EN BÜYÜK BAYRAM CUMHURİYET BAYRAMI
EN BÜYÜK BAYRAM CUMHURİYET BAYRAMI
Bülent Alpagut
- 05062218413
EN BÜYÜK BAYRAM CUMHURİYET BAYRAMI
HER YIL DAHA BÜYÜK ETKİNLİKLERLE ŞANLA VE
ŞEREFLE KUTLANMALIDIR
29 Ekim 1923 tarihinde kurulan Cumhuriyetimiz bugün tam tamına 101 yaşındadır. Türk Milleti bu büyük bayramı her yıl daha büyük etkinliklerle kutlamalıdır. Allah bu yüce millete nice güzel bayramlar kutlamayı nasip etsin..
Allah’a şükürler olsun ki 1978 tarihinden itibaren bu büyük bayramı hem yönettim,hem tüm etkinliklerinde hazır bulundum. Fahri olarak yaptığım çalışmalar benim için manevi birer madalyadır. Her Cumhuriyet Bayramı öncesinde 28 Ekim günü öğle saatlerinde Aziz Atatürk’ün anıtına,daha öncesinde büstüne çelenkler konulmasında,29 Ekim günü ise Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde zaman olmuş ayaklarım şişmiştir. Uykusuz kaldığım olmuştur. Tavşanlı Halkı’nın bayram münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı’nı,meydanı diğer yollara bağlayan kesimlerini nasıl hınca hınç doldurduğunu iyi bilirim. Tavşanlı Halkı Cumhuriyet’e saygılıdır. Bu bayrama gereken ilgiyi her zaman göstermiştir. Yaşlısından gencine,kadınından kızına,esnafından işçisine,memurundan öğrencisine,köylüsünden garibanına adar bu bayrama olan ilgisini esirgememiştir.
Nice sayın kaymakamlarımızla bu bayramı kutladık. Hayatta olanlara selam,olmayanlara Allah’tan rahmet olsun. Tavşanlı’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının en unutulmaz karelerinden birisi ünlü GLİ Bandosu olmuştur. Cumhuriyet Alanı’na ulaşan bazı caddelere Taklar kurulurdu. Katılım o kadar yoğun olurdu ki ayak basacak yer kalmazdı. Tavşanlı’da ilk ve orta dereceli okulların bayrama katılması muhteşem olurdu. Bazı bayramlarda sayın kaymakamların verdikleri protokola mensup yemekler gözden kaçmazdı. Tavşanlı’nın sosyal,ekonomik ve kültürel gelişmesinin en büyük temeltaşlarından GLİ Müessesesi’nin Cumhuriyet Bayramı gecelerinde Tunçbilek’te verdiği Balo tam anlamıyle bayramı taçlandırırdı. Ben GLİ’yi yani TKİ’nin Amiral Gemisi kuruluşumuzu her zaman saygıyla anarım. GLİ ,Tavşanlı’yı Batı’ya baktıran kuruluştur. İnşallah bu Cumhuriyet Bayramı da ümit ettiğim gibi kutlanır. Cumhuriyet ilan edildiğinde nüfusumuzun % 85’i köylerimizde yaşıyordu. Şehirlerde ise % 15’i . Bugün bu tam tersine dönmüştür. Artık nüfusumuzun hemen hemen aynı miktarı şehirlerde ve köylerde yaşamaktadır. Cumhuriyet sözcüğü bana ilk etapta sayın C. Savcılarımızı getiriyor. Ne mutlu,hiçbir mesleğin başında” cumhuriyet”sözcüğü yoktur.Çünkü c. Savcıları; Vatandaşımızı, her türlü haksızlıktan, devletimizi her türlü tehlike ve saldırıdan korumakla görevlidir.
Tavşanlı’da Cumhuriyet Meydanı’nda ilk ATATÜRK BÜSTÜ 29 Ekim 1932 tarihinde açılmış. İlk çelengi zamanın kaymakamı Osman Nuri Bey ,ikinci çelengi de Belediye Başkanı Halil Benli Bey koymuşlar. Büstü ise Tavşanlılı Hacı Emirlerin Ahmet Altıner yapmış. Bu bilgi değerlidir. Tavşanlı’da Cumhuriyet Meydanı yıllar içinde birkaç defa yeniden dizayn edilmiştir. Atatürk Anıtı ise birkaç kez yer değiştirmiştir. Bir ayrıntı; merhum belediye başkanı Enver Girgin Atatürk Anıtı’nı özel günlerde itfaiye teşkilatına yıkattırırdı. Fiber glas üretim Atatürk Anıtı’nın içini bazı olumsuzluklarda etkilenmesin diye betonla güçlendiren de merhum Enver Girgin’dir. Tavşanlı’da uzun yıllar Cumhuriyet Meydanı’nda anıt değil de büst vardı. Tavşanlı’da ikinci en büyük büst GLİ Müessesesi( bugün işletme) merkez girişindedir. Tavşanlı’da birçok Atatürk Maskı merhum Atatürk İlkokulu Müdürü iken Kazım Girgin tarafından üretilmiş ve çeşitli yerlere hediye edilmiştir. Tavşanlı’da halk arasında” Atatürk’ün müdürü” olarak lanse edilen tek okul müdürü merhum Vel i Korkmaz’dır.
Cumhuriyet demek ATATÜRK,Atatürk Demek CUMHURİYET’ tir. Yusuf Ziya Ortaç:” Gel ,seni genç ihtiyar ellerinde taşısın: Sevinçten ağlıyoruz,gözümüzün yaşısın! Kara günlerimizde bize can yoldaşısın,Ey yüceler yücesi, sen dünyalar durdukça: Bu milletin başısın!...” derken, Faruk Nafiz Çamlıbel:” Sen ki Gayya’dan düşen 17 millet Türk’ün,Dehşetinden sararırken yüzü yaprak yaprak; Onu bir hızla çevirmiştin ölümden daha dün,Tunç elin,yalçın iradenle kolundan tartarak….” diyordu. Bize Cumhuriyeti armağan eden Aziz Atatürk’ü bu vesileyle bir kez daha rahmetle ve saygıyla anıyorum.
MERHUM TERZİ ABDULLAH’IN DÜKKANININ
MÜDAVİMLERİNDEN ALİ OSMAN BAŞKÖY’E
ALLAH’TAN RAHMET DİLERİM
Nerede Tavşanlı’da bir sorun olsa hemşehrlerimizden bazıları hemen bu soruna parmak basmışlardır. Merhum Destan Halit bu konuda tartışılmazdı. Kendisiyle ne zaman bir araya gelsek konu Tavşanlı’nın sorunları olurdu. Belki hem merhum Halit Abi hem diğerleri gibi tıpkı Yeldeğirmenleriyle mücadele eden lerden farkımız olmasa da “ Mevzubahis olan Tavşanlı ise gerisi teferruattır” derdik.
Beni zaman zaman merhum Mehmet Madan’ın oğlu Muhsin Madan da arar. Yine zaman zaman telefonumu açtığımda Halil İbrahim Kurt’u karşımda görürüm. Moymullu saatçı Necdet ile sohbetimizin bir bölümü Tavşanlı’dır. Sevgili meslektaşım Mustafa Başköy Hoca ile de iki lafın birisi Tavşanlı ile ilgilidir.
Vefat haberini aldığım sevgili arkadaşım Ali Osman Başköy hayırsever bir hemşehrimizdi. En azından fikirlerini açıkça ifade eder, gerekenlerin yapılması hususunda çaba gösterirdi. Asri Mezarlık konusunda kendisiyle kimbilir kaç kez konuşmuşluğumuz vardır. Kendisi merhum terzi Abdullah Uygur’un terzi dükkanına uğrayan dostlarındandı. Bir kenarda Çenter Ziya varsa öte yanda mutlaka Ali Osman Başköy olurdu. Bir köşere sevgili okul arkadaşım Hayrettin Doruöz varsa öte köşede Hasan Hüseyin Tayşi olurdu. Merhum Abdullah’ın terzi dükkanı bir tencere gibiydi. Bu tencerede Tavşanlı’nın her konsu bir aşure gibi pişerdi. Muhabbet öylesine…. Gelsin çaylar,gitsin boşalan bardaklar. Ama herfane ile herkes yeri geldiğinde gelenleri ağırlardı.
Ben sevgili Başköy’ün cenaze törenine katılamadım. Beni ölümünden haberdar eden torunu Ertuğrul’a da teşekkür ederim. Mekanı cennet olsun. İyiler asla unutulmaz. Başköy de öyle……….
TAVŞANLI-EMET TREN YOLU GEÇİTİ ELDEN GEÇİRİLMİŞ
Sevgili öğrencim Hantala’nın bana emaneti, Yurdakul Mercan’dan öğrendim; Tavşanlı- Emet Tren yolu Geçiti beş günlüğüne trafiğe kapatılmış. Trenler için değil kara taşıtları için. Şu anda geçit gürültü çıkarmaz vaziyette hizmete devam ediyormuş. Sayın Gar Müdürümüze,sayın Beledilediye başkanımıza bu hassasiyetleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Ne de olsa demiryolu demek ses demektir. Bu sesi asgariye indirmek önemlidir. İyi ki alternatif yollarımız var da sıkıntı yaşamıyoruz. Hizmetin büyüğü küçüğü olmaz. Hizmet her zaman hizmettir. Kontrollu geçitlerimizin daha iyi hizmet vermesi kadar doğal bir şey olamaz.
TA