10 Haziran 2016 - Cuma

HER ÇİÇEKTEN BİR DEMET

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
3029 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

HER  ÇİÇEKTEN BİR DEMET                                        

                                   

       Her  hizmet benim gözümde bir çiçektir. İl bazında  muhakkak ki bir çok çiçek  var. Bunlar derlenip toplanıp birer buket halinde halkımıza sunuluyor. Allah ilimize her hizmet yapandan razı olsun.Ama hani derler ya:”Önce can,sonra canan” dır. Benim için can Kütahya’dır. Canan ise Tavşanlı’dır.” Ağlarsa anam ağlar kalanı yalan ağlar” derler. Benim anam Tavşanlı’dır. Benim için ağlarsa Tavşanlılı ağlar.Öyleyse ben de  Tavşanlı için ağlarım Tavşanlı’ya hangi alanlarda hangi hizmetlerin yapıldığı benim için önde gelir.Sakın ola bunu söylerken ayırım yaptığım anlaşılmasın. Düğünü eşiniz dostunuzla yaparsınız.Cenazenizi komşularınız,eşiniz dostunuz kaldırır. Askere uğurladığınız evladınızın yanaklarından konu komşu öper. Acınızı ve sevincinizi dostlarınızla paylaşırsınız.

     Sayın milletvekilimizhemşehrimiz, Kütahya’nın Tavşanlılı milletvekili  sayın Kavuncu sık sık mesajlarıyla hizmetlerden beni bilgilendirir.Bu inceliğinden ötürü kendisine şükranlarımı bir kez daha ifade etmek isterim. KOCAÇAY konusunda verdiği son bilgi beni biraz eskilere götürdü desem yalan olmaz. Kocaçay Tavşanlı’nın vazgeçilmezlerindendir.Ama biz bu akarsuyu yeterince koruyamadık.Bir zamanlar suyunu içerdik. Sularında çamaşırlarımızı, bulaşıklarımızı yıkardık.Sularında yüzerdik.Yayın balıklarını,Kasmalarını( Tatlı su kefalı ve sazanı) Sarı balıklarını, Bıyıklılarını,Mercanlarını pikniklerde tüketirdik.Gün geldi Kocaçay’a bir çok tavuk tesisinden ölü tavuklar,ham tavuk gübreleri,pet ve cam şişeler,çaputlar attık. Sularıyla bazı üretim tesislerinin malzemelerini yıkadık.Onlarca kanalizasyon ayağını bu akarsuya akıttık.Kocaçay bizlerden intikam almaya başladı.Sularıyla beslenen sebzeler hastalandı. Sularından içen büyük ve küçükbaşlar da keza öyle.Balık nesli bir anlamda yok oldu.Son aldığım haber Kocaçay’ın 22oo metresiyle ilgili.Ada Mesireliği girişindeki tarihi Taşköprü ile Balıkesir Köprüsü arasını kapsayan bölümde yatak ıslahı çalışmaları başlatılmış.Kimbilir bu çalışmalar sırasında akarsu yatağını ıslah edecek araçlara ne tür çirkinlikler takılacak?Kepçelere neler girecek?Önemli olan bundan böyle Kocaçay Yatağı’nın kirletilmemesidir.

     Bilindiği gibi Tavşanlı’da merkezde Belediye sınırları içindeki l9 mahallede, ilçeye bağlı Tunçbilek Beldesi’nde. Derecik Köyü’nde ve birkaç yerde daha Kayaboğazı Barajı’ndan gelen içme ve kullanma suyu değerlendiriliyor. Hiç unutmam halkımız bir ara :” Suyumuz balık kokuyor” derdi de gülüşürdük. Doğruydu. Çünkü arıtmaya gelen baraj suyunun derinliklerindeki suydu. Kayaboğazı Barajı’nın temel atma törenini bizzat ben yönetmiştim. O zamanlar bir yetkili:” Barajın tabanında eski kurşun madeni galerileri kaldı. Bu sıkıntı yaratabilir “ demişti. Bunu o günlerde kimse dikkate almadı.Barajda özellikle büyük yayın balıkları yaşamaya başladı.Bunların bir bölümü öldü. Leşleri  baraj suyunu olumsuz etkiledi. Ne kadar arıtılırsa arıtılsın beklenen, arzulanan içme suyu Tavşanlı’ya ulaşamadı.Sayın belediye başkanı Mustafa Güler’in ve sayın milletvekiliyle ilçe kaymakamının hassasiyetleri  şimdi yeni bir durumun ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Kayaboğazı Baraj suyunun değil,barajı besleyen  kaynakların arıtmaya intikali düşünülmüştür. Kaynağından memba içme suyu projesi çerçevesinde  en büyük şehir yatırımı gündeme gelmiştir. Hatta ilk kazma da vurulmuştur.2l Km uzunluğundaki yeni içme suyu isale hattı için geri sayım başlamıştır.73o günde bitirilmesi beklenen bu isale hattı sayesinde arıtmadan pompalanacak veya tabi seyriyle ana depolara intikal edecek yeni içme suyu yıllarca Tavşanlı’nın içme ve kullanma suyu konusunda sorun yaşamayacağını işaret etmektedir. Ama bu suyun cömertçe kullanılması anlamında değerlendirilmemelidir. Suyun her zaman tasarruflu bir şekilde kullanılması şarttır. Allah hiçbir yerleşim birimini susuz bırakmasın.l96O-ı962 yılları arasında Kayseri İli Erkilet Bucağı Emmiler Köyü’nde Yedek Subay Öğretmendim. Bu köyde bir gün serçe parmağı kalınlığında bir su kaynağı bulunmuştu. Bir hafta şenlik olmuştu. Davul-zurna eşliğinde Halay çekmiştik. Bu kadarcık su bir depoda toplanmış hem içme ve kullanma suyu,hem de hayvanlar,bitkiler için yaşam kaynağına  dönüşmüştü.” Şükrü eda edilmeyen  nimet i Allah geri alır” Hadis-i Şerifi unutulmamalıdır

      Tavşanlı şehir merkezinden geçen ve artık bir çere yolu olmaktan çıkarak bir çile yolu haline dönüşen  güzergahın en kısa zamanda başka bir güzergaha çekilmesi zamanı gelmiştir.Bu yol artık bir çevre yolu olrak değerlendirilemez. Sıkıntı yaratmaktadır ve ileride çözümü zor bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.Sayın milletvekilimiz yeni bir alternatif yol konusunda harekete geçmelidir.Yeni üst geçitlere bir şey demiyorum.Ama asıl üzerinde durduğum I93O’lu yıllarda  kazanılan DDY  GARI  artık şehir merkezine yakın ( birkaç km uzaklıkta) bir başka noktaya götürülmelidir.Böylece hem şehir merkezinde bir rahatlama söz konusu olacak hem de  gar arazisi daha önemli bir konuda değerlendirilmiş olacaktırBüyümeyi düşünen şehirler bazı fedakarlıklarda bulunmak zorundadır.

      Gelelim hem sayın belediye başkanımızı hem de Filiz Kooperatifi’ni ve halkımızı karşı karşıya getiren tasarrufa.Burada kesinlikle çözülemeyecek bir durum yoktur. Tekrar ediyorum sayın başkan için bu sorun iki dudak arasındadır.Kütahya’dan Tavşanlı yönüne gelen minübüsler önce yeni garaja girecek,burada inmek isteyenleri indirdikten sonra kalan yolcuları alıp tekrar garajdan çıkarak ilçe merkezinde örneğin Yurtiçi Kargo yakınlarında bir yerde bırakacaktır. Allah aşkına bunda bir sıkıntı olabilir mi? Gelin sayın başkanım bu konuda bu şekilde pratik bir çözüme “ Evet” diyelim. Bakınız hem zatı aliniz hem halkımız hem de ilgili kooperatif yönetimi rahatlayacaktır. Sayın başkanım siz bizim yıllar sonra ele geçirdiğimiz bir fırsatsınız.” Yiğidi öldür ama hakkını ver” diyen Atasözü  ne güzel özetlemiştir.Bizim yiğidimiz sensin. Seni infaz etmeden kimsenin asmasına önce ben izin vermem.

       Bu arada  kayınpeder olan başkanıma  tebriklerimi sunmak isterim. Müdüranımı da aynı şekilde. Kızımıza da ömür boyu mutluluklar dilerim.

      Bir konuda üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Haberci Gazetesi yayın hayatına ara vermiş. Veya sonlandırmış. Ahmet Körhasan’ın Kabri Cennet olsun. Ailecek Tavşanlı’ya yıllarca hizmet ettiler. İl Gazetesi’ni, Bizim Tavşanlı’yı, Orhaneli ve Domaniç’te iki yerel gazeteyi Basınımıza kazandırdılar. HABERCİ henüz genç bir yayın organımızdı. Ama kaderde yavaşcacık çekilmek te varmış.Perihan Hanım’ın, kızları Serpil ve Aynur’un oğulları Murat’ın hakları çok. Tavşanlılı haklarını helal etmelidir. Onlar zaten helal etmişlerdir. Haberci yayın hayatına son verdiğine göre benim de elimin parmaklarından biri kopmuş sayılır. Çünkü ben Körhasan Ailesiyle özdeşleşmiş biriyim. Sevgili Körhasanlar mutlu olun hoşça kalın.

    

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları