21 Mart 2015 - Cumartesi

TAVŞANLI’NIN SPORDA ALTIN ÇAĞI VE TAKTAK HOCA

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
4657 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

                                             TAVŞANLI’NIN SPORDA ALTIN ÇAĞI VE TAKTAK HOCA

                                                                  Bülent Alpagut

                                                              Gazeteci Araştırmacı Yazar

                                                                 Kütahya

                                                              Gazeteciler Cemiyeti Üyesi

 

          Tavşanlı ‘nın hiç altın çağı olmamış mıdır? Olmaz mı? Ama bunu bilenlerin sayısı azalmakta,bilmeyenlerin sayısı artmaktadır.Biz gazetecilerin görevi unutma hastalığını tedavidir.Nasıl tedavi edeceğiz? Yazarak,çizerek….

          Hele hele araştırmacı  iseniz bu daha da zordur.Yemeği yemek kolaydır.Hazırlamak zordur.Yemek nasıl emek isterse  bir konuyu enine boyuna araştırmak,incelemek,bilgi toplamak,arşivi karıştırmak zaman ister……….

          Tavşanlılı  sporda altın çağını yaşamış mıdır?Yaşamıştır.Bakınız Tavşanlı’da Basketbol,Voleybol,Kros,güreş var mı? Bir zamanlar vardı.Varlığı ile her zaman gurur duyduğumuz GLİ  Müessesesi  sayesinde  sportif dallarda adımızı duyurduğumuz o güzel yıllarda bir efsane müdür vardı.İşte bu müdür Türkiye’de ilk İlçe Gençlik ve Spor Müdürü ünvanlı Taktak Hoca’dır.Yani öğretmen İhsan Tandoğan’dır.Halkımızın büyük çoğunluğu O’nu Taktak Hoca olarak bilir.Beni Bülent Alpagut diye değil de Bülent Hoca olduğu gibi.

          Taktak Hoca  göreve başladığı günden ayrıldığı güne kadar 6 yıl  dolu dolu yaşamış biridir.Ben O’nun döneminde Ankara’ya en çok gidenlerden biriyim.Gençlik ve Spor Genel Müdürü Nazillili Tevfik Sarpkaya’yı,Etibank Genel Müdürü Suha Nizamoğlu’nu,TKİ Genel Müdürü Yusuf Çebi’yi ,İçişleri Bakanlığı’nda,Sağlık Bakanlığı’nda,Orman Bakanlığı’nda.TEK Genel Müdürlüğü’nde üst bürokratları O’nun sayesinde tanımıştım.Taktak Hoca 5-6 kişilik heyetlerde hep sözcümüzdü.Konuyu o açar,sorunları o masaya yatırırdı.Ben en çok konuşanlar listesinde ilk on arasında olmama karşın Taktak Hoca ‘yı ittirir,arkasına saklanırdım.Şu Timur’un fil hikayesinde olduğu gibi.Ne olur ne olmaz.Bir ters durumda hedef Taktak Hoca olsun isterdik.Çünkü O işin içinden çıkmasını bilirdi.

           Bir gün ZAMANIN GÜÇLÜ ADAMI Doç.Dr Mustafa Kalemli Kütahya Valisi’ne:” Sayın vali Tavşanlı’dan Taktak Hoca gelecek.İlgilen” demiş. Biz de gittik.Özel Kalemdeki ilgili :” Randevunuz var mı?” demişti.Taktak Hoca da kimliğini vermişti.Bekliyoruz ne çağıran ne ilgilenen var.Taktak Hoca sinirlendi ve ilgiliye ne zaman içeri gireceklerini sordu.O da sayın valinin sadece Taktak Hoca ile randevusu var.İhsan Tandoğan diye bir kayıt bulunmuyor.Kusura bakmayın demez mi? Taktak Hoca :” Taktak Hoca benim” demiş ve özür dilemişler bizi içeri almışlardı.

           Ne zaman başımız sıkışsa Ankara’nın yolunu tutardık.Linyitspor’a para mı gerekli? Doğruca TKİ genel Müdürü’nün makam odasının kapısını çalardık.Ne zaman stat sorunumuz var? Gençlik ve Spor  Genel Müdürü’nün yanındaydık.Taktak Hoca ile Tavşanlı’nın tüm sportif dallarının sorunları adeta birbiriyle özdeşleşmiştir.Yeri gelmiş Taktak Hoca yeni aldığı ayakkabılarıyla Ada Stadı’nın çimlerini sulamıştır.Yeri gelmiş yapılan açık tribünlerin inşaatı sırasında nöbet tutmuştur.Yeri gelmiş yıktırılan kapalı spor salonu Mülayim Kırı’ndan sızan yer altı sularından olumsuz etkilenmesin diyerek kanal kazdırmış,oluk döşettirmiştir.Yeri gelmiş Mülayim Kırı’nda bazı kendini bilmezleri bir ahlak polisi gibi  takibetmiştir.Taktak Hoca zamanın Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur ile,zamanın belediye başkanı Enver Girgin ile çalışmıştır.Taktak Hoca zamanın güçlü adamı İçişleri Bakanı Doç.Dr.Mustafa Kalemli’nin Ada Stadı’na helikopterle inmesini dahi eleştirmiş,altı okkalı bir müdürdür.

         Tavşanlı Kapalı Spor Salonu’nda olimpik ölçülerde iki güreş minderi vardı.Bu minderleri çok peşine düşüp te başka yerlere kaçırmak isteyenlere de Taktak Hoca fırsat vermemiştir.Bu minderler ünlü güreşçilerin teriyle ıslanmıştır.Türkiye Serbest Güreşleri dörtlü finalini Tavşanlı’ya aldırtan da odur.Hamit Kaplan hizmetleri taktir ederek Taktak Hoca’ya şilt bile vermişti.Vehbi Emre Güreş Turnuvası’nda Küba ve Çin Milli Güreş Takımları Tavşanlı’ya nasıl getirilmiştir?Tavşanlılı güreşseverler güçlü serbest güreş elemanlarını zevkle izlemişlerdi.Bu ünlü milli güreşçilerin karşısına kimler çıkmıştı? Linyitspor Kulübü’nün güreşçileri.Taktak Hoca Tavşanlı’da görev yaptığı yıllar içinde açtığı kurslarda 33 futbol hakemi,12 voleybol hakemini Türk Sporu’na kazandırmıştır.Efes ile anlaşılarak Tavşanlı’da basketbol kursu bile açılmıştır.Tavşanlı’da kros ta vardı.Kroscu da.Maratonda Türkiye 2.cisi Mehmet Dural’ı Tavşanlı çıkarmıştır.İlçeye Linyitspor ile karşılaşmak üzere gelen tüm futbol takımlarını tanıtıcı bilgileri Taktak Hoca hazırlamıştır.Hazırlanan bültenleri şeref tribününde oturanlara,basın mensuplarına bizzat taktim etmiştir.Taktak Hoca 1972 yılında hizmete açılan kapalı spor salonuna Atatürk Kapalı Spor Salonu adını vermek için az mı çaba harcamıştı?Bugün bile bir gerçeği kimse örtemez.Yıktırılanr Kapalı Spor Salonunun yıkımına neden olan Mülayim Kırı’ndan gelen  yer altı sularıdır.Yeraltından gelen sızmalardır.Taktak Hoca bunu önlemek için elinden geleni kendi imkanlarıyla yapmış ama hakkından gelememiştir.Yoksa bu bina kesinlikle zamana direnirdi. Taktak Hoca kapalı spor salonunun ısıtılması için neler çekmiştir? Allah razı olsun dev müdür yardımcısı Ravi Hacıalioğlu’nun katkıları gözardı edilemez.Ravi Bey Taktak Hoca’nın ricalarını kırmamış,daima desteğini veren değerli bir insan olarak unutulmayacaktır.Yemin ediyorum Taktak Hocalı günleri arıyorum.O demir ve kadife yumruklu bir müdürdü.Korkusuzdu.o’nun gibi bir babayiğit müdür gösterin gidip elini öpeceğim.

     Dikili’den beni hep arar.Konuşur sohbet ederiz.Zaten bundan böyle telefon faturamı O’na ödetmeyi düşünüyorum.Bana Linyitspor için bakın neler söyledi:” Linyitspor bugün hiç hak etmediği yerdedir.PTT l.Ligi’nde 4 yıl kalabilmiş,Kasımpaşa,Göztepe gibi ekipleri bir aşağı lige itmiştir.Bu gidişle Türkiye 3.Milli Ligi’ne düşecektir.Ama yeni bir ruh,yeni bir heyecan,birlik ve beraberlik Linyitspor’u tekrar düştüğü lige veya bir      üst lige geri getirebilir.Ama inanmış bir yönetim,aslan yürekli futbolcular ve para şart.” Kendisine yürekten katılıyorum. Bazen zaman tüneli geri gelsin.Zaman dursun ve Linyitspor yeniden aramıza katılsın diyorum.Olamaz mı?

      Laf açılmışken bir doğru ve bir yanlıştan söz etmek isterim.Doğru olan sayın milletvekilimiz Prof.Dr. Vural Kavuncu’nun gayretleriyle ilçemize kazandırılacak olan 1000 kişilik kapalı spor salonunun yeri.Bu salon Orman İşletme Müdürlüğü arkasında,Orman Camii karşısına yaptırılacak.İhale ediliyormuş.Yanlış olan ise inşaatı devam eden Mülayim Kırı’na bir kılıç gibi saplanan diğer kapalı spor salonu.Yanliştan dönmek erdemdir.Bu inşaatı yıkmak ta doğru olanıdır.Bu inşaatı yıkacak olanları alkışlarım.Çünkü yanlış yere inşa edilmektedir.Yanlıştan dönme zamanıdır.Gelin Mülayim kırını daha fazla yıpratmayalım.Yanlıştan dönelim.Sayın milletvekilimiz ve sayın belediye başkanımız lütfen buna izin vermeyin.Çünkü Mülayim Kırı yıktırılan öteki spor salonu gibi bu yeni salonu da bir gün yıkacaktır.Çünkü binaları yıkan sudur,su sızıntısıdır ve nemdir.Bu da Mülayim Kırı’nda mevcuttur.Eski İlçe Gençlik ve Spor Müdürümüz Taktak Hoca bile kilometrelerce uzaktan” Yanlış” diyor.Ben de öyle.Kimbilir daha kimler bizim gibi düşünüyor.Biz yatırımlara karşı değiliz.Ama doğru yerde inşa edilsinler diyoruz.mige geri getireb

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları