04 Mart 2024 - Pazartesi

ŞÜKÜRLER OLSUN ARAÇ ZENGİNİYİZ

ŞÜKÜRLER OLSUN ARAÇ ZENGİNİYİZ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
886 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

      ŞÜKÜRLER OLSUN ARAÇ ZENGİNİYİZ 
                
        Ülkemizde,milli sınırlarımız içinde,81 ilimizde  28 milyon 700 bin çeşitli aracı trafik kayıtlarında olması insanı mutlu ediyor. Bir anlamda bu araçların büyük bir bölümü  her ne kadar sevgili halkımızın ise de aslında T.C Devleti’nindir.  Devlet istediği anda bu araçlardan yararlanabilir. Savaş olur,seferberlik olur veya başka bir şey bu araçlar devletimizin emrindedir.Kütahya’nın 2020 yılı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araçlarının bir listesini buldum. O yılda 215 bin 654 aracımız varmış. Bunlardan; 107 bin 621’i otomobil, 3 bin 822’si  minibüs, 1.811’i otobüs, 27 bin 564’ü kamyonet,7 bin 224’ü kamyon,32 bin 390’ı motosiklet ve  34 bin 668’i traktör ve 554’ü özel amaçlı araçmış. Şimdi bu rakamlar nedir bilmiyorum.  
          Tavşanlı’da da bayağı araç var. Tam olarak  bunların sayısını şu anda bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey varsa  Tavşanlılı  araç zengini sayılır. Eski model hiçbir aracı  Tavşanlı’da göremezsiniz. Öyle ki bir yılda iki kez araç değiştirenlerin sayısı da bir haylidir.      Tavşanlı’da 1964 yılı Eylül ayında tek bir otomobil vardı.  Merhum Cemal Mani’ye ait bu otomobile binmek bana ve eşime nasip olmuştu. Çünkü 1 Eylül 1964 tarihinde Tavşanlı’da evlendikten sonra bu araçla Bursa’ya gitmiştik.  Dağ yolundan gitmiş ve ücret olarak ta bayağı  para ödemiştik. 
           Tavşanlı’da zaman içinde iş insanları ve aileler otomobil sahibi oldular.  Bir ara merhum Carsan Mustafa’nın Ford marka otomobilini ki 8 silindirli ve benzin düşmanıydı merhum babam bizim harçlıklarımızı da katarak merhum amcama satın almıştı.Hiç unutmam ödediğimiz para 20 bin liraydı.  Merhum amcam o yıllarda Tunçbilek’te GLİ Bölge Müdürlüğü’nde çalışıyordu. Bir ara  merhum Avukat Hüsnü Davutoğlu’nun ve merhum  Ferudun Sözeri’nin Mercedes marka otomobilleri oldu. Merhum Akın Karaveyisoğlu’nun,merhum Mehmet Tarhan’ın, merhum  Remzi Özerdem’in,Şerif Boyacı’nın, diğrlerinin  özel araçları  oldu. Merhum iş insanımız, Ahmet Yumurtacı’nın willis Jeep’i halen Tepecik Beldesi’nde  evinin bir köşesinde . Sevgili kardeşim Yumurtacı Hüseyin’in bakım ve kontrolunda gelecek kuşaklara  en güzel armağan. Olarak duruyor. Fransız şirketi Tavişin elindeki zamanın en modern geniş jeepleri de zaman içinde bazı hemşehrilerimizce satın alınmıştı. Bu jeepler  piyasada çalıştı.   Merhum Boyacı’nın jeepi donanımlı ve bakımlıydı. Merhum Kalemiş İsmet jeepini merhum Pompacı Halil Efendi’nin Ada Mesireliğindeki pompa istasyonunun bahçesine koyardı. . Bizim çocuklar da bu jeepi oyun alanı içine alırlar,bir kapısından girer öte kapısından çıkarlardı. 
            Tavşanlı otomobil meraklılarıyla dolu bir ilçedir. Tavşanlı’da eski model araç bulamazsınız. Öyle ki bir yılda iki kez araç değiştirenler dahi vardır. Allah’a şükür benim aracım olmadı. Ama herkesin aracı benimdi.  Tavşanlı’da araç kıtlığında tek atlı arabalar  vardı. En şık tek atlı araba merhum Cavit’in babası Hakkı Abi’nin arabasıydı. Atı da o derecede güzeldi.  Tavşanlılı araç azken genelde tek atlı arabalarla pikniğe çıkmıştır.  Bu arada en ilginç araç ta merhum gazozcu-kabzımal Vali Abi’nin aracıydı. Bu sepetli bir motosikletti. Kendisinden başka bu sepetli motosiklete 13 çocuğun bindiğini gördüm. Yani o zamanlar  istenseydi rekorlar kitabına mutlaka girerdi.  Merhum Sucu Ali Ağa’nın üzerinde bidon olan tek atlı su arabası da meşhurdu. O bu arabayla Mülayim Suyu getirir evlere satardı. Tavşanlı’da en çok tanker kamyonlar GLİ Müessesesi Kömür üretim alanlarında olurdu. Açık Kömür havzalarında toz çıkmasın diye bu araçlar devamlı su taşırlardı.Tavşanlı’da en çok araç bir zamanlar Akın Karaveyisoğlu merhumun S. S. Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi başkanıyken kooperatifte vardı. Binin üzerinde kamyon ve Tır  ülke genelinde en güçlü araç filoları arasındaydı.Tavşanlı’da sayın kaymakamlar yıllar içinde sürekli makam aracı olarak jeep kullandılar.  En ünlü makam şoförleri arasında merhum Ahmet Uzun ve kulakları çınlasın Macit Öztekin unutulmazlar arasındadır.  Bu arada aracıyle Balıkesir Köprüsü’nden MYO YAKININA KADAR SEL SULARINI YARA YARA GİDEN TEK ARAÇ MERHUM Ovacıklı, bir ara Çardaklı Köyü İmamıydı Süleyman Türk Hoca’nın aracı olmuştur. Bugün Tavşanlı’da her türlü model,marka araç var.  Bir anlamda Tavşanlı ülkemizde olduğu gibi araç zengini sayılabilir. Araç ne kadar çoksa sürücü sayısı da bir o kadar çok. Bugün Tavşanlı’da doğru dürüst jeep bulamazsınız.  Ama elinize bir taş alın savurun kesinlikle bir araca çarpar. Bu arada trafik kazaları oluyorsa da bu ülke normlarına göre asgari düzeydedir. Ülkemizde her altı kişiye bir otomobil düşüyor.  Yani ülke insanını bu araçlara bindirip taşıyabilirsiniz. 
Kütahya’da yılların  en güzel,en namlı otomobili merhum Cafer’in otomobiliydi. 

         Araç deyince aklıma  Tavşanlı’da şoför hemşehrilerim geldi. Kimisi aramızdan ayrıldı. Kimisi rahatsız ve emekli,kimisi de zar/zor çalışmaya devam ediyor. Ölenlerini rahmetle,kalanlarını sevgiyle anıyorum.  Rıdvan Kahraman, M. Ali Karabıyık, Yaşar Arıca, Ziya Ekiz,  Hakkı Dönmez( Kel Hakkı), Mustafa Ekiz, Ahmet Oruç, Halil Şengün, Celal Boyacı,  Ali Uçar, Tireli Süleyman, Sıpa Ahmet, Hasan Özdereli, Kel Kamil,  Ali Evden, Çilli H.Hüseyin, Hüseyin Oruç, Salih Şengün,Eda, Sedat Arıca,  Ziya Şevke, Remzi Tülek, Şeker Ahmet, Refi İnal, Fethi İnal, Trenci Muzaffer,  Sarı, Mustafa Oruç, Keklik Hüseyin, Murat Dalyan, İ. Ziya Demir,  Ali Evlek, Nurettin Yılmaz, Hüseyin Dirgin, Mesut Eşen, Mehmet Türegün,  İnegöllü Sabri, Kadir Göktürk, Dümbek Abdullah, Ayan Ahmet, Cemal Mani, Muzaffer Sarı, Mestan Meydan, Şapçılı Hoca,  Madan Himmet, Kalemiş İsmet, Süleyman Sönmez, Mehmet Demir,Ethem Uçar,Süleyman Uçar, Servet Uçar, İbrahim Karacan, Hacı Metin, Elektrikçi Turgut, Derecikli Cemal,  Ayvalı Köylü İbrahim,daha birçok değerli hemşehrimi iyi kötü tanırım.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları