29 Mayıs 2021 - Cumartesi

DEMOKRAT PARTİ’ NİN İKTİDAR OLDUĞU TARİH

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
971 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 ÇOK  PARTİLİ  HAYATA  GEÇTİĞİMİZ   İLK  GENEL  SEÇMİN   YAPILDIĞI  VE  DEMOKRAT  PARTİ’ NİN  İKTİDAR OLDUĞU TARİHİTİR    
    14 Mayıs 1950  tarihinde  ki Pazar günüydü; Türkiye’de   ilk defa çok partili dönemin genel seçimleri  yapılıyordu.  Ben o tarihte 13 yaşındaydım.  Bu genel seçimlerde  sandık kurulu başkanı olarak görev yapanlardan birisi de  rahmetli ,eski hakim ve avukat  babam  Hüsamettin Alpagut’tu. Bu günü  ölümsüzleştiren, rahmetli babamın  ve sandık kurulu üyelerinin  unutulmaz fotoğrafı  en azından benim için çok  değerlidir. Bu fotoğrafta  o tarihte bu sandıkta görevli olanların  da biri hariç,  tamamı bugün  hayatta değildir.Fotoğraftakiler kimler mi?Rahmetli  iş adamlarımızdan  Ahmet Tarhan,rahmetli sonra milletvekili oldu esnaftan  Mehmet Diler, rahmetli helvacı  Tevfik Ergül ,babam rahmetli Hüsamettin Alpagut(sandık kurulu başkanı),rahmetli esnaftan Cemal Kiraz, rahmetli esnaftan Çakmak Mehmet,  Göcen Süleyman’ın oğlu,iş insanımız ,avukat Hasan Hüseyin Cömert’in babası Hikmet Cömert(hayatta), rahmetli esnaftan Mustafa Güngör, genel seçimlerde ilk kez oy kullanan zamanın bekçilerinden  rahmetli  Bekir ‘dir. Bu rahmetlilerin her birinin DP’ye  mi,yoksa  CHP’ye  mi oy verdiğini  bilmiyoruz.  
    Evimiz, rahmetli  Ferit Us’un  iki katlı,ahşap eviydi.  Hemen ilerimizde(bugünkü  Tahsin Buruk   Caddesi) eski adıyla( Eski Ptt Caddesi) , Cumhuriyet Meydanı girişi( Kaymakamlık Lojmanı’na kadar) halılarla ve kilimlerle  kaplanmış, cadde   dev bir koridora dönüştürülmüştü. Beklenti; Demokrat Parti’nin kesinlikle kazanacağı yönündeydi.  Oy verme  süresi bitip tasnife geçildiği  andan itibaren bu halı v e kilimler üzerinde yüzlerce Tavşanlılı yerini çoktan almıştı. Ellerde  Türk Bayrakları  vardı.  Eski Tekel çalışanlarından, Kemal Çakar’ın  halkımızın (Kel Kasap) olarak  tanıdığı ,  rahmetli babası  kasap Mehmet’in bile elinde  büyükçe  bir  Türk Bayrağı vardı. . Bana göre Tavşanlı’da Demokrat Parti’nin ilk yavuz  atlısı  kasap Mehmet   Çakar’dır. Bugün bile birçok Tavşanlılı halen GLİ Merkezi’ne doğru giderken,çevre yoluna ulaşan ve  çevre yolunu geçtikten sonra DDY Garı’nda sonlanan  Sokağa , neden “ Çakar” adının verildiğini ve bu büyük Demokratın  adını  bilmez .Sonuçlar ilan edilip Demokrat Parti’nini kazandığı ilan edildikten sonra  göğsünde sakladığı Türk Bayrağı’nı çıkarıp  salaya sallaya Cumhuriyet Alanı’na   koşan, ve Atatürk Büstü’nün etrafında bir tur attıktan sonra   eğilip meydanın zeminini öpen” Şükürler olsun sana Ya rabbi!” diye bağıran  işte bu merhum  kasap Mehmet’tir.  
     Tavşanlı 1950’den beri Demokrattır. Bugün Demokrat Parti Kalesi’nin  kalıntılarında  yine de bir Ben değerli ilçe başkanı, Atatürkçü, vatansever,güzel insan,hemşehrimiz   Memiş  Deniz’in şahsında tüm Demokrat Parti sempatizanlarına en kalbi selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Yıllar önce Cumhuriyet Meydanı’nda açtığı pastane   Demokrat Parti,iktidar olduğunda kesinlikle  Devr-i Sabık  yaratmamıştır. Yani  önceki dönemi  sorgulamamıştır. Kimseye de hesap sormamıştır. 10 yıl  bu güzel ülkeyi yönetmiş ve maalesef bir askeri darbe sonucu   acı bir fatura ödemiştir. Siyasi partiler,demokrasimizin nadide çiçekleridir. Hepsi de değerlidir. Çok partili dönemde hepsi de vazgeçilmezlerimizdir. Netice itibariyle  dünün CHP’lisi, Demokrat Partili’si, Adalet Partili’si, Doğru Yol Partili’si, Anavatan Partili’si, Refah Partili’si, Fazilet Partili’si ,MHP’li’si, İyi Partili’si, Ak Partili’si, HDP’li’s,diğer siyasi partiler   bu ülkenin  evlatlarının sempati duyduğu    siyasi partileridir.
         Önemli olan  her rengin içinde bulunduğu bir halı üzerinde oturup,yer sofrasında yemek yiyebilmektir. Her inanca saygılı olmaktır.Her  siyasi  partinin  ortak  sloganı;” Mesele vatansa,gerisi teferruattır”  olduğu sürece  hepsinin de başımızın üzerinde yeri vardır.
         14 Mayıs 1950 tarihinde  Tavşanlı ‘nın genel nüfusunun  26 bin 696  olduğu, merkezde,belediye sınırları içinde 6-7 bin kadar  kişinin yaşadığı söyleniyor.  Bir başka ifadeyle Demokrat Parti’ye oy özellikle köylerden gelmiş.Bana  sorarsanız  Biri  karşıma çıkıp ta  ilk  Demokrat  sana göre kim? deseler yanıtım merhum kasap Mehmet   Çakar ve Çukurköylü Ahmet Esen ve  Tellal Hicab olur.  Moymullu Hasan Hüseyin Demirçeken  aklıma gelir. Ahmet Kavuncu ve Mehmet Diler i ,Mustafa Ayaşlı, Cemil Kalfa ve daha  birçok hemşehrimi  anımsarım. Arkadaşlarım rahmetli Ferit Akyol ve Ahmet Körhasan  gözlerimin önüne gelirler. Diyeceksiniz Demokrat Parti küllerinden yeniden doğar mı?  Belli mi olur?
         Rahmetli Başbakan Adnan Menderes’i ve dava arkadaşlarını saygıyla,sevgiyle,rahmetle anıyorum.  
           
    

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları