04 Eylül 2021 - Cumartesi

ATATÜRK 26 AĞUSTOS 1924’TE İŞ BANKASI’NI KURDU

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 15 dk.
1117 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
    ATATÜRK  26  AĞUSTOS  1924’TE 
 İŞ  BANKASI’NI  KURDU
                                                                                                                          Bülent  Alpagut                                                                                                             Gazeteci   Araştırmacı   Yazar                                                                                                                               Kütahya                                                                                            Gazeteciler    Cemiyeti    Onursal    Üyesi 
       İş Bankası ,Cumhuriyetimizin kurucusu,aziz Atatürk’ün  Yüce Türk Milleti’ne en büyük armağanlarındandır. Ülkemizin sosyal,ekonomik ve kültürel başarılarında büyük payı bulunan bu güzel banka  26 Ağustos 2021 tarihinde 97.yıldönümünü kutlayacak. 98 yaşına basacak. Allah,daha nice uzun yıllar bu güzel bankamızın işlerini rast getirsin. Ben de İş Bankalılardanım. Kızım,Tavşanlı Şubesi’nde memurdu. Ben emekli maaşımı bu bankadan alıyorum. Bu bankanın kartlarını kullanıyorum. Kızım da oğlum da bütün aile  İş Bankalı olmaktan gurur duyuyoruz.
       Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te ilan edildikten   10 ay sonra  26 Ağustos 1924’te bizzat Atatürk  tarafından kurulan bu büyük bankanın sermayesi ilk etapta bir  milyon liraydı. Bu paranın dörtte birini,yani 250.000 lirasını Atatürk vermiştir. Ödenmemiş sermayenin 750.000 lirası ise  taahhüt edilmiştir.Atatürk bu büyük bankamızın genel müdürlüğüne ise  merhum Celal  Bayar’ı getirmişti. 
         Atatürk ,İş Bankası’nın kuruluşu için verdiği 250.000 lirayı nereden buldu diye düşünenler mutlaka vardır. Hindistan Müslümanları,Milli Mücadele’ye destek olmak için aralarında  para toplayıp  bizzat Atatürk’ün şahsına,Ankara’ya göndermişlerdi. Hindistan’dan 14 seferde Atatürk’e  gönderilen toplam para 675.000  liraydı. Kaynaklar.( Cumhurbaşkanlığı Arşivi,A.111-10-A, Dos.44,F.47,f.10-23, Türk İstiklal Harbi,idari Faaliyetler,C.VII,S.175)
         Atatürk, Büyük Taarruz  öncesinde ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için bu paranın 500.000 lirasını Milli Savunma Bakanlığı’na verdi. Yunan Ordusu’nun kaçarken,yakıp yıktığı şehirlerimizde aç kalan insanlarımıza da 110.000 lira yardım etti( Sabahattin Selek, Anadolu İhtilali,C1,S.143) Böylece Atatürk’ün elinde  65,000 lira kaldı. Ancak Büyük Zafer’den sonra  Bakanlar Kurulu, Atatürk’ün ordunun ihtiyaçları için 500.000 liranın 380.000 lirasını Atatürk’e geri verdi.Milli Mücadele sonrasında  Atatürk’ün elinde  380.000+65.000=445.000 lira vardı. Ayrıca zengin Mısır Hidivi  Abbas Hilmi Paşa, Türkiye  Cumhuriyeti Vatandaşlığına girerken CHP’ye  900.000 lira bağışlamıştı. ( Hasan Rıza Soyak, Atatürk’ten Hatıralar,C,2,S 686) Atatürk Hindistan Müslümanlarının  gönderdiği paradan  kalan bu 445.000 lirayı,ülke için en verimli  biçimde şöyle değerlendirdi:
          1-250.000 liraya Türk Ekonomisini geliştirmek için  İş Bankası’nı kurdu.
         2-120.000 liraya tarım ve hayvancılığı  geliştirmek için örnek çiftlikler kurdu.
         3-65.000 liraya da İş Bankası’ndan  Maden T.A.Ş hisseleri  satın aldı( bu hisseler  gelirlerini  örnek çiftliklerde kullandı)
            Abbas Hilmi Paşa’nın  verdiği 900.000 liranın bir kısmını İş Bankası 2 numaralı hesaba yatırdı.Bir kısmıyla  da İş  Bankası’ndan  hisse senetleri aldı. 
        Atatürk,5 Eylül 1938 tarihli  vasiyetiyle  de İş Bankası’ndaki nakit,hisse senetleri ve Çankaya’daki menkul ve gayrimenkullerini CHP’ye bıraktı. Atatürk, 10 Kasım 1938’de vefat ettiğinde,İş Bankası’nda 2 numaralı hesabında  1.446.872 lira 3 kuruş( Adalet Bakanı Halil Özyürek’in 1950’de  meclisteki açıklamasına  göre,1.519.892 lira  bir kuruş) ile  114.891 adet hisse senedi vardı.  Atatürk,bu parayı,  tek kuruşuna bile dokunmadan  CHP’nin denetimine ve yönetimine bıraktı. Atatürk ölürken,  İş Bankası’ndaki  şahsi hesabında ise sadece 73.019 lira 98 kuruşu vardı.  Kişisel tüm  mal varlığı buydu( Soyak,s,686).Çünkü neredeyse tüm maaşını,sosyal yardımlara,çalışanlara,yardıma  muhtaç olanlara  harcamıştı.
        Atatürk,5 Eylül 1938’de Dolmabahçe’de vasiyet mektubuna son şeklini verdi. Daha sonra vasiyetini 6 Ekim 1938’de  İstanbul 6. Noteri  İsmail Kunter’e teslim etti. Atatürk’ün vasiyeti,28 Kasım 1938’de Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimliği’nde açıldı. Atatürk vasiyetine;” Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleri ile Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul  emvalimi, Halk Partisi’ne atideki şartlarla terk ve vasiyet ediyorum” diye başlıyor.Sonra da şartlarını sıralıyor”nakit ve hisse senetleri şimdiki gibi  İŞ BANKASI  tarafından  nemalandırılacaktır” diyor. Atatürk’ün vasiyetine göre;İŞ BANKASI’ndaki  28’lik  Atatürk hisselerinin geliri,(Atatürk’ün 6 manevi kızına “ yaşadıkları sürece” vasiyette miktarları belirtilen aylıkları ödendikten sonra ) her yıl yarı yarıya  TTK ve  TDK arasında  paylaştırılacaktı. Öyle de yapıldı. Atatürk,vasiyetinde CHP’ye  HERHANGİ BİR PARA BIRAKMADI.İş Bankası’ndaki paranın tüm gelirini TTK  ve TDK’ya bıraktı.
        Şu gerçek iyi bilinmelidir; İş Bankasın’daki CHP Hisselerinin  Hazine’ye devredilmesi”  Atatürk’ün vasiyetinin iptal edilmesi” anlamına gelir. Bu da büyük bir hukuksuzluk olur.  Hiç kimsenin bu cumhuriyetin kurucusu,devrimleriyle bu yüce milleti taçlandıran,bizi  uygar dünya  milletleri arasına sokan   Atatürk’ün vasiyetini iptal etmeye gücü yetmeyecektir.
        İŞ BANKASI,yüce Atatürk’ün bizlere armağanıdır.  Ben 1946 yılı ilkbaharında Tavşanlı’ya ailemle birlikte geldiğimde  henüz 7-8 yaşlarındaydım. Tavşanlı’da sadece Ziraat Bankası vardı.Bu bankanın tarihi  yapısı maalesef son yıllarda mevcut bina yapılmasıyla sadece fotoğraflarda kalmıştır. Yani Ziraat Bankası Şubesi binasına yazık edilmiştir. Ben bu binanın  inşaatı sırasında tören alanındaydım. Rahmetli Lütfü Kırdar, Z.B’  şube binasının temelini atmıştı. Tavşanlı çok partili dönem başladıktan sonra ekonomik alanda  zıplama yapmış yerler arasındadır. Sadece Ziraat Bankası ile ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinin zor olduğunu düşünen   bugün çoğu hayatta olmayan sakinleri  Türkiye İş Bankası  Genel Müdürlüğü’ne bir dilekçe göndererek  İş Bankası şubesi’nin Tavşanlı’ya kazandırılmasına katkıda bulunmuşlardır. Vefat edenlerin mekanları cennet olsun.  Bir İş Bankası ailesi mensubu olarak kendilerini rahmetle anıyorum. İş Bankası demek Atatürk demektir. 
       Kim mi bu Tavşanlılılar? Tavşanlılı birçok hemşehrim bunları bilmez. Bu yazımı İş Bankası’nın kuruluş yıldönümü münasebetiyle hazırladım.  Belki birileri yazımı gelecek kuşaklara saklar diye düşündüm.   İşte İş Bankası şubesi  açılması için 9 Kasım 1952’de T.İş Bankası Genel Müdürlüğü’ne  Tavşanlı’dan gönderilen dilekçede adları ve imzaları  bulunan Tavşanlılılar:
       Abbas KAYTAN,M.Zeytinoğlu,A. ESER,Mustafa ÖNER,Ömer BOYACI, Fevzi ÖZEN,Ahmet  SAKARLI,Ömer US,Salih TÜRKER,Galip MUTLU, Mehmet DİLER,Şükrü KOYUNCU,Ahmet YUMURTACI,İsmail CEZAYERLİ,Mehmet UYGUN,M. KULLUK, Ethem  GİRGİN, İ. GİRGİN,Tevfik ŞAKRAK,Ferit  US,İhsan  US,Ethem UÇAR,A.R. AKIN,İ. ERKMEN,A.KARATÜRK,Sadık  PENBE,Mustafa ARIKAN,Hüseyin GÜREL, İsmail AKA, F. ULUÇAY,Ahmet AGAT,İbrahim BAŞKÖY,Ahmet ÇAMÇAR,Kamil ORDU,Hasan  AĞDABAŞ,Hasan SERTER, İbrahim  YILMAZER, Lütfü   ULUÇAY, Mustafa AKA, Mustafa ABEŞ, idris EKMEKÇİ, Mehmet BOYACI  Ali   BAŞKÖY, M.Emin ÖZTAN,Ahmet ERTAN, Mehmet ÇAKAR,Abdullah KOYUNCU,Ahmet KARATEKE,Halil ERASLAN,Mehmet DURSUN,Halil AŞKIN, Mehmet Ali AŞKIN,Abdullah ŞENTÜRK,Abdullah  SEPET,İbrahim  BÖLÜKBAŞI,Ömer  GEZGİN, Ahmet PEŞİNT,Kamil TAYŞİ,İsmail  AKKAŞ,Mustafa ÖZDEN,Süleyman UYANIK, Mehmet Emin AKAN,Fuat KART,Hüseyin  TEKİN,Hasan YUMURTACI, İbrahim ARMUT,H.ÇELİK, Abdurrahim  SOYSAL, İbrahim YÖRÜK,Mehmet ŞAKRAK, Hüseyin KAPLAN, Bekir YÖRÜK,Sabri ŞENEL, İsmail  ÖZKUL, Hasan GEZGİN, Arif ÇAM,Mustafa GÜRBÜZ, Abdullah BAKIRELLİ,Mustafa KASIM, Ahmet  KAYA, Veli  ULUĞ, Mehmet YAMRAK, Mehmet AKKAŞ,İsmail  ULUĞ,Ahmet ALP, Ali ÖZDEN,Hakkı GEDİZ, Şükrü IŞIKÇI,İsmail KINIK 
        TAVŞANLI İş Bankası Şubesi ,bugünkü kendi binası hariç dört binada hizmet vermiştir. İlt şube binası,Kaytancılar Yeni İş Hanı’ndaydı. Sonra şube,eski PTT Caddesi(bugün Tahsin Buruk Cad) Bulgar Pazarı olarak adlandırılan yere taşındı.  Akabinde de İstiklal İlköğretim Okulu karşısında Tarhan Apt.’da  hizmetini sürdürdü. Bir ara  hizmet binasında  bazı bakım ve onarım çalışmaları doğduğu için  başka bir binaya geçildi. Şimdiki,Meydan Sokak ‘taki  hizmet binasının arsası rahmetli gözlükçü Halil Palabıyık’a aitti.  Bu arsa sanırım zamanın 5 milyar lirası karşılığı bankaca satın alındı. Banka rahmetlinin gözlük tamir iş yerini de almak istemiş ama  alamamıştı. Alsaydı,bugün mevcut hizmet binası biraz daha geniş olabilecekti. 
       TAVŞANLI İş Bankası Şubesi Tavşanlı’da Belediye Sınırları içinde ilk ATM PARA ÖDEME MAKİNESİNİ HİZMETE SOKAN BANKA’dır. Bu arada halen bankanın   belediye sınırları içinde  2’si Cumhuriyet Alanı’nda, biri eski SSK ,yeni  Fizik Tedavi Hastanesi girişinde, 2’si merkez şube önünde, birisi Tunçbilek Beldesi’nde olmak üzere  6 ATM  Cihazı hizmet vermektedir. Yine Tavşanlı Halkı’na ATM Konusunda  ilk bilgi ve beceri yine İş Bankası tarafından  kazandırılmıştır. Halk ATM’den  para çekmesini, ATM’ye para  yatırılmasını ve çeşitli işlemleri yapmasını İş Bankası sayesinde  öğrenmiştir. Bir ara yoğun istek üzerine GLİ Müessesesi Merkez Sitesi girişine de bir ATM Konulmuşsa da zaman içinde bu ATM buradan alınmıştır. 
       Belki önümüzdeki aylarda Yeni Hükümet Konağı önüne de bir İş Bankası ATM’si konulabilir ki yeri hazırdır. İş Bankası, Tavşanlılılar açısından bir İşçi Bankasıdır. Çünkü müşterilerinin büyük bölümü maden işçisi ve başka işyeri çalışanlarıdır. İş Bankası sayesinde bugüne kadar yüzlerce işçi ailesi otomobil,ev,arsa,bahçe,tarla almış,krediyi  de bu bankadan almıştır.
       Sevgili kardeşim,emekli şef Yusuf  Aydın’ın,sayın şube müdürü  Necdet Yıldızhan’ın şahsında tüm İş Bankası Ailesi’nin yeni  doğum gününü kutluyorum. Yüce Atatürk’ün de manevi huzurunda saygıyla  eğiliyorum. 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
        
İlçe Jandarma Komutanımız Bnb.Tuğrul Demiryürek’in çayını içmek,kendisiyle sohbet etmek mümkün olmadı.  Kendisine Elazığ Jandarma Komutanlığında  başarılar diliyorum. Mutlaka Tavşanlı’yı ve Tavşanlılıları sevmiştir. Çünkü aldığım duyumlar kendisinin Tavşanlı’da sevildiğini gösteriyor. Tavşanlı İlçe Jandarma Komutanlığında bir ara bir Bnb kardeşimiz görev yapmıştı. Epeydir de bu rütbede bir  jandarma komutanımız yoktu. Allah işlerini rast getirsin. Vatanın her köşesi bir Tavşanlı’dır. 
          Geçtiğimiz günlerde  ilçemizin  18.Müftüsü ,Hüseyin Aksoy’u   İstanbul’a uğurladık. Belediye Başkanımız Mustafa Güler’in dediği gibi sayın Aksoy,gençlik kampları, minik öğrencilere kreşler,gençlik merkezini ayağa kaldırma konularında  üzerine düşeni yapmıştır. Bunları çam sakızı çoban armağanı olarak kabul ediyoruz. Allah kendisinden razı olsun. 
          Bu arada bir süredir yurt dışında bulunan eski müftümüz Galip Akın Bey’in Türkiye’ye döndüğünü,Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlık   Müftüsü olarak görevini sürdüreceğini  öğrendik. O da Tavşanlı’da güzel izler bırakmıştı.Tavşanlı, müftülüğü sırasında merkezi ezan sistemine kavuşmuştu.   Allah kendisinden razı olsun.
           Söz açılmışken yeni ilçe müftümüz Mevlüt Hakan Asan Bey’e de   hoş geldiniz  demek isterim.  Kendisiyle telefonla konuşurken   Denizli’den teşrif ettiklerini,aslen Konyalı olduklarını  öğrendim. Denizli bana merhum hakim-avukat babam Hüsamettin Alpagut’u  ki kendisi Çal ve Acıpayam  ‘da görev  yapmıştı. Eski C. Başsavcımız Cevat Barutçu’yu  ki halen İzmir’de   görevlidir,Denizli  Kaleli’dir. Onları anımsattı.  Allah nasip eder sayın yeni müftümüzü ziyaret imkanı bulursam bir bardak çayını içerim.  
               04.08.2021 tarihinde yapılan S.S  TAVŞANLI FİLİZ   ŞEHİR İÇİ ŞEHİR DIŞI  MİNİBÜS VE SERVİS ARAÇLARI MOTORLU TAŞIYICILAR KOOPERATİFİ GENEL KURULU’nda başkan Mehmet Küçük ve ekibi  için” Devam” kararı  çıkmış. Allah işlerini rast getirsin. Bu kooperatifi severim; çünkü bir anlamda kamu hizmeti veriyor. Bu kooperatife kayıtlı araçlar, gerek Tavşanlı Belediye Sınırları içinde gerekse Tavşanlı’dan Kütahya’ya, Kütahya’dan Tavşanlı’ya günün büyük bölümünde yolcu taşıyor.Ben de kaç kezbu araçlara,genellikle minibüslere binmişimdir. Hiç unutmam zamanın kooperatif başkanı Süleyman Ay döneminde Kütahya  içine  giremeyen,bir anlamda sokulmayan minibüslerimiz  için ne mücadeleler vermiştik. Bu konuyla ilgili dosyayı bugün bile saklarım. Mehmet Küçük kardeşime ve  yönetim kurulu arkadaşlarına İzmir’den kucak dolusu selamlar…
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları