02 Nisan 2023 - Pazar

MART AYI’NDA

MART AYI’NDA

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 12 dk.
477 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


 
      BİRÇOK   HAFTA   BU  MART  AYI’NDA KÜÇÜK ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
                            BİR ÇOK HAFTA VE GÜN DE  ÖYLE OLACAK GİBİ 
 
      Hani insanın keyfi olmadığında   birçok  şey anlamsızdır; çeşitli olumsuzluklar(deprem,sel felaketi,fırtına,yağış) ve başkaları yüzünden  Mart Ayı’nda  çeşxitli  haftalar da sönük geçti denilebilir.YEŞİLAY HAFTASI (1-7 Mart)  size göre nasıl kutlandı? 1920’den  günümüze  toplumu kötü alışkanlıklardan kurtarmak ve korumak adına mücadele veren YEŞİLAY sayesinde  tüm insanımıza  sağlığa zararlı(sigara,uyuşturucu  ,alkollü içki vb) gibi alışkanlıklardan uzak durmamızı hatırlatıyoruz.
      Benim çocukluk yıllarımda,öğrencilik yıllarımda YEŞİL HAFTASI bir başka güzel kutlanırdı. Bu vesileyle  Kütahya’da faaliyet  gösteren  tüm Yeşilaycı kardeşlerime  kucak dolusu selam ve sevgilerimi gönderiyorum.Tavşanlı’nın unutulmaz Yeşilaycılarından merhum öğretmen M.Ali  UYGUN’u  rahmetle  anıyorum. 
      MUHASEBECİLER  GÜNÜ( 1 Mart)   günü kutlanıyor. İlimizde kaç muhasebeci olduğunu bilmiyorum.  Ama bu kardeşlerimin böyle bir günde doğrusu neler yaptıklarını da merak etmedim değil. Örneğin; En azından size göre  aileleriyle bir mekanda bir araya gelmişler midir? Biliyoruz ki,toplumun iyi işleyen mali ve ekonomik bir yapıya sahip olmasına, vergi gelirlernin arttırılmasına ve ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesine doğrudan etki eden muhasebecilerimizin gününü inanın ben dahi kutlayamadım.  Sevgili  İbrahim  Korkmaz( yeminli)sevgili Ömer Davutoğlu,  Levent Gültekin,M. Akif Aslan . Mustafa Gül, ilçedeki sayıları 60’a yakın muhasebeci  arasında hemen aklıma  geliverenler oldu. Merhum Yılmaz Cezayerli ve merhum İbrahim ‘da rahmetle anmak isterim .Yeğenim İlhan Gökkılıç’a da Yalova’ya selamlarımı gönderiyorum.  
       DÜNYA YABAN HAYATI GÜNÜ   2 mart günü kutlandı. Bu günde neler oldu? Neler yapıldı? İnanın bilmiyorum.   Duyan olduysa   kulağıma fısıldarsa sevinirim.  Yaban hayatı deyince aklıma geliverdi; Tarım  ve Orman Bakanlığımız tarafından açılan bir ihale vardı. Bu açılan ihaleyle  Eskişehir, Afyonkarahisar,  maalesef Kütahya,Denizli ‘de toplam  20 KIZIL GEYİK  vurulacaktı.  Bu  ihale anında  haber alınmıştı. Hayvanseverler ayağa kalkmıştı. Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı sayın Gülçin Yapıcı  bunun  “ Av turizmi “ adı altında  oynanan çirkin bir  oyun ve  katliam olacağını belirtmişti.  Sonra konu  yargıya taşınmıştı.  Ne mi oldu? En güzel şey oldu. Allah’tan korkan,vicdan sahibi, Doğa ya saygılı    Afyonkarahisar İdare Mahkemesi ‘nin sayın hakimleri,üyeleri ve c. savcılarından oluşan heyeti   ihaleyi iptal ediverdi. Elleri nurdan olsun hepsinin.  Allah hepsinden razı olsun.  Ne istiyorsunuz  ormanlarımızın nadide hayvanlarından bu 20 Kızıl Geyik’ten be yetkililer? Bu hayvanlar sizlere battı mı?  
        DÜNYA  KADINLAR GÜNÜ  8 Mart günü  kutlandı.  Ama  birçok yerde sıkıntılar yaşandı.  Kadınlarımızın hür iradeleriyle günlerini   tam anlamıyle kutlayamadılar desem doğru olur.  Bilindiği gibi Kadınlarımız, yüzyıllarca ikinci sınıf,veya ikinci cins olarak göz ardı edilmiştir.  Hatta tamamen  değersiz olarak nitelendirilmişlerdir. Kadın hakları mücadelesinin tarihi,aslında birkaç yüzyıl gibi kısa bir süreçtir. Ama kadınlarımızın mücadelesi devam edecektir. Çünkü çağdaş toplumlarda bile eşit işe eşit ücret gibi basit bir kural dahi zor uygulanıyor. Kadınların hak mücadelesinde başarılı olduğu toplumların,tüm dünyanın imrendiği ülkeler olması  tesadüf olamaz. 
         DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ  İLE TIP BAYRAMI AYNI GÜNDE KUTLANDI.   Tüketiciler Günü ile ilgili doğru dürüst bir kutlama ve programı görmedim. Aslında  önemliydi. Bu günün okullarımızda ders olarak okutulması gerekir.   Tıp Bayramı ise dediğim gibi  felaketlerin gölgesinde kaldı. Kutlanmadı desem yeridir.  Tıp Camiamız halbuki böyle bir günü çeşitli etkinliklerle yıllar içinde kutlamış bir camiadır.  Ama son yaşanan Pandemi dönemi, bölgesel deprem felaketi,ardından sel felaketi bu günü gerçekten  örttü.Bu gün vesilesiyle  ebediyete intikal eden Tıp mensuplarına( doktor,eczacı,ebe,hemşire,laborant vb) Allah’tan rahmet, görev başındakilere sağlık  ve afiyet,hasta olanlarına da  şifalar diliyorum. 
         BERAT KANDİLİ’Nİ  KUTLADIK.   Berat Gecesi tüm Ümmet-i Muhammed  ellerini Allah’a açarak  merhamet diledi.  Allah inşallah dualarımızı kabul buyurmuştur.  Nicelerine kavuşmak dilerim. 
         ÇANAKKALE ZAFERİ(1915) ŞEHİTLER GÜNÜ İLYE YAŞLILARA  SAYGI  HAFTASI  da  geçtiğimiz günlerin önemli  günlerindendi. Çanakkale Zaferi   ve  Şehitler Günü önemliydi. Milletçe kutladık. Ama dedim ya   depremlerin,sel felaketlerinin altında kaldı.    Çanakkale Savaşları bilindiği gibi,   dünya tarihini de derinden etkilemiştir.  Türkiye Cumhuriyeti’nin alt yapısı olan bu zafer 20.yüzyıla adeta yön veren olayların başında gelmektedir. Dünyanın en güçlü donanmalarının gemilerine mezar olmuş bir Çanakkale Boğazı vardır. “ Kolay lokma” görünen bir Türk Askeri vardır. Bu zaferde,  bir yüksek moral,cesaret,cansiperane çarpışmalar  vardır.  İşte bu büyük zafer tüm şehitlerimizin günü olarak kutlanıyor.  Kalbimizde yaşattıklarımızı inşallah gelecek yıllarda daha büyük etkinliklerle kutlayacağız. 
           ULUSLAR ARASI  MUTLULUK GÜNÜ ve BM FRANSIZ DİLİ GÜNÜ de 20 Mart günü kutlandı.  Mutluluk, farklı  kişiler için farklı anlamlar taşıyabiliyor. Ancak, mutluluğun,birçok insanı etkileyen olumsuz koşulların sonlandırılması anlamına geldiğine herkes mutabıktır. Yoksulluğu yok etmek,sosyal ve kültürler arası uyumu geliştirmek,insan onuruna uygun yaşayabilmek,çevreyi korumak insanların mutluluğunun temelini oluşturacaktır.   Hasbelkader bir süre Tavşanlı Atatürk Lisesi7nde Fransızca Öğretmeni olarak görev yapmıştım.   ZAMAN İÇİNDE İNSAN ÖĞRENDİĞİ YABANCI DİLİ UNUTUYOR.  Ben de  artık birçok sözcüğü,terimi,Atasözünü vb unutmaya başladım.  Fransızca diller arasında gerçekten edebiyat dilidir.  Kibar dildir. Bugün  dilimizde birçok Fransızca sözcük var. Bu kadar sözcükle bile istense cümle kurulabilir.  Bu vesileyle değerli Kütahya  Lisesi’nde Fransızca Öğretmeni’ydi merhum Kasım Tarım Hoca’mı,bana Fransızca’yı sevdiren merhum paşa dedem( Tuğbay Hasan Tahsin Alpagut)’u  rahmetle  anıyorum.  
            ULUSLAR ARASI ORMAN GÜNÜ DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ DÜNYA ŞİİR GÜNÜ  ULUSLAR ARASI IRK AYRIMIYLE MÜCADELE GÜNÜ GELENEKSEL  MANİSA MESİR ŞENLİĞİ(21-25 Mart)   Mart Ayı’nın öneli etkinlikleri arasındadır. Ayrıca 21 MART NEVRUZ’dur. 
            Ülkemizin % 65’lik bölümü cennet ormanlarla kaplıdır.  Kütahya’nın bile il bazında % 60’ından fazlası Orman alanlarıyle kaplıdır. Kütahya’nın 546 köyü’nden çoğu Orman Köyü’dür.  Dünya’da nadir görülen Çok Gövdeli  Pramidal Karaçamlar Kütahya’da, Tavşanlı’nın Vakıf Ormanları’ndadır. Dünya şiir günü ‘nde  merhum Tavşanlı Ortaokulu Edebiyat(Türkçe) öğretmeni şair-öğretmen  Vehbi Kızılgün(Ediboğlu)’ün bir şiirinden dört mısra anımsıyorum. “ Sinan-Yu Dağları karlı ve uzak/ Geceler karanlık 
             Dedim ya  Mart Ayı etkinlikleri ,günleri,haftaları  felaketlerin gölgesinde kaldı. 
             DÜNYA  METEOROLOJİ  GÜNÜ  23 Mart günü kutlanacak.  Gündelik yaşamımızın her anında kullandığımız ama farkına bile varamadığımız bir bilim dalıdır meteoroloji.  Şehirli insanımız işe giderken havanın nasıl olacağını merak eder. Çiftçi  tarlasının yağmur alıp almayacağını merak eder.  Elbette meteoroloji bilimi  bundan ibaret değildir.  Ama şu küçücük bölümüyle bile uluslar arası örgütlerin bizim için havayı incelemesi yaşamımızı kolaylaştırmıyor mu? Eskiden Yörük kardeşlerim havanın nasıl olacağını keçinin kuyruğundan anlardı.  Bugün   iyi ki meteoroloji var.   Keçiye kalsaydık çoğumuz  hapı yutardık. 
            DÜNYA VEREMLE SAVAŞ GÜNÜ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ HAKKINDAKİ GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI ve  KURBANLARIN ONURLARI GÜNLERİ  24 Mart günü kutlanacak.  ATLANTİKAŞIRI  KÖLE TİCARETİ ve  KURBANLARINI ANMA  ULUSLAR ARASI GÜNÜ GÖZALTINDAKİ  ve  KAYIP BM ÇALŞANLARI YLA  DAYANIŞMA ULUSLAR ARASI GÜNÜ de 25 Mart günü kutlanacak. 
            DÜNYA TİYATRO GÜNÜ ‘nü 27 Mart günü kutlayacağız.  Bilindiği gibi tiyatro, ve eğlence ve ilham kaynağımızdır. Dünyanın dört bir yanında var olan değişik kültürleri ve insanları birleştirebilecek gücü vardır. Fakat tiyatro bundan çok daha fazlasıdır.  Aynı zamanda eğitme ve bilgilendirme olanağı sağlıyor. Bugün bizi konuk etmek için bekleyen tiyatrolarımızı ziyaret edelim.Tiyatro  salonlarımızı  öksüz bırakmayalım.
             KÜTÜPHANEER HAFTASI’nı  28 Mart ve 3 Nisan günleri arasında  kutlayacağız.  Kütahya’da güzel eserler var.  Örneğin; Tavşanlı’da Turizm Bakanlığı   Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi’nin küçük bir hazine olduğunu söyleyebilirim. Bu kütüphanede 30 binin üzerinde eser var. Taş basma eserler ayrı bir değer taşıyor. Resmi verilere  göre ülkemizde  çocuk kütüphaneleri dahil   toplam halk kütüphanesi sayısı  1182’dir.  Kitap sayısı ise  20 milyon 742 bin 540’tır. Bu sayı bugün biraz daha artmıştır.  Bu arada ülkemizde 53  adet gezici kütüphane vardır.  Şimdi Açıkhava kütüphaneleri gündemdedir.  Tavşanlı Atatürk Lisesi’nde ilçenin simgelerinden emekli binbaşı Tevfik Sabri Okyayuz’un eserlerinin bulunduğu bir bölüm var. Ben de kitaplarımı  dağıttım.  Bazıları Yıldız’da. Efsane okul müdürlerimizden halen İzmir’de yaşıyor eski Atatürk Lisesi Müdürü Arslan Ergüç’ün  binlerce kitabını İzmir- Karşıyaka Belediyesi Kütüphanesi’ne verdiğini biliyorum. TBMM eski  başkanlarından hemşehrimiz Doç. Dr Mustafa Kalemli’nin de Tavşanlı’da kitaplarını verdiği bazı kütüphanelerimiz var.   Tavşanlı’da okuma-yazma oranı % 98. Halk okumasını seviyor.  En çok okuma yazma oranı ilçeye bağlı Merkezyeniköy’de.   Tavşanlı’da hemen hemen tüm eğitim ve öğretim kurumları okullarımızda,GLİ de ,müftülükte, ve bazı yerlerde kitaplıklar var.
              temeli  7 Temmuz 1946 tarihinde  atılan  1950’lili yıllarda yıktırılan Tavşanlı Halkevi’nin de zengin bir kütüphanesi vardı.  Ne mi oldu?   Halkevi  yıktırılırken  çuvallara doldurulup   atıldı.  Bir kısmı da  eski,yırtık pırtık denilerek yakılmıştı. Ben bu yakılanların arasından birkaç kitabı çekip çıkarmıştım.Kurtardığım birini  de kulakları çınlasın Kütahya Valisi,daha sonra Balıkesir’e atanan ,Utku Acun’a göndermiştim.   “ Kurtdereli  “ pehlivan’a aitti. O da  Balıkesir’de kütüphaneye vermiş. Bana teşekkür etmişti.  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları