EMET İlçesi’nde
Bülent Alpagut
- 05062218413 EMET İlçesi’nde “Keçi Belediye’den Süt Köylü’den
Peynir Kooperatif’ten” Projesi
Öncelikle sayın Emet Kaymakamı Hasan Çiçek’e, sonra Emet Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Doğan’a,sonra da Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanları adına sayın müdür yardımcısı Mahmut Bülbül’e Kütahyalılar adına teşekkür ederim. Bir araya gelmişler,Emet İlçemzi ziyaret etmişler ve hayırlı bir projeyi başlatmışlar.
Bu proje” Keçi Peyniri Projesi”dir. Bilindiği gibi keçi,geviş getirenlerden,eti,sütü,derisi ve kılı için yetiştirilen,memeli,evcil hayvandır. İnatçı bir huya sahiptir. Bugün dünya üzerinde birçok cins keçi yaşıyor. Malta Keçisi,Tiftik Keçisi, Dağ Keçisi,Kıl keçisi gibi.Ne gariptir! yıllar yılı Kıl keçileri birilerince orman düşmanı ilan edilmiştir. Neymiş? Kıl keçileri çamların pürçüklerini yiyormuş ve çamların gelişmesine engel oluyorlarmış.. Halbuki ormanlara yıllar yılı zarar verenler bunlar değil,insanlar olmuştur. Gün geldi Kıl keçileri için ölüm fermanı verildi. Bunun sonucu olarak bir anlamda Kıl keçileri için yasaklar getirildi. Sonuçta sayıları asgari düzeye geriledi.Halbuki, erkeçler güveç ustalarının vazgeçilmezleriydi. Erkeç etinden güveçler damak tadıydı. Tepsiler içinde fırınlara verilen erkeçler nice sofraların vazgeçilmeziydi. Artık erkeç eti bulamayanlar güveci bugün dana etinden yapıyor. Bu da erkeç etinin yerini tutmuyor. Artık Kurban Bayramları’nda bile,birçok ailenin kurbanlığı olan erkeç bulmak ta sorun haline gelmiştir.Yörükler eskilerde keçi sürülerine sahipti. Biz de ailecek keçi peyniri tüketirdik. Ben yıllarımın büyük bölümünü Tavşanlı’da geçirdiğim için bizim kışlık peynirlerimiz genelde Emet yöresinden gelirdi. Ne zaman gelmez oldu,peynire olan ilgim de azaldı. Bakın bir çocuğa bir oyuncak uzatırsanız da nasıl sevince boğulur ben de Emet’te keçi peyniri üretileceği haberini sevinçle karşıladım ve çocuklar gibi sevindim desem yeridir. Emetli kardeşlerim müsterih olsunlar,ürettikleri keçi peynirlerinin tamamını bize Tavşanlılılar’a versinler. Alır kabul ederiz. Hem de çok seviniriz. Çünkü, Tavşanlılı keçi peynirinden yaptırdığı içli pidelerin özlemini çekiyor.
Bu projeye aldığım duyumlara göre 40 kişi başvurmuş. Şartlara uygun aile sayısı ise 25’i bulmuş. . Şimdi bu ailelere keçi desteği verilmeye başlanmış. Böylece sürü sayısının 100’e ulaşması hedefleniyormuş. “ Zeka Sosyal Gelişmeyi Destekleme” (SOGEP) Projesi çerçevesinde Emet Belediyesi daha şimdiden 77 desteğe hak kazanmış bile. Yukarıda ifade ettiğim gibi temin edilen ilk parti keçiler, İlçeye bağlı Uzunçam Köyü’nde, sayın kaymakam Hasan Çiçek,Belediye başkanı Hüseyin Doğan, İl Tarım ve Orman Müdürü adına törene katılan müdür yardımcısı Mahmut Bülbül,Zeka Genel Sekreteri Veli Oğuz, AK Parti Emet İlçe Başkanı Süleyman Ciner tarafından,Belediye meclisi ve İl Genel Meclisi üyeleri ve köylü yurttaşlar ve konuklar önünde sahiplerine dağıtılmış.
Pandemi nedeniyle törene herkes davet edilememiş.Aslında bu bir bayram. Emet Belediye Başkanı sayın Hüseyin Doğan teslim töreninde bir de konuşma yapmış.Bölgesel üretimin destekleneceğini, ünlü Emet Keçi Peyniri’nin markalaşması açısından elden gelenin yapılacağını, projenin yaşaması için sonuna kadar gideceklerini,keçinin belediyeden,sütün üreticiden,peynirin de kooperatiften olacağını belirtmiş. SOGEP Projesi’nin başka ilçeler için de örnek olmasını dilemiş. Hedeflerinin ilk etapta süt üretimi,ikinci etapta istihdam,üçüncü etapta üretilen peynirin pazarlanması olacağını , birrçok market,süpermarket,hipermarket,alışveriş mağazalarının raflarını üzerinde “ Emet Keçi Peyniri” yazan peynir paketleriyle dolduracaklarını söylemiş.
Sayın Emet Kaymakamı Hasan Çiçek’e göre başarı,doğrudan üreticilerin tutumuna bağlı. Üretici başarılı olursa mesele yok. Gerisi teferruat. Ama sayın kaymakam üreticilerin başarılı olacağına yürekten inanıyor. İnşallah,bu Emet Keçi Peyniri gerçekleşir de bizler de sayın kaymakamı her zaman hayırla,saygıyla yadederiz. Bu proje bir başka açıdan “oğlak” sayısının artırılması için de bulunmaz bir fırsat yaratacak. Emet İlçesi’nde bu projenin yanında konuyla yakından ilgili olan çobanlık,mera,koruyucu hekimlik,aşılama ve laboratuvar alanlarında da gelişmeler bekleyebileceğiz.
Keçi teslim töreni Emet İlçesi Müftüsü sayın İsmail Çınar’ın bereket duası ile taçlandırılmış. Bu da balın üzerine kaymak olmuş. Kura çekimi sonunda 10 üreticinin 35’er adet keçisine kavuşması renkli görüntülere sahne olmuş.
Şimdi kendi kendime demeden edemiyorum; Acaba böyle bir proje Tavşanlı’da da ,Kütahya’nın diğer 12 ilçesi’nde de hayata geçirilebilir miydi? Bilemem ama Emet,yılların tecrübesi nedeniyle kanımca bir metre öndeydi. Hak yerini bulmuş, keçi peyniri üretimi bir ahde vefa olarak Emet’te hayata geçirilmiştir. Sonuç itibariyle Kütahya kazançlı çıkacaktır. Kütahya’nın bir coğrafi işaret alacak yeni bir ürünü daha olacaktır. Kütahya bir peynir diyarı olarak ta anılacaktır.