28 Aralık 2014 - Pazar

SARIKIZ SATILDI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
4377 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 

                                                     SARIKIZ SATILDI

 

 

        Sarıkız’ı kucağında ilk kez Tavşanlı’ya rahmetli dönemin Başbakanı Adnan Menderes getirmişti.Kendisini karşılayanlardan biri de bendim.Yanımda rahmetli Vasıf Öngören,Mutlu Mutlu,Şimşek Alöç,Murat Or,Yılmaz Özkan,M.Ali Özel,Şener Sarıcı,Ertan Bingöl de vardı. Hepimiz de Kütahya Lisesi’nin yatılı öğrencileriydik ve sırf bugün için Tavşanlı’ya,Oradan da Tunçbilek’e gelmiştik. Bu Sarıkız birkaç gün önce özelleştirilme programı çerçevesinde  bir firmaya Satılan EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralı’dır.Rahmetli başbakanın Tavşanlılılara istihdam yaratacak bir armağanıydı.Demokrat Parti’nin  ilçe halkına sunduğu  zamanın dev yatırımlarından biriydi.Tavşanlı’nın nüfusu  azdı.Tunçbilek köydü.

         Neden Sarıkız  diyorum biliyor musunuz? Çünkü 58 yıldır süt veriyor.Devlet Baba dahil bu ülkenin insanlarına şifa dağıtıyor.

         Yakacak sıkıntısı yoktu.Yakacak yanı başındaydı.İstihdam yaratmıştı.Yüzlerce insana aş ve ekmek veriyordu.2x32+65=129 WM  ilk iki ünitesi           Etibank tarafından AEG Firması’na yaptırılmıştı.1956 yılında da üretime geçmişti.Rahmetli Celal Bayar Cumhurbaşkanı,Adnan Menderes Başbakan,Refik Koraltan TBMM Başkanı’ydı.30 Kasım 1955 tarihinde kurulan Adnan Menderes Hükümeti Türkiye’de iki ünitede enerji üretmeye başlayan bu santralın mutluluğunu yaşamıştır.Rahmetli Adnan Menderes Tunçbilek’e geldiği gün yanındaA.Galip Bubik,A.İhsan Gürsoy,Ahmet Kavuncu,S.SururiNasuhioğlu,A.Osman Özbilen,İhsan Şerif ÖzgenNihat Haluk Pepeyi ve İ.Hakkı Veral da vardı.

         1977-1978 yılları arasında santral biraz daha güçlendi.Çünkü 2x150=300 MW iki ünite daha üretime geçiyordu.Batı Almanya KWU Firması liderliğinde Elektrim( Polonya),Enka ve Kutlutaş( Türkiye),CGEE Alsthom( Fransa) firmalarından meydana gelen konsorsiyumlar T.E.K tarafından kendilerine ihale edilen üniteleri hayata geçirmişlerdi. Artık santralın gücü 429 MW olmuştu.Bu sırada Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk,Başbakan Süleyman Demirel,TBMM Başkanı Dr.Cahit Karakaş’tı.A.Mahir Ablum,Nizamettin Çoban,H.Cavit Erdemir,İlhan Ersoy ve A.İrfan Haznedar da milletvekiliydi.

          O ZAMANLAR YILLIK 1.659.339.900  kw/h elektrik üreten Tunçbilek Termik Santralı altın çağını yaşıyordu.400 memur ve işçi Tunçbilek’i ve dolayısıyla Tavşanlı’yı mutlu ediyordu.Bu santral 24.10.1970 tarihinde Etibank bünyesinden ayrıldı.T.E.K Genel Müdürlüğü çatısı altına girdi.Son günlere kadar da EÜAŞ’nin adıyla anılıyordu.

           Tunçbilek Termik Santralı’nın en büyük özelliği şudur:Bu santralda yakıt ile su,basınçla buhar haline dönüşmekte,buhardaki belirli sıcaklık ve basınçtaki ısı enerjisi türbinlerde mekanik enerjiye dönüştürülüyor.Türbin miline bağlı  olan jeneratör de mekanik( Hareket) enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor.

            Siyasi İrade’nin hiçbir dönemde  geriye adım attığı pek görülmemiştir.Bu Tunçbilek ve komşu Orhaneli Termik Santraları için de öyle olmuştur.Sarıkız özelleşecekti.Karar alınmıştı.Bu gün 17 Aralık 2014 günü  de karar infaz edildi.Artık Sarıkız Devletin değil bir özel kuruluşun malıdır.Hem de santrala ait tüm  taşınmazlarıyla.Diyeceksiniz :” Tunçbilek Termik Santralı’nın satılmasına gerek var mıydı?” Bana sorarsanız yoktu.Tavşanlı Halkı’na göre de yoktu.Netice itibariyle Tavşanlı’nın iki kolundan birisi kesilmiştir.Kesilen kol bir daha kesinlikle geri gelmeyecektir.Asıl önemli olan bundan sonra olacaklardır.Türk Maden-İş Tunçbilek Batı Anadolu Şube Başkanı öğrencim Yusuf Yaman’ı aradım.Geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Dayanamadım sordum:” YAMAN yarın bir gün elimizin altındaki kömür rezervlerini de alabilirler mi?” deyiverdim.Söyledikleri ciddiydi.” Hocam Mehmet Tunçbilek’in çocukları,torunları bugüne kadar Tunçbilek’teki kömür rezervlerinin gerçek sahipleriydi.Neden mi? Binlerce dönüm verimli toprakları altında kömür var denilerek istimlak edildi.Bugün bazı köyler in yerinde yeller esiyor.Yüzlerce insanımız bugün hayatta değil.Her köy mezarlığında bir çok maden işçisinin,aile bireylerinin mezarları vardır.Binlerce insanımız GLİ Müessesesi’nin çalışanları olarak bu madenler yüzünden ekmek yemiştir.Bugün de yemektedir.Tunçbilek Termik Santralı’nın satışına bizler de karşıydık.Ama emir demiri kesiyor.Yapılacak bir şey yok.Ama yarın bir gün yerin altında çıkarılmayı bekleyen 150 milyon tonun üzerindeki görünür rezerve de göz dikenler olabilir.Kimse bizleri Muğlalı kardeşlerimizle kıyaslamasın.Tunçbilekli dolayısıyla Tavşanlılı ölür ama buna izin vermez.Bu kömürleri yine biz çıkaracağız.Yani Devlet çıkaracak.Kim alırsa alsın.Ama Tavşanlılı bu saçı bitmedik yetimin  hakkını özel bir kurum ve kuruluşa altın tepsi içinde sunmayacaktır.Ölürüz izin vermeyiz” şeklinde konuştu.

        Bakın beyler haydi Tunçbilek Termik Santralı’nı-Orhaneli Termik Santralı’nı  Bursalılar düşünsün- bedava getirip sattınız.Bu rakamı içinize sindirebilecek misiniz? Bu santral Türk Milleti’nin ortak malıydı.Benim bile bir birey olarak bu santralda hakkım var.Ben alana helal etmiyorum.Edenler varsa etsinler.

        Tunçbilek Termik Santralı battı mi sizlere? Tavşanlı’da özel sektörün şansı yoktur.Örnek bile veremezsiniz. Devlet başka özel firma ve kuruluş başkadır.Devlet babadır.Özel kurum ve kuruluş üvey babadır.Tunçbilek’te birkaç yıl içinde oynanabilecek oyunları şimdiden görenler var.Ben de onların yanındayım.Devlet’in Tunçbilek’ten elini eteğini çekmesi beklenmedik rahatsızlıkları,küskünlükleri,düşmanlıkları körükleyecektir.Tunçbilekli Devlet’i baba bilmiştir.Yapılacak yeni haksızlıklar başta Tunçbilek’te kömürü bulduktan sonra para teklifini reddedip “ Bana Tunçbilek adını verin” yeter diyen Mehmet Tunçbilek ve binlerce mezarda yatan Tunçbilek’te çalışmış,hayatının en güzel günlerini kömür üreterek bu topraklarda harcayan aziz insanların ruhlarını incitecektir.Tunçbilek Termik Santralı’nın satılması Tavşanlı’ya ve Tavşanlılılara yapılan son vefasızlık olsun isterim.Ama Tavşanlılı üzerindeki ölü toprağını bir türlü silkeleyememiştir.Rahmetli Fevzi Coşgun” Bir gün altımızdaki halıyı çekecekler farkında olmayacağız” dediğinde acaba bugünleri mi kastetmişti?

 

         Keşke bu  santralı Kütahyalılar,Orhaneli’ndeki santralı da Bursalılar alsaydı.Demek ki Kütahya da Bursa da  ortaya çıkıp ta “ En güçlü biziz” diye bağırmasın.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları