22 Haziran 2020 - Pazartesi

RECEP PEKER BULVARI VARDI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 25 dk.
2150 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
  BİR  ZAMANLAR  İSTASYON  CADDESİ’NİN  ADI
      “RECEP  PEKER  BULVARI”YDI. PEKİ  KİMDİ BU 
      MEHMET RECEP PEKER KAÇIMIZ  BİLİYOR
                       Başka ülkelerde de oluyor mu bilmiyorum ama  bizim ülkemizde  bir caddeye,bir sokağa,bir meydana,bir okula,bir parka,bir hastaneye,stada ve diğerlerine verilen  isimler zaman içinde  değiştirilir.Buna sayısız örnekler verebilirim. Tam bir  Ahde vefasızlık örneğidir. Onun içindir ki hep söylerim:Sayın  yetkililerin,sorumluluk taşıyanların  bir yere isim  verilecekse  iki durup bir düşünmelerinde  yararlar vardır.İsim vermek te bir sorumluluktur. Ama verilen bir ismi kaldırmak ta  bunun tam aksidir. Bir yere  bir isim vereceksiniz eğri oturup doğru konuşacaksınız.İki düşünüp bir karar vereceksiniz. Netice itibariyle bir yere birinin adını veriyorsanız O kişiyi yüceltiyorsunuz,ama ismini kaldırıyorsanız bir anlamda aşağılıyorsunuz  Kimsenin  durup dururken onuruyla,haysiyetiyle oynamamalıyız.Bir yere bir isim verilirken bizi zorlayanlar mı var? Bakın Belediye Başkanımızın teklifi,Belediye  Meclisimizin kararıyla Karakova’da   üç küçük ölçekli spor tesisine,stada. Fevzi Coşgun, Cemil Sarıfedai ve  Sabri Tevfik Okyayuz( Komutan) adları verildi. İnşallah ebediyen bu isimlerle oynanmaz, yerlerinde kalır.Kaldıranlar olursa  onların ayıbıdır.? Verilen  bir ismi kaldıracaksanız bunun önce gerekçesi olmalıdır. Hem yıllardır yazılı tabelaları  değiştirmek te neyin nesidir? O zaman verenlere  sormazlar  mı “Kardeşim madem ki  ileride değiştirecektiniz neden verdiniz”demezler mi?Bir yerlere  isimleri  verilenler  ya ölmeden ya da öldükten sonra ölümsüzleştiriliyor. Haydi aramızdan ayrılanlara söyleyecek sözüm olmaz. Ya isimlerini verdiklerimiz bugün hayattaysa o zaman ne yapacaksınız, bunu onlara  nasıl izah edeceksiniz ?
      Tavşanlı’ya 1946 yılında  Simav’dan geldiğim  yıl  henüz  ilkokul 2.sınıf  öğrencisiydim. Tavşanlı’da cadde ve sokak levhaları arasında ilk  okuduğum   cadde adı  şimdiki İstasyon Caddesi’nin  o zamanki adı“ Recep Peker Bulvarı”olmuştu.  Bu ismin yazılı olduğu iki levhadan biri  o zamanlar  bir zamanların Şerif Ali’nin parkının köşesinde,diğeri de  DDY İstasyon binasının karşısındaydı... 
        O zamanlar şehrin en mutena caddesine  bu ismin verilmesine  katkıda bulunanlar,   ya rahmetli başkan Ethem Serdaroğlu ya da başkan Tahsin Buruk ve meclislerin üyeleriydi. Herhalde bu bulvara  isim Ankara’dan gelen bir talimatla konulmamıştır. İşte  ta 1940’lı yıllarda  bir caddeye adı verilen rahmetli siyasetçi,devlet adamını  biraz tanımaya ne dersiniz? Bu zat-ı muhterem,,merhum Mehmet Recep Peker, bir kaynağa göre (5 ağustos 1946-15 Eylül 1947) yılları arasında ,bir diğerine göre(07.08.1946-10.09.1947) tarihleri arasında  T.C. Hükümeti’nin Başbakanıdır. Dahası .İstanbul,1889  doğumlu,2 Nisan 1950 tarihinde  kaybettiğimiz  (2-3-4-5-6-7) dönemler Kütahya, 8.dönem  İstanbul Milletvekilidir. Fransızca ve Almanca dillerini ana dili gibi konuşan bu  rahmetli milletvekilimiz Harp Akademisi mezunuydu. İlk ve orta öğrenimini Koca Mustafa Paşa İptidai Mektebi’nde okumuştu.Askeri Rüşdiye ve Kuleli Askeri İdadisi’nden mezun olan Mehmet Recep Peker,Dersaadet Erkan-ı Harbiye Mektebi’ni birincilikle  bitirmiştir.Erkan-ı Harp Binbaşısı olan Peker,Yemen Cephesi’nde  görev almıştır. Gaziantep’in kurtarılmasında hizmetleri dokunmuştur.Erkan-ı Harbiye-i  Umumiye  Dairesi ikinci şube müdürlüğü görevi yapmış ve TBMM  Başkatipliği görevinde bulunmuştur.CHP’de Genel Sekreterlik yapmış,” Hakimiyet-i Milliye” Gazetesi’nde Başyazar(köşe yazarı) olarak çalışmıştır.
     1935-1942 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde ve Harp Akademisi’nde  İnkılap Tarihi dersleri  okutmuştur. Recep Peker’in,Halkevleri’nin yayın organı olan ÜLKÜ DERGİSİ’nde  çıkan İnkılap Tarihi  ders notları 1935’te İnkılap Dersleri adıyla kitap olarak yayınlanmıştır.(2-3-4-5-6 -7)dönemler  Kütahya ve bir dönem de İstanbul Milletvekilliği yapan,Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Sekreterliği ve Meclis Grubu Başkanvekilliği görevlerinde de bulunan  bu vatan evladı ,Mübadele  İmar ve İskan, Maarif,,Milli Müdafaa , Dahiliye, , Nafıa Bakanı olarak hizmet veren siyasetçilerimizdendir.
        Böyle değerli bir insanın adının Tavşanlı’da  zamanın en güzel  Bulvarına  verilmesini teklif eden rahmetli başkanlarımıza,belediye meclisi üyelerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Çok ta iyi etmişler,böyle bir siyasetçimizi ölümsüzleştirmişler. Tavşanlılı olarak bundan  gururlanmamız gerekir. Ama bir zaman gelmiş, bu rahmetli eski  Başbakanlarımızdan,bakan ve milletvekillerimizden,ünlü siyasetçimizin adını  silivermişiz. Caddenin adı olmuş” İstasyon Caddesi” Bu olayın üzerinde durulmadığı gibi bu değişiklik te sorgulanmamış Dikkat edilirse tabela değişiklikleri ülke yönetimini devralan iktidarlar döneminde olmaktadır.Bakın Tavşanlı’da Yeni Mahalle’de Jandarma Komutanlığı önündeki geniş caddenin adı:” Adnan Menderes Caddesi”dir. Yarın bir başka iktidar gelip bu adı kaldırıp buraya başka bir ad yazarsa şaşırmam.   Kimse işgüzarlık yaparak verilen bir ismi kaldırıp yerine başka bir ismi koymaya kalkmasın. Çünkü etik olmuyor.  Bakın ilçemizin efsane kaymakamı rahmetli kaymakamımız Ali Akseven’in adı bugün bir sokağımızda , GLİ Müessesesi’nin efsane müdürlerinden Fahri Ergun’un adı  bir caddemizde,yine şehit Emniyet Müdürlerinden Gaffar Okkan’ın adı bir başka caddemizde  yaşatılıyor.  Birilerinin bu isimleri  kaldırdığını düşünebiliyor musunuz? Ben düşünmek bile istemiyorum. Boş verin siz tabelalardan  bu  isimleri silmeye bu isimleri gönüllerden de  silebiliyor musunuz ona bakın. 
    DEVLETE  VE  MİLLETE  HİZMET  YOLUNDA  HARCANAN  YILLAR
            Hizmet,bir kimsenin yapmakla sorumlu tutulduğu  iş,kendisine verilen görevdir. Birinin işini görme,başkalarına ait yapılması gereken  günlük işleri yapmadır. Bir kimse veya şeyin  iyi durumda  bulunması için  yapılması gereken bakımdır.Bir işin yapılması için  beden veya kafa gücü  sarfederek yardımda bulunma,yardım,katkıdır.
            Bugün ülke genelinde 81 ilimizde bu güne kadar, nice devlete ve millete  hizmet edenler  olmuştur.Olmayı da sürdürmektedirler.  Bir bölümü bugün hayatta değil.. Bir  bölümü  görevini tamamlamış,kenara çekilmiş.Bir bölümü   halen görev başındadır.Bir bölümü de genç kuşaktır. Kendilerine verilecek görevi beklemektedir. Hizmetlerin en güzeli,en kutsalı bireylerin  devletine  ve milletine hizmetidir. Öyle ki bu hizmet, yerinde bir ibadet,.kılınan bir namaz  ve yerinde de   dağıtılan bir zekat kadar   azizdir. Tavşanlı’da bir zamanların Askerlik Şubesi Başkanıydı. Emekli olunca Tavşanlı Gençlikspor Kulübü’nün başkanlığını yürütmüştü. Emekli Bnb. Sabri Tevfik Okyayuz’dan söz ediyorum. Bir gün yanına gelerek koğuştaki ayak kokusundan uyuyamadığını söyleyen  askere  verdiği yanıta bakar mısınız?” Asker o koku vatan kokusudur”Evet , devlete ve millete hizmet edenler belki zaman içinde  büyük sıkıntılar geçirmiş,badireler atlatmış olabilirler. Ama vatana ve millete  hizmet aşkı kokuların en değerlisidir. Ben her gün görevime başlarken bu kokuyu hmişimdir. . .Hani  birine yardım etmeniz rica edilir ve  size :”Bu da sizin zekatınız olsun “ derler ya.; Hizmetin her türlüsü zekat kadar değerlidir. .Öyle hizmetler vardır ki  bir ibadettir kadar değerlidir.  Örneğin,.askerlik hizmeti bir ibadettir. Bir fidan dikmek ibadettir.Çaresizlere çare bulmak,yoksul komşuyu gözetmek,evlenemeyen genç kıza yardım etmek ,yaşlı bir ihtiyarı karşıdan karşıya geçirmek , .Türkiye’yi ülke dışında bir şekilde temsil etmek te bir ibadettir. .Yurt dışına gidenler bir şekilde kazandıklarından ülkemize gönderiyorlar. Bu da  onlar için ibadettir.  Hayırlı bir  iş için yardım toplamak bir ibadettir.  Bir maaş veya ücret karşılığında da olsa ülke insanının  yüce  menfaatları doğrultusunda devletine ve milletine hizmet eden bireylerin yaptıkları ibadettir.  Bugün ülkemizde başta devletimizin tüm birimleri ,kooperatifler,dernekler,odalar,sendikalar,cemiyetler,kulüpler bir şekilde hizmet yarışındalar.r.Camilerde imamlar ve müezzinler,okullarda öğretmenler,fabrikalarda işçiler.  Sağlık kuruluşlarında doktor,hemşire ve ebeler,,yeni buluşlara öncülük edenler şanlı bayrağımızı  sportif faaliyetlerde göndere çektiren sporcularımız, esnaf  kuruluşları,odalar,dernekler,cemiyetler,sendikalarımızın  çabaları bir ibadet  kadar değerlidir..                
              Şöyle biraz geriye gittiğimde  Kütahya’da en çok kalan ve 7 yıl  hizmet veren  vali ,merhum Fevzi  Toker’i gördüm. (1923-1930) dir.   Tavşanlı’da  çeşitli alanlarda faaliyet gösteren,yıllarını ve ömürlerini  bir amaç doğrultusunda harcayan  güzel insanları  anımsadım. Kimisi belli bir süre çalışıp emekli olmuş. Kimisi  daha fazla çalışıp daha çok hizmet  vermiş. Kimisi de   milletime ve devletime biraz daha çalışabilseydim diyenler. 
               Tavşanlı’da rahmetli bir zamanların  Maarif Memuru,son yıllarda ilköğretim Müdürü .olarak görev yapmış merhum  Hüseyin Tarhan’ın 46 yıl çalıştığını çok az kişi bilir. Bu zat,THK Tavşanlı Şube Başkanı olarak ta ücret almadan  ayrıca  24 yılını bu kuruma harcamıştır.Merhum eğitimciler, Cemal Eker 15 ,Hasan Kılıçarslan  ve Ahmet Gürsoy da  emekli olduklarında  9’ar yıllarını bu kuruma  vermişlerdir. Kızımız,Hatice Evliyaoğlu’nun   GLİ Müessesesi’nde, müdürlük özel kaleminde 47 yıla yaklaşan bir süre hizmeti vardır.  Bir zamanlar beldeydi,halen Tavşanlı Belediyesi’nin 19 mahallesinden  ikisinin bulunduğu  Çukurköy’de merhum Nazmi Sarı, devlete ve millete  başka alanlarda yaptığı  hizmetlere ilaveten Belediye Başkanı  olarak   17 yıl ,Yine, merhum Mutahhar Temel (eğitimci) Tunçbilek Beldesi’nde 16 yıl belediye başkanlığı yapmışlardır.Tunçbilek’te  şube başkanı olarak hizmet verdikten sonra  sayın Hasan Hüseyin Kayabaşı, Ankara’da Türkiye Maden İşleri Sendikası’nda  üç yıl genel eğitim sekreteri olarak hizmet  vermiş,19 yıl da bu sendikanın genel başkanlığını yapmıştır.Keza,  Doğan Şahin tam 8 yıl ,Ahmet Yavuz 10 yıl,İhsan Dokur 9 yıl  asli işleri dışında  Tunçbilek’te Türkiye  Maden İşçileri Sendikası Batı Anadolu Şubesi’nın Başkanı olarak  çalışmışlardır.  Nuri Duğan tam 36 yıldır THK Tavşanlı Şubesi’nin saymanıdır.GLİ Müessesesi(halen işletme)  müdürlerinden merhum Fahri Ergun 11 yıl,Paşa Kaya 10 yıl,Cafer Metin 9 yıl müessese müdürlüğü yapmıştır.Merhum Ali Rıza Eren (1936-1966) tam 30 yıl Tavşanlı’nın  ilçe müftüsü  olarak hizmet vermiştir. İlçede,ikinci olarak  7 yıl  görev yapan ilçe müftüsü  Mecit Amil’dir..Belediyemiz  emekli çalışanı Ahmet Turan 40 yıllık  memuriyetinde 35 yıl da  evlendirme memuru olarak  binlerce nikaha  tanıklık etmiştir. Halen en kıdemli evlendirme memuru olarak anılmaktadır. . Tavşanlı Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı olarak  16 yıl hizmet veren Çakıllı Köyü Muhtarı Muzaffer Yavuz  26 yıldır da köyünün muhtarıdır ve halen de görevinin başındadır. Rahmetli babam avukat Hüsamettin Alpagut ,hakimlikten ayrıldıktan sonra ,36 yıl avukatlık yapmıştır. Merhum Belediye Başkanlarımızdan Ethem Serdaroğlu aralıklarla  9 yıl,Tahsin Buruk aralıklarla  8 yıl,Enver Girgin aralıklarla 8 yıl,Hüsnü Ordu  iki dönem, 8 yıl belediye başkanlığı,ayrıca iki dönem de Kütahya Milletvekili olarak TBMM’de  Kütahya’nın sorunlarıyla hemhal olmuştur.  Halen belediye başkanı Mustafa Güler 11 yıldır belediye başkanıdır.Kütahya’nın yetiştirdiği en büyük siyasetçilerden Doç. Dr. Mustafa Kalemli yıllarca doktor olarak görev yapmış,baştabip olmuş,milletvekili olmuş ,bakanlıklar ifa etmiş, devletine  ,milletine  hizmet  vermiştir. Ankara’da Kütahya’nın gür sesi olmuştur. . Rahmetli Av. Hüseyin Cavit Erdemir de  uzun süre hem bir tarafın hakkını savunmuş  avukatlık yapmış, ardından da  milletvekili olmuş,bakanlık yapmış ve doğup büyüdüğü topraklara Kütahya’ya hizmet vermişti.Prof Dr. Vural Kavuncu hem doktorluk yapmış,sağlık kuruluşlarında çalışmış, iki dönem Kütahya Milletvekili olarak TBMM’de görev yapmıştır,Bugün de ,Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin  Rektörü olarak  devletine,milletine hizmeti sürdürüyor. .Rahmetli Halil Benli  7 yılını  milletvekili,  7 yılını da İl Genel Meclisi üyesi olarak harcamıştır. . Halen İstanbul’da görevini sürdüren eski kaymakamımız Numan Hatipoğlu Tavşanlı’da  7 yıl hizmet veren en kıdemli  kaymakamdır. Kulakları çınlasın Arslan Ergüç sadece bir branş öğretmeni ,bir müfettiş değil, meslek hayatının  17 yılını devletine ve milletine  Tavşanlı’da Atatürk Lisesi’nde   müdürlük yaparak  adamıştır.Mehmet Çakır,hem öğretmen,hem müfettiş olarak 35 yıl çalışmıştır.   .Bir rahmetli Mustafa Ünal bilirim yıllarca Ticaret ve Sanayi Odası’nın genel sekreteriydi.Keza Celal Yücel de öyleydi.Her ikisi de yıllarca esnafın,oda mensuplarının  hizmetinde olmuşlardır.  Bakın bir Yasin Demirci  oradan oraya koşuyor.Ben O’nun yorulduğunu hiç görmedim.Birçok görevi sırtlamış.  İşte Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Davut Efe.,dur durak bilmiyor.Rahmetli Ali İhsan Özden yıllarını Bakkallar,bayiler için harcadı. Rahmetli Damat H Hüseyin ve H. Hüseyin Köse de öyleydi. GLİ  Müessesesi’nin duayenleri rahmetliler  Hüseyin Telçeken, Eyüp Çakmak, Mehmet  Sözeri  de yıllarca hizmet verenlerdendir.  Merhum,Kürt Bedri( Bedri Öngören) hem GLİ’de mütevazi bir memur hem de Linyitspor gibi reklamımızı yapmış bir spor elçimizin  babasıydı.Merhum, Emekli Binbaşı Sabri Tevfik Okyayuz(Komutan) hem orduda görev yapmış  hem de Tavşanlı’da Gençlikspor  Kulübü’nun yıllarca başkanlığını yaparak,sosyal,kültürel gelişmede etkili  olmuş bir isimdi.Rahmetli Mehmet Madan hem belediyeye  yıllarını vermiş hem de 20 yıl Tavşanlı Halkı’nın televizyon yayınlarını izleyebilmesi konusunda gecesini gündüzüne katmış bir dernek başkanıydı..Rahmetli Nüfus memuru Ahmet Tüzün tek başına koca Tavşanlı’nın nüfus işlerini yıllarca yürütmüştü.Nüfus biriminin hem müdürü ,hem katibi,hem de hademesiydi.Rahmetli İlçe Tarım Müdürü Ayper Toper ve veteriner hekim Yaman Köroğlu   mesai içinde Tavşanlı’da,mesai dışında köylülerle beraber olurlardı.Bakın Tavşanlı Adalet Sarayı’nın gerçek mimarı halen İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde C.savcısı,eski Tavşanlı C. Başsavcısı Cevat Barutçu’dur.Hem Adliyede  işleriyle meşgul olmuş hem de bu hizmet binasının temelinden çatısına kadar ,iç dekorasyonundan,arşivine kadar  her  sorunuyla  yakından ilgilenmiştir.Öğle yemeklerini işçilerle birlikte yemiştir.  Bu  hizmet binasında ,saçı bitmedik yetimin hakkı olduğunu  düşünenlerdendi Kulakları çınlasın öğretmen,okul müdürü,tarih öğretmeni,ilçe gençlik ve spor müdürü olarak hizmet veren İhsan Tandoğan  devletine ve milletine  canı gönülden  hizmet verenler  arasındadır.Yemyeşil stad zemininin zarar göreceği endişesiyle   zamanın dev siyasetçilerinden Doç. Dr. Mustafa Kalemli’ye Ada Stadı’na  bir daha  helikopterle  inmemesi için  ricada bulunan  yürekli bir ilçe müdürüdür.     Benim burada verdiğim örnekler devletine ve milletine gecesini gündüzüne katarak  çalışan  hemen aklıma  geliverenlerdir.
              Ben bile  acizane, 32 yılı mütecaviz bir zaman  sınıf ve branş öğretmeni, 10 yıl müdür yetkili öğretmen,3 yıla yakın MTSK Müdürü olarak hizmet verdiğim yıllar var. Helal olsun.  Devlete ve millete hizmet esastır. Bu devlet bizlerin elinden tutarak bizi okutan,bize emekli olmamıza rağmen hala maaş ödeyen ,bizi kollayan ve koruyan devlettir.  Bu millete  ve millete  borcumuzu , hakkımızı ödeyemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu yüce devlete ve millete hizmet edenlere selam olsun.              
        TAVŞANLI’NIN  YENİ  KAZ ÜRETİM  MERKEZİ  İSAKÖY  OLACAK 
               Kaz,ördekgiller familyasından ,gri ve beyaz tüylü ,bitkiyle beslenen bazı türleri göçebe olan ,bazı türleri  ise kümes  hayvanı olarak yetiştirilen,perde ayaklı ,insanlar tarafından ehlileştirilen  büyük bir kuştur. Yabani olanları da vardır.Bunlar iyi birer uçucudur...Gölleri,denizleri aşarlar.” Kuğu kazı,Ekin kazı,Kar kazı” olarak bilinen  türleri bulunur.  Kazlar son 20 yıldır bazı ülkelerde özellikle tesislerin  bekçiliğini de yapıyor. Tıpkı köpekler gibi ama  en büyük özellikleri,sessiz bir ortamda gelen birini fark etmeleri,bağırarak,gürültü çıkararak  gelen davetsiz misafirleri  kötü emellerinden vazgeçirmeleri,ürkütmeleridir Yine son yıllarda turistik tesislerde ikramlar arasında en beğenilen menüler arasına girmeyi başarmıştır. Bu nedenle turistik tesisler nerede kaz üretiliyorsa bundan haberdardır.Sizlere küçük bir anektod .Kulakları çınlasın,uzun yıllar,sanırım 16 yıl,  “ Tavşanlı Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanlığı “ yapmıştı. 6 dönemdir de yani 26 yıldır ilçeye bağlı Çakıllı ‘nün muhtarı  sevgili dostum Muzaffer Yavuz ‘un  Çakıllı Köyü’nü bir kaz yüzünden unutamam TRT Bakım ve  Yayın ekipleriyle zaman zaman bu TV yayınlarını alamayan köyümüze   gittiğimizde köyün en ortalık yerinde onlarca kaz görmüştük. Hele birisi vardı, kendini ,çerçevesiz,kırık bir  aynanın önünde  saatlerce seyrederdi. .Kulakları çınlasın muhtar Yavuz,   kazı bu alışkanlığından bir türlü kurtaramadıklarından söz ederdi.  Aradan yıllar geçti. Ya eceliyle ölmüştür,ya kurt-kuş parçalamıştır ya da birilerinin midesine inmiş,bir sohbette özel menü olmuştur.
                  Kazı,bugün ülkemizin dört bir yanında  kümes hayvanları içinde  tek tük,bazen onlu,onbeşli gruplar halinde görmek mümkündür.Bu işi ekonomik boyutunda en iyi değerlendiren ilimizin de Kars olduğunu söyleyebilirim. Karslılar bu işi iyi biliyor.Anadolu’nun birçok yerinde gaz yağı ,Kars’ta kaz yağı vardır.  
                  Bu defa ilgimi çeken haber memleketim  Tavşanlı’dan geldi.Koronavirüs haberlerinin yoğun olduğu günlerde  aldığım en  iç açıcı  haberlerden  birisidir. . .Tavşanlı son yıllarda gerçekten değerli bir  mülki  idare amiri,bir kaymakamla güzel  işlere  imza atıyor. Kaz haberi de bunlardan biri. Öğrendiğim kadarıyla Sayın kaymakam, İsa Köy’e İki adet kuluçka makinesi götürmüş. .Bu kuluçka makinelerinin  çevre köylerin de  işine  yarayacağı muhakkak.   Tavşanlı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından sağlanan bu her biri 108 yumurta kapasiteli  2 kaz üretme kuluçka makinesiyle  yakın bir zamanda İsaköy ve çevresindeki köylerdeki kaz populasyonunun artması  muhakkaktır. Kazlar sağlıklı hayvanlardır. Tavuk gibi hastalıklara yenik düşmezler.  Ne kadar kaz o kadar para demektir. İsaköy ve civar köylerde üretilecek kazların kanımca pazarlanmasında sorun yaşanmayacaktır. Yeter ki  kaz üretilsin.Pazarlaması kolay.          Sayın kaymakam Kara’nın bu konuda  söylediklerini de önemsiyorum. .”Bizler,Tavşanlı Kaymakamlığı ,Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İl Genel Meclisi Üyelerimizle gelir getiren,köylü yurttaşlarımızı köylerinde tutan,aynı zamanda kazanç sağlayan projelere  büyük önem veriyoruz.İsaköy’de kaz konusunda büyük bir potansiyel olduğunu saptadık.Hatta,bazı aileler  için  kaz bir gelir  kapısı bile  olmuş.İstanbul’daki lüks restoranlarla ilişki kurmuşlar. Biz de istedik ki İsaköy Halkı kaz yetiştiriciliğinde adını ülke genelinde duyursun. Kaz üreticiliği çevre köylerimize de yayılsın.Bu arada istihdam da olacaktır. İlk yumurtalar makinelerde yerlerini aldı.Kaz civcivlerimiz üç haftaya kadar  yumurtalardan çıkacak. Ne kadar az fire verirsek o kadar çok başarılı oluruz. “ demiş.  Kaymakam Yüksel Kara, İsaköy’den daha önce gelen manda teklifine de olumlu bakmış,bu köye  damızlık büyükbaş manda verilmesini  sağlamıştı. Kaymakam  dediğin böyle olur. .Bu arada  sayın kaymakamımızla birlikte İsaköy’e İsaköy’e bizzat giden sayın İlçe Özel İdare Müdürümüz Ali Ertürk’e,ilçe Tarım ve ve Orman Müdürümüz Ahmet Temel’e, İl Genel Meclisi  Üyemiz Mustafa Altınbay ve köy muhtarı Kadir Yeşil’e  Üreticilerimiz adına  teşekkür etmek istiyorum. 
                     Sayın kaymakamımız  sürekli ayakta. Biz oturuyoruz. Oturanın da yürüyene borçlu olduğunu söylememde bir sakınca yok. Allah postunu daim eylesin.Öyleyse bizim yapacağımız  projelerle kendisine gitmek olacaktır.      
                  KAYMAKAM  KARA’NIN  KAFASINDA TAVŞANLI  İÇİN
                                BAŞKA  GÜZEL  PROJELER  DE  VAR 
                         Tavşanlı Kaymakamı Sayın Yüksel Kara, ilçeye bağlı 87 köyde  gelir getirici,tarım ve hayvancılık alanında  bazı projeler  için de  çabalıyor.Amacı,bu projeleri her halükarda desteklemek ve hayata geçirmek. . 2020 yılı içinde  Balıköy Beldesi’nde  4  tane büyük sulama havuzunun gündeme gelmesi sevindiricidir. Çünkü  iyi bilinmektedir ki Balıköy, Kütahya’nın Adanası’dır. İklimi kesinlikle özeldir. Kış aylarında Kütahya’nın birçok yeri tir tir titrerken Balıköy ve Havalisi sakinleri  ılık bir kış geçirirler Balıköy bir başka  ifadeyle Kütahya’nın sebze ambarlarından birisidir. İddia ediyorum iklimi nedeniyle  pamuk,susam,pirinç Balıköy’de yetiştirilebilir Daha önce yetiştiriliyordu.Hele hele susam yetiştirildiği yıllarda kınalı keklik sürüleri onlarcası havalandığında  göz kamaştırırdı.  . Karayolu ve demiryolu sayesinde Balıköylüler   her yere kolaylıkla ulaşabilmektedirler. Balıköy ve civarındaki (katran dağı dahil) birçok dağda karacalar yaşamaktadır. Balıköy çeşitli madenler açısından da  zengin yer altı kaynaklarına sahiptir. 
 
     TAVŞANLI’NIN  VAKIF KÖYÜ’NDE  TRÜF MANTARI
                                                               ÜRETİMİ  DÜŞÜNÜLÜYORMUŞ 
            Bilindiği gibi mantar,pek çok çesiti olan,bazıları zehirli,yapraksız,çiçeksiz bir bitkidir. “ Ak mantar,Kızıl mantar,Çayır mantarı” gibi türleri iyi bilinir. En tehlikesiz olanı da “ Kültür mantarı” olarak bilinenidir.Ne yazıktır ki zamanın Tavşanlı İlçe Tarım Müdürü rahmetli Ayper Toper  zamanında ilçeye bağlı Göbel Köyü  kültür mantarı için pilot bölge olmuştu. Deneme yapılacak,başarılı olunursa üretim yaygınlaşacaktı. Kültür mantarını üreten Göbelli hemşehrimiz Hasan Hüseyin Efendi bugün hayatta değil. Keşke  elinden tutulabilseydi. Ürettiği kültür mantarını pazarlamada kendisine yardım edilebilseydi.. 
                           Bu defa ilçeye bağlı Vakıf Köyü’nde dünyaca ünlü bir mantar çeşiti olan “Trüf Mantarı” için  bir çalışma başlatılmış. Sayın Kaymakam Kara,bu konuda gerekli araştırmaları  yapıyormuş.Şartlar elverdiğinde bu mantar Tavşanlı’da üretilebilecek ve belki de Tavşanlılı  bu sayede yeni bir gelir kapısı aralayacaktır..!  
 
        Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara’nın ,köylerden gelebilecek her türlü öneri,teklife açık olduğu söyleniyor. Önemli olan projelerle kapısını çalmaktır.İnanıyorum ki akıllı,mantıklı her proje sayın kaymakamdan geri dönmeyecektir. Kamuya yararlı her proje değerlendirilecektir.  Projelere gereken destekler sağlanacaktır. .              
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları