15 Mayıs 2018 - Salı

TAVŞANLI ADLİYE SARAYI 16 YAŞINA BASTI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
3472 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

       Bir hukukçu evladı olarak  dayanamadım. Baktım Tavşanlı Adliye Sarayı 16 yaşına basmış ta  bir çoğumuzun haberi yok.Daha 15 yıl önce, O8 Mart 2OO3 cumartesi günü saat 11.3O’da yapılan açılış töreninde  kulakları çınlasın zamanın  Adalet Bakanı Cemil Çiçek Bey’i görür gibi oluyorum. Bu değerli yapının inşasında büyük emeği bulunan halen İzmir Bayraklı Adliye Sarayı’nda  C. Başsavcı vekili olarak görev yapan,eski C. Başsavcımız Cevat Barutçu’yu da öyle. Biraz daha etrafıma bakıyorum Kütahya Barosu’nun değerli yönetimi,Baroya mensup avukatlarımız,hakimlerimiz,C. Savcılarımız, Adliye  çalışanları ,STK’larının temsilcileri,her kesimden insanımız,halkımız  bir aradalar. Babam sağ olsaydı o gün bu açılışın bir yerinde mutlaka bulunurdu. Çünkü benim babam Çal,Acıpayam, Kadirli, Kozan,Simav gibi ilçelerde  en olumsuz koşullarda hizmet veren bir hakimdi.. Duruşmalar    esnasında  kendisini birkaç dakikalığına adliye dışına  atarak  temiz havayı soluduğunu anımsarım. Adliyelerde dosya ramak bir zulümdü. Arşiv yoktu. Çoğu Adliyeler  sağanak yağışlardan nasibini alır,evrakların bulunduğu bölümler su altında kalırdı.  Zindanı andıran koridorlardaki  sigara dumanları   iddia ediyorum bir çok hakim ve c. Savcısının   sağlığını olumsuz etkilemiştir. Uzağa gitmeye gerek yok. C. Savcısı  ve bir ara hakimdi dayım  Orhan Tugay, en son Bursa 3. Ağırceza  Mahkemesi üyesiydi eniştem Abdurrahman Serel  kanser olmuşlardı ve kurtaramamıştık. Babam rahmetli duruşmalara girerken  cüppesinin üzerine paltosunu giyerdi..Rahmetli dedem Mustafa Reşit Bey ‘in  bir fotoğrafını saklarım. Besni Hakimiyken  çekilen bu fotoğrafı bir ara Adalet Bakanlığına gönderdiğimde  zamanın bakanı tarafından   taktir dolu  bir  yazı da almıştım. Bakanlık arşivine koymuşlar.  Babam bir Hukuk-perverdi(geçmiş dostluğu unutmayan,vefalı bir  kimse ve  meslektaşlarıyla iyi geçinen,onları her vesileyle yücelten,yaşını başını almış olmasına karşın kendisinden çok küçük hukukçulara bile saygısını ve sevgisini esirgemeyen bir insandı.
      Bugünün sayın hakim ve C.Savcılarının  eski hakim ve C. Savcılarına borcu olduğunu düşünürüm.Eniştem Erzurum- Hınıs Adliyesinde duruşma yaparken  duruşma salonunun altı cezaeviydi. ( 196O-1964 yılları arası) Duruşmaya bir süre ara verilirdi.Duruşma salonu altındaki koğuşta yatan bir mahkumun söylediği türkünün bitmesi beklenirdi. Rahmetli  babamın Çal’da bir duruşma sırasında  kürsünün altına koyduğu beşikte beni ayaklarıyla sallayarak uyuttuğunu   söylerler. Benim  akciğerlerimde Adliye koridorlarının  nikotin kokan  havası bugün de  vardır.
      Tavşanlı Ağırceza Teşkilatı bulunan ilçelerimizden. T Tipi bir de  eski ifadeyle cezaevine sahip.Beni en çok üzen değerli Baro mensubu avukatlarımızın  Tavşanlı Adliye Sarayı içindeki  duruşma öncesi,arası ve sonrası bir süre dinlendiği  salon. Bu salonun   kaç metre kare olduğunu bilmiyorum ama bir etkinlikte  gelen misafirler  bu salonda kendilerine oturacak bir yer bulurken asıl oda sahipleri değerli avukatlarımızın ayakta kalmaları.Onları ayakta durmaya iten de nezaketleri. Keşke Tavşanlı Adliye Sarayı 2O18 yılı içinde ek bir binayla taçlandırılabilse.Bu binanın  1O-11 Şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini biliyorum.Çünkü  bina inşa edilirken zamanın C. Başsavcısı Cevat Barutçu ile öğle yemeklerimizi bu inşaatta  işçilerle yediğimiz olurdu. Sayın Barutçu yemek yerken bile işçilerle,ustalarla,kontrolör ve mühendislerle sürekli bilgi alış verişi içinde olurdu. Kulakları çınlasın.
        Tavşanlı’da hakimlerimiz ve C. Savcılarımız için lojman konusunda bir sorun kalmadığını sanıyorum.Ama merkez nüfusu 71 binin üzerine çıkan Tavşanlı İlçesi’nde mevcut Adliye Sarayının  bir on beş yıl daha aynı  elbiseyi giyeceğine ihtimal vermiyorum. Mahkemelerin ,çalışanların,işlerin  giderek artacağını düşünürsek yapılacak en  güzel şey Tavşanlı Adliye Sarayının  büyütülmesidir. Aksi taktirde Adliye ek binalarda  hizmet vermek zorunda kalabilir. Keşke Tavşanlı Adliye Sarayı Cumhuriyetimizin 1OO. Yıldönümüne sıfır  sorunla girebilse.  Sayın yetkililere bir önerim olacaktır. Mevcut yapı bir hatta iki katı daha  taşıyabilecek kapasitede inşa edilmiştir. Her ne kadar 2OO7 yönetmelikleri çerçevesinde inşa edilmişse de  yapılacak tetkik ve incelemeler mevcut binanın ne denli sağlam olduğunu gösterecektir.O zaman sağında solunda,önünde arkasında yeterli arsa olmayan Tavşanlı Adliye Sarayına  en az iki kat ilavesi sorunu çözmeye yetecektir.
         Ben Adliye  Sarayımızın 15.yıldönümünü bu vesileyle kutlarken,değerli C. Başsavcımızı,Ağırceza Mahkemesi Başkanımızı,hakim ve c. Savcılarımızı,Adliye çalışanlarını  en derin saygılarımla selamlıyorum. Bu muhteşem hizmeti göremeden aramızdan ayrılan hakim ve c.savcılarımıza,Adliye  çalışanlarımıza ve bu Adliye Sarayında hizmet vermiş nicelerine,avukatından santralcısına,kapıdaki polisinden  müstahdemine  de Allah’tan rahmet diliyorum.   Eğer sayın C. Başsavcım uygun görürlerse  Tavşanlı Adliye Sarayı içinde uygun bir yere Cevat Barutçu adının verilmesi büyük bir jest olacaktır.  Vefadar  sorumlularımızın bu önerimi değerlendireceklerini ümit ediyorum.
                                      

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları