07 Eylül 2017 - Perşembe

DARISI TAVŞANLI’NIN BAŞINA OLSUN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
2791 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

      Modern Tavşanlı’da keyfe keder bir durum var. Enerjinin yeraltına  alınamayışı.Eğer bu gerçekleşebilse ne olacak? Görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Yeni bir ışıklandırma şebekesi ortaya çıkacak. Yeni elektrik direkleri  uygun yerlere sorunsuz olarak dikilebilecek.
    Bu konuda aldığım duyumlara göre Simav İlçesi’nde   örnek bir çalışma başlatılmış. Elektriğin yeraltına alınmasıyla ilgili.Simav Belediye Başkanı sayın Süleyman Özkan’ı uzun bir süredir üzen bir konu çözümleme aşamasındaymış.Neymiş bu konu?Yukarıda ifade ettiğim elektriğin yeraltına alınması konusu.Bir yüklenici firmayla anlaşma dahi yapılmış.Bu özel elektrik firması kolları sıvamış bile.Kazı çalışmaları başlatılacakmış.Bir nimet gelecekse mutlaka külfeti de olacaktır.Simav Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ile yapılacak işbirliği sonucunda  6 yeni noktada  yüksek gerilim trafolarının yeri  tespit edilecekmiş.Voltaj düşmeleri ve kesintiler artık olmayacakmış.Şimdi trafoların yerleri için çalışılıyormuş. Darısı Tavşanlı’nın  başına olsun diyorum
     SİMAV  SARIMSAKTA DA HAMLE YAPTI
      Aldığım haberler çok güzel. Kaplıcalarıyla ünlü ilçemiz Simav’da aromalı,lezzetli,dayanıklı sarımsak üretiminde  başarı var.Hani yıllardır hep Pazar yerlerinde” Kastamonu Sarımsağı”
 diye bağıranlar var ya artık  pazarlarımızda:” Simav Sarımsağı” diye bağıranları duyacağız
      Hani bazen düşünürüm : Şu Simav’da bir göl vardı. Artık yok. Rahmetli babam Simav Hukuk Hakimiyken bu gölde yaban kazı,ördeği,meke avlardık.Bu gölün kurutulması beni çok üzmüştü. Ama bu gölün tabanında artık Simav Kurufasülyesinden tutun da aklınıza ne gelirse üretiliyor.Sarımsak yüksek rakımlı yerleri seviyor olmalı.Simav merkeze 35 Km uzaklıktaki  Kestel Köyü de denizden 145O m yüksekte.Köylü yurttaşlar bir deneyelim başımız kel mi olur? Diyerek sarımsak üretmeye karar vermişler.Simav İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü sayın Murat Tokdemir’i kutluyorum. Rehberlik yapmış. Köylü yurttaşları bilgilendirmiş. Onları teşvik etmiş. Neticede  bu köyde bu yıl 3OO Ton aromalı,dayanıklı,sarımsak üretimi gerçekleşmiş.Bu sarımsak belki duymuşlardır pastırma ve sucuk üreticilerinin arayıp ta bulamadıkları cinsten bir sarımsakmış Ben olsam Afyonlu ve Kayserili üreticileri bu köye davet ederim. Adamlar gerekirse  sarımsak toplanmadan tarlalara el koyarlar.Piyasa aramaya da gerek kalmaz.Kestel’de önce 7O dekar alanda başlayan sarımsak üretimi bugün 25O Dekarlık bir alana yayılmış durumda. Hedef gelecek yıl 6OO ton  sarımsakmış. Haydi kolay gelsin.Tavşanlı sebze ve meyva pazarlarında Simav Sarımsağı görmek hepimizi mutlu eder. Yeter ki üreticimizin yüzü gülsün ve üretelim.
                               TAVŞANLI’YA DA KAMERİYE GÜZEL OLUR
         Komşu Gediz’de Esnaf Dayanışma Birliği ( GEDAB) diye bir kuruluş var. Adını zaman zaman duyarım. Arkadaşım Kimya Mühendisi Hayrettin Beydemir Gedizli. Dostum Avukat  Suat  Nursoy da öyle. Bazı Kütahya Lisesi’nden okul arkadaşımın memleketi  Gediz’de bulunan bu örnek kuruluş Gediz Devlet Hastanesi’nde hastaların,hasta yakınlarının,ziyaretçilerin dinlenebilmesi için kameriyeler hazırlatıp hastane yönetimine keslim etmiş.Yönetim Kurulu Başkanı  Bünyamin Türer’i kutluyorum.İnsani açıdan değerli bir hizmet.İlgili kuruluşun Gediz’de  en büyük sivil toplum kuruluşu olarak gösterilmesi ise  ayrı bir güzellik.
        Kıskanmadım desem yalan olur. Neden Tavşanlı’da bu kamerilerden bulunmasın ki? Birkaç tane de değilmiş. Tamı tamamına 15 kameriyeden söz ediliyor.Bu  sözcüğü çoğu zaman yanlış yazıyorlar.” Kamelye” diyorlar. Yanlış.Kameriye,eskilerde  ayı gözlemek için bahçelerin bir yerlerine  yapılırmış. Buradan ay gözlenirmiş.  Ama zamanımızda bırakın ay gözlemeyi insanımız oturacak bir yer   bulamıyor.
   TAVŞANLI’DA ÇOK KATLILAR
  İTFAİYE ÖRGÜTÜNÜN GÜÇLENMESİNİ                                                                     TETİKLİYOR
         Artık Tavşanlı kabuğunu kırdı. Tek ve iki katlı evlerin yerinde  çok katlıların sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Bugün 19 Mahallesi olan Tavşanlı Belediyesi ‘nin sınırları içinde halkın “ gökdelen” olarak nitelendirdiği binalarda küçük birer köy nüfusu kadar insan yaşıyor. Çok katlılarda yangın söndürme işleri mevcut araç ve gereçlerle zor  söndürülebiliyor. Onun için çok merdivenli,çok su taşıyan arazözler üretilmeye başlandı. Bu arazözlerin ayrıca köpük bölümleri de bulunuyor.Tavşanlılı değerli başkan Mustafa Güler’den anladığım kadarıyla en az iki itfaiye arazözü daha bekliyor. Herbiri 6 -1O ton  su taşıma kapasitesinde, 25o  litre  köpük depoları bulunan  arazözlerin itfaiye örgütüne can suyu olacağı ifade ediliyor. Güçlü Tavşanlı Belediyesi’nin  bu arazözlerden satın alabileceği  düşünülüyor.

          HİSARCIK   İLÇESİ’NDE ANBARLAR DOLACAK
          Hisarcık İlçemizde çiftçinin yüzü gülüyormuş. Çiftçinin karnı doyarsa fazla buğdayını,arpasını,mı-sırını bize satar. Bizim de karnımız doyar.İlçede 4O bin dekar alanda tahıl ekimi yapılmış.Buğdayda bir dekarda 25O-3OO  Kg,arpada 3oo-35o Kg  arasında  verim söz konusuymuş.Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan mutluymuş. Neden mutlu olmasın? Ülkemizin  karnını doyurması gerekiyor. Karnını doyururken  bunu kendi topraklarımızda ürettiklerimizle  yapsak daha güzel değil mi?
        İL  BAZINDA YANGIN HAVUZLARIMIZIN SAYISI GİDEREK ARTIYOR

      Kütahya Orman Bölge Müdürlüğümüzün 39 yangın havuzundan 6’sı  Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğü’nün envanterinde bulunuyor.Toplam havuz su toplama kapasitesi 41 bin tona ulaşmış.Bu havuzlarda toplanan suların tamamı orman yangınları için değerlendiriliyor.İcabında yangın helikopterleri,arazözleri bu havuzlardan yeterince su alabiliyor.Yani halkımızın bu havuzlardan hayvanını ,sebze ve meyvasını sulaması düşünülmemeli.Üstelik bu havuzların etrafı dikenli tellerle çevrili.Kütahya Orman Bölge Müdürü sayın Adnan Kayım haklı.Havuzların sıcak yaz günlerinde  en büyük güvence olduğunu saklamıyor. Bir de ince bir ricası var. Halkımız yasak bilmez olduğundan gerektiğinde bu telleri aşabilir. İstenmeyeni yapabilir. Ama insanımızın her halükarda bu havuzların belli bir amaç için yaptırıldığını düşünmelerini istiyor.     

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları