29 Mayıs 2021 - Cumartesi

12 MAYIS DÜNYA HEMŞİRELER GÜNÜ OLARAK KUTLANIR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1132 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


12   MAYIS    DÜNYA  HEMŞİRELER   GÜNÜ OLARAK   KUTLANIR 
   Hemşire,her ne kadar halkımız arasında kızkardeş ve bacı anlamında kullanılsa da bugün itibariyle ;diplomalı, hasta bakıcı kadınlara denilmektedir. Genelde  tüm hastanelerde,Aile Hekimliklerinde,dispanserlerde,sağlık ocaklarında,revirlerde ,özel doktor muayenehanelerinde v,b yerlerde hizmet verirler. Son yıllarda erkek hemşireler de görev yapmaya başladı. 
   Bugün itibariyle Kütahya  İli’nde  kaç hemşire bulunduğunu şahsen ben bilmiyorum. Hiç te merak etmemiş olmalıyım ki  araştırmadım. Ama 12 Mayıs gününün”Dünya Hemşireler Günü”olduğunu  nasıl biliyorsak,en azından Kütahya’da da kaç hemşirenin görev yaptığını bilmemiz gerekmez mi? İnşallah bir meslektaşım bunu öğrenir ve yerel gazetelerimizin bir köşesinde yazarsa  memnun olurum.
    Hemşireler,doktorlarımızın,uzman olsun olmasın en büyük yardımcılarıdır. Hastanelerimizin çeşitli polikliniklerinde büyük bir özveriyle  çalışan  çeşitli dallarda binlerce hemşiremiz var. Allah hepsine Hazreti Ali kuvveti versin. Hele hele son yaşadığımız pandemi döneminde bu fedakar insanları TV ekranlarında    izlerken  ister istemez heyecanlanıyorum,gözlerim buğulanıyor,ağlamaklı oluyorum.
    Hemşirelik mesleği kızlarımıza yakışıyor.  Pırıl pırıl genç kızlarımız  üzerine düşeni fazlasıyla yapıyorlar. “ Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/ Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyen cihan padişahı Kanuni  Sultan Süleyman çok doğru söylemiş. Sağlık varsa her şey yolunda demektir. Sağlıksız bir insan televizyon izleyemez. Şarkı –türkü söyleyemez,misafirliğe gidemez,misafir ağırlayamaz, namaz kılamaz, dua dahi edemez, İnsanın canı her zaman ağrıyan yerindedir. Yerine göre bir tırnak,göz,kulak,karın  ağrısı bile   insanı olumsuz etkiliyor. 
    Sağlıksız insanlar için hemşirenin ayrı bir önemi var. İğnemizi onlar yapıyorlar. Yeri geldiğinde sondamızı onlar takıyorlar. Altımıza sürgüyü onlar sürüyorlar. Pansumanlarımızı onlar yapıyorlar. Tansiyonumuzu onlar ölçüyorlar. “ Ah,uh!” dediğimizde önce onlar koşarak yanımıza geliyorlar. Onlar da tıpkı bizler gibi etten v e kemikten değil mi? Onların da hayalleri,hevesleri yok mu? Onlar da ayaklarını uzatıp “ oh!”  “diye uyuyamaz mı?
     2020 yılının son çeyreği itibariyle ülkemizdeki hemşire sayısının  200 bin olduğun (biraz az,biraz çok) biliyorum. Yeterli mi? Kesinlikle değil.  Ne kadar çok hemşire o kadar çok ve güzel hizmet.Kanımca genç kızlarımız  hemşire olmayı düşünmelidirler.  Bu aziz,ve ulvi meslek sahipleri toplumumuzun saygı değer mensuplarıdır. 2020 verilerine göre doktor sayımızın da 165 bin olduğunu  biliyoruz.Doktor sayımız da yeterli değil. Son yıllarda özellikle ameliyat yapan,uzman doktor sayısındaki düşüş endişeyle izleniyormuş. Bunun nedeni araştırılmalıdır. Mutlaka en başta ekonomik nedenleri olmalı. Sonra da huzur ortamı  düşünülebilir. 
      Yoğun akım hemşirelerine ayrıca   güç ve kuvvet diliyorum.Çünkü onlar hele hele şu korkunç,katil virüsün ön cephesinde çarpışanlar değil mi?Canları  pahasına  savaşıyorlar.Günlerdir evlerine dahi gidemiyorlar. Kayıplar da  verdiler. Aslında  en son hastalanmaları gerekenler hemşireler olmalıdır. Mutlaka birikmiş sorunları da olmalı. BUGÜNÜN KOŞULLARINDA DÖRT HEMŞİRENİN YAPACAĞINI SADECE BİR HEMŞİRE YAPMAYA ÇALIŞIYOR.  Yine  bana göre mutsuz bir  meslek grubu. Sağlık Ordumuzun neferleri,diplomalı bu hasta bakıcılar,yani hemşireler yeterli saygıyı ve sevgiyi çoktan hak etmişlerdir. Ama sizce görebiliyorlar mı?
      Bu arada  aklıma geliverdi; 1910 yılında ölen  FLORENCE  NİGHTİNGALE  dünyada modern hemşireliğin kurucusuydu.Mekanı cennet olsun. Allah katında mutlaka özel bir yerinin olduğunu düşünüyorum. Hemşirelik  mesleği  kutsal bir meslektir. Tüm hemşirelere hangi inançta,anlayışta,renkte, hangi milletten olursa olsun    en samimi başarı ve sağlık dileklerimi sunuyorum. İyi varsınız sevgili hemşireler. GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN       

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları