7O BİNİ VEREN ALLAH I7O BİNİ DE VERİR
Bülent Alpagut
- 05062218413
7O BİNİ VEREN ALLAH I7O BİNİ DE VERİR
Tavşanlı,Kütahya’nın göç veren değil göç alan bir ilçesi olarak IOO bin nüfusu zorluyor. Merkezi kastediyorum. Zira ilçe bazında nüfusu halen IO2 bin I47 olan Tavşanlı’nın ı9 mahalle itibariyle merkez nüfusu bu hafta net olarak 69 bin 657’dir Yani sayın belediye başkanı Mustafa Güler şehir giriş ve çıkışlarındaki tabelalara hiç çekinmeden 7o bin rakamını nüfus olarak yazdırabilir.Yazımın başlığında olduğu gibi Allah eğer 7o bini bize gösterdiyse mutlaka bir gün ı7o bin nüfusu da bize nasip edecektir.Ben büyümekten korkmam. Hele hele şehirler söz konusuysa..Merkez ilçe dahil I3 ilçeden oluşan Kütahya İli’nde ne yazıktır ki il bazındaki nüfus bir türlü büyükşehir olmaya yetmiyor. Öyleyse Kütahyalıların elbirliğiyle sosyal,ekonomik ve kültürel alanlarda bir şeyler yapması zamanıdır.Kütahyalı olarak elimizi ve yüreğimizi taşın altına sokmak zorundayız.Yani kaba bir ifadeyle en azından 2o-25 Nafi Güral’a ihtiyaç vardır. Büyümek,gelişmek,iddialı olmak hamamda türkü çağırmakla olmaz.
Her ilin il merkeziyle bir yarışı vardır.Örnek çoktur. Bugün bir Turgutlu,bir Salihli,bir Akhisar,Bornova,Buca,Karşıyaka,bir İnegöl,daha bir çok ilçe ille rekabet halindedir.Diyeceksiniz ki Tavşanlı da Kütahya il merkeziyle bir rekabet içinde midir?Evet doğrudur. Çünkü bir ara Anap Dönemi’nde il olmaya soyunduğunda il gazetesini bile çıkarmıştı.Eğer Simav da Tavşanlı’ya bakarak il olmaya kalkışmasaydı bugün siyasi irade ile Tavşanlı bal gibi bir ildi. Domaniç, Emet, Harmancık,Çavdarhisar, Hisarcık ta Tavşanlı’ya bağlanacaktı.Ben olayın bizzat içindeydim. Sayın Kalemli o zamanlar dönemin en güçlü isimlerindendi. Sözü dinleniyordu. Bazı bakanlar,milletvekilleri doğrudan kendisine “ Ağabey” diye hitap ederdi.
Tavşanlı bakir alanlarıyla ilin gelişmeye en müsait ilçesidir. Eğer mevcut organize sanayi bölgesine bir diğer organize sanayi bölgesi eklenirse ki çalışmalar bu yöndedir Tavşanlı tutulamayacaktır.Tavşanlı ilçesi maden açısından da zengin bir potansiyele sahiptir. Bugüne kadar çeşitli maden sahaları açılmış,maymun iştahlılık sonucu ya kapatılmış ya da bir daha açılmaları gündeme gelmemiştir.Duyduğum kadarıyla Tavşanlı’da 2o’nin üzerinde maden işletilmeyi bekliyorManganez,krom,manyezit,mermer,kurşun,onniks gibi.İlçenin büyük bir bölümü % 65’inin orman örtüsüyle kaplı olması da ayrıca dikkat çeken bir husustur.Kütahya ormanlarını maalesef ekonomik yönden değerlendirememektedir.
Yakın bir zamanda Tavşanlı Garı’ndan hızlı trenler de geçmeye başlayacaktır.Son iyileştirmeler ardından ilk adım atılmış,yenilenen Eskişehir-Balıkesir güzergahı her yönüyle zenginleştirilerek hizmete hazır duruma getirilmiştir.
Sayın milletvekilimiz Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun her Cuma günü ,Cuma namazı öncesinde verdiği müjdeler hepimizi mutlu etmeye devam ediyor.Ben bu haberleri ciddi bir ağızdan çıktığı için ciddi birer haber olarak değerlendiriyorum. Bir başyazım:” Kara tren gelmez m’ola,düdüğünü çalmaz m’ola” başlığı altında yayımlanmıştı. Beklentilerimi,endişelerimi,düşündüklerimi belirtmiştim.Ama artık içim rahat. Sayın Kavuncu OI Eylül 2oı6 tarihi itibariyle artık Balıkesir- Kütahya Bölgesel Treni’nin hayata geçirildiğini ifade etmiştir. Teyidini de yaptım.Özellikle Kütahya-Balıkesir arasındaki bir çok demiryolu güzergahındaki belde ve köylerin halkının sabırsızlıkla beklediği bir haberdi bu.Bir de haberin ekonomik yönü var.Örneğin,Tavşanlı’nın sebze ve meyve ambarı Balıköy’den Tavşanlı’ya gelmek için trene 5 TL ödemek yeterli olacaktır.Yani sudan ucuz bir ödeme.Tavşanlı-Dursunbey arası sadece IO TL.Aynı yere otobüsle ancak 23-25 lirası ödeme gerekiyor.Tavşanlı-Balıkesir arası sadece I8 TL. Ama otobüsle gitmek zorundaysanız 3o TL’yi gözden çıkaracaksınız.Balıkesir’den sabah saat O6.OO’da bu trene binenler Tavşanlı’ya saat IO.33’te ulaşıyor.Kütahya’ya ise II.37’de giriyor.Her gün Kütahya Garı’na gideceksiniz. Bu trene ı6.25’te bineceksiniz. I7.28’de Tavşanlı’dasınız.Devam edeceksiniz. 22.O3’te Balıkesir’desiniz.
O6 Eylül 2oı4 günü Tavşanlı’da unutulmayanlar arasında yerini alan zamanın kaymakamlarından Salim Çankırı’yı kaybetmiştik.İzmir’de vefat etmişti.Hastane’de kendisini ziyaret ettiğimde onu bir daha göremeyeceğimi aklıma dahi getirmemiştim.Uzun boylu,anlattıkları dinlenir,saygıdeğerdi.Kimi görse :” Ebabil kuşu, birkaç kişiyse ebabil kuşları “ diye hitabederdi.Ben onun zamanında Derecik Köyü’ndeki ilkokulda müdür yetkili öğretmendim. Beni zaman zaman ziyaret ederdi. İkramım tereyağda kızarmış,yufkaya sarılmış doğal tavuk olurdu.Yedikten sonra elimi karnına götürür. :” Bak bakalım bir tavuğu yediğim belli mi?” der gülüşürdük.Okulumda bir sırada dört öğrenciyi oturur gördüğünde bana 3o kadar sıra temin ederek göndermişti.
L5 Eylül 2oo7’de zamanın Tavşanlı Garnizon komutanı Hv. P. Alb. Osman Karakaya’yı kaybetmiştik.Mükemmel bir askerdi.Tavşanlı’yı çok sevenlerdendi. Bugün Tavşanlı’da evimdeki oturma gruplarını onundur.Annesinin özenle yaptığı yün yorganı,yün yastıkları,yün yatağı ilçeden ayrılırken baha üşümemem için vermişti.Allah mekanını Cennet eylesin.