11 Ocak 2025 - Cumartesi
TAVŞANLI’NIN GÜNDEMİNDE NELER VAR ?
TAVŞANLI’NIN GÜNDEMİ
Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
233 okunma
Bülent Alpagut
- 05062218413 Herkesin, her dairenin, kurum ve kuruluşun,şehirlerin,beldelerin,köylerin ve de devletlerin gündemleri vardır. Bu arada Tavşanlı’nın da bir gündemi vardır. Aslında gündem;Meclis ve kurul toplantılarında görüşülecek konular ve bunları gösteren liste,eski dilde ruznamedir. Bir toplantının gündeminde gösterilmemiş olan konular daima gündem dışı olarak ifade edilir.
Tavşanlı’nın gündemi demek, Tavşanlılının gündemi demektir. Öyleyse Tavşanlılı son günlerde neleri konuşuyor,neleri eleştiriyor,neleri bekliyor dersiniz? Şöyle bir düşünüp bazılarını tespit ettim.
Bilindiği gibi tarihi Ulucami inşa edildiğinden bu güne birkaç kez hafif ve orta şiddette depremler yaşamış bir Allah Evi’dir. Her yapı gibi camiler de yeri geldiğinde yıpranır,zayıf düşer,yıkılır. Maşallah Tavşanlı’nın tarihi Ulucamii bugüne kadar ciddi bir hasar görmemesine rağmen birkaç kez ibadete kapatıldı. Gerekli iyileştirmelerden sonra yeniden ibadete acıldı. Bu tarihi yapının etrafında bir süredir demir kuşak vardır. Bu kuşak ile yapının en azından daha büyük bir sıkıntıya düşmesi önlenmiştir. Ama yetkililer artık bunun da yeterli olmadığını düşünmüş olmalılar ki bu tarihi caminin önümüzdeki Ramazan Ayı bitiminde üç yıllığına bakım ve onarıma,iyileştirme çalışmaları münasebetiyle en az üç yıllığına ibadete kapatılmasına karar vermiştir. Yani cami cemaatı en az üç yıll süresince bu tarihi camide ibadet edemeyecektir. Belki cenaze namazları kılınabilecektir ama o kadar…. Gayriresmi bilgilere göre,yeni Arifağa Camii artık eski yerinde değil ama biraz ileride, Eda Taksi Durağı yakınında yeniden inşa edilecektir.Yeni Caminin 1500 kişi kapasitesinde olacağı,estik açıdan tatminkar bir güzellikte inşa edileceğini öğreniyoruz. Ama şu ana kadar henüz bu yeni Arifağa Camii’nin temelinin atılamaması bürokrasiye bağlanıyor. Bir değiş-tokuş olacak. Yani yıktırılan Arifağa Camii’nin arsası Milli Eğitim Bakanlığı’na geçecek,buna karşın ilgili bakanlık uygun görülen bir kendi arsasını Cami için tahsis edecek. Bu arsa kesinlikle eski Atatürk Lisesi Bahçesi’nin bir bölümü olacak. Biz nicedir b bürokrasiden hem dert yanarız. Nedir bürokrasi?:”Kamuya ait işlerin ve işlemlerin bir memur kadrosu elinde uzun,güç ve dolaşık yollardan yürütülmesi,şekle ve mevzuata gerektiğinden fazla ve yapılacak işe zarar verecek derecede bağlı kalan çalışma tarzı ve zihniyetidir. . Memur zihniyetinin hakimiyeti ve kırtasiyeciliktir. Bu zihniyet yıllar içinde nice hizmetlerin yarım kalmasına ,bitirilememesine,hatta yapılamamasına sebep olmuştur. Eğer gerçekten Tavşanlı Arifağa Camii bir bürokrasi sarmalında ise bunun en kısa sürede sonuçlandırılması için tüm Tavşanlı Halkı’na da görevler düşmektedir. Bir elin nesi var,iki elin sesi var diyerek tıkanan bir yer varsa açabilmeliyiz. ArifağaCamii cemaatı bir süredir orada buradadır. Darmadağın olmuştur. Tavşanlılının hassasiyetleri kesinlikle göz ardı edilmemelidir derim.
BEDESTEN, Tavşanlı’da 19 mahallenin imamesi mesabesindedir. Bir anlamda ilçenin en ortalık yerinde umut vadeden bir yeni iş merkezi konumundadır. Bu bedesten kulakları çınlasın duayen belediye başkanımız ve değerli meclis üyelerinin bizlere kazandırdığı bir merkezdir. Ama Tavşanlılı sanki hiç düşünecek bir şeyi kalmamış gibi bu bedesteni de düşünüyor. Ne oluyor da bu bedesten bir türlü dört dörtlük bir şekilde hizmete sunulamıyor? Uzaklardan göremiyorum ama işitiyorum; Hlkbank Şubemiz bu bedestene taşınacakmış. İnanın sevindim. Çünkü bu bankanın burada faaliyet göstermesi bu bedestene ve çevresine bir hareketlilik ve canlılık getirecektir.
İnanılır kaynaklar Tavşanlı Öğretmenevi’nin Şubat veya Mart 2025 aylarında dört dörtlük olarak hizmete açılacağını doğrular nitelikte. Bunun için öncelikle Demokles’in kılıcı’nı kullanan savgili evladımız ,milletvekilimiz Mehmet Demlir’e teşekkür borçlu olduğumuzu unutmamamız gerekiyor. Çünkü yılan hikayesine dönen bu meseleyi bizzat özel çabalarıyla çözmesini bildi.
Küçük Sanayi Sitesi’ne görkemli bir cami yaptırılacağı haberi memnunluk uyandırdı. Bu caminin çevresinde yapılacak ek tesisler sayesinde caminin bulunduğu mekan sitenin en canlı noktası haline gelecek. Sevgili başkanımız Yasin Demir’e ve çalışma arkadaşlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.
Ada Mesireliği’nin bir bölümünde başlatılan çalışmalar ilgiyle izleniyor. Eskişehir gibi Tavşanlı’da da artık sandal,kayık belki de gondol sefası yaşabileceğiz. Belediye Başkanımız sayın Ali Kemal Derin ve meclis üyelerine teşekkür ediyoruz.
Yeni Çevre Yolu güzergahı merak ediliyor. Bu yolun ilçe merkezinin kuzeyinden geçeceği düşünülüyormuş. Sevgili Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Davut Efe’nin yerinde müdahalesiyle tarım alanlarımızın bir bölümünün elden çıkması önlenmiş oldu. Çünkü bu konu sadece Tavşanlılının gündeminde değil,sayın Efe’nin de uzun zamandır gündemindeydi.
Bir zamanların Rüştiye binası,sonra Adliyesi,daha sonra Belediye hizmet binası olarak kullanılan Cumhuriyet Meydanı’nın değeri ahşap ağırlıklı bina belediye yeni binasına geçtikten sonra merhum belediye başkanımız Fevzi Coşgun döneminde müze olarak değerlendirilmeye başlanmıştı. Merhum avukat/hakim babam Hüsamettin Alpagut’un serbest avukat olarak hizmete başladığı günlerde davavekili merhum Mustafa Korkut’tan aldığı camlı ,ahşap yazı masası da bu müzedeydi. Akıbetini ben de merak ediyorum.
Sevgili .duayen eczacımız,ödüllü eczacı Şerif Boyacı telefonla arayıp beni bilgilendirmişti. Sanıyorum Tavşanlı’da 110 avukat olmuş. Son avukat yazıhanesini ise birkaç gün önce açmışlar. Domaniçli hemşehrimize başarılar diliyorum. Bu kadar çok avukatımızın rızkını Allah mutlaka verecektir. Çünkü O rızıksız kul yaratmaz da onun için böyle söylüyorum. Bu arada Tavşanlı’nın ilk avukatı sevgili babama Allah’tan rahmet diliyorum.
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları