıdır. Diğer yerleşim birimlerine göre Tavşanlı’da trafik kazası enderdir. Bu vesileyle trafik konusunda emeği geçen polisimize,jandarmamıza en kalbi selam ve sevgileri mi gönderiyorum. Bu arada Tavşanlı’nın ünlü makam şoförleri arasında birkaç tanesi asla unutulmamıştır. GLİ Müessesesi’nde, Termik Santral’da,devlet birimlerinde hizmet etmiş bu efsane isimler de kolay kolay unutulmayacaktır. İnşallah bir gün suyla çalışan araçlar üretilir de derin bir nefes alırız!.Yoksa mazot ve benznle çalışan araçlar da yakın bir zamanda tarihin derinliklerindeki yerlerini alacaktır. Yeni enerji kaynakları gelecek yılların ümididir. Örneğin; elektrikli araçların sayısında bir ilerleme söz konusudur. Togg buna en güzel örnek. Allah tüm araç sahiplerini korusun diyorum. Ehliyet verme konusunda daha ciddi çalışmalar mutlaka yapılmalıdır. Ehliyeti hak eden almalıdır. Birkaç yıl MTSK MÜDÜRLÜĞÜ YAPTIM. Ehliyet konusunda naçizane bilgi sahibi oldum. Ama bugün bile çalışmalarımızın dört dörtlük olduğunu söyleyemem. Kurallara riayet edilerek verilecek ehliyetlerin can ve mal kayıplarını azaltacağına olan inancımı da koruyorum.
.