07 Ocak 2024 - Pazar

100 BİNİ AŞKIN TAVŞANLI’DA

100 BİNİ AŞKIN TAVŞANLI’DA

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
582 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                      
  100 BİNİ AŞKIN TAVŞANLI’DA BAKKALLAR  BAYİLER VE  KURUYEMİŞÇİLER
              ESNAF ODASI’NA KAYITLI 560  ESNAFIMIZ  BULUNUYOR              
           Merhum Tavşanlı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanımız  Ali hsan Özden’den bu yana  Tavşanlı’nın güçlü kuruluşlarından  olan odanın halen 560 üyesi bulunuyor. Odanın güçlü ismi halen güzel insan,hemşehrimiz  Hasan Bayram üyelerce sevilen ve sayılan mütevazi başkanımız. Merhum Özden’den sonra  O’nun koltuğuna oturdu ve  görevini aksatmadan sürdürüyor. Merhum sevgili Özden odaya  hizmet binası ve bir de sağlık ocağı hizmet binası kazandırmıştı. Sevgili başkan Bayram da  imkanı  Doç. Dr. Mustafa Kalemli  Sağlık Ocağı hizmet binası’nın arsasına  en azından iki katlı,çok amaçlı bir hizmet binasını gerçekleştirecek.  Şartlar elverişli olduğunda bu mutlaka olacak. Kendisine  mutlaka her halükarda yardımcı olunacaktır. Sevgili Bayram, mevcut hizmet binasında hizmeti sürdürüyor.Son yaşanan ekonomik sıkıntılar  olmasaydı herkesin dört gözle beklediği,özellikle Yeni Mahalle Halkı’nın  hayalindeki yeni hizmet binası bugün yeniden  halkımızın hizmetinde olacaktı.
          Halkımız yıktırılan  Doç. Dr. Mustafa Kalemli  Hizmet binası’nın  yerine yaptırılması düşünülen  en az iki katlı yeni binanın zemin katının tekrar sağlık ocağı olarak hizmet  vermesini  istiyor.,üst katında da odanın  başka alanlarda hizmet vermesi düşünülebilir.Odanın halen sahibi olduğu,eski SSK Hastanesi’ne yakın binasının değerinin de bir hayli arttığını da söylemek doğru olacaktır. Yani Tavşanlılı Esnaf böyle bir binaya sahip olduğu için şanslıdır. 
           Tavşanlı bugün itibariyle dört beldesi,83 köyü olan,birilerine göre orta ölçekli bir il kadar büyük bir ilçedir.  Hasan Bayram Başkan’ın en büyük amacı üye sayısını artırmak, esnafa nefes aldıracak  çabalara katkıda bulunmak.  Başkan Bayram’a göre   her ne kadar marketler giderek  artsa yine   bakkalların   değeri  bir başkadır.  Bakkal esnafı  bulunduğu yakın çevrede  yerinde ailelerin en yakın dostudur.  Hizmeti müşterilerine  kolaylıkla sunmaktadır.  Hatta veresiye de çalıştığı için dar gelirli ailelere nefes te aldırmaktadır. Başkana göre veresiye alışveriş kesinlikle bitmez.  Çünkü bir ailede ha denilince yerinde bir lira dahi bulunmuyor. Ben yıllar içinde mahalle bakkallarının komşusuna borç para dahi verdiklerini bilirim.  Hiç unutmam sevgili Zeki’nin Kuruçay Caddesi’nde bir küçük bakkal dükkanı vardı. Zaman zaman  kapımızın önünden merkeplere yüklenmiş kozalak çuvalları  geçerdi. Yerinde paramız olmazdı. Zeki’den gider alır,Yörük kardeşlerimize verirdik. Daha sonra  geciktirmeden borcumuzu  geri öderdik. Bakkalların alışveriş defterlerinde  borçluların  bir hayli olması  beni ürkütüyorsa da  bakkal kardeşlerim bunu asla  fazla  dert etmemişlerdir.Çünkü ,esnaf iyi bilirdi ki;Geç te olsa alan borcunu eda etmektedir. Haydi git bakalım bir  marketten borç alışveriş yap ta göreyim?
            Esnaf toplumumuzun  vazgeçilmezlerindendir.Vergisini zamanında öder. Vatanını sever.  Siz hiç esnaf içinden bir hain çıktığını duydunuz mu? Esnafın sorunlarını  çözmeye çalışanlardan Allah razı olsun.İşte Tavşanlı Bakkallar ve Bayiler  Kuruyemişçiler Odası ‘nın  görevi de budur. Sayın Hasan Bayram ve yönetimi de bunu yapmaktadır.  Tavşanlılı esnaf zaman içinde gerçekten iyi insanları bulup bu odaya getirmiştir ve getirmektedir.Bazı işler vardır ki parayla pulla  çözülmez.Sevgili Bayram ve arkadaşlarının amacı da  sadece üyelerine hizmettir hepsi o kadar.   İnsanlarla uğraşmak zordur.  Bir ailede bile bireyler bazen birbirleriyle bir noktada buluşamıyorlar.  Ben sevgili Hasan Bayram’a güç ve kuvvet diliyorum.  Herkes gibi ben de  şu  yapılması gereken  hizmet  binasının bitirilmesini dört gözle bekliyorum desem yalan olmaz.  Hele hele bu bina bir bitsin,eskiden olduğu gibi yeniden Tavşanlı bir Sağlık Ocağı kazansın .  Bunun kolay olmadığını da biliyorum. Hele hele inşaat konusu herkesin malumu.  Ama her halükarda bu hizmet te mutlaka bitirilecektir. Bu yeni binada bir sağlık ocağı da yakın çevrenin mutluluğu olacaktır. Sevgili oda başkanımız Hasan Bayram’ın yanında olalım. Ona yardımcı olalım. En azından moral verelim yeter….      
KARAMAN   NOHUT ÜRETİMİYLE  YÜZLERİ
                                                                           GÜLDÜRÜYOR
          Nohut denilince sadece  insanın aklına  etli nohut yemeği gelmemelidir. Yahut nohutlu börek te…. Nohut leblebinin hammaddesidir. Hele hele TSE Belgeli Tavşanlı Leblebisi’ni üretenler  açısından çok değerlidir. Tavşanlılı leblebi üreticisi esnaf yıllar içinde nohutu fazla uzağa gitmeden Altıntaş ve dolaylarından temin ederdi. Üretim arttıkça  bu kaynak yetersiz kaldı. Başka nohut üreten  yerler gündeme geldi. Hatta yurtdışına çıkıldı ve Balkan  ülkeleri’nden, Kanada’dan dahi nohut aldık. Son yıllarda Karaman’da  nohut üreticisinin  yüzleri güldürdüğünü öğreniyoruz. İş insanı Zeynel Korkmaz da bu konuda  bir sorumu yanıtlarken Karaman’ın şimdilik  leblebi üreticisi açsından  ümit verdiğini belirtti.  Ama bu yeter mi? Yetmez. Nohut üretiminin ülke genelinde artırılması gerekiyor. Hem nüfus arttı hem de  nohutun kullanım alanları  doğdu.  Baklagillerden nohut sadece leblebi üretiminde kullanılmıyor. Paket yekliklerden tutunuz da  hamurlu ürünlerde,hatta ekmekte dahi kendisine yer bulabiliyor. Ama her zaman dediğim gibi yine yineliyorum, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası   yeni bir proje çerçevesinde Kütehya’yı nohut üretim merkezi konumuna getirmek için  gerekeni yapmalıdır. Hatta Kütahya nohut için pilot bölge ilan edilmelidir. Nohut ürecileri  özendirilmelidir.  Türkiye dışarıdan nohuk alan bir ülke değil,dışırıya nohut satan bir ülke konumuna getirilmelidir.  Gelin bu işe Kütahya’dan başlayalım. Kütahya Toprakları nohuta yabancı değldir.  Topraklarımız kendisine emanet edilen her nohuta  fazlasıyle cevap verebilecek durumdadır.   Kütahya’da neden nohut silosu olmasın ki? Nohut fiyatları neden Kütahya’da ilan edilmesin ki? Üstelik Kütahya Tavşanlı ile  leblebide  adını duyuran bir ilimizdir. Leblebinin yanında leblebi tozunu kurabiye dahi yapmıştır.  Gelecekte nohutlu ekmeği bile yiyebileceğiz. Haydi rastgele…                                                     

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları