12 Ekim 2018 - Cuma

BİR ÇOK YERDE YERİN ALTINA GİREBİLİRİZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 15 dk.
4131 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

       YENİ YÖNETMELİK ÇIKTI TAVŞANLI’DA BİR ÇOK YERDE  YERİN ALTINA GİREBİLİRİZ                              
      Yeni bir yönetmelik yeraltının  özellikle  araçlara  açılması için  bulunmaz bir fırsat yaratacak.Bugün caddeler,sokaklar,meydanlar araçtan geçilmez duruma geldi. Bir şeyler yapılmalıydı. Bu  artık gerçekleşecek.,Gelelim Tavşanlı’ya. Allah sıhhat ve afiyet versin değerli belediye başkanımızın projelerinden biri olan  Bedesten’in altında  küçük te olsa bir iki katlı otopark hayata geçirilmek üzere.Şimdi gözler yeniden dizayn edilecek olan Cumhuriyet Meydanı’na çevrildi.Kulakları çınlasın eski belediye başkanlarımızdan, daha sonra milletvekilimiz oldu Hüsnü Ordu Cumhuriyet Meydanı’nın altının oyularak altına çok sayıda aracın park edebileceği bir otoparka dönüştürülmesini düşünmüştü.Hatta o zaman müessese idi GLİ Müdürlüğü’nün bu konuda mevcut makine parkından da yararlanılacaktı.Her şey güzel gidiyordu. Ama olmadı. Meydan kırmızı tuğlalarla zenginleştirilerek yeniden dizayn edildi ve hizmete sunuldu.
      Keşke daha o zaman bu düşünce hayata geçirilebilseydi. Ama aynı sıkıntı şimdi de yaşanıyor. Hükümet Konağı kısa bir süre  sonra yıktırılacak. Bu arada ilçenin  194O’lı  yıllarda inşa edilen sonra yıktırılan Halkevi’nin  arta kalan  son parçası ki bir süredir Vergi Dairesi Müdürlüğünün hizmetindeydi o da yıktırılacak.Çıkacak ortaya dev bir meydan. İşte şimdi bu meydanın yeniden dizayn edilmesi sırasında altının kazılarak büyük bir yer altı otoparkı haline getirileceği  belirtiliyor.Tam da yeni çıkan yönetmelik  çerçevesinde  bulunmaz bir fırsat.
      Halen Arifağa Camii ile eski Atatürk Lisesi binası arasında kalan  okul bahçesinin altı da değerlendirilebilecek.İstenildiği taktirde bu bahçenin altı mükemmel bir yer altı otoparkı olabilecek.Hem de çok sayıda araç kendine yer bulabilecek. Tavşanlı’da bu sadece iki örnek. Daha nice uygun alanlar var. Öyleyse gelin bu yeni yönetmelik hükümleri çerçevesinde ilçemizi bu trafik sorunundan kurtaralım.,Caddelerimiz,sokaklarımız,meydanlarımız nefes alsın. Dünyanın dört bir yanında artık otoparklar yerin altına alınıyor.bu da bir çok ülkeyi ferahlatmış durumda.Değerli başkanımız Mustafa Güler’e bu konuda destek veriyorum. Bu gerçekleşmeyecek bir proje değildir. Keşke yeni Hükümet Konağı’nın altı da oyulsaydı da buraya araçlar girebilseydi. Ne de güzel olurdu.2O19 yılı itibariyle Tavşanlı’da yeniden ele alınacak yapıların altı kesinlikle otopark olacağına göre   bence ilk etapta İstiklal İlköğretim Okulu Bahçesinin altını oyalım. Bu otopark belki de okullarımızın menfaatına tahsis de edilebilir. Geliriyle Milli Eğitimin çalışmaları güçlendirilebilir.Okullarımızın altı potansiyel birer otoparktır. Yeter ki değerlendirilebilsin.Fikir fikirden üstündür. Daha güzel düşünceleri olanlar varsa buyursunlar. 
   EYLÜL AYI VE KAYBETTİKLERİMİZ DEN BAZILARI   
   Rahmetli Ardo Video sahibi,Tavşanlı’nın Kara panteri,Mehmet Bacaksız’ın bir not defteri vardı.İşyerine her gittiğimde bu defteri açar akla hayale gelmedik kişilerin ölüm tarihlerini söylerdi.Bazen telefonla arar  benimle ilgili aile bireylerimden de söz ederdi.
   Bu defter duruyor mu bilmiyorum. Belki Tansel bir yerlerde saklıyordur.Benim de ajandamda bazı dostların ölüm ve doğum tarihleri vardır. Onları zaman zaman karıştırır hatta ilgilileri arayarak hatırlatırım.
   Eylül ayını açtığımda  O6.O9.2O14 tarihinde aramızdan ayrılan ,ilçemizde O2.O8.1963-1O.O1.1968 tarihleri  arasında görev yapan  ilçemizin 21.Kaymakamı Salim Çankırı’yı gördüm.Beş yıl Tavşanlı’ya hizmet etmişti.Ben o tarihlerde ilçeye bağlı,sayın belediye başkanımız Mustafa Güler’in köyü Derecik Köyü’nde müdür yetkili öğretmendim. Birleştirilmiş sınıflarımız vardı. 1-2-3 .sınıflar bir derslikte,4-5  sınıflar  bir derslikte öğrenim görüyordu. Yeterli sıram ve oturağı yoktu. Kendisinden  bir miktar sıra ve oturağını rica etmiştim. Bir gün haber gelmişti.”Kaymakam Bey ziyarete gelecek tedbirini al “demişlerdi.Aldığım tedbirler arasında tereyağında kızarmış,yufkaya sarılmış bir köy tavuğu,patatesli,peynirli,kıymalı gözleme,ayran,pirinç pilavı ve  Kemalpaşa tatlısı.Kaymakamlık makam otosu eski bir jeepti. Rahmetli Ahmet Uzun da makam şoförü.Ahmet’e köy korucusuyla gönderilen bir tavuğu sarıp sarmalayıp peşinen vermiştim. Çünkü rahmetli kaymakam nereye gitse önce şoförünün karnını doyurur sonra kendisi yerdi.
      Rahmetli okul salonundaki tahta masaya oturmuştu. Bir öğrencimin getirdiği masa örtüsünü yayıp kendisine ikramda bulunmuştum. Bana bir ara sıra ve oturağını istediğimi söyleyince  ben de çok sıkıntıda olduğumu ,bir sırada 4 öğrencinin zorlukla oturduğunu ifade etmiştim Koca köy tavuğunu bugün bile nasıl tek başna yiyip bitirdiğini anlayamamışımdır. Ayağa kalkmış.Karnını işaret ederek.” Bak bakalım Bülent Hoca karnım şiş mi?” demiş bizleri güldürmüştü.. Yemeği bitirdikten sonra sınıflara girmiş,öğrencilerle şakalaşmıştı.
      Ertesi gün okulun önüne bir kamyon gelmişti. Tam 29 tane öğrenci sırası ve oturağı bahçeye indiriliyordu. Allah mekanını Cennet etsin. Sevgili insan Salim Bey ruhun şad olsun.
     Eylül  ayında  aramızdan ayrılanlar dan biri de Hv. P. Albb Osman Karakaya’dır. 15 Eylül 2OO7  tarihinde aramızdan ayrılmıştı.İzmir’de cenazesine katılmıştım.Askeri törenle kaldırılmıştı. Askerlik Şubemizde başkandı. Aynı zamanda Garnizon Komutanımızdı.Tavşanlı’yı çok sevenlerdendi. Kendisine Tavşanlı’da oturacak doğru dürüst bir yer bulamamıştık. Çaresiz kendisine  Tunçbilek’te GLİ Müessesesi Mensuplarının ikamet ettiklerİ “ 1 numara” da bir lojman tahsis  edildi. Burada oturdu.O da şubenin “ Baba Komutanları” arasındadır.Çok renkli günlerimiz  oldu. Mekanı Cennet olsun.
     Eylül ayı içinde kaybettiklerimiz arasında Tunçbilek Beldesi Belediyesi’nin efsane başkanlarından Mutahhar Temel de vardır. O9.O9.2O17 tarihinde kaybetmiştik. Tunçbilek’te en uzun görev yapan belediye başkanıydı. Bir öğretmendi. Bir lise müdürüydü.İzmir’in kurtuluşu günü  aramızdan ayrılırken  bütün Tavşanlılıyı üzmüştü.Mekanı Cennet olsun.o’nun bayrağı şimdi sevgili Agah Aşkın’da Hizmet yarışına  rahmetli Temel’in bıraktığı yerden devam ediyor. Şükür ki sevgili Temel’i aratmadı. Tunçbilek Agah Aşkın’la  mutlu görünüyor.  
                  GEÇMİŞ OLSUN SAYIN BAŞKAN 
    Tavşanlı’nın Üç Eylül etkinlikleri sırasında  TV’den canlı olarak yayımlanan bir konser  izlemiştim..Sayın Belediye Başkanımız ,,Sayın Kaymakamımız,sayın AKP İlçe Başkanmız  eşleriyle Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan büyük sahnenin hemen önünde konseri izliyorlardı.Sadece sevgili Nejat Tülek’e ulaşabilmiş ve sayın belediye başkanımıza teşekkürlerimizi sunmasını rica etmiştim..Sevgili Tülek te sayın başkana  ulaşmış. Bana göre sayın Belediye Başkanımız  gayet sağlıklıydı. İşte sayın başkanın son görüntüsü bende buydu..
      Allah  sayın başkana  yardım etmiş. Hafif bir terleme,ilk gittiği yer Tavşanlı Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi,bir kalp ve damar hastalıkları uzmanın tavsiyesiyle Kütahya’ya gidiş. Ardından bir anjiyo.  Bu da yetmiyor. Ankara’da tıkalı damarlar açılıyor.Önemli bir operasyon. .İyi ki Ankara’ya gitmiş. Suyun başı önemlidir. İyi bir  ekip ve başarılı bir müdahale.  . Aldığım bilgiler  sevindirici.Başkan  herhangi  bir enfeksiyona karşı  bir süre gözlerden  uzak tutulacakmış.  Çok isabetli.Çünkü bizde operasyonlar başarılı olduğu halde hastaları  enfeksiyonlar götürüyor.Yani ziyaret amacıyle gelenlerin taşıdığı mikroplar. Çünkü bizim alışageldiğimiz yanlışlardan birisi de hastanın yattığı yatağa bile oturup,hastayı  tedirgin etmemiz değil mi? Böyle yapmakla hastaya en büyük kötülüğü yaptığımızı asla düşünmüyoruz. Sevgili 2. Başkan vekili Ali Özden’e de buradan başarılar diliyorum.Sayın Başkan Güler koltuğuna  oturuncaya kadar büyük yük üzerinde olacak. İşlerin aksaması  söz konusu değil. .Zaten Tavşanlı Belediyesi artık oturmuş bir belediye. İşlerin tıkır tıkır yürüdüğünü  biliyoruz” Şeyhi şeyh yapan müritleridir” sözü güzeldir. Tavşanlı Belediyesi ekip çalışmasıyla başarılara  bir bir imza atmayı sürdürüyor. Sayın Güler mutlaka  yakın bir gelecekte görevinin başına dönecektir. Hizmet yarışı devam edecektir  Ama sayın başkanı eskisi gibi çok yormamamız şart. Tekrar söylememde yarar var. Eğer başkan sürekli hareket halinde olan biri olmasaydı  kendisini ansızın kaybedebilirdik.
    Sayın Güler  2OO9’dan beri  Belediye Başkanımız. Derecik Köyü’nde dürüst,çalışkan,güzel bir aileye mensup. Bir okumuş köy çocuğu.2O18 yılının  şu günlerinde toplam hizmet süresi  sanırım 1O yılı dolduracak..Tavşanlı’nın ilk Belediye Başkanı rahmetli Hacı Ahmet Hamdi Efendi(1885-1886) yılları arasında  Tavşanlı’da  görev yaparken Tavşanlı bir avuç içi kadar bir yerleşim yeriydi.Sayın Mustafa Güler’in  belediyesinde 19 her biri birbirinden değerli,güzel,gelişmiş mahalle var. Hizmet yarışı devam ediyor. Sayın Güler bayrağı  sayın Ali İhsan Çakır’dan devralmıştı.Bayrak halen sayın Güler’de.  Tavşanlı merkezde 71 binin üzerine çıkan,genelde  1OO bini aşmış   nüfusa sahip  bir ilçe Birkaç ilden de büyük.Belediye sınırları içindeki  mahalle sayısı ise 19 ‘a ulaşmış.( Yeni mahalleler sırada).1885 yılında Tavşanlı merkezinde  sadece üç mahalle olduğunu   biliyoruz .İlk başkandan   2O18 yılının sonbaharına kadar   133 yıl geçmiş.İlk başkanın  zor koşullarda  yönettiği belediye ile sayın Güler’in belediyesi aynı belediye değildir..Bu kadar süre içinde rahmetli  Hacı  Ahmet Hamdi Efendi ile sayın Mustafa Güler arasında 48 Belediye Başkanının görev yaptığını da unutmayalım. 
    Her yiğitin bir yoğurt yiyişi olduğuna göre  görev yapmış 48 belediye başkanını da aynı kefeye koyamayız. Her belediye başkanının ayrı bir dünya görüşü,bir yönetme biçimi,bir çalışma programı olduğunu da göz ardı edemeyiz. Kendi nevi şahsına münhasır insanlar olduğunu düşünmeliyiz. Tavşanlı Belediyesi’ni bazen kanunla bazen de karnıyla yönettiğini söyleyen  belediye başkanları bilirim. ..Rahmetli Belediye Başkanı Enver Girgin de bunlardandı.  Bir gün bizzat kendisi ifade etmişti:”Belediyeyi bazen kanunla bazen karnımla yönetiyorum”d erdi.Tavşanlı Belediyesi’nde ilk büyük bütçe sayın eski belediye başkanlarımızdan sonra milletvekili oldu Hüsnü Ordu  dönemindeki bütçedir.Duyduğumuzda dudaklarımızda  uçuk çıkmıştı.Eski günleri düşünmüş,belediyenin ne kadar sıkıntılı dönemler atlattığını hatırlayarak  sevinmiştik. Ama Sayın Güler’in 2O18 yılı bütçesi ise  aklımızın hayalimizin ucundan dahi geçmeyen bir büyüklükteydi Anlamıştık ki Tavşanlı Belediyesi artık büyük bir belediyedir. Güçlüdür ve vizyon projeleri hayata geçirebilecek güce erişmiştir.
     Eğri oturup doğru konuşalım mı? “ At sahibine göre kişner”. Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler’i çok yorduğumuzun farkındayım.2OO9 yılında başkan seçip başkanlık koltuğuna oturttuğumuz  sayın Güler’in 2OO9 yılındaki fotoğrafıyla     şimdiki  fotoğrafı  sizce aynı mıdır? Bana  göre değildir.Hiç kimse alınmasın. Beyler  başkanı bizim sorunlarımız  eskitti,yaşlandırdı.Hocasıyla talebesini yan yana koyun fark edersiniz. Son belediye ziyaretinde kendisini bulamamıştım. Kalemde otururken  kendisinin asıl makam odasında değil hemen yanındaki mütevazi odada çalıştığını,daha doğrusu Tavşanlı’yı bu odadan  şekillendirdiğini  söylediklerinde makam odasındaki koltuğunun neden  tozlu olduğunu anlamıştım.Bu başkanın makam odasında devamlı oturmadığının en güzel   deliliydi.
      Sayın başkan önemli bir  operasyon  geçirmiştir Allah kendisini bizlere yeniden  bağışlamıştır.Çünkü yarım kalan hizmetler vardır. Bunları da sayın başkan çözecektir..Allah izin verirse  sayın başkanı  yeniden aramızda göreceğiz.. Şifa bulup geliecek yeniden koltuğuna oturacaktır. 31 Mart 2O19’a kadar önünde 6-7 aylık bir süresi   var..Ya “ Devam””diyecektir.Kaldığı yerden çalışmalarını sürdürecektir. . Ya da:” Tamam” diyecektir  asıl mesleğine geri dönecektir..Veya hiç çalışmayacak  kendisine yeni bir yol çizecektir. .Mustafa Güler Tavşanlı’nın kabuğunu kıran başkan olarak hatırlanacaktır.Cesur kararlarla bir çok sorunu çözmüştür.Bu arada kendisini sevenler de olmuştur sevmeyenler de.Toplum menfaatına uygun kararlarını kimse eleştiremez. Kendi menfaatına bir şeyler yaptığını sanmıyorum.. Bizim yıllardır göremediklerimizi bize göstermiştir.Ben hakkımı yerden göğe  helal ediyorum. O da helal etsin. Zaten önümüzde bir yerel seçim daha var.Vereceği karara saygılıyız.” Tamam” da diyebilir,” Devam” da diyebilir. Kanuni Sultan Süleyman Han’ın  dünyaca ünlü sözlerini önemsiyorum:” Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”Sağlık her şeyden önemlidir.Şurada birkaç lokma ile karnımız doyuyor. Fazlasını yiyebiliyor muyuz? Bazı yetkililer,yöneticiler, sorumlular zamanı geldiği zaman en iyi kararı veriyorlar.Ben 1992 yılında başıma müdür olarak gönderilen öğrencim Ahmet Benli’nin.” Hocam emekli olmayı düşünmüyor  musunuz?” sorusunun ardından emekli dilekçesini veren bir insanım.Mekanı Cennet olsun. İyi ki böyle bir soruyu sormuş ta 26 yıl önce emekli olmuşum..Kimse sayın Güler’in kara  kaşıyla,kara gözüyle  ilgilenmiyor.O’nun yaptıklarını değerlendiriyor. Bazılarına  hoş görünmüş olmayabilir.Nihayet hepimiz insanız. Hiç birimizin huyu tüyü birbirine benzemiyor. El parmaklarımızın izi bile  aynı değil.Bugüne kadar 48 belediye başkanı yüzü gören,huyunu tüyünü iyi veya kötü  bilen insanımız sandıkta kazanarak işbaşına gelen bir yetkiliye tahammül etmek zorundadır.Beğenmiyorsanız sandıkta  hesabını kesersiniz olur biter.Bu hep te böyle olmadı mı? Ama Sayın Güler  bugüne kadar görev yapmış 48 belediye başkanı arasında  ayrı bir tat ve ayrı bir lezzettir.Bunu zaman içinde daha iyi anlayacağız. Sayın başkanla bire bir görüşmeden,anlatacaklarını dinlemeden ,tartmadan,ölçmeden,ön yargılarla eleştirip kendisini savunmasız bırakarak  eleştirerek  bir yere varamayız.  Kovboy filmlerindeki gibi  alel acele bir yetkilinin boynuna yağlı ilmeği takmak ,O’nu asmak yerine  O’na  savunma hakkı tanımamız gerekmiyor mu?  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları