BENİM BÜYÜKŞEHİRİM TAVŞANLI'YA MERHABA
Bülent Alpagut
- 05062218413BENİM BÜYÜKŞEHİRİM TAVŞANLI'YA MERHABA
Bugüne kadar yaşam biçimini koruyarak yaşam kalitesini geliştiren; ekonomisi birçok ilçeye oranla güçlü; çevreci ( %65'i ormanlarla kaplı insanları ağaçsever ) katılımcı ve paylaşımcı (acıda ve kederde ) demokrasi kültürünün beşiği, siyasetin odak noktasında ( il bazında ) Tavşanlı, yakın geleceğin birinci sınıf ilçesi konumunda. Nüfusta kırmızı çizgiyi ( 100 bin nüfus ) aşmış, Kütahya'nın merkez ilçesi dahil en büyük ilçesidir.
Nasıl ülkemizde bazı ilçeler bağlı oldukları il merkezine sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi alanlarda yaklaşmışsa ( Akhisar, Turgutlu, Salihli, İskenderun gibi ) Tavşanlı'da Kütahya merkez bazda belediye sınırları içinde ( mücavir alanlar dahil ) yaşayan nüfusun beşte birine sahiptir. Bu oran il bazında onda birdir.
Tavşanlı ilçe sınırları içinde yeraltı zenginlikleriyle de ilk sıradadır. Ülkemizin enerji havuzuna elektrik ve linyitle katkı vermektedir. Orman varlığıyla ekonomik açıdan da önem arz etmektedir. Okuma-yazma oranı %97'lerdedir. Üniversitelere verdiği genç beyinlerin sayısı her yıl daha da artmaktadır. Kütahya'da futbolun da beşiğidir. Yıllardır Türkiye Liglerinde temsilcisi Linyitspor ile ilin anılmasına vesile olmaktadır. Kütahya valilerinin en çok ziyaret ettiği ilçedir. Leblebisi TSE belgelidir. İç Batı Anadolu'nun Ege'ye açılan kapısıdır. Organize Sanayi Bölgesiyle Kütahya yerleşim birimlerine komşu olmuştur. Özellikle Davut Efe başkanlığındaki TSO yeni projeler üreterek ilçeyi bir cazibe merkezine dönüştürmüştür. İlçedeki odaların hepsi de kendi çapında başarılıdır.
Yetkililere ve sorumlulara önemli bir görev düşmektedir. İlçede halk arasında yaygın bir kanı vardır. Hep denilir " Kütahya merkezinden bize sadece soğuk gelir.Tavşanlı işini bilir. Kütahya bize hep tek gözle bakmıştır.Yatırımların büyüğü Kütahya'ya, küçüğü Tavşanlı'ya.Tavşanlı, Kütahya'nın en büyük rakibidir. Aman ha Tavşanlı büyümesin, yarın il olur karşımıza çıkar."Bu kanı değişmelidir. Kütahya merkezde oturanlar ile Tavşanlı merkezde oturanlar arasındaki soğukluk, bir şekilde giderilmelidir. Önce sayın milletvekilleri kol kola girmelidir. Sonra sayın vali ve sayın kaymakam sık sık biraraya gelerek sohbet etmelidir. Bakın düne kadar Filiz Kooperatifi minibüsleri Kütahya şehir merkezine sokulmuyordu. Şu zihniyete bakar mısınız? Sayın Süleyman Ay ve arkadaşları gerekli çabaları göstermeseydi, bu kooperatifin bugün ulaştığı başarı sağlanamayacaktı. Bakınız bir oldu bittiye getirilerek ada stadımız kapatıldı. Temsilcimiz Linyitspor karşılaşmalarını Kütahya Dumlupınar Stadında yapmak zorunda kaldı. Saha ve seyirci avantajını kaybetti, bulunduğu ligde bir alt lige düştü. Kütahya DPÜ Tavşanlı'ya bir fakülte açılması için, kılını bile kıpırdatmıyor. İl Özel İdaresi'ne ait onca arsa ve bina bir türlü değerlendirilemiyor. Büyük orman varlığımız var, orman ürünlerini işleyen entegre bir tesise sahip değiliz. Meralarımız hayvancılık için bir potansiyel olmasına karşın, hayvancılık projeleri bir türlü gelişemiyor. Leblebimiz TSE belgeli ama en azından THY uçaklarının menülerine bile giremedi. Tunçbilek'te görünür ve görünmez 240 milyon ton linyit rezervi olmasına karşın, bir yan sanayi kurulamadı. 38 yıl sonra o da AKP dönemine rastladı,Balıkesir yolunu zor hizmete açabildik. Göbel Kaplıcaları'nda bol oksijen astımlılar için büyük bir nimet. Ama bir astımlılar merkezini hayata geçiremedik. Bırakın bir küçük askeri birliği ilçeye getirmek, ilçede görev yapan İlçe Jandarma Komutanlığı'na uygun bir arsa bile bulamadık. Ülke genelinde hizmete sokulması düşünülen 16 orta ölçekli polis okulundan birini bile kapamadık.
Alt yapımız mükemmel.İlçe merkezine ikinci doğalgaz boru hattı gündemde. Küçük sanayi çarşısı büyüyor. Elektrik, su, ulaşım sorunumuz yok. Üç büyük ile (Ankara, İstanbul, İzmir'e ) aynı uzaklıktayız. Genç kuşaklar artık Tavşanlı'nın Osmanlı şehzadelerinin, Germiyan Beyleri çocuklarının tavşan avladıkları bir alan olarak Tavşanlı'nın anılmasını istemiyor. Her alanda gelişmiş ayakları üstnde durmasını bilen, sesini uzaklara duyuran, yumruğunu vurduğunda ses getiren bir Tavşanlı'yı hayal ediyor.
Sayın milletvekilimiz Kavuncu, kaymakamımız Hatipoğlu, belediye başkanımız Güler, GLİ müdürümüz Recep Bey ve AKP İlçe başkanı Demir'in Linyitspor için toplanacaklarını öğrendim. İnşallah bu toplantı hayırlı bir sonuç verir. Devletimiz Linyitspor için bu ekibib yüzüsuyu hürmetine 7 milyon TL'sına yaklaşan bir yatırımı Tavşanlı'ya yaptı.Öyleyse ligden düşen ekibimiz ne yapıp yapılmalı, tekrar düştüğü lige geri dönmelidir. TKİ Genel Müdürünün bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum.
Türk Maden-İş Tunçbilek şube başkanı, aynı zamanda genel başkanlığın disiplin kurulu sorumlusu Yusuf Yaman ve arkadaşlarının son yaşanan Soma faciası sonunda Soma'ya gönderilen Tunçbilek'li maden işçilerine (40 civarında) birer teşekkür plaketi vermesi ve protokole mensup zevatla birlikte Şirin Et'te bir yemek vermesini taktirle karşıladım. Bu büyük bir jesttir. Kendilerini kutluyorum. İnsanlar böyle günlerde mutlaka bir şekilde ödüllendirilmelidirler.
Sevgili meslektaşım, öğretmen Mustafa Gürer'in "Dünden Bugüne Moymul" adlı eserini büyük bir sevinçle haber aldım. Kitap yazmak zor bir uğraş. Bunu rahmetli Fevzi Coşgun ve hayatta olan arkadaşlarım Prof.Dr. Cemal Sarıcan, Ahmet Urfalı, Mehmet Çetinkaya, Ender Ekiz sayesinde iyi biliyorum. Arkadaşım Gürer'i kutluyorum.Bastırılan bin kitabın kısa sürede tükeneceğini umuyorum. Türk milli eğitimine 28 yılını veren, 26 yıl önce emekli olan meslektaşım ilköğretim müdürü, okul müdürü, yedeksubay öğretmen ve öğretmen olarak en güzel yıllarını harcadı. Kendisine başarılar diliyorum.