01 Mart 2021 - Pazartesi

EMET İlçesi’nde

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
1143 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  EMET İlçesi’nde  “Keçi  Belediye’den Süt Köylü’den
                                           Peynir Kooperatif’ten” Projesi 
                              Öncelikle  sayın Emet Kaymakamı Hasan Çiçek’e, sonra  Emet Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Doğan’a,sonra  da  Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanları adına sayın  müdür yardımcısı Mahmut Bülbül’e Kütahyalılar adına teşekkür ederim. Bir araya gelmişler,Emet İlçemzi ziyaret etmişler ve hayırlı bir projeyi başlatmışlar.
          Bu  proje” Keçi Peyniri  Projesi”dir. Bilindiği gibi keçi,geviş getirenlerden,eti,sütü,derisi  ve kılı için yetiştirilen,memeli,evcil hayvandır. İnatçı bir huya sahiptir. Bugün dünya üzerinde birçok  cins   keçi yaşıyor. Malta Keçisi,Tiftik Keçisi, Dağ Keçisi,Kıl keçisi  gibi.Ne gariptir! yıllar yılı Kıl keçileri birilerince  orman düşmanı ilan edilmiştir. Neymiş? Kıl keçileri çamların pürçüklerini yiyormuş ve çamların gelişmesine engel oluyorlarmış.. Halbuki  ormanlara yıllar yılı  zarar verenler  bunlar değil,insanlar  olmuştur.  Gün geldi Kıl keçileri için ölüm fermanı verildi. Bunun sonucu olarak bir anlamda  Kıl keçileri için  yasaklar getirildi. Sonuçta  sayıları  asgari  düzeye  geriledi.Halbuki, erkeçler güveç ustalarının vazgeçilmezleriydi. Erkeç etinden güveçler damak tadıydı. Tepsiler içinde fırınlara verilen erkeçler nice sofraların vazgeçilmeziydi. Artık erkeç eti bulamayanlar  güveci bugün  dana etinden  yapıyor. Bu da erkeç etinin yerini tutmuyor. Artık Kurban Bayramları’nda bile,birçok ailenin kurbanlığı  olan  erkeç bulmak ta  sorun haline gelmiştir.Yörükler eskilerde keçi sürülerine sahipti. Biz de ailecek keçi peyniri tüketirdik. Ben yıllarımın büyük bölümünü Tavşanlı’da geçirdiğim için bizim kışlık peynirlerimiz genelde Emet yöresinden gelirdi. Ne zaman gelmez oldu,peynire olan  ilgim de azaldı. Bakın bir çocuğa bir oyuncak uzatırsanız da nasıl sevince boğulur ben de Emet’te keçi peyniri üretileceği  haberini sevinçle karşıladım  ve çocuklar gibi sevindim desem yeridir. Emetli kardeşlerim  müsterih  olsunlar,ürettikleri keçi peynirlerinin  tamamını  bize Tavşanlılılar’a  versinler. Alır kabul ederiz. Hem de çok seviniriz. Çünkü, Tavşanlılı keçi peynirinden yaptırdığı içli pidelerin özlemini çekiyor. 
        Bu projeye aldığım duyumlara göre 40 kişi başvurmuş. Şartlara uygun aile sayısı ise 25’i bulmuş. . Şimdi bu ailelere keçi desteği verilmeye başlanmış. Böylece sürü  sayısının 100’e ulaşması hedefleniyormuş. “ Zeka Sosyal Gelişmeyi  Destekleme” (SOGEP) Projesi çerçevesinde Emet Belediyesi daha şimdiden  77 desteğe hak kazanmış bile. Yukarıda ifade ettiğim gibi temin edilen ilk parti  keçiler, İlçeye bağlı  Uzunçam Köyü’nde, sayın kaymakam Hasan Çiçek,Belediye başkanı Hüseyin Doğan,  İl Tarım ve Orman  Müdürü adına  törene katılan  müdür yardımcısı Mahmut Bülbül,Zeka Genel Sekreteri Veli Oğuz, AK Parti Emet İlçe Başkanı  Süleyman Ciner  tarafından,Belediye meclisi ve İl Genel Meclisi üyeleri  ve köylü yurttaşlar ve konuklar önünde   sahiplerine  dağıtılmış.
         Pandemi  nedeniyle törene herkes davet edilememiş.Aslında bu bir bayram. Emet Belediye Başkanı sayın Hüseyin Doğan teslim töreninde    bir de konuşma yapmış.Bölgesel üretimin destekleneceğini, ünlü Emet Keçi Peyniri’nin markalaşması açısından elden gelenin yapılacağını, projenin yaşaması için  sonuna kadar gideceklerini,keçinin  belediyeden,sütün üreticiden,peynirin de kooperatiften  olacağını belirtmiş. SOGEP Projesi’nin başka ilçeler için de  örnek olmasını dilemiş. Hedeflerinin ilk etapta süt üretimi,ikinci etapta istihdam,üçüncü etapta  üretilen peynirin pazarlanması olacağını , birrçok market,süpermarket,hipermarket,alışveriş mağazalarının raflarını   üzerinde “ Emet Keçi Peyniri” yazan peynir paketleriyle  dolduracaklarını  söylemiş. 
          Sayın Emet Kaymakamı  Hasan Çiçek’e göre  başarı,doğrudan  üreticilerin tutumuna bağlı. Üretici başarılı olursa mesele  yok. Gerisi teferruat. Ama sayın kaymakam üreticilerin başarılı olacağına yürekten inanıyor. İnşallah,bu Emet Keçi Peyniri  gerçekleşir de bizler de sayın kaymakamı her zaman hayırla,saygıyla yadederiz. Bu proje bir başka açıdan “oğlak” sayısının artırılması için de bulunmaz bir fırsat yaratacak. Emet İlçesi’nde  bu projenin yanında  konuyla yakından ilgili olan çobanlık,mera,koruyucu hekimlik,aşılama ve laboratuvar  alanlarında da  gelişmeler bekleyebileceğiz.
          Keçi teslim  töreni Emet İlçesi Müftüsü sayın İsmail Çınar’ın  bereket duası  ile taçlandırılmış. Bu da balın üzerine kaymak olmuş. Kura  çekimi sonunda  10 üreticinin 35’er adet keçisine kavuşması   renkli  görüntülere sahne olmuş. 
           Şimdi kendi kendime demeden edemiyorum; Acaba böyle bir  proje    Tavşanlı’da da ,Kütahya’nın diğer 12 ilçesi’nde de hayata geçirilebilir miydi? Bilemem ama  Emet,yılların tecrübesi nedeniyle kanımca bir metre öndeydi. Hak yerini bulmuş, keçi peyniri üretimi   bir ahde vefa olarak Emet’te   hayata geçirilmiştir.  Sonuç itibariyle Kütahya kazançlı çıkacaktır. Kütahya’nın bir coğrafi işaret  alacak yeni bir ürünü daha  olacaktır.   Kütahya   bir peynir diyarı olarak ta anılacaktır.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları