17 Nisan 2016 - Pazar

YENİ OTOGAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
3765 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 

                                                KİŞİ  NE  DÜŞÜNÜYORSA  SÖYLEMELİ  Mİ DOĞRU

                                                SÖYLEYENLERİ  DOKUZ KÖYDEN KOVARLARMIŞ

                                                GELİN BİZ BUNLAR İÇİN ONUNCU KÖY OLALIM

 

 

              Aklıma yazımın başlığında belirttiğim gibi “ Kişi ne düşünüyorsa söylemeli mi?” sorusu geldi. Bu soruya  birkaç sözcük te ekledim” Doğru söyleyenleri dokuz köyden kovarlarmış, gelin biz onuncu köy olalım” dedim. Bakın söylenecek o kadar çok şey var ki hangisinden başlayayım?

              Tavşanlı’da 102 bin kişi yaşıyor. İlçe bazındaki bu insanların içinden çocukları çıkarın ve geride kalanlara sorun.” Evladım, yeğenim, kardeşim, dayı, emmi, yenge, dede, nine sana göre Yeni otogarın Çukurköy Altında Bölge Trafik yanında inşa edilmesi ne kadar doğrudur? İddia ediyorum aklı başında her Tavşanlılı aynı yanıtı verecektir: ”Otogar için düşünülen yer yanlıştır” Bu yanıtı alacaksınız. Kulakları çınlasın eski Kütahya valilerinden, rahmetli eski belediye başkanlarımızdan Fevzi Coşgun’un Anadolu Valisi ünvanı verdiği vali Utku Acun’dan söz ediyorum. Allah kendisine sağlıklı ve uzun bir ömür versin, Kütahya sevdalısıydı.” Kütahya’ya  Atlastan bir elbise düşünüyorum. Birileri aba pırpıt bir elbiseden söz ediyor” diyerek bazı yanlışlara parmak basmıştı. Tavşanlı’ya sık gelirdi. Bir gün unutmam GLİ  Müessesesi Merkez Misafirhanesi’nde yemekteyiz. Kaymakamımız da o zaman şimdi halen Isparta Vali Yardımcılarından B. Sıtkı Hanlıoğlu idi. Söz dönüp dolaşmış otogara gelmişti. Sayın Vali aynen.” Mevcut otogar (Şu terk ettiğimiz otogar için): ” Bu otogar Tavşanlı’ya yakışmıyor Efendiler, Yeni bir otogar gerekli ama bana kalırsa bazı merkezlere yakın olmalıdır. Örneğin Balıkesir Köprüsü ile Meslek Yüksek Okulu arasında bir yere olabilir“ demişti. Sayın valinin16 yıl öncesinde 2000 yılında söylediklerini çok iyi hatırlıyorum. Asla unutmadım. Unutamamda.

            Teşhis mükemmeldi. Neden mi? Bakın Tavşanlı Belediye Sınırları Tunçbilek, Balıkesir ,Emet yönüne doğru gelişiyor. Tunçbilek, Tavşanlı  Merkezi’ne 12 Km kadar, Tepecik  4-5 Km kadar, Kuruçay  3-4 Km kadar uzaklıkta .

2015 TÜİK verilerine göre Tunçbilek Beldesi’nde 5828,Tepecik Beldesi’nde 2745,Kuruçay Beldesi’nde 2052 nüfus var. Belediye sınırları içinde Moymul, Ömerbey, Durak, Ulucami, Yıldırım Beyazıt, Ada, Yeni, Bey, Dedeler, Çardaklı,İstasyon, Dağçeşme ve Kavaklı Mahallelerinde  merkez nüfusun yani 70 bin kişinin büyük bir bölümü ikamet ediyor. Bu saydığım yerlerde ikamet edenler yani binlerce insanımız  Kütahya’ya gitmek için önce yeni otogara bir şekilde ulaşmak mecburiyetindedir. Nasıl? Hat 5 minibüsleriyle veya taksiyle .Alt tarafı 7-8 liralık Kütahya yolculuğu için ekstreden ödeme yapacaktır Kütahya yönünden gelen de şehir merkezine ulaşmak için yine bu hat minibüsüyle veya taksiyle şehir merkezine ulaşacaktır. Yani ek bir miktar ödeme yapmak zorunda kalacaktır. Geride ki 3-4 mahalle sakini için sorun yok. Hangi mahalleler bunlar? Çukurköy’de iki mahalle, Çırçırçeşme, Karakova  Mahalleleri. Bu insanlar otogar konusunda sorun yaşamazlar. Öyleyse  yanlış bir şeyler var. Yeni otogardan bir taksi aldığı müşteriyi Tavşanlı içlerine kaç liraya taşıyacaktır, bilen var mı? Bu Tavşanlı içinden yeni otogara da öyle. Tavşanlı içinden otogara ,yeni otogardan Tavşanlı içine hat minibüsü kaç lira alacaktır? Tavşanlılı  seyahat edenler in işte bu yüzden canlarının sıkıldığını anlamak zor olmamalıdır..Öyleyse herkes düşüncesinde serbesttir. Doğru da söylüyordur. Bundan hiç kimse gocunmamalıdır. Sayın belediye başkanımızın gönderdiği açıklamayı iki kere okudum. Sevgili başkanım neden kendinizi yoruyorsunuz? Yeni otogara kaç yolcunun, araç ve gerecin girip çıkması  için titiz bir inceleme yaptırmışsınız. Bu açıklamalara Tavşanlılı kesinlikle sıcak bakmaz. Onların derdi yeni otogara nasıl ulaşacağı, yeni otogardan şehir merkezine nasıl döneceğidir. Yetkililer başlarını iki ellerinin arasına alıp bir kez daha düşünmek zorundadırlar Peki Yeni Hükümet Konağı eski otogar yanına inşa edilmeseydi biz bugün de eski otogarı şöyle veya böyle ucundan kısarak, kenarından büyüterek bir şekilde kullanmayı sürdürecektik. Ama sayın  vali Utku Acun’un dediği gibi yine olmayacaktı. Yeni otogar mutlaka çok nüfusa hitabedebilecek bir yerde inşa edilmeliydi Yani Balıkesir Köprüsü ile Sorkun Boğazı arasında bir yere, Moymul altına veya yakınına. Hizmet güzeldir. Allah var. Ama yer yanlıştır. Diyeceksiniz en müsaiti burasıydı. Biz zaten böyle söyleye söyleye şehrimizi çirkinleştirmedik mi? İşte eski SSK Hastanesi, hatta mevcut Belediye hizmet binası ve ekleri, Polis lojmanları, Barış Manço üst geçiti, Karakovadaki betonlaşmalar, Üç Eylül Parkı içindeki minyatür spor tesisi, Üç Eylül Parkı içine alel acele inşa edilen kütüphane binası, halen hizmet veren Hükümet Konağı, eski İstasyon Caddesi  üzerindeki Kaymakamlık Lojmanı arsasına yaptırılan binalar, şehrin estetiğini bozan bir sürü yanlış hizmetler bugün de konuşulmaktadır. Ama biz tenkiti sevmiyoruz .Eleştirmeyi de.. Halbuki eleştirmeliyiz. Ne düşündüğümüzü çekinmeden ifade edebilmeliyiz. Bunda ne var ki?.

          Bu saatten sonra artık yeni açıklamalara da gerek yoktur. Olan olmuş, biten bitmiştir. Zararın neresinden dönülse kardır derseniz bir yolu var. Sayın Belediye Başkanımız ve Belediye Meclisimiz Filiz Kooperatifi’nin şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan minibüslerinin yeni otogara girişinden sonra çıkıp şehir merkezindeki bu kuruluşun açmayı düşündüğü terminal binasına gelmesine izin vermelidir. Ama bu arada bazı yolcular yeni otogarda inebilirler. Kalanları da aynı minibüs düşünülen terminale getirir. Kütahya yönüne gidecek olan yolcular yine bu terminalden minibüse biner, minibüs yeni otogara giriş yapmak zorundaysa girer-çıkar yoluna devam eder. Böylece yolcu başka bir ücret ödemeden yolculuğunu noktalar. Bakın Kütahya modeli de böyledir. Filiz Kooperatifi Kütahya’da sorunu böyle çözmüştür. Şimdilik en pratik çözüm yolu budur. Bu düşünceye de hiç kimsenin “ Hayır diyeceğini sanmıyorum. Sayın yetkililerden rica ediyorum lütfen tebdil-i kıyafet ederek halkın içine karışsınlar. Bu konuda neler konuşulduğunu kulaklarıyla duysunlar. Bu konuda değerli belediye başkanımıza gelişi güzel sözler söylenmesine de asla razı gelemem. Sayın Güler Tavşanlımızın yetiştirdiği nadide bir çiçektir. Yanlıştan dönmek fazilettir. Erdemdir.

        Tavşanlı’da kişiler konuşup duruyor. EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralı’nın özelleştirilmesi yanlıştı. Moymul Ovası’nın yani tek doğal meramızın burnunun dibinde bir çimento fabrikası yanlıştı. Kayaboğazı Baraj Gölü’nün dibinden ilçe merkezine basılan su yanlıştı ( Şimdi bu hatadan dönülüyor) Devlet Hastanesi’nin ulaşılması zor, meşakkatli,Tavşanlı’nın çatı katına yaptırılması yanlıştı. Eski SSK Hastanesi’nin yıktırılması, yerine başka bir binanın yükselmesi yanlıştı( Sayın milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun çabalarıyla yıkımdan kurtuldu ve yeni bir hizmet için düşünülüyor), İlçenin reklam aracı Linyitspor’da yanlış transferler ve yönetim yanlıştı( Takım göz göre Bal Ligi’ne geri dönüyor) Çobanköy’de MESS Projesi yanlıştı( Konu halen buzdolabında bekletiliyor. Çünkü hiçbir merci doyurucu bir açıklama yapamadı) Kıl keçisi orman düşmanı gösterilerek resmen yok edildi. Tavşanlılı aptal değil. Doğru düşünenleri bugün de var. Tarım İlçe Müdürlüğü’nün ceviz hamlesi, kara manda(Dombey) neslinin ihyası projeleri alkışlanıyor. Balıköy’de geyik neslinin korunması projesi destek buluyor. Kınalı kekliğin yeniden çoğalması ilgiyle izleniyor. Bunları ben söylemiyorum. Tavşanlılı söylüyor. Göbel Kaplıcaları’nda bir Astım Rehabilitasyon Merkezi fikri doğmuş. Büyük kulüplerin aynı kaplıcalarda devre arası kampları yapması dillendiriliyor. Tarhana Şenliği için bir istek var. Tunçbilek’te devlete ait linyit yataklarının kesinlikle kamu işçilerince işletilmesi fikri taraftar buluyor. Bir fotoğraf müzesi fikri kabullenilmiş. Mehter Takımı, GLİ Bandosu için yetkililer göreve çağırılıyor. Bırakın herkes ne düşünüyorsa düşünsün. İyilerini alın kalanını çöpe atın beyler.

         Yeni otogar konusunda aklın galip geleceğini ümit ediyorum. Konunun da yakın takipçisi olacağım. Filiz Kooperatifi bizim gururumuzdur. Bu kooperatifin sorunlarına eğilmek te görevimizdir.

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları