23 Eylül 2023 - Cumartesi

BEYLER YANLIŞ YAPIYORSUNUZ YAPMAYIN

BEYLER YANLIŞ YAPIYORSUNUZ YAPMAYIN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
281 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

BEYLER  YANLIŞ YAPIYORSUNUZ  YAPMAYIN 
 
   Bakın bir Referandum denilen  bir müessese  var. Halka gidiliyor,halka soruluyor. Halk istiyorsa istenilen yapılıyor,istemiyorsa bundan vazgeçiliyor.Tamamiyle medeni,uygarca bir  faaliyet. Gelelim  sözün özüne;  Birkaç gündür,yeni eğitim ve öğretim yılının açılış etkinliklerini,çalan okul zillerini ,söylenen İstiklal Marşlarını  olumsuz etkileyen bir yıkım var.  Tavşanlı Halkı’nın el birliğiyle,yanına GLİ Müessesesi’ni alarak inşa ettiği tarihi Atatürk  Lisesi  binası  kısa sürede yok olacak.  Bu binanın zamanın koşullarında ki o zamanlar deprem yönetmelikleri yoktu  nasıl büyük bir ciddiyetle,kaliteli malzeme ve işçilikle inşa edildiğini  Sağır sultanlar bile duymuştur.  Ama maalesef bugün bu gerçeği  görmezden gelenler bu muhteşem yapıyı yıkmışlardır.  Vebal tamamiyle yıkanlardadır. Hesabını Onlar versinler.
    Duyduğum kadarıyla yıktırılan tarihi Atatürk Lisesi hizmet binası ve eklerinin yerine bir külliye söz konusuymuş.  Allah hayırlı ve uğurlu etsin.  Tavşanlı’da yer kalmadı da burasını mı bulduk? Bakın daha bitmedi Tavşanlılı kısa bir süre sonra dev bir mabedin de yıkılmasını seyredecektir. Bu da Arifağa Camii’dir.  İyi ki caminin yıkımını  sonraya bıraktılar,cami önce,Atatürk Lisesi sonra yıkılsaydı  kıyamet kopardı. 
     Askerlik Şubesi binası birilerine battı mı? Batmış olmalı ki bu tarihi mekan da bugün artık yok.  Bu bina bal gibi koruma altına alınabilirdi.  
     Yarın bir gün hazır olun Tavşanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binası( Moymul Mahallesi’nde) da yıktırılırsa  sakın ola şaşırmayın.  Ama bazılarına göre   İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet binası  depreme dayanıklıdır. Bazılarına göre  acilen yıkılmalıdır. Hangisi doğrudur? Eğer depreme gerçekten dayanıklı değilse ve riskli ise canımız polislerimizi hala bu  binada neden çalıştırıyoruz? Geçtiğimiz yıllarda bu binanın  dayanıksız olduğuna dair rapor var mıdır yok mudur?
     Tavşanlı Gar alanında muhteşem bir lokomotif depomuz vardı.  Bu tarihi depoyu da allem edip kalem edip yıktık. Battı mı beyler?
     1950 öncesi zamanın koşullarında büyük emek verilerek inşa edilmiş Tavşanlı Halkevi binasını niçin yıktık? Bir bölümünde  Adliye,bir bölümünde  modern bir salon(sinema salonu olarak ta kullanıldı) bir bölümünde başka bir hizmet için bölümleri vardı.  Merhum okul arkadışım bu binanın yıkımını almıştı. Güneylerin Ziya hiç unutmam.” Arkadaş sabahtan akşama balyoz sallıyoruz taşlar yerinden oynamıyor “demişti.  Bir de binanın çatısında zamanın parasıyle  binlerce liralık güvercin gübresi de bulup satıp mutlu olmuştu. 
      Haydi PTT Hizmet binası 1970 Gediz Depremi’nde hasar gördü yıkıldı. Eyvallah…. Haydi yşine İstasyon binamız da keza zarar gördü. Onu da yıktık eyvalleh. Ama DDY Gar binasının yerine yaptırılacağı söylenen Gar binası ne oldu? Bu konu kaynayıp gitti. 
      Mevcut, İstasyon Caddesi üzerinde, İstiklal İlköğretim Okulu karşısında   inşa edilen Ziraat Bankası Şubesi hakkında ne düşünürsünüz? Bu yıktırılan bina tarihi özellikler taşıyordu. Özel bir mimari görüntüsü vardı. Yakışıyordu da. Yerine bugünkü ZB Şube binası yapıldı. Nasıl gözünüze hoş geliyor mu?
      Moymulspor Kulübü memleketin üstün menfaatlarını göz önünde bulundurdu; kendi binasını,bahçesiyle Milli Eğitime verdi. Bu defa   kendisi  evsiz-yurtsuz kaldı.  Bir Allah’ın kulu çıkıp ta :” Kardeşim adamlar kulüp binalarını verdiler. Bu geçmişi olan kuruluşumuza  bir bina yeri veremez miyiz? Hatta bir bina tahsis edemez miyiz?” dedi mi?   Yarın siyasiler hangi yüzle Moymul Mahallesi”ne gidip Moymullulardan oy isteyecek?Moymulspor Moymul, Moymul Moymulspor’dur. 
     Bakın elimizde neler kaldı?   Zeytinoğlu Evi, Eski Rüştiye binası(halen müze), tarihi ortaokul.  Korkarım ki işler ,  kedinin yavrusunu yemek için yavrusunu  fareye benzettiğine benzemesin.
       Bana hep soruyorlar;  “Tarihi buluntular Tavşanlı’da mı kalacak ,yoksa Tavşanlı dışına mı çıkacak?” Yine soruyorlar;” Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi bulunduğu yerden kaldırılıp bir başka yere mi alınacak?”  Vallahi bazen düşünemez oluyorum.  Ama yanlışlar yapıyoruz derken doğrusunu söylüyorum.  Haksız mıyım? Cumhuriyet Meydanı’nın Cumhuriyet’in 100.yılına yeni bir  görüntüyle girmesi herkesin arzusu. Sayın Güler’in böyle bir düşüncesi olduğunu biliyorum. Ama elini çabuk tutsun derim.

 

#
Yorumlar (1)
İbrahim Erdem
26.09.2023 13:08
Hay kaleminize yüreğinize sağlık!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları