TAVŞANLI’DAN KIRINTILAR
Bülent Alpagut
- 05062218413TAVŞANLI’DAN KIRINTILAR
8 Mart 2003 saat 11.30 Tavşanlı Adliye Sarayı’nın açılış töreni yapılıyor.Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada kutlanırken ben de böyle güzel bir hizmeti bize armağan edenleri anmak istedim.Tam 10 yıldır bu bina hizmet veriyor.Yeterli mi? Hayır. Çünkü ilçe nüfusu 100 bini,merkez nüfus 65 bini aşmış.
Zamanın Adalet Bakanı halen TBMM Başkanı Cemil Çiçek,HSYK Üyelerinden bazıları,bakanlık müsteşarı İhsan Erbaş,çevre illerin Baro Başkanları,C.Başsavcıları,bazı sayın c.savcısı ve hakimler,komisyon üyeleri,siyasi partilerimizin bazılarının il ve ilçe başkanları,belediye başkanları,il ve ilçe birim müdürlerinin bazıları,askeri yetkililer ,avukatlarımız ve halkımız açılış töreninde.
Tavşanlı Adliye Sarayı zor koşullarda kazanılmış bir hizmettir.Proje çalışmalarından ek arsa alımlarına,Yatırımların durma noktasına gelindiği bir sırada hatta ödeneklerin aslanın midesinde bulunduğu bir zamanda dostlukların,lobilerin,fedakarlıkların ön plana çıktığı anda kazanılmış bir eserdir.Eserin tek bir kahramanı vardır.Halen İzmir C.Başsavcı vekillerinden eski C.Başsavcımız Cevat BARUTÇU ‘dan söz ediyorum.Bir C.Başsavcısı bir adliye hizmet binası inşaatında öğle yemeklerini inşaat ustaları ve işçileriyle birlikte yer mi? Sevgili BARUTÇU bir inşaat mühendisi gibi inşaatın tüm aşamalarında müdahalelerde bulunmuştur.Çünkü bu bir devlet işiydi.Devletin,milletin,saçı bitmedik yetimin hakkı olan bir binaydı.Allah kendisinden razı olsun.Yetkililerin açıklamalarına göre bu bina deprem bölgesinde yer alan Tavşanlı için bir güvenilir bina konumundaydı.
Yıllar yılı o binadan bu binaya taşınan Adliye Bu adliye sarayı sayesinde sıkıntıları,geride bırakmıştır Eski adliye binalarını anımsayanınız var mı? Benim babam hiç unutmam paltosunun üzerine cüppe giyerek duruşmalara katılırdı.Sigara dumanından birbirini görmeyenler birbirlerine bazen birkaç kez selam verirlerdi.Rahmetli Hakim Emin Bey duruşma sırasında ortamın olumsuzluğundan istasyon önüne kadar bir tur atar duruşmaya geri dönerdi.Personel hani bir tabir vardır adeta” Kucak kucağa” otururdu.Arşivler bir rezaletti.Bir gün okul yararına eski kağıt,karton v.b topluyoruz.Adliyeden de birkaç çuval evrak gelmişti.Diğerleriyle birlikte kamyona yükletip SEKA’ya göndermiştik.Nefes nefese bir görevli” Getirdiğimiz evraklar içinde yeni açılmış dosyalar varmış” dediğinde atı alan Üsküdar’ ı aşmış evraklar çoktan yerine ulaşıp kağıt hamuruna dönüşmüştü.
Arşivler su içindeydi.Kedi büyüklüğünde sıçanlar aç kaldıklarında arşivlerdeki evrakları yerdi.Hele hele bir evrak lazım olsun hiçbir görevli arşive inmek istemezdi.Masal gibi değil mi?Tavşanlı şanslıydı.Çünkü Seyrani ERDEN gibi dört dörtlük bir müteahhitle tanışmıştı.Erkay İnşaat gibi bir şirket vardı.Rahmetli Abdullah Bey gibi bir şantiye şefi görev başındaydı.
Sevgili BARUTÇU 16 ay sonra Sivas’a atandı.Geride ilçe için mükemmel bir eser bırakmıştı.Makamlar kişilerle kaim değildir.Bir görevli gelir diğeri gider.Bu bir bayrak yarışıdır.Bir hizmet yarışıdır.Keşke her sorumlu,her görevli ardından hayır dua alabilse.
Dönelim aynı güne.Yani 8 Mart 2003 gününe.Sayın bakan ve beraberindekiler Kütahya’ya gitmişler ve Adliye ek binasını,çinili tarihi binayı hizmete açmışlardı.Akabinde Polis Evi’nde yemek yemişler ve Adalet Bakanı hazır gelmişken sorunları masaya yatırmışlardı.
Burada bir ahde vefa borcu olarak suyun başındakilere,zamanın C.Başsavcısı Kemal Demirdön’e,Adliye binası yaptırma ve yaşatma ve ihtiyaçlarını temin derneği yönetim kurulu üyelerine,zamanın 2003 öncesi il ve ilçe yetkililerine,zamanın belediye başkanı eski parlamenter Hüsnü Ordu’ya,zamanın belediye meclis üyelerine de teşekkürü bir borç biliriz.
Şimdi projede olmadığı halde iki odayı Kütahya Barosu Tavşanlı Temsilciliği emrine verenlere de teşekkür borçluyuz.Baro mensupları dar bir alanda hizmet veriyorlar.Sayın Baro Başkanımıza haklı olarak sitemde bulunmak isterim.Elele ,gönül gönüle mevcut Adliye Sarayı’na estetiği bozmayacak biçimde bir ilaveyle sayın Baro mensubu avukatlarımıza nefes aldırabilir miyiz?Gerekirse sayın parlamenterimiz Prof.Dr.Levent Kavuncu bu isteğimizi sayın Adalet Bakanımıza bizzat iletebilirler.
Adliye Sarayı bulunduğu yerde sosyal,ekonomik ve kültürel bazı gelişmelere neden olmuştur.Yerleşim birimi genişlemiş,mevcut mahalle Adliyenin nimetlerinden yararlanmaya başlamıştır.Gerek Emniyet Müdürlüğü gerekse Adliye Sarayı şehir merkezine bir hayli uzakta olmaları nedeniyle bugün de eleştiriliyor.İnsanımız bütün daireleri bir yerde görmek istediği için dağınık dairelerden memnun değil.Ama bir şehir,Büyükşehir olmayı düşünüyorsa çayır otu gibi olmak zorundadır.Çayır otunun özelliği dört yönde sürekli genişleme göstermesidir.
Ağırceza Teşkilatımıza sahip çıkmak zorundayız.Asla ve kata bu teşkilatın ilçeden ayrılmasına sıcak bakamayız.T tipi Cezaevi için de ısrarcıyız.Çünkü Tavşanlı mevcut cezaevinin yıktırılması sonunda en az yılda bir milyon TL maddi kayıp yaşamıştır.Yeni cezaevi mevcut personel kadrolarıyla,ek sosyal tesisleriyle ilçemize katkı sağlayacaktır.Bu arada eski cezaevi arsasının da Adalet Teşkilatı’nın amaçlarına uygun bir yatırıma açılması temennimizdir.
Bir görevimiz daha var.Şehrin en ortalık yerinde sıkışıp kalan İlçe Jandarma Komutanlığı için uygun bir arsayı bulmak.Modern bir hizmet binası,asker koğuşu,yemekhane,dinlence alanı,atış alanı bir kompleks içinde yer almalıdır.
Eğer 2014 yılına vergi dairesi olmayan bir ilçe olarak girersek bundan büyük üzüntü duyacağım.Bakınız yeri gelince atar tutarız.İşte vergi dairesi CHP’nin ilçeye armağanı Halkevi’nin yıktırılmayan bir parçasında hizmet veriyor.Sayın yetkililere,sorumlulara hatırlatırım.
Tunçbilek sudan elektrik üretmeyi sevdi.İkinci tesis açılma hazırlığında.Üçüncüsü yakında.Bu arada 50 megavatlık özel teşebbüsün termik santralı boy atmaya başladı.Nisan ayı içinde l7 milyon ton kaliteli linyitin (Derin sahalar) ihalesi varmış.Hayırlı olsun.Ama duyduğum kadarıyla ihaleyi alanlar termik santral kurmak zorundaymış.
Bir de şikayet aldım.Yeni dekapaj sahalarının taşı,toprağı mümbit alanlara dökülüyormuş.Hamitabat ve muhacirler yönünde olumsuzluklar yaşanıyormuş.Suni tepeler oluşmuş.Marifet dekapaj ile kömür alanlarının üzerini açmak değil bozulan doğayı yeniden kazanmaktır.Müteahhit firmalar,Orman İşletmesi,GLİ Müessesesi ve TEMA doğayı nasıl tedavi edeceklerini düşünmelidirler.
Bir diğer aldığım duyuma göre TOKİ gözünü GLİ Merkezi’ne dikmiş.Bizans oyunlarıyla müessese merkezi Tunçbilek’e taşınacak ve boşalan alanda Toki gökdelenleri yükselecek deniliyor.
Kütahya-Balıkesir güzergahı artık ulaşıma açıldı sayılır.Yani Kütahya Ege’ye çıkış noktası yakaladı.Bu da Tavşanlı için yeni bir şehirlerarası Otobüs Garajı sorununu beraberinde getirecek.Bir zamanların Kütahya Valisi utku ACUN GLİ Merkezi’nde bir yemekte Tavşanlı’nın mevcut otogarını eleştirmiş ve yeni bir şehirlerarası otobüs terminali için yetkilileri uyarmıştı.Kulakları çınlasın.
Avrupa Ülkeleri artık çimentoyu başka kıta ülkelerinden temin ediyormuş.Ama ülke insanının sağlığını bozmamak.Şöyle bir araştırma yaptım.Türkiye Milli Sınırları içinde hiçbir yerleşim birimi zehirli katı atık maddesi tesisisini kabul etmemiş.Ne Arap’ın yüzü ne Şam’ın şekeri”demişler.Biz sağlıklı olma yolunda olumsuzlukları elimizin tersiyle itmeliyiz.Güzelliklerimizi milyarlarca dolara,üroya ve sterline değişmemeye yeminliyiz.İnsanımızın karşımızda eriyip gitmesine de izin vermeyiz.Böyle yatırımlara Tavşanlı olarak karşı durmak bizi felaketlerden koruyacaktır.Güzel yatırımlara “ Evet” zararlı yatırımlara” Hayır” diyebilmeliyiz. Tavşanlı Halkı % 97 okur-yazar bir halktır.Oyunlara karşı dik duracaktır.Durmazsa bunun faturasını da ödemeye hazır olmalıdır.Bugün Tavşanlı göç alıyorsa yarın bir gün göç verir duruma gelebilir.Bunu hangimiz isteriz?