17 Ocak 2022 - Pazartesi

TAVŞANLI 100 AVUKATI DA GÖRDÜ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 12 dk.
773 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

        TAVŞANLI  100  AVUKATI   DA  GÖRDÜ 
          Yıl 1946. Tavşanlı’da tek bir avukat var. O da merhum babam Avukat Hüsamettin Alpagut. Önce Orman İşletmesi Avukatı,sonra Hazine ve Belediye,daha sonra sendika avukatıdır.1950 Genel Seçimlerinden sonra  ( 14 Mayıs 1950’de çok partili genel seçimler yapılmış,DP İktidar olmuştu. Bu seçimlerde de  Tavşanlı’da  sandık kurullarından  birine  başkanlık etmiş ilk avukat olarak ta  tarihe geçmiştir.  Merhum babam, eğer bir  Tavşanlı Tarihi  yazılırsa  ilçenin  ilk avukatı olarak yerini mutlaka alacaktır. Merhum babama, Kütahya Barosu’nun  verdiği kimlik belgesini saklamışım. Baro Sicil No:14,tarih olarak 25 12 1971 tarihi var.  Bakanlık sicil no: 3392/5274 Ruhsatname  tarihi:16.11.1946   olarak görülüyor.  Yani merhum babam hakimlik mesleğinden ayrıldıktan sonra  anladığım kadarıyla hep    Avukattır.  Avukat olarak gözlerini yummuştur. Yine Tavşanlı Mezarlıkları’ndaki ilk Avukat mezarı, Asri Mezarlık’ta  babamın mezarıdır.            Tavşanlı,yıllar içinde merhum babamdan sonra merhum Avukat Tarık Dosdoğru( Em. Avukat Cemal Dosdoğru’nun babası), merhum  Avukat  Suna  Korkmaz(merhum gazeteci  Ali Hikmet Korkmaz’ın eşiydi),merhum Avukat Hüsnü Davutoğlu( Yeminli Mali Müşavir Ömer Davutoğlu,em. Büyükelçi Ali  Davutoğlu,Dr. Bilge Davutoğlu’nun babaları) ile  tanıştı. Bu dört Avukat  uzun süre Tavşanlı’nın  sayılan ve sevilen avukatları olarak  hizmet vermişlerdir. Sadece bunlardan  Suna Korkmaz’ın Muğla’da hayatta olduğunu sanıyorum.          Merhum babam  çok zor şartlarda mesleğini icra etmiştir.Kendisinin günlerce tek bir dilekçe yazmadan yazıhanesini kapattığını bilirim. Merhum Avukat Emin Toktar ,bir keresinde kendisini ziyaretinde babama.” Hüsamettin Bey,eğer gelirin giderinden azsa yazıhaneni kapat. Daha büyük riske girme” demişi O da öyle yapmıştı.Bir avukatın  iyi-kötü bir evi,bir bahçesi,tarlası,en azından külüstür bir aracı da olamaz? Bir avukat Baro aidatını ödeyemez duruma düşer mi? Biz bunu yaşadık. Merhum babam kira evlerinde yaşadı ve merhum İbrahim Tarhan’ın  Tayyare Sokak’taki üç katlı apartmanının zemin katında   fenalaştı,Kütahya Devlet Hastanesi’nde vefat etti.  Merhum anneme,kızkardeşlerime 21 lira bıraktı. Merhum babam hiç unutmam kendisinden  mal beyanı istemişti. Yanıt olarak ta  bir kağıda yazıp bana vermiş,iletmemi istemişti. Kağıtta;” sayın müdür,ipimle kuşağım…….” yazıyordu.   Babamın,serbest avukatlığa başladığında, İlçe nüfusu bugünkü nüfusun onda biriydi. Bugün merkez nüfusu(19 mahalle içindeki nüfus) 72 binin üzerinde olan Tavşanlı’nın son aldığım verilere göre  104 Avukata sahip olduğunu öğreniyorum. 6 Avukat ta  stajyermiş. Bu Kütahya Barosu  için  önemli  bir rakamdır.
              Artan avukat sayısı  bir sorunu da beraberinde getirmiştir. Kütahya Barosu’nun  merkez dışında en çok avukat  üyesi Tavşanlı’dadır. Bu avukatlar  yıllar önce hizmete açılan Tavşanlı Adalet Sarayı’nda Baro Temsilciliği’ne tahsis edilen salona bugün  sığamaz durumdadır. Buna ben de müteaddit kereler tanık olanlardanım. Özellikle  Yeni  Adli Yıl açılışında buna yakinen tanık oldum.  . Benim için sorun yok. Bazı öğrencilerim Avukat. Beni görünce kalkıp yerlerini bana zaten  veriyorlar. Ama bu böyle devam edemez. Kulakları çınlasın Tavşanlı  Adalet Sarayı’nın temelinden çatısına,donanımına emeği olan eski C. Başsavcısı,halen İzmir’de Bölge İdare Mahkemesi C. Savcısı Cevat  Barutçu uzun vadede binada mutlaka  bir genişlemeye ihtiyaç  duyulacağını  söylemişti. Dediği oldu.
               Yeni yılda sayın Adalet Bakanımıza Tavşanlı Adalet Sarayı’nın  genişletilmesi konusunda bir ricam olacak. Mevcut hizmet binasının Ağır Ceza Teşkilatı bulunan bir Adliye için  mevcut binanın  yetersiz olduğunu anlatacağım.Eski cezaevi arsasının bir şekilde değerlendirilmesini  önereceğim. Sevgili Baro Başkanımız Ahmet Atam Bey’den , yeni  Barolar Birliği  Başkanımıza konuyu açmasını isteyeceğim. Böyle giderse birkaç yıl içinde Tavşanlı Adalet Sarayı artık kabına sığamaz duruma gelecektir. Sayın Hakimlerimiz ve C. Savcılarımız  için  yeterli oda dahi bulamaz duruma geleceğiz. 
               Eğer arzularımız gerçekleşmezse en kısa sürede Adalet Sarayı’ndan  bazı birimlerin bir başka kiralanacak binaya taşınmaları   söz konusudur. Örneğin İcra Daireleri, Seçim Müdürlüğü  için bu gündeme gelebilecektir.                Ah Tavşanlı!  Bir ara üç milletvekili  çıkarıyordun.  Bu  ilçe bugün milletvekilsizdir. Bir zamanlar TBMM Başkanı ,bakanlar,bir anda üç milletvekili  çıkaran Tavşanlı kanımca artık, sesini Ankara’ya gereği kadar duyuramamaktadır.Zaten   son yıllarda Tavşanlı’ya gelen sayın bakanların sayısı da bir elin beş parmağı kadardır. Bir zamanlar sayın Kütahya Valileri sabah kahvaltılarından bazılarını Tavşanlı’da yapardı. Sabah çaylarını Tavşanlı’da içerlerdi. Çünkü Tavşanli yıllar yılı  ilin en büyük,sosyal,ekonomik ve kültürel  alanlarda  gelişmiş tek ilçesidir. Üstüne üstlük Kütahya’nın siyaset alanında vazgeçilmezidir. 
               Tavşanlı modern bir E tipi  cezaevine sahip. Yarın bir gün herkes görecektir ki bu cezaevi bile yetersiz kalacaktır. Şu durumda Tavşanlı’da tüm siyasi partilerin elele vererek  Tavşanlı’nın sesini daha gür biçimde Ankara’ya duyurmaları gerekiyor.Şu gerçeği herkes görmelidir; Beyler, eğer Tavşanlı  nezle olursa  Kütahya öksürür.Bu daha sonra Ankara’da  da  hissedilir. Bunu  yorumlamak  bana düşmez. Tavşanlı 100 bini aşmış nüfusuyla Türkiye’de bağımsız ilçeler arasında çok önemli bir  ilçedir .Birinci sınıf ilçe adayıdır.Bir zamanların il namzedidir. Bunu görmek istemeyenler olabilir. Ama  Tavşanlı hafife alınmamalıdır. 


    BENDEN  UYARMASI   TARİHİ ATATÜRK  LİSESİ BİNASINI YIKMAYI
                                               DÜŞÜNENLER  BU BİNANIN ALTINDA KALIR
 
                Alı selim sahibi herkese,her yetkiliye  sesleniyorum. Lütfen artık Tavşanlı Atatürk Lisesi eski binası nı gündemden düşürün. Bu okul binası merhum Garp Linyitleri İşletmesi Müdürleri’nden  Fahrİ Ergun ve arkadaşlarının,duyarlı Tavşanlılılar’ın  Tavşanlı’ya armağanıdır. Ben bu okulda Fransızca Öğretmeni, İş ve Teknik Öğretmeni, Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak hasbelkader görev yaptım.Üniversiteye hazırlık kursu  açtım. Benim çocuklarım,yeğenlerim bu okulda okudular.Bu okul efsane öğretmenler,Arslan Ergüç   gibi efsane bir müdür gördü. Bu okul öğretmenlerinden Esma  Canıaz( Börek)  Türkiye’de Yılın Öğretmeni olarak hepimizi gururlandırdı. Bu okuldan yüzlerce çeşitli mesleklerde  bugün görev yapan,bazıları emekli öğrenciler yetişti. Bu okul binası helal demir,çimento ve işçilikle gerçekleştirildi. Bu bina iki  Deprem Yönetmeliği ardından  maalesef  küçük rakamlarla gözden çıkarılmak istenmektedir. İddia ediyorum  , Bu bina 9-10 şiddetinde bir depreme dayanıklıdır. Bunun tespiti kolay. Sayın valimiz Ali Çelik Bey bu konuda  ağırlığını  koymalı,bu ilim ve irfan yuvasının  göz göre göre yıkılmasına izin vermemelidir. Eğer merhum müessese müdürü Fahri Ergun’u mezarında  ters döndürmek  istemiyorsak bu  konuya sayın Cumhurbaşkanımızın dedikleri gibi ,noktalı virgül değil,nokta koyma zamanıdır. Bir daha da gündeme gelmemelidir.
                Allah aşkına! Kütahya’da  yıktırılacak bir bina  kalmadı  da Tavşanlı eski Atatürk Lisesi binası mı  kaldı? Böyle bir binayı bugünün koşullarında yeniden inşa etmek devlete yük getirir. Devletin bir kuruşunda   saçı bitmedik yetimin hakkı vardır.  teklifimdir; En yetkili,değerli,dürüst insanları bu binanın durumunu kontrol için görevlendirin. Görülecektir ki bir bardak suda fırtına koparanlar utanacaklardır.  Sağlık Bilimleri  Üniversitemizin sayın Rektrü Prof. Dr. Vural Kavuncu harıl harıl yer arıyor. Bina arıyor. Yeni yeni programlar için gerekli. Verin bu binayı kurtulun. Gündemden de düşmüş olsun. 
                 Eski Tavşanlı Atatürk Lisesi binasının yıktırılması için dedikodu  üretenler ayıp ediyorlar. Ne yapmak istiyorlar?  İnsanı çileden çıkarmayın.  Yeni bir bina yapmak isteniliyorsa Tavşanlı’da yer mi kalmadı?  Etrafa saçacak paramız yok.  Devletin  şu durumda yıkmayı değil yapmayı düşündüğü kanısındayım. Yıkmak mı zor,yapmak mı? Tavşanlı eski  Atatürk Lisesi binasını  kimler  yıktıracaklarsa  kesinlikle     bu binanın altında kalacaklardır. Benden uyarması  ,bir gün  bunun hesabını kimse veremez. 

          SAYIN VALİNİN TEŞHİSİ DOĞRUDUR 
         Sayın valimiz,30 Ağustos 2022 ‘de kutlanacak  Zafer Bayramı’nın 100, yılının  özellikle Kütahya’da bugüne kadar yapılan kutlamalardan farklı olması için  harekete geçmiş.  Kütahya’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan bu günde  bugüne kadar kutlanagelmiş tüm etkinliklerin  fevkinde bir kutlama düşünülüyor. ” Daha aylar var.” diyecekler olabilir. Ama  bu kutlamanın bir fakrı var; Bu kutlama 100.yıl kutlaması olacak. Hiç vakit geçirilmemiş,   Kütahya,İl Protokol Valilik Toplantı Salonu’nda bir  toplantı düzenlenmiş.   Toplantıya Hv.Er. Eğt. Tug. ve Gar. Komutan vekili  Kurmay Alb. Mustafa Baş,Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, DPÜ Rektörü Prof. Dr.  Kazım Uysal, Vali Yardımcıları,Dr. Halil İbrahim  Ertekin,Hasan Erkal, Altıntaş Kaymakamı Mehmet Can,Dumlupınar Kaymakamı  Buğra Karadağ, Altıntaş Belediye Başkanı  Arif Teke,Dumlupınar  Belediye Başkanı  Şemsettin Akağaç, ilgili kurum ve kuruluşların  müdürleri,STK Temsilcileri  davet edilmiş.
          Öğrendiğime  göre,Kutlama etkinlikleri için  ilk etapta bir  çalışma grubu  oluşturulacak. Süreklilik  arz edecek bir programın hayata geçirilmesi  sağlanacak. Sayın vali Ali Çelik’in” 100. Yıl Kütahya için bir fırsat” sözlerine katılıyorum. Yerinde bir teşhistir. Neden? Çünkü Kütahya,  Kurtuluş Savaşı’nın en önemli karelerine  sahiptir. Böyle bir 100.yıl kutlamasında Kütahyalı üzerine düşeni fazlasıyla yapmalıdır. Görkemli bir kutlamalar  zinciri Türkiye’de hatta dünyada ses getirmelidir. Sayın valinin ifade ettikleri gibi, şehrin bütün unsurlarının,dinamiklerinin  100,yıldönümü için el ele ,gönül birliği içinde hareket etmeleri şarttır. Kütahya bir gün de olsa gündemden düşmemelidir. Bu vesileyle Kütahya  tanıtımı için de büyük bir fırsat yakalamış olacaktır. Bu toplantı ilk toplantıdır. Asıl toplantılar yeni yıl içinde yapılacaktır.  İnanıyorum ki Kütahya sevdalısı sayın valimiz  bu işin de üstesinden alnının  akıyla çıkacaktır. “ Taş yerinde ağırdır” Atasözü doğrudur.  Böyle fırsatlar her zaman ele geçmez.  Yapılan çalışmaların  Kütahya’nın diğer ilçelerini de kapsaması temennimdir. 

 


 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları