09 Mayıs 2024 - Perşembe

ARTIK İYİCE BUNALAN İNSANLARIMIZ

ARTIK İYİCE BUNALAN İNSANLARIMIZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
105 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

ARTIK   İYİCE BUNALAN İNSANLARIMIZ  BİRAZ OLSUN KENDİNİ KIRLARA
 ATMA HAZIRLIĞINDA    
         Merhum Belediye Başkanlarımızdan eğitimci-yazar,TEMA Tavşanlı eski Tavşanlı Temsilcisi,Dünya Dendroloji Derneği7nin Türkiyeli üyelerindendi,ağaçsever, BÜYÜK AĞAÇSEVER,BOTANİKÇİ,YEŞELE SEVDALI HAYRETTİN KARACA7YI Tavşanlı7nın Fahri Hemşehrisi yapan Fevzi Coşgun’un ruhu şad olsun. Kendisini her zaman anımsarım ama bu günlerde daha çok anımsamaya başladım. Çünkü biliyorum ki   iyice bunalan insanımız kendini  kırlara,bayırlara,dağlara,ormanlara,korulara,Tavşanlı’mızın cennet köşelerine atmak için sabırsızlanıyor. Merhum Coşgun,piknik alanlarının orasına burasına  üzerinde.” Bulduğun gibi bırak” yazan  levhalar astırırdı. Neden? Çünkü insanımız maalesef piknik yaptıktan sonra  gittiği yerleri kirletiyordu Tuvalet ihtiyacını rastgele orada burada gideriyor.  Sonra da   kirlettiği ortamda ibadet ediyor.  Çünkü aynı şeyi bir hafta önceki piknikçiler de  yaptığı için nerenin temiz nerenin kirli olduğunu bilemiyoruz.  Bu konu doğrudan din adamlarımızın konusu,sayın müftümüz birkaç Hutbeyi bu konuya ayırırlarsa mutlu olurum.  Sayın öğretmenlerimiz bu konuyu derslerde işlerlerse yerinde olur diye düşünüyorum. 
           Piknik alanlarında naylondan geçilmiyor. İnsanımız eline geçirdiği naylon torbayı doğaya bırakıyor. Bunları zaman içinde büyükbaş hayvanlar  ot yerlerken   yiyebiliyor. Bu da  hayvanlarımızı hasta ediyor hatta ölümlerine neden oluyor. Kulakları çınlasın bir zamanlar Tavşanlı’da veteriner hekimdi Yaman Köroğlu bana ameliyat ettiği bir büyükbaşın karnından çıkardığı naylon yumağını göstermiş hayvanın ölümünün bundan kaynaklandığını söylemişti. Özellikle plastikler,naylonlar ve aynı karakterdeki ürünler hayvanlarımız açısından büyük risk oluşturuyor. Üstelik bu ürünler doğada yüzlerce yıl erimiyor,yok olmuyor. Yani doğaya bıraktığımız bu atıklar zaman içinde bizlerden intikamını alıyor da farkında olamıyoruz. Bırakın hayvanlara verdiği zararı,bu ürünlerin partikülleri,zerrecikleri çeşitli gıda maddelerine,meyvalara,sebzelere  bile nüfuz edebiliyor. İnsanımız bilmeden bunları tüketiyor.  Bugün okyanusların,büyük denizlerin tabanının birer  plastik tabakasıyle kaplı olduğu söyleniyor.Yine  resmi verilere göre  her yıl 20 bin ton plastik atık balıklarca,diğer deniz ürünü  yaratıklarca yeniliyor.  Bunları da bizler tüketiyoruz.  İşin vehametini anlayabildiniz mi? Bunları yiyen balıkları biz de tüketiyoruz ve dolayısıyle bu kez bizler hastalanıyoruz. 
          Piknik alanlarımızın tertemiz olması bizlerin elinde.  Herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Buna Allah ta razı olmaz.  Dünyayı dört dörtlük yarattıklarına sunan Yaradan’ın  bizlere kızması kadar doğal başka ne olabilir?
          Aslında  piknik alanları ciddi olarak kontrol altında tutulmalıdır.  Her yere her işe insan buluyoruz da piknik alanlarını kontrol etmeye insan mı bulamayacağız? Bir zamanlar Ormanları Asker korurdu. Orman Askerleri vardı.  Bir zamanlar yeraltında çalışan mahkumlar vardı. Bir gün çalışmaları iki güne sayılırdı.  İnsangücü temininde sıkıntı olmaz. Yeter ki istensin.  Tavşanlı7da halkımızın nefes alabileceği,soluklanabileceği,dinlenebileceği birçok piknik alanı var.  Bu alanların  bir şekilde zaman zaman  piknik   kontrol ekipleriyle denetlenmesi mümkündür.  Gerekirse caydırıcı önlemler alınabilir.  Piknik alanlarını kirletenlere pikniğe çıkmama cezası bile verilebilir. 
           Ülkemizde doğal zenginliğin korunması için 45’i milli park,30’u tabiat koruma alanı,81’i yaban hayatı geliştirme sahası olmak üzere toplam 3 milyon 200 bin hektarı aşan 598 koruma alanı var.  Demek ki istenildiği taktirde ülkemizin ,milli sınırları içinde kalan topraklarımızın üzerindeki cennet yeşillikleri de korumamız mümkündür.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları