01 Ocak 2014 - Çarşamba

CÖMERTLİKTE AĞIRLAMADA GÖNÜL ALMADA YERLERİ DOLDURULAMAYANLAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
4574 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                                           

     Cömertlik,el açıklığı,verimlilik,semahat,mürüvvettir.En büyük cömert Hz.Ebubekir’dir.Ağırlama,ikram,izaz demektir.Herkes herkesi ağırlayamaz.Gönül almak sevindirmektir.Herkes gönül almasını bilemez.Ama bu üç  haslet,yani yaradılışından gelen özellik,huy  çok nadir insanda bir aradadır.Ortak paydadır.

     Bugün yaşını başını almış çok az insanımız,hemşehrimiz bu üç hasleti bir anda taşıyan hayatta olmayan aziz insanları tanımaz.Ama onların bir kabahati olamaz.Biz onlara bu aziz insanlardan hiç bahsedebildik mi?Bir vesileyle olsun bu insanların anılarda kalan kırıntılarından söz edebildik mi?

     Bugün belde olan Balıköy’ün eski Kadıköy olarak bilinen Kadı Mahallesi’nde çiftliğinde yaşamış,çok hanımlı varlıklı,saygın sakini Halil Kamil UYAR  rahmetli babamın müvekkiliydi.Eskişehir-Balıkesir arasında çalışan posta treniyle sık sık ailecek gider misafiri olurduk.Yalnız biz mi? Onun ekmeğini yemeyen,suyunu içmeyen nice hakimler,C.savcıları,devletin müdürleri,memurları olmuştur.Çiftlik evinde odalarda ısınmak için kocaman kocaman kütükler  ocakbaşlarında yakılır,küllerinde çaylar demlenirdi.Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sütleri içilir,süt ürünleri tüketilirdi.Kesilen erkeçler kazanlarda ,fırında kebaba,güveçe,kavurmaya,tiride,içli pideye dönüşürdü.Rahmetli Ağanın evinden misafir eksik olmazdı.O  konuklarına verdikçe Allah ta ona fazlasıyle verdiklerini iade ederdi.Bizim kursağımızda onun ekmeği vardır.Kabri Cennet olsun.

      Balıköy,zamanın muhteşem köyü bugün beldedir.Öyle bir muhtarı vardı ki anlatamam.İş adamı Necati Ünal’ın sevgili babası Himmet Ünal,Nasıl bir muhtardı? Cebinde akrep olmayan,eli açık,ekmeği yenilen,hatırnaz,sözü dinlenir,iş bilen bir insandı.

      Beyköy’ün bugünün mahallesi Bey Mahallesi’nin evladı,iş adamı Remzi Özerdem de tevazuda,cömertlikte,gönül almada herkesten birkaç metre ötedeydi.Yedirmesini severdi. Kursağımda onun da ekmeği var.Aynı şekilde Hacı Cevdet’in  de elinden tutamazsınız.Kızılçukur Köyü’nün efsane muhtarı Ali Saruhan’ın sofrası da yıllarca hep dolup dolup boşalmıştır.O da rahmetli yedirmesini severdi.Misafir onun için muhteremdi,düğüncüydü,bir dost tiryakisiydi.

     Efsane ilçe başkanı,İş adamı İbrahim Ayaşlı ve Salih Ayaşlı’nın sevgili babaları Mustafa Ayaşlı,koltuğunu dolduranlardandı.Dağıtırdı.Gönül alırdı..Çaresizlerin arkadaşıydı,yardımcısıydı.Ekmeği yenilenlerdendi.Gönül dostuydu.Onun da ekmeği gursağımdadır.İş yerinin önünden biri geçmeye görsün koltuğunun altına bir viyol yumurtayı verir mutlu olurdu.Fakirin düğün masraflarını karşılar,Durumu iyi olmayanlara ödemede kolaylıklar sağlardı.

     Bir zamanlar Ayvalı Köyü Osman Şeker’den ,Merkezyeniköyü Muhtar İsmail Efendi’den( Vali) Derecik Köyü muhtar Süleyman Dinsever’den,Kayıköy Muhtar Ahmet Yüksel’den,bugünün beldesi Kuruçay Muhtar Ahmet Çavuş’tan ,Şahmelek Köyü Emin Çavuş’tan,Ovacık Köyü Emin Çavuş’tan sorulurdu.Alpagut Köyü’nde konukları ağırlayan H.Hüseyin Şeker vardı.,Güzelyurt Köyü( Seliköy) Ali Uçar’la tanınırdı.İş adamı Ahmet Yumurtacı ekmeği yenilenlerdendir.Manisalı Ahmet te öyle.Tunçbilek’te Kırmızılar’ın,Beyköy’de Sarılar’ın  sofrasına oturulur.İş adamı  Necati Ünal gönül dostudur.Şeker Ahmet’in yanında oturmak insana keyif verir.Ahmet Baş  yaptığı hayırlarla  anılacaktır.Saffet Karaveyisoğlu ‘nun sofrasına 20 kişi bir anda otururdu.Molla Abdullah’ın hatırı Kaf Dağı kadar yücedir.Ali İhsan Özden verdiği yemeklerle gönül almasını biliyor.Rahmetli Nuri Demiroğlu yüzlerce un çuvalını insanlarımıza dağıtır huzur bulurdu.

     Eğer Tavşanlı ayakta duruyorsa,bir sele,bir depreme,bir fırtınaya,bir bulaşıcı hastalığa,yer kaymasına diğerlerine maruz kalmıyorsa güzel insanlara sahip olmasındandır.Allah bu güzel ilçeyi muhakkak seviyor.Bunun nedenlerini oturup düşünenler kolaylıkla bulacaklardır.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları