28 Mart 2020 - Cumartesi

Yatırım yapan kazanacak

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
2069 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 
     Kütahya Haberlerini genelde Kütahya Ekspres gazetemden  öğreniyorum.2O2O Yılının ilk İl Koordinasyon Toplantısının ayrıntılarını da   bu vesileyle öğrenmiş oldum.Sayın valimiz Dr. Ömer Toraman Bey’in başkanlığında  verimli bir toplantı olmuş. Beni etkileyen sayın valimizin:” Yatırım yapan kazanacak.Senaryo yazan kaybedecek” sözleri oldu.  Yatırım,parayı gelir getirici ,taşınır veya taşınmaz bir mal veya  yere bağlamadır. Bir başka ifadeyle,bir ekonomide belirli bir dönemde mevcut sermaye mallarına  ve teçhizat stokuna yapılan net ilaveler,plasmandır. Yatırımcı,yatırım yapan kimsedir.Hele hele devletimizin  ,kalkınmakta olan  bölgelerdeki yatırımcıları teşvik  ettiğini düşünürsek yatırımcılara ne kadar destek verdiğini de bir nebze öğrenmiş oluruz. Bu arada   vergi iadesi uygulamaları da  yatırımcıların iştahını kabartmaktadır.   Sayın valimizin  işaret ettikleri  ciddi,ileriyi gören,dürüst ve tecrübeli yatırımcılardır.  Kütahya’nın  gerçekten böyle yatırımcılara  ihtiyacı vardır.Bana göre Kütahya, yatırım yapacakların  kazanacağı bir ildir. Ama bir de madalyonun öteki yüzü var. O  da sayın valimizin ifade ettiği  senaryo yazanlardır. Kütahya’nın  senaryo yazanlara kesinlikle ihtiyacı yoktur.Çünkü senaryo, bir tiyatro oyunu veya filmin yazılı anlatımı,sahne sahne yazılmış planıdır. Senaryo herhangi bir konuda düşünülüp tasarlanan olaylar dizisi,kısacası hayali plandır.Kütahya’nın hayali planlarla  bir yerlere varamayacağını  bilmeliyiz. . Öyleyse Kütahya’nın  gerçekten dört dörtlük  yatırımcılara   ihtiyacı vardır. Senaryocuya yani senaryocu yatırımcılara asla  değil.
                         Sayın Valimiz  toplantıda  , 2O19 yılında kullanılan ödeneklerin 2O2O yılında artırılması için  el birliğiyle  çalışacaklarını belirtmişler.İnanıyorum ki   Kütahya bunu başaracaktır. Bu arada  yapımı devam eden yatırımların bitirilmesi için  azami gayret gösterileceğinin ifade edilmesi  sevindiricidir.Sayın Valimiz Ömer Bey’e göre ,ekonomik  saldırılar   başta Kütahyamız olmak üzere ülkemizi kesinlikle  etkileyemeyecektir.Çünkü Türkiye Ekonomisi güçlüdür. Potansiyeli yüksektir. Ülkemizin geleceğine  güvenenler çoğunluktadır. 2O2O yılı için  gerekli planlamalar,etüt ,proje çalışmaları tamamlanmıştır. Bütçe ölçüsünde yeterli ödenekler  en iyi biçimde  değerlendirilecektir. 2O18 yılı  ortalarından bugüne   devam eden  dönem tasarruf dönemi olmuştur. 
                          İl Koordinasyon  Toplantısında  2O19 yılında il genelinde 7O2 projenin yürütüldüğü,bu projelerin toplam maliyetinin 5 milyar 641 milyon lira ,bu yıl tahsis edilen ödeneğin 1 milyar 254 milyon lira olduğu,bunun yıl içinde yapılan harcamanın 78.24’üne, proje bedeline oranla nakdi gerçekleşme oranının 47’ye tekabül ettiği  bilgisi de verilmiş. Öğrendiğime göre toplam 7O2 projeden en fazla yatırım 192 proje ile  ulaştırma sektörüne ait. Bundan sonra en çok 177 projeyle  ,Kamu Hizmetleri Sosyal sektörü  geliyor.Tarım sektöründe ise  136 proje yer almış. Toplam proje ödeneğine  göre 981.4 milyon liralık bir harcama  söz konusu.  Belediye bazında  ise 13 belediye  57 proje yürütüyor. Bu projelerin toplam bedeli ise 523 milyon lira. En fazla proje sayısı Simav Belediye başkanlığına ait. Akabinde Emet ve sonra da Tavşanlı Belediye Başkanlıkları geliyor. Ama harcama  noktasında aslan payı Kütahya Belediyesi’nin. Kütahya Belediyesi’nin bu yıl için tahsis edilen ödeneği 133 milyon 892 lira ve ödeneklerin toplam  112 milyon lirası   harcanmış durumda.İkinci sırada Tavşanlı Belediyesi var. Ulaştırma ve haberleşme sektöründe 2O19 yılında 318 milyon lira  harcanmış. Enerji sektörü 136 milyon lira ile ikinci ,Madencilik sektörü de 121 milyon lira ile üçüncü   sırada . 7O2 projeden 3967sı tamamlanmış.  216 proje devam ediyor. 23 proje ihale aşamasında. 64 projeye ise henüz başlanmamış. 
                           İl Koordinasyon Toplantısına  sayın valimiz dışında katılanlar arasında  KSBÜ Rektörü eski Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Kütahya  Belediye Başkanı,eski Kütahya Milletvekili  Prof. Dr. Alim Işık,Vali Yardımcısı  Mustafa Güney, DPÜ Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Atilla Batur,İlçe Kaymakamları, İlçe belediye başkanları, bölge ve il müdürleri de var.    

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları