23 Ocak 2022 - Pazar

YENİ BİR BUĞDAY ÇEŞİTİYLE TANIŞTI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
852 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 TAVŞANLI’NIN 80 KÖYÜ “ REİS” ADLI  YENİ BİR 
                           BUĞDAY  ÇEŞİTİYLE   TANIŞTI 

          Bildiğim kadarıyla Kütahya’nın 546 köyü var. Tavşanlı’nın da ilçe bazında 87 köyü bulunuyor.Ama Kütahya’nın 12 ilçesi içinde  yer alan ve ,en büyük ilçe Tavşanlı’da  maalesef ekim alanları  daha az. Genelde Tavşanlı Köyleri’nde yaşayanlar öncelikle kendi ihtiyaçları kadar ekim yapıyorlar. Buğday,arpa,yulaf ta o kadar nispette üretiliyor. Ben yıllar içinde Tavşanlı Köylüsü’nün ürettiği buğdayı,arpayı,yulafı ve diğerlerini  sattığına pek  tanık olmadım. 100 bini aşkın nüfusuyla Tavşanlı fırınlarında genelde ilçe dışından gelen unlar  işlenir. 
           Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Özel İdaresi  tarafından desteklenen 25 çiftçi, 75  devlet katkılı  proje kapsamında  Tavşanlı’da  80 köyde  faaliyet gösteren çiftçilere  “ Reis”çeşiti buğday tohumu dağıtımı yapılmış. Olumsuz hava koşullarına rağmen  yoğun bir üretici  katılımının sağlandığını öğrendim. 
            Bu buğday tohumu,Allah izin verirse önümüzdeki günlerde veya ileriki günlerde toprakla buluşacak. Tarım ve Orman Bakanlığı  yetkililerine  göre bu “ Reis”çeşiti buğday,yöre şartlarına uygun, soğuğa ve kuraklığa  dayanıklı  kılçıklı, ekmeklik bir buğday. Kalitesi yüksek. Eğer Kütahya’yı severse arkası gelecek. Yani bu köyler bu buğday çesiti için bana göre pilot köyler. İnşallah 2022 yılı Hasat döneminde  sonucu hep birlikte göreceğiz. İl Özel İdaresi projelerinden  daha önce yararlanamayan  köylere öncelik veriliyormuş. Aldığım duyumlara göre,Tavşanlılı üreticiler sonuçtan ümitli,sertifikalı tohumdan memnunmuş. İnşallah kapsam genişletilir.
              Sertifikalı “ Reis” çeşiti  buğdayın üreticilere dağıtılması  Tavşanlı  İlçe Tarım  Kooperatifi Bahçesi’nde  gerçekleştirilmiş. Bu vesileyle mütevazi bir tören yapılmış. Tavşanlı Kaymakamı sayın Erdoğan Kanyılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi Tavşanlı İlçe Başkanı Bilal Kıyak, Tavşanlı İlçe İdare Müdürü  Ali Ertürk, Tavşanlı  Tarım ve Orman Müdürü  Özkan Parlak, İl Genel Meclisi Üyelerimiz,Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı  İsmail Akpınar ,Tavşanlı  Tarım ve Orman  Müdürlüğü  Teknik personeli,köy muhtarları, tahıl üreticileri   dağıtım  törenine katılmış.
                Sayın kaymakamımızdan istirhamım olacaktır; Tavşanlı’da köylerimizde nadasa bırakılan  tüm tarlalar bir şekilde üretime açılsın. Köylü yurttaşlara  ülkemizin  üretime kesinlikle ihtiyacı olduğu anlatılsın. Yeter ki boş tarla kalmasın. 
                Haydi bakalım “ Reis” ,Tavşanlı’ya uğur getir.                                    
   BİR ZAMANLAR  DÖRT DÖRTLÜK   ‘ TUTUM YATIRIM  
             VE  TÜRK MALLARI HAFTALARI  KUTLANIRDI 
       Yerli mallarımızın sayısı bir elin beş parmağı kadar azaldı.Cüzi miktarda ,bazı ilçelerde,beldelerde ve köylerde  Ata tohumundan domates,yeşil uzun ve dolmalık biber,salatalık,patates, patlıcan,taze kabak,kestane kabağı,Balkabağı,kestane,erik,armut,ayva,turp,pırasa,marul,havuç,limon,portakal,yeşil ve kuru üzüm,ceviz,kayısı,şeftali,  dışında  çok miktarda sebze ve meyvayı,tahılı ,baklagilleri üretebiliyoruz.Bu arada  bazı temel ihtiyaçlarımızı dışarıdan sağlıyoruz. Konya İlimiz kadar büyüklükteki Hollanda yüz milyar doları aşkın ihracat yapıyormuş. TV Programlarında izliyoruz.  Ama   bu ülkenin 50 katı büyüklüğündeki ülkemizde   yaşayan 84 milyonu aşkın insanımızı doyuramıyoruz.  Buğday üretimimiz bile 20 milyon tonun altına inmiş.  Hayvan varlığımız yeterli değil.  Nadasa bırakılan ve veraset yoluyla parçalana parçalana küçülen tarım alanları  değerlendirilemiyor. Çiftçinin yüzü asık.Çünkü ürettiğinin karşılığını alamadığını söylüyor. Böyle olunca da küsüyor,tarlaların da boynu bükük kalıyor. Her  şeye zam yapılıyor. Bana kalırsa halkımızın en büyük ihtiyacına yanıt veren tahıl ürünlerimizi  çiftçiden,üreticiden maliyetinin üzerinde alalım. Çiftçinin ,üreticinin yüzü gülerse Türkiye yıllar öncesinde olduğu gibi yine tahıl ürünlerimizde tavan yapacaktır. Hatta ihracat ta artacaktır. 
        12-18 aralık günleri arasındaki hafta “ Yerli Mallar Haftası”ydı.  Bu hafta beni yıllar öncesine götürdü. 33 yıllık öğretmenlik yaşamımda  iki ders yılı Kayseri’nin Erkilet Bucağı(belde) Emmiler Köyü(bugün mahalle) İlkokulu’nda Yd. Sb Öğretmenken iki kez, 10 ders yılı  Tavşanlı’nın Derecik Köyü İlkokulu’nda, 10 ders yılı  Tavşanlı Atatürk İlkokulu( ilköğretim okulu)’nda  “ Yerli Mallar Haftası” kutlamalarına katıldım. En zengin  sofra Emmiler Köyü’ndeydi.  İçinde ceviz bastıklar,pestiller,yeşil ve kuru üzümler, taze salatalık,domates,yeşil uzun ve dolmalık biberler, kuru bakla,nohut,kuru fasülye, pirinç, fındık,kuru kayısı,  vişne kurusu,erik kurusu, iğde,buğday unu,mısır unu,pirinç unu, yulaf unu, tuz,toz şeker,kesme şeker, bisküvit,  kabak çekirdeği, yer elması,  kabuklu fıstık,çam fıstığı,  yerli muz, ahlat,susam,kabak tatlısı,peynir,tereyağı,kaymak,haşlanmış yumurta, yeşil ve siyah zeytin, şeker pancarı,pamuk,pastırma,sucuk, hanımların ördükleri birbirinden güzel yün çoraplar,yün başlıklar,yün  eldivenler, heybe,kilim,halı,seccade,tahta havan,oklava,tabure,maalesef sınırlarımız dışından sağlıyoruz.Nohut,buğday,mısır,fasülye,kırmızı mercimek,yeşil mercimek,bazı elmaları,bazen mandalinayı, portakal,tahin helvası,süt,nalın,tesbih,yoğurt  ve daha birçoğunu bir arada görme mutluluğu yaşadım.Daha sonra Derecik Köyü7nde buna benzer zengin sofralar  oldu.En güzel Yerli Mallar Haftası etkinliklerini merhum  Tavşanlı Atatürk İlkokulu Müdürü  Veli  Korkmaz,merhum okul müdürü Kazım Girgin ve merhum okul müdürü,öğrencimdi; Ahmet Benli dönemlerinde  yaşadım. Öğretmenler odasına  öğrencilerimizin getirdiği  birbirinden güzel yiyecek ve içecekler  tüm öğretmen arkadaşlarım tarafından iştahla tüketilirdi. Öğrenciler sınıflarında bu günde  getirdikleri yerli mallarımızı  birbirleriyle  paylaşırdı. Bu güne çevreden de aile bireylerinin  katıldığı olmuştur. En azından hazırladıkları çeşitli hamur işleriyle,mantı,börek,diğerleriyle güne  damga vururlardı. Ayıptır söylemesi  artan çok sayıda yerli maldan bir miktarda da  alır evlerimize götürürdük. Allah o güzel günleri bir daha acaba yeniden bize yaşatır mı? Yaşatsa da artık getirilecek çeşit çeşit ürün,yiyecek ve içeceğin büyük bölümü sınırlarımız dışından gelecektir.İşte küçük bir örnek; Buğday,mısır,likid yağ,pirinç,kuru fasülye,nohut,kırmızı ve yeşil mercimek,saman,canlı hayvan,kırmızı dondurulmuş et,hatta bazı balıklar,sebze tohumlarının büyük bölümü,peynir çeşitleri, bazen kuru soğan ve patates te   gelmiyor mu?
         Bazı belediyelerimizin,ki bunlar arasında Kütahya Belediyesi’nin  bünyelerinde  başarılı nesillerin yetişmesine destek olmak  amacıyla   faaliyet gösteren birimler  olduğunu biliyoruz. Diğerlerini bilmem,ama Kütahya7daki belediyemiz bünyesindeki  Gündüz Bakım Çocuk Evi Öğrencileri’nin bu haftayı coşkuyla kutlamaları en azından  bizleri mutlu etmiştir.  Sevgili başkanımız Prof. Dr Alim Işık ve  ekibini kutlarım. Öğretmenlerinin nezaretinde hazırlanan yiyecek ve içecekleri  hem büyükler hem de minik yavrularımız severek tüketmişler.En önemlisi  öğrencilerimize bu günün önem ve ehemmiyetinin  veciz şekilde anlatılmış olmasıdır. Bir emekli öğretmen olarak kişisel görüşümdür; Bu hafta daha geniş etkinliklerle bundan sonra da kutlanmalıdır. Eğer gereken titizlik ve önem gösterilmeyecekse boşuna bu haftayı kutlamayalım derim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları